Podíl na nemovitosti - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Pozemek

Jaroslav, 24.11.2008 12:27:02

Dobrý den,
zdědil jsem pozemky. Vlastím 3/4, 1/4 vlastní má teta.
Chci je prodat, teta jednou ano, podruhý ne, není s ní žádná rozumná dohoda. Jak mám postupovat? Mám požádat soud, aby mé 2/3 a její 1/4 tzv. "vykolíkoval"? Jaké by to pro mne znamenalo cca fin.náklady?
Předem Vám velice děkuji, Jaroslav

Re: Pozemek

Mgr. Oldřich Topka, 28.11.2008 14:09:37

Dobrý den, to byste se museli dohodnout na zrušení a vypořádání spoluvlastnictví a nechat reálné rozdělení na geodetovi. Náklady jsou v řádu tisíců.
Pokud chcete svůj podíl prodat (jako spoluvlastník), pak musíte nejprve učinit nabídku spoluvlastníkovi (má ze zákona předkupní právo). Musíte tedy tetě učinit výkupní nabídku, kde stanovíte cenu, za kterou chcete podíl prodat. Poté, co ji obdrží, má 2 měsíce na to, aby ji přijala a vyplatila Vám cenu (nebo se dohodnete na splátkách, to je vaše věc). Pokud k tomu ve lhůtě nedojde, můžete podíl převést na kohokoliv (ovšem ne za cenu nižší, než byla nabídnuta spoluvlastníkovi, to by mohlo při napadení převodu spoluvlastníkem vést k neplatnosti).

Podíl na nemovitosti

Radek Doseděl, 22.11.2008 12:29:22

Dobrý den,
mám dotaz ohledně podílu na nemovitosti.
Může spoluvlastník nemovitosti nějakým způsobem zrušit podíl druhé osobě, pokud by byli ve sporu ( nejsou manželé ) i když celou nemovitost platil on, ale zapsal při koupi do katastru podíl této druhé osobě ?
Děkuji za odpověď
Doseděl.

Re: Podíl na nemovitosti

Karel Dlouhý, 22.11.2008 19:37:47

"Zrušit" podíl nemůže.
Může dát soudu návrh na zrušení spoluvlastnictví a vypořádání (tedy zpravidla tak, že jeden ze spoluvlastníků se stane výlučným vlastníkem a druhému spoluvlastníkovi zaplatí polovinu ceny nemovitosti podle aktuálního odhadu). Je otázka, zda ve Vašem případě dokážete, že jste celou nemovitost platil Vy, abyste spoluvlastníka nemusel vyplácet.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »