Nájem - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Výpověď

Denisa, 14.12.2007 12:32:32

Dobrý den,

platí fikce doručení u výpovědi bez přivolení soudu z nájmu městského bytu?

Zaměstnavatel mi nechce zaplatit

Simona, 14.12.2007 10:17:29

Dobrý den,
mám problém s bývalým zaměstnavatelem.Jsem studentka a v měsící září 2007 jsem pracovala na brigádě jako administrativní výpomoc na "Dohodu o provedení práce". V této dohodě bylo uvedeno, že svou výplatu dostanu do 30.října 2007 a doposud mi nic neposlali. Když jim volám, tak mi neberou telefon nebo se vymlouvají, že jsou nemocní, že mi to pošlou písemně a pořád nic. Když jsem jim volala minulý týden, začali po mně křičet a odváděli pozornost.Poraďte mi, prosím, jaký je nejvhodnější možný postup, abych alespoň část své výplaty někdy ještě viděla.

Děkuji

Re: Zaměstnavatel mi nechce zaplatit

Mgr. Oldřich Topka, 14.12.2007 10:46:52

Dobrý den, pokud nedojde k zaplacení odměny dobrovolně, pak se jí domůžete jen soudně. Předtím se můžete obrátit na advokáta se žádostí o předžalobní upomínku, která by mohla na zaměstnavatele zapůsobit. Jestliže upomínka nezabere, zbývá žaloba. Ještě se můžete obrátit na oblastní inspektorát práce, který kontroluje dodržování pracovněprávních předpisů. Tento úřad Vám sice odměnu nevymůže, ale může zaměstnavateli uložit pokutu.

Poradíte mi?

Erik, 14.12.2007 09:43:57

Dobrý den! Měl bych na Vás prosbičku! Mám kamaráda, který si koupil byt a pak z rodinných důvodů se musel přestěhovat do zahraničí. Má se vrátit za rok.
Ten rok tam bydlet nebude. Domluvil jsem se s ním. Že si budu platit nájem, elektriku, plyn, vodu. A že zisk žádný nechce! Bydlí nás tam bezproblému 6 lidí. Jsme studenti a zdržujem se zde málo. Někdo jen jednu noc v týdnu. Ve vchodě bydlí převážně mladé rodiny. Ale pod náma bydlí jedna paní. A neustále nás napomíná na chodbě ať chodíme potichu, že nemůže spát, a že tam bydlíme "načerno".
Dá se říct, že tam bydlíme "načerno?"
Je možné, že kamarád z toho může mít nějaký problémy? I když platíme odebranou energii a vše řádně?
Mockrát vám děkuji za odpověď

Re: Poradíte mi?

Mgr. Oldřich Topka, 14.12.2007 10:25:56

Dobrý den, jestliže je to byt ve vlastnictví Vašeho známého, tak záleží jen na něm, jak s ním bude nakládat. Jedná-li se však o družstevní byt, má s družstvem uzavřenou nájemní smlouvu, protože v tomto případě není vlastníkem bytu. Kdyby družstvo shledalo, že došlo k hrubému porušení povinností nájemce, mohlo by to vést až k výpovědi z nájmu. Jestliže však řádně platíte nájemné a služby, lze se domnívat, že by k tomuto radikálnímu kroku nemělo dojít.

Nájem

Angi, 26.11.2007 17:38:11

Dobrý den,

chtěla bych poradit. Mám danou žádost od ledna 2007 na obecním úřadě o nájem konkrétního bytu. V tu dobu tam získal nájem pan X, který již jiný byt v nájmu v tomto domě má. Ptala jsem se na obci, jak je to možné, že byt získal? Bylo mi řečeno, že si podal žádost dříve. Dozvěděl se o tom totiž dříve a já se o tom dozvěděla až když byt byl pronajmut panu X. Byt dostal na dobu určitou a to dokonce tohoto roku 2007. Byla jsem se dnes na obci zeptat, jak celá situace probíhá. Starostka řekla, že o mé žádosti ví a jsem jediná, kdo má o tento byt zájem. Uvedla, ale že byt se v příštím roce 2008 pronajímat nebude a počká se až bude byt odhadnut a připraven k prodeji. Což bude asi v březnu. Dále mi řekla, že byt bude prodán tomu, kdo nabídne větší částku. Já osobně bydlím s rodiči v bytě 2+1, který mají v nájmu. Můj dotaz je následující: Zda mohou tento byt nedat do pronajmutí, když v nájmu byl dlouhá léta, a byt nyní bude minimálně 3 měsíce vlastně prázdný. Je jejich jednání oprávněné? Je šance se nějak bránit?

Předem děkuji za Vaši odpověď a vážím si co děláte.

Re: Nájem

Šéfredaktor, 27.11.2007 16:36:00

Dobrý den, asi Vás moc nepotěším, ale obec má právo sama se rozhodnout, na základě jakých kritérií bude nájemní smlouvy uzavírat. Obvykle se dává přednost rodinám s dětmi, příp. samoživitelkám či osobám v tíživé situaci. O nájmu rozhoduje zastupitelstvo na doporučení bytové komise. Pokud však takové rozhodnutí přijmou a odůvodní, proč nedali přednost jinému zájemci, ztěží takové rozhodnutí změníte.

Mgr. Lucie Jindrová

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »