Oznámení kolaudace - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

kolaudace

Eva Značková, 06.12.2008 01:08:09

Mám smlouvu s developerskou firmou na stavbu domu. Protože se však stavba poněkud zpozdila, přichází dle smlouvy v úvahu sankce ve formě penále za nedodržení termínu. Důležitým mezníkem je pro počátek stanovení penále zahájení kolaudačního řízení. Podle toho, co jsem se dočetl, tak kolaudační řízení se rozbíhá ve chvíli, kdy stavebník podá návrh. Developer však podal návrh 28.10.2008 a to stavba zdaleka nebyla kolaudace schopná. Místní šetření stavebního úřadu bude probíhat až 20.12.2008. Vzhledem k tomu, že za každý den prodlení se mi teoreticky zvyšuje připsané penále, tak mi připadá návrh developera spíše účelový. Je ale stavebníkovo podání tím skutečným zahájením kolaudačního řízení, jak smlouva předpokládá? Není to v rozporu se smyslem zákona?

Oznámení kolaudace

Pavel Michna, 24.11.2008 08:02:04

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, zda je možné, aby ve Smlouvě o budoucí kupní smlouvě (koupě zcela nového bytu v novém bytovém domě) prodejce uvedl: "prodávající předpokládá datum kolaudace...." a nebo je jeho povinností stanovit přesné datum kolaudace a nestačí použití slovíčka "předpokládá".Děkuji za odpověď.

Re: Oznámení kolaudace

Mgr. Oldřich Topka, 28.11.2008 13:47:02

Dobrý den, vše, co neodporuje zákonům (nebo je neobchází), může ve smlouvě být. Tím, že ve smlouvě použil "předpokládá" na místo přesného data, se žádného rozporu nedopustil. Spíše jde o to, že se kryje před případnými potížemi s dokončením a povolením užívání od SÚ, protože to vše je závislé na mnoha faktorech, u kterých není předem známo, jestli se nezkomplikují a tím pádem se vše zdrží. Prodlevy mohou nastat už při samotné stavbě (a většinou také nastávají), nezanedbatelnou dobu si vyžádají i různá úřední řízení atd.
Pro Vás je podstatné mít hlavně pevně a jasně sjednané datum, do kdy má být uzavřena kupní smlouva a pro případ, že nebude, si vymínit možnost od smlouvy odstoupit, případně i smluvní pokutu.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »