Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám dodatek k pracovní smlouvě na dobu určitou. Nyní mi bude dodatek končit, pokud se rozhodnu nepodepsat další dodatek, můžu odejít se zaměstnání hned k datumu ukončení dodatku, nebo musím mít dvou měsíční výpovědní lhůtu? V případě že by zaměstnavatel nechtěl dodatek prodloužit může mě propustit také hned k datumu ukončení dodatku? Děkuji
Pracovní poměr (PP) sjednaný na dobu určitou skončí uplynutím sjednané doby, tzn., že pokud se zaměstnavatelem nedohodnete jinak, skončí Váš PP sjednaným dnem. (Žádná výpovědní doba neběží, protože nejde o výpověď.)
Dobrý den, jsem zaměstnána na dobu určitou u jedné společnosti a smlouva mi končí 1.12.2012, jsem v 5. měsíci těhotenství. Mám tedy dotaz, až mi skončí mateřská/rodičovská dovolená, budu se moci do zaměstnání vrátit nebo mi pracovní poměr skončí dnem 1.12.2012? Děkuji za odpověď
Mateřská (MD) a rodičovská (RD) dovolená = volno, jež na péči o dítě poskytuje zaměstnaným matkám zaměstnavatel.
MD trvá prvních 28 týdnů, po ní můžete zaměstnavatele požádat o poskytnutí dovolené, na niž Vám za dobu MD vznikne nárok (MD se v tomto ohledu posuzuje jako odpracovaná doba) a o poskytnutí rodičovské dovolené (RD, volno na péči o dítě) zaměstnavatele požádejte tak, aby RD navázala na řádnou dovolenou (nelze čerpat dva typy volna souběžně).
O rodičovský příspěvek (RP, sociální dávka) můžete požádat tak, aby Vám navázal na PPM (peněžitou pomoc v mateřství) a MD.
----
Pracovní poměr (PP) sjednaný na dobu určitou skončí uplynutím sjednané doby (30. 11.) a spolu s ním skončí i RD (po skončení PP už Vám ji nebude mít kdo poskytnout). RP budete pobírat podle zvolené varianty.
Přesné informace k PPM získáte na OSSZ a k RP na úřadu práce.
Měl jsem smlouvu na dobu určitou která končila 30.11.2011,přesto jsem dál chodil do práce i když jsem upozorňoval svého nadřízeného že mi skončila smlouva. Ten mi dal podepsat dne 6.12 2011 novou smlouvu na dobu určitou s platností od 1.12.2011 s tříměsíční zkušební dobou. Je tato smlouva platná,nebo se mi měla původní smlouva změnit na dobu neurčitou ? Podotýkám,že vykonávám stále stejnou práci.
Prac. poměr se změnil na dobu neurčitou - ale druhou smlouvu jste neměl podepisovat.
Děkuji za odpověď.
Bohužel jsem ji podepsal,ale zajímalo by mě, jestli v té druhé smlouvě na dobu určitou může být znovu zkušební doba.
Děkuji.
Dobrý den,
ráda bych se informovala o čerpání 2. mateřské a rodičovské dovolené. Aktuálně jsem zaměstnaná na dobu určitou (do srpna 2011) a v dubnu 2011 nastupuji na 1.mateřskou/rodič. dovolenou. Jak jsem pochopila z příspěvku, na první dítě s financemi potíž není. Zajímalo by mě ovšem, jak se potom dále postupuje, když budu chtít druhé dítě - tj.mám nárok na nějaký příspěvěk aniž bych po skončení 1.mateřské nastoupila do práce?
Děkuji a zdravím
E.L.
Pokud v dubnu 2011 nastoupíte na mateřskou dovolenou v délce 26 týdnů, pracovní poměr Vám skončí v srpnu 2011, tedy rodičovskou dovolenou nebudete potřebovat. Budete bez zaměstnání a budete čerpat rodičovský příspěvek. Po narození druhého dítěte, pokud nebudete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství, budete pobírat místo toho rodičovský příspěvek od narození dítěte.
Dobrý den,potřebovala bych poradit. 5 února mi končí smlouva na dobu určitou. Dnešním dnem mi bylo oznámeno, že smlouva nebude prodloužena.Ale je tady malý háček. Jsem ve 2 měsíci těhotenství.(zaměstnavatel to nevěděl) Jsem nějak "chráněna" tím, že mě zaměstnavatel nesmí propustit? díky Katka
Dobrý den,
pracovní poměr na dobu určitou skončí sjednaným dnem, tj. 5. února. (Nejde o žádné propuštění.)
