Promlčecí doba - fórum

Kategorie: Občanské právo / Závazkové právo

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Promlčení dluhu DPMB

Zuzana Heneš, 15.01.2009 20:20:00

Prosím o radu ve věci dluhu k DPMB. V roce 2000 jsem dostala několik pokut za jízdu na černo, tento týden jsem se byla na DPMB ptát kolik jich mám a bylo mi řečeno že nějaké ano ale jsou již prodány asi od roku 2006. Rozhodně mne nikdo v posledních 4 letech o pokutách neinformoval. Znamená to tedy, že jsou pokuty promlčené? Jak postupovat, když se společnost která pokuty odkoupila za rok ozve nebo rovnou zaklepe na dveře? V případě soudu je mi to jasné, dá se odvolat, ale u exekutorů se asi nikoho nedovolám.
Na tyto pokuty se boužel již nedá domluvit s DPMB na splátkový kalendář neb již nejsou v jejich kompetenci.

Velmi děkuji za reakci Zuzana

penále za pozdní úhradu nájemného za byt

Jan Licek, 04.12.2008 10:19:13

Dobrý den,od MČ Praha 10 mě přišlo vyúčtování dlužných období nájemného od roku 1994,které vypadá takto: období-předepsáno-uhrazeno-rozdíl-penále, tedy např.01/1994-241-241-0-255,19,takto bez výpočtu z čeho bylo penále vypočítáno.Každý rok dostávám vyúčtování nájemného a služeb,ve kterém se uvádí,že je vše řádně uhrazeno a nic nedlužím.Reagoval jsem tak,že jsem uhradil penále za poslední 3 roky,což dělalo asi 1000,- Kč a reagoval písemně,v dopise jsem žádal o výpočet toho jak došli k celkové částce penále,které činí 18000,- Kč.Uhradil jsem MČ Praha 10 nájemné cca za 6 měsíců dopředu,tedy do konce roku a v jejich vyúčtování jsem veden jako dlužník nejen penále,ale i nájemného zatím za měsíce 08,09/2008 dál není nic uvedeno ani předpis ani úhrady. Na mé připomínky reagují pouze tím,že mi pošlou zpět jen vyúčtování ve stejném znění s výhružkou soudem a exekucí.Jsem povinen uhradit penále za 14 let i když roky před tím jejich vyúčtování vykazovalo,že mám vše v pořádku.Děkuji Licek Jan

dotaz-promlčecí doba

Zuzana Hrůšová, 30.11.2008 22:54:54

Dobrý den,moje kolegyně v prosinci r.1994 uzavřela leasingovou smlouvu,asi po roce se dostala do problémů se splácením,v r.2003 byla kontaktována firmou a ona písemně svůj dluh uznala.V té době byl již ale dluh promlčen.Společnost je nyní v úpadku,ona dostala soudní platební rozkaz.Je možno podat proti tomu odpor,s tím že uznání dluhu bylo v době kdy už byl případ promlčen?Děkuji za informaci.

Promlčecí doba

kolinsml@seznam.czladimír Vosyka, 30.11.2008 11:04:17

Dobrý den,obdržel jsem od agentury Intrum Justicia dopis s žádostí o zaplacení závazku vůči firmě T-Mobile za vyúčtování služeb z roku 2001.Do této doby mě ohledně tohoto dluhu nikdo nekontaktoval ani písemně, ani telefonicky.Jsem povinen tuto pohledávku po sedmi letech uhradit?Děkuji Vosyka

Re: Promlčecí doba

Franken Sharp, 10.12.2008 17:37:30

Dobrý večer,
obecná promlčecí doba je podle občanského zákona tříletá. V tomto případě je dluh promlčen. ALe pozor, T-mobile pravděpodobně na Vás podá návrh na vydání platebního rozkazu a soud jistě v plném rozsahu návrhu vyhoví a výdá platební rozkaz. Po doručení stačí do 15cti dnů od doručení vznést odpor proti plat.rozk. a namítat, že je již závazek promlčen. Pokud tak učiníte, soud nebude moci společnosti T-moble peněžité plnění přiznat.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »