Diskuze ke článku 'Neplatné a zdánlivé manželství' - fórum

redakce  |  06.09.2002  |  diskuze (14)
V rodinném právu je pojetí neplatnosti odchylné od obecného pojetí v občanském právu. Zákon přesně stanoví, ve kterých případech mluvíme o manželství neplatném a kdy o manželství zdánlivém, přičemž rozlišení těchto pojmů má zcela zásadní význam.

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Žijeme odděleně

Jana Velková, 28.04.2010 12:29:02

Dobrý den, nejsem si jistá jestli jsem se svým dotazem ve správném tématu, ale přesto poprosím o radu.
Po třiceti letech manželství jsme se s manželem dohodli že budeme žít odděleně. On zůstal v našem družstevním bytě, já tam mám stále trvalé bydliště ale bydlím v jiném městě v podnájmu a do našeho bytu jezdím cca 5x do roka. Mimoto vlastníme společně chalupu a auto, což téměř neužívám. Manželovi přispívám na nájem bytu a ostatní poplatky a chtěla bych vědět, jestli jsem vůbec povinna něco přispívat a kolik (jakou část celkových nákladů), protože rozvod do budoucna bude nevyhnutelný a mám obavy, abych nedoplatila na to že jsem byt opustila já.
Máme dceru, která teď ukončila studia na vysoké škole, na které jsme jí společně přispívali.
Děkuji za odpověď.

Zasnoubení

Jana Trtíková, 16.04.2007 20:07:30

Jak je právně upraveno manželství, to vím. Je ale nějak omezeno zasnoubení? V kolika letech se může člověk zasnoubit? Musí mu být 18 let? K svatbě přeci může dojít až za několik let....
Předem děkuji za odpověď na můj dotaz

Re: Zasnoubení

Šéfredaktor, 02.10.2007 12:02:22

Dobrý den, institut zásnub není v zákoně nikde upraven. Zasnoubení se často ani mezi budoucími manželi nekoná a pokud ano, jde obvykle jen o neformální setkání, často i jen o ústní domluvu mezi snoubenci. Z toho plyne, že zasnoubit se můžete prakticky kdykoli.

Mgr. Lucie Jindrová

neplatnost manželství

Michal, 10.02.2007 19:16:47

Jak se posuzují případy, kdy manželství bylo uzavřeno neplatně, ale překážka odpadla dříve než soud toto manželství za neplatné prohlásil?

Svatba a pracovní volno

Šárka Sanková, 05.02.2007 13:44:22

Mám následující dotaz:
Pracovní volno s náhradou mzdy se poskytne rodiči na 1 den k účasti na svatbě dítěte.
Zajímalo by mě ,zda tato svatba musí být na území ČR nebo může jít i o svatbu dítěte
v jiné zemi.Zda pak má rodič též nárok na 1 placený den volna.Děkuji za odpověď.

Re: Svatba a pracovní volno

petra schilhabelova, 01.03.2008 16:58:54

Mám dotaz.v červenci se budu vdávat,chtěla jsem převzít snoubencovo příjmení ale ne Svarcova ale Petra Svarc.Jelikož už byl jednou ženatý a jeho bývalá se jmenovala táké Petra Svarcová.Už je sice podruhé vdaná a má už jiné příjmení ale mě to neda už jen kvuli korespondenci bydlíme v jednom malém městě.na matrice mi zdělilí že to není možné,musel by snoubenec být cizinec nebo bych musela mit jine občanství.Chtěla jsem se zeptat jestli je jiný zakon.děkuji

Výživné

Zdeněk, 06.01.2007 17:17:52

Platím výživné na syna, ale on mi neposkytuje informace o tom, zda studuje. Co mohu udělat proto, abych situaci vyjasnil? Jeho škola mi odmítá podat informaci, ale podle jejího webu již studentem třetího ročníku není.

svatba v zahranici

Svatava, 28.10.2006 19:05:50

zdravim.jsem vdana 4mesice v zahranici.muj manzel je cizinec.mam ceske obcanstvi a proto by me zajimalo jestli bych to mela nahlasit ceskym uradum.a jestli ano tak kterym a jake dokumenty by ceske urady pozadovali.muj manzel o ceske obcanstvi nestoji.dekuji za vasi odpoved.nashledanou

Re: svatba v zahranici

iva, 15.01.2008 12:55:41

zdravim, jsem ve stejne situaci. jsem vdana v cizine 4 mesice za cizince, ale take si nevim rady, jak a kam nahlasit toto uzavrene manzelstvi ceskym uradum, kde mam ceske obcanstvi a nadale ceske doklady s puvodnim prijmenim.iva

neplatnost manzelstvi

Jitka Svobodova, 15.05.2006 14:14:45

Lze napadnout platnost manzelstvi, kdyz bylo uzavreno v posledni fazi rakoviny jednoho z partneru, konkretne 13 dni pred smrti a ten byl pod vlivem leku tisicich bolest? Dekuji Jitka

dluhy manžela

Olga Jelínková, 05.01.2006 14:37:27

Dobrý dem.Před 8 měsíci jsem se vdala a začali moje problémy.Do dnešního dne jsem zjistila,že můj manžel má skoro půl milionový dluh.Mám se rozvést abych ochránila svoje děti a nebo se na mě jeho dluhy před svatbou nevztahují.Moc děkuji za odpověd.Jelínková

Re: dluhy manžela

Petra Kullová, 29.11.2009 22:41:38

pakliže jste o těch dluzích nevěděla, myslím si, že je manželství neplatné.

Nevlastní matka

Jarda, 09.12.2005 17:47:38

Zdravím, mám tuto otázku - mohu dědit po nevlastní matce, která byla oddána s mým otcem,
který před léty zewmřel. Nevlastní matka nemá
žádné děti, jen sestru.
Za odpověď děkuji.
Jarda

pochybení či opomenutí

Gabriela, 01.04.2005 00:32:13

můj manžel je cizinec,který měl od r.1999vyhoštění.Neodcestoval a v r.2000jsme měli svadbu.Mam to brát jako nedokonalost cizinecké policie?V r.2003se nam narodil syn,poté mého manžela zavřeli za maření úředního rozhodnutí a vyhostili ho.A to je rok 2005.Tak do které skupiny patřím já.Jsem vdaná nebo ne,došlo zde k pochybení či opomenutí.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »