Vyrovnání po rozvodu - fórum

Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Vyrovnání majetku

Zuzana Mittelbachová, 31.12.2008 11:27:47

Dobrý den.Můj otec s maminkou spolu nežijí od roku 2003.Teprve dnes podepsaly rozvod.Otec se chce majetkově vyrovnat po rozvodu.Ve společném vlastnictví mají rodiný dům s pozemkem.Od roku 2003 otec nepřispěl na žádné opravy domu i přesto,že zde má trvalé bydliště a nežije zde.Žije v něm maminka s bratrem,bratr je samostatně výdělečně činný,maminka také.Já se nedávno odstěhovala a mám jiné trvalé bydliště.Otec žije u přítelkyně také v rodiném domě s pozemkem.Bohužel otec mou matku nesnáší a bojím se,že se rozumně nedohodnou na majetkovém vyrovnání.Osobně mi řekl,že bude žádat 800.000,-.Je nějaká možnost tuto částku snížit?Děkuji za radu a brzkou odpověď.

Přistoupení k dluhu proti vůli manželky

Eva Jandorová, 19.12.2008 07:50:15

Dobrý den,

mí rodiče byli v 8/2008 rozvedeni, nyní matka předložila otci dohodu o majetkoprávním vyrovnání manželů. Kámen úrazu je rozdělení finanční hotovosti utržené z prodeje bytu, který byl nabyt během manželství. Finanční hotovost nebyla rozdělena na 1/2 z důvodu toho, že matka před uzavřením manželství vlastnila družstevní byt 1+ 1 a dalším důvodem bylo přistoupení mého otce k závazkům, jako ručitel, proti vůli matky. Jelikož dlužník neplatil, tak celou hodnotu včetně úroků uhradili. Otec však nechal propadnout možné soudní vymáhání. Jedná se mi o to zda tyto důvody jsou oprávněné pro snížení podílu ve vypořádání?

Děkuji za včasnou odpověď a přeji hezký den. Eva Jandorová

Zpor o bydlení

Gabriela Šimková, 08.12.2008 11:22:37

Bydlím s manželem a dvěma dětmi v bytě, který je společným majetkem obou. Nyní se rozcházíme. Manžel má ještě jeden byt, jež zdědil, avšak nechce se do něj nastěhovat. Naopak chce, abych se do něj nastěhovala já s dětma. Pak bych mu prý nemusela vyplácet polovinu našeho společného bytu, jemu by zůstal náš společný byt. Manželovo byt je menších rozměrů a není zde provedena žádná rekonstrukce, na rozdíl od našeho společného bytu. Musím s tím souhlasit, když nebudu mít na vyplacení poloviny majetku společ. bytu, jelikož jsem na mateřské dovolené? Děkuji za odpověď

Vyrovnání po rozvodu

Šárka Holanová, 06.12.2008 21:47:38

Dobrý večer,prosím o radu.Jsem od října rozvedená a s bývalým manželem není možná dohoda o vypořádání majetku.Manžel dal před rodinou přednost muži.S nezl.dcerou jsem se odstěhovala k rodičům a on žije v družst.bytě,který nabyl za svobodna.15 let jsem poctivě každý měsíc platila polovinu nájemného.Existuje nějaký paragraf, podle kterého by bylo možné vymáhat vrácení peněz vložených do jeho bytu? Též si myslím, že se dopustil podvodu, když se oženil a homosexualitu přiznal až po 15-ti letech a vlastně mě využíval jen k placení bytu. Děkuji za odpověď.Holanová

Re: Vyrovnání po rozvodu

Karel Dlouhý, 06.12.2008 22:52:39

Dobrý den,
předpokládám, že těch 15 let jste v tom družstevním bytě bydlela, takže tím jste nájemné "spotřebovávala".
Domnívám se, řže vymáhat to nemůžete.

Pokud jste byli manželé, měli jste SJM (společné jmění manželů), spolu jste hospodařili. A manželství (snad) plnilo svou funkci - když až po 15 letech přiznal homosexualitu.

U trestného činu podvodu je nutné prokázat úmysl, a obávám se, že v daném případě by to šlo těžko.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »