Dědictví-vypořádání mezi sourozenci - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Prodej RD z dědictví

Vendula Blínová, 09.12.2008 20:36:26

Dobrý den,

po smrti maminnky a vypořádání dědictví jsme nyní tři spoluvlastníci RD. Maminky sestra vlastní 25% podíl, mažel po mamnice 17% a já (dcera) 58%. S tetou bychom rády dům prodali, otčím ale s prodejem nesouhlasí a v domě žije se svou novou přítelkyní. Oba mají v domě hlášen trvalý pobyt. Poraďte prosím, jak bychom s tetou měly dále dle zákona postupovat.

Děkuji

Dědictví-vypořádání mezi sourozenci

Jiří Čížek, 01.12.2008 21:47:44

Dobrý den.Před lety jsme se sestrou zdědili po otci 1/2 rodinného domku, takže na každého připadá 1/4 RD.Momentálně obývám se svojí rodinou byt v 1.patře, což je právě zmiňovaná 1/2 RD.Sestra po mě vyžaduje finanční vyrovnání za svoji část.Chtěl jsem se zeptat jak mám postupovat a co podniknout pro správné vyřešení tohoto problému.Za odpověď předem dekuji

Re: Dědictví-vypořádání mezi sourozenci

Karel Dlouhý, 01.12.2008 22:15:32

Viz § 137-142 občanského zákoníku (v rubrice Úplná znění).
Chápu to tak, že sestra chce, abyste od ní odkoupil 1/4 domu - tedy půjde o kupní smlouvu. Tu může epsat advokát nebo notář.
Podotýkám, že nelze říci "byt v 1.patře, což je právě zmiňovaná 1/2 RD".
Jste vlastníkem "ideální" 1/4 domu, rovněž tak Vaše sestra.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »