Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,dohodla jsem se se zaměstnavatelem(bohužel ústně)již v prosinci,že podepíšeme dohodu ke konci ledna,což se nestalo,jelikož si to zaměstnavatel rozmyslel a snažil se můj odchod stále natahovat(i když už měl vybranou mou nástupkyni,která 13.2.2012 nastoupila),to protahování mě velmi rozzlobilo a měli jsme menší potyčku,ale já byla slušná,on mi nadával dost sprostě,což jsem neunesla sbalila si věci a odešla(v pátek v 16hod),od pondělí 6.2.2012 jsem šla na nemocenskou a podala návrh dohody i výpověď.Dohodu mi nechce podepsat,myslím,že je to kvůli toho,že zřídil nové pracovní místo na které mě jako absolventku přijal a musí tam rok mít pouze někoho z úřadu práce,což nová slečna,kterou přijal není,jinak si to nedovedu vysvětlit.Asi mi nezbývá než zůstat na nemocenské 2 měsíce,že?Co kdybych odešla na 55 a nastoupila do rodinné firmy,zmizí mi pak ta 55 ze zápoč.listu?Může po mě vymáhat ušlý výdělek?Řekl,že až se vrátím do práce,budu pracovat ve skladu?Může mě takto přeložit?Děkuji.
Dohodu o rozvázání pracovního poměru lze uzavřít pouze v případě souhlasu obou stran, přičemž ani jedna ze stran není povinna přistoupit na návrh druhé strany.
Zaměstnavatel je povinen Vám po celou dobu trvání pracovního poměru přidělovat práci odpovídající druhu práce sjednanému v pracovní smlouvě (= nemůže Vás bez Vašeho souhlasu převést na jiný druh práce), a to v místě sjednaném v pracovní smlouvě jako místo výkonu práce (nemůže Vás bez Vašeho souhlasu přeložit do jiného místa). Záleží tedy na tom jak přesně (úzce) máte v pracovní smlouvě sjednán druh a místo výkonu práce.
Nemoc není důvodem k okamžitému skončení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele (podle § 55).
Nástupem do dalšího zaměstnání nic nezmizí. Pokud byste ale podmínku pro přiznání podpory (odpracovat minimálně 12 měsíců) splnila v novém zaměstnání, neměl by ÚP už důvod se dřívějším zaměstnáním (resp. způsobem jeho skončení) zabývat.
dobrý den chci ce zeptat jaké jsou možnosti odchodu z firmy před uplynutím smlouvy na dobu určitou?
Buď dáte výpověď nebo se dohodnete se zaměstnavatelem (dohodu o rozvázání pracovního poměru lze uzavřít pouze s jeho souhlasem).
Dobrý den,
existuje, prosím, zkušební 3 měsíční doba, kdy mohu smlouvu vypovědět ihned bez udání důvodu i při smlouvě na dobu určitou (1 rok)?
Děkuji za odpověď
Hezký den
Máte-li v pracovní smlouvě sjednánu zkušební dobu, můžete během ní pracovní poměrzrušit (nejde o výpověď).
Dobrý den, od 1.března se budu starat o osobu blízkou a potřebuji podat výpověď. Mám smlouvu na dobu neurčitou, ale s manažerem jsem domluvená, že výpověď bude dohodou. Kvůli podpoře potřebuji napsat do smlouvy, že se jedná o péči o osobu blízkou - III. stupeň, osoba nad 18 roků – těžká závislost (každodenní pomoc při více než 24 úkonech).
Prosím o radu jak výpověď napsat.
Děkuji
Součková Kateřina
Dobrý den,
Chtěl bych Vás jen poprosit o radu.
Mám smlouvu na dobu určitou od 15.2.2011 na rok.
Ale chtěl bych odejít z firmy už teď.
Jak to mohu učinit a co bude pro mě nejrychlejší varianta?
Výpověď - 2měsíce
Dohoda - okamžitě (při souhlasu zaměstnavatele)?
Děkuji ua odpověď
Bc. Jakub Macoun
Jak sám uvádíte, jsou ty dvě možnosti. Buď je zaměstnavatel ochoten uzavřít dohodu - a to k termínu, který bude vyhovovat oběma stranám. Nebo do konce července mu předáte výpověĎ a prac. poměr skončí 30. září.
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat. Jsem neměstnaná u firmy druhým rokem a te´d v září mi končí smlouva. A tedy bych se chtěla zeptat, jestli mám právo dostat smlouvu na dobu neurčitou a nebo dokola podepisovat smlouvu na dobu určitou? A kdyby se mnou chtěli náhodou uzavřít pracovní poměr ... musí mi to dát vědět 2 měsíce předem a nebo mi to prostě oznámí třeba 3 dny před vypršením smlouvy.
