Kategorie: Pracovní právo / Dovolená
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den!
Chtěla jsem se zeptat jak je to s nárokem na dovolenou, pokud pracuji na pracovní smlouvu, ve které mám dodatek: "Účastníci sjednávají možnost zkráceného pracovního úvazku a současně sjednávají, že výkon práce bude probíhat nepravidelně dle potřeb zaměstnavatele."
Na tento dodatek jsme se domluvili z důvodu, že studuji posledním rokem stavební fakultu, kde studuji denní studium. Pracuji cca 100 hodin měsíčně. Ve firmě jsem od dubna 2008.
Ve smlouvě mám ohledně dovolené tento odstavec: "Délka dovolené na zotavenou se řídí příslušnými ustanoveními Zákoníku práce (§ 211 a násl.).
Naše ekonomka mi řekla, že nárok na dovolenou nemám. Neplatí mi ani svátky, které jsou ve dny které jsem běžně v práci. Je to prý dle interních pravidel.
Chtěla jsem se zeptat, jestli mohou taková to interní pravidla platit.
V zákoníku práce jsem našla, že bych měla mít nárok na dovolenou za odpracované dny.
Prosím o radu
Dobrý den, ráda bych věděla na kolik dní dovolené budu mít nárok v tomto roce k 31.12.08 . Nastoupila jsem do zaměstnání 6.10.08, před tím jsem byla v evidenci úřadu práce. Nárok na dovolenou za celý kalendářní rok je 20 dní. Předpokládám, že do konce roku nebudu marodit. Mzdová účetní mi tvrdí, že za měsíc říjen nemám nárok na na žádnou dovolenou, jelikož jsem nepřecházela z jiného zaměstnání. Do konce roku mi spočítala nárok na 3,5 dne. Byla bych ráda,kdyby jste mi mohli odpovědět, jak to skutečně je, na kolik dní mám skutečně nárok a v případě, že nárok bude jiný, v jakém předpisu bych se dočetla jakým způsobem se tato dovolená vypočítává. Zákoník práce toto podrobněji neuvádí. Děkuji za vaši odpověď
Ale uvádí:
§212 (1) Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny;
§212 (2) Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok.
§ 214
Zaměstnanci, jemuž nevzniklo právo na dovolenou za kalendářní rok ani na její poměrnou část, protože nekonal v kalendářním roce u téhož zaměstnavatele práci alespoň 60 dnů, náleží dovolená za odpracované dny v délce jedné dvanáctiny dovolené za kalendářní rok za každých 21 odpracovaných dnů v příslušném kalendářním roce. Ustanovení §212 odst. 1 věty druhé platí i zde.
Tedy 2/12 jsou 3,5 dne.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com