Na to Vaše těhotenství nemá vliv.
Dobrý den,rád bych se chtěl zeptat,kolikrát mi může být prodlužována pracovní smlouva.Pracovní smlouvy mám uzavřené od 5.12.2007 - 31.5.2008,pak mám dodatek k pracovní smlouvě a tam mi je prodloužena od 1.6.2008 - 31.12.2008 a teď jsem opět dostala dodatek kde mi je opět prodloužena od 1.1.2009 - 31.5.2009.Zajímalo by mě,jak dlouho mi zaměstnavatel takto může prodlužovat smlouvu na dobu určitou.Děkuji za odpověď
§39 (2) Trvání pracovního poměru mezi týmiž účastníky je možné sjednat celkem na dobu nejvýše 2 let ode dne vzniku tohoto pracovního poměru; to platí i pro každý další pracovní poměr na dobu určitou sjednaný v uvedené době mezi týmiž účastníky. Jestliže od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba alespoň 6 měsíců, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi týmiž účastníky se nepřihlíží.
§39 (3) Ustanovení odstavce 2 se nevztahuje na případy, kdy dochází k pracovnímu poměru na dobu určitou
a) podle zvláštního právního předpisu nebo kdy zvláštní právní předpis stanoví pracovní poměr na dobu určitou jako podmínku pro vznik dalších práv [17],
b) z důvodu náhrady dočasně nepřítomného zaměstnance na dobu překážek v práci na straně zaměstnance.
--
Tedy lhůta dva roky skončí 4. 12. 2009 - do té doby může prodlužovat prac. poměr na dobu určitou.
Pokud byste byl jako zástup za nemoc nebo mateř. dovolenou, ..., tak toto omezení neplatí.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zrovna mě skončí pracovní smlouva na dobu určitou, jestli se sepisuje nová pracovní smlouva a jiné změny v pracovním poměru. Děkuji za odpověď a nashledanou. Katka
Dobrý den, záleží na tom, zda obě strany (zaměstnavatel a zaměstnanec) mají zájem na pokračování prac. poměru. Pokud ano, nemusí být nová prac. smlouva, ale dodatkem se prodlouží platnost do ... nebo změní na prac. poměr na dobu neurčitou.
Upozorňují též na omezující ustanovení ZP:
§39 (2) Trvání pracovního poměru mezi týmiž účastníky je možné sjednat celkem na dobu nejvýše 2 let ode dne vzniku tohoto pracovního poměru; to platí i pro každý další pracovní poměr na dobu určitou sjednaný v uvedené době mezi týmiž účastníky.
§39 (3) Ustanovení odstavce 2 se nevztahuje na případy, kdy dochází k pracovnímu poměru na dobu určitou
a) podle zvláštního právního předpisu nebo kdy zvláštní právní předpis stanoví pracovní poměr na dobu určitou jako podmínku pro vznik dalších práv [17],
b) z důvodu náhrady dočasně nepřítomného zaměstnance na dobu překážek v práci na straně zaměstnance.
Dobrý den,mám uzavřenou smlouvu na dobu určitou a to již od března r.2004.Tato smlouva je mi opakovaně prodlužována a to od 8.4.2004-30.6.2004,od 1.9.2004-31.5.2005 pak prodlužovaná do 31.8.2006 pak do 31.8.2007 dále do 30.8.2008 a naposledy do 31.12.2008.Zpočátku to bylo jako vedlejší pracovní poměr.Od ledna 2006 do 30.7.2007 jsem byla na mateřské dovolené. Nyní už v prac.poměru zůstávat nechci, takže nepodepíši žádnou další smlouvu.Ale takovéto uzavírání není asi v pořádku.Nebudu muset nakonec dát výpověď s výpovědní lhůtou?Dále mám otázku:musím být při iventarizaci pokud mám podepsanou hmotnou odpovědnost? A mám nárok na příplatek za vedení pokud mám ve smlouvě uvedeno:vedoucí školní kuchyně a mám pod sebou jen 1 pracovnici?Děkuji mnohokrát za odpověď
Dobrý den, ZP v té době ještě neobsahoval ustanovení o tom, že PP na dobu určitou lze sjednat (nebo prodloužit) v maximální délce 2 let. Váš PP by tedy měl skončit uplynutím sjednané doby bez nutnosti dávat výpověď.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com