Předem děkuji MH
Zák. práce: §39 (2) Trvání pracovního poměru mezi týmiž účastníky je možné sjednat celkem na dobu nejvýše 2 let ode dne vzniku tohoto pracovního poměru; to platí i pro každý další pracovní poměr na dobu určitou sjednaný v uvedené době mezi týmiž účastníky. Jestliže od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba alespoň 6 měsíců, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi týmiž účastníky se nepřihlíží.
§39 (3) Ustanovení odstavce 2 se nevztahuje na případy, kdy dochází k pracovnímu poměru na dobu určitou
a) podle zvláštního právního předpisu nebo kdy zvláštní právní předpis stanoví pracovní poměr na dobu určitou jako podmínku pro vznik dalších práv [17],
b) z důvodu náhrady dočasně nepřítomného zaměstnance na dobu překážek v práci na straně zaměstnance.
Tedy pokud nejste jako zástup za mateř. a rodič. dovolenou, tak po uplynutí 2 let s Vámi další prac. poměr na dobu určitou nemohou uzavřít.
"jestli mám právo dostat smlouvu na dobu neurčitou a nebo dokola podepisovat smlouvu na dobu určitou? A kdyby se mnou chtěli náhodou uzavřít pracovní poměr ... musí mi to dát vědět 2 měsíce předem a nebo mi to prostě oznámí třeba 3 dny před vypršením smlouvy."
Nárok na smlouvu na dobu neurčitou nemáte, je na zaměstnavateli i na Vás, zda budete chtít změnit dosavadní prac. poměr na prac. poměr na dobu neurčitou.
Je to tedy věc oboustranné dohody v přiměřeném předstihu - třeba ty 2 měsíce - protože jinak si Vy samozřejmě musíte shánět zaměstnání.
Když by Vám to oznámili 3 dny před vypršením smlouvy: buď již budete mít zajištěné změstnání jinde a tedy mají smůlu, nebo nebudete mít jinde zaměstnání a této nabídky využijete.
prosím Vás, můžete nám poradit? Manžel má plný invalidní důchod a nastoupil v prosinci 2005 do zaměstnání-pracovní smlouvu má na dobu určitou do 31.12.2006, pak obnovenou do 31.12.2007, pak znovu prodlouženou do 31.12.2008. Takže dělá na dobu určitou už 3 roky.Chtěli bych vědět, jestli stále platí, že pokud je pracovní smlouva už víc než dva roky na dobu určitou,zda se automaticky při dalším prodloužení už bere jako pracovní smlouva na dobu neurčitou? Tento rok je to už 3 roky, co pracuje u této firmy na dobu určitou. Když mu nebudou chtít prodloužit tuto pracovní smlouvu na další rok, musí mu zaměstnavatel dát dvouměsíční výpověď, jako by pracoval na dobu neurčitou nebo i po 3 letech se pracovní poměr ukončí dnem 31.12.2008? Děkuji moc za odpověď.
U důchodců omezení určité doby na 2 roky neplatí, aby dostávali důchod musí uzavírat PP na dobu určitou, nejdéle na 1 rok (ovšem opakovaně) Podrobné informace k tomu si však vyžádejte na OSSZ.
Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám pracovní smlouvu na dobu určitou (do 31.12.2008). Už nemám zájem ve firmě pracovat, musím dát zaměstnavateli písemnou výpověď nebo pouze stačí nepřijít do zaměstnání? Novou prac.smlouvu dostanu až v lednu r.2009. Nevím jak mám postupovat. Děkuji za odpověď.
Musíte pracovní smlouvu, k niž jste se zavázal, dodržet, a práci vykonávat do 31. 12. 2008.
Výpověď je možná s dvouměsíční výpovědní lhůtou - ale to v daném případě nemá smysl, neboť dříve skončí ten pracovní poměr uplynutím sjednané doby.
Můžete navrhnout skončení pracovního poměru dohodou - třeba k 30. 11. 2008; záleží na zaměstnavateli, zda s tím bude souhlasit.
Pokud byste přestal chodit do práce, může Vám zaměstnavatel z důvodu absencí krátit nevyčerpanou dovolenou, okamžitě zrušit pracovní poměr, případně vymáhat způsobenou škodu (třeba tím, že za Vás musel jiným platit přesčasy ...).
Dovolenou si vyčerpám ještě v prosinci tohoto roku a pracovní poměr nebudu končit dřív než mě končí pracovní smlouva. Můj prac.poměr ukončím k 31.12.08 s řádně vyčerpanou dovolenou. Jedná se mě hlavně o to jestli můj záměr musím nebo nemusím dopředu oznámit zaměstnavