Živnostenský list - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Pozastavení živnosti

Lucie Kopřivová, 17.12.2008 22:42:01

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, jestli je možné pozastavit / zrušit živnost, když mám podepsanou komisionářskou smlouvu a ještě zdaleka neuplynula doba jejího zániku.

Je možné pozastavit živnost nyní a pak teprve podat výpověď z komisionářské smlouvy, nebo musím nejdříve vypovědět smlouvu a teprve pak pozastavit živnost?

Děkuji za odpověď.

Re: Pozastavení živnosti

Mgr. Oldřich Topka, 07.01.2009 14:27:04

Dobrý den, komisionářská smlouva a živnostenské oprávnění jsou odlišné věci. Jestli ovšem vykonáváte činnosti podle smlouvy, ke kterým je třeba ŽL, pak by bylo vhodné nejprve ukončit smlouvu (podle toho, jak máte sjednáno) a teprve pak přerušit nebo ukončit živnost.

Dotaz na provozvání živnosti

Silvie Chodníčková, 06.12.2008 17:38:06

Pokud několikrát za rok například 3x provadim natáčení a zpracování videa jako jsou svatby nebo plesy je nutné mít živnostenský list (konkrétní jméno živnosti)nebo jen ohlášení.A druhý případ by byl, že jako soukromá osoba natáčím například ples bez objednání a pak někdo přijde a požádá o prodej mého zpracovaneho materiálu.Rovněž i k tomu potřebuji živnostenský list?
Děkuji

Re: Dotaz na provozvání živnosti

Mgr. Oldřich Topka, 16.12.2008 09:40:36

Dobrý den, pokud by šlo pouze o příležitostnou činnost, pak by ŽL nutný nebyl. Záleží ovšem na rozsahu této činnosti. Nic Vám nebrání kontaktovat místní živnostenský úřad a informovat se.

Živnostenský list

Rudolf Valek, 30.11.2008 17:42:35

Dobrý den,
Přítelkyně pracuje jako barmanka v jednom podniku který povozuje také automaty.Přítelkyně nemá žádnou smlouvu, ale majitel tohoto zařízení jí řekl, že firma, která toto zařízení spravuje nebo je jejím majetkem se bude od Nového roku převádět na S.R.O. Řekl jí ať si udělá živnostenský list. Já jí to tak nějak vysvětlil, ale byl bych rád, kdyby měla úplné znění od Vás, aby věděla, jak na tom je. Můžete mi napsat co to pro ni znamená, jaké plusy a mínusy a co musí udělat.

S pozdravem a přáním pěkného dne

Rudolf Válek

Re: Živnostenský list

Karel Dlouhý, 30.11.2008 19:16:51

Není mi jasné, proč pracuje a nemá žádnou smlouvu. Tzn. jak to má s placením zdravotního a sociálního pojištění (co když to od ní bude zdravotní pojišťovna vymáhat)? Co když onemocnění nebo utrpí úraz - kdo jí bude vyplácet nemocenské dávky? Co až bude chtít důchod?
Obecně rozdíl mezi zaměstnáním v pracovním poměru a spoluprací na živnostenský list (již to bylo v dotazech zodpovězeno - projděte si je):
pracovní poměr: má nárok na mzdu (popř. na náhradu mzdy - když je třeba firma dočasně zavřena), na dovolenou, na nemocenskou, mateřskou, výpověď může dostat jen ze zákonných důvodů, má nárok na pracovní obuv a ošacení atd.
živnostenský list (OSVČ): podniká sama na svůj účet a riziko, musí si vést účetnictví, platit daně, kupovat si nářadí, pomůcky; neměla by mít obchodní vztah jen s jedním odběratelem, aby nešlo o obcházení zákona (tzv. švarc systém)

Rudolf Válek, 02.12.2008 10:34:48

Nepopsal jsem koukám celou situaci. Přítelkyně nastoupila asi před rokem do tohoto zaměstnání. Zaměstnavatel se neměl pořád k tomu aby jí udělal smlouvu. Asi po dvou měsících co jsem na něj apeloval, tak uhradil a stále hradí zdravotní pojištění mé přítelkyně, ale já stále říkal, že je to hezký, ale co důchod. Nevím, jaký je úmysl, že jí nechce zaměstnat. Možná právě proto, že oddaloval, to co chce udělat od Nového roku. Přejít na s.r.o. Jenom se chci zeptat na jednu věc. Jelikoš jsem nenašel rozdíl mezi zaměstnáním v pracovním poměru a spoluprací na živnostenský list, tak se Vás táži, jaké to má plus pokud bude spolupracovat na živnostenský list, tak jak to chce majitel podniku. Vidím spíše starosti.

Děkuji za odpověd

Karel Dlouhý, 02.12.2008 19:12:31

Rozdíly jsem popsal ve své odpovědi.
Souhlasím s tím, že spolupráce na živnostenský list je náročnější.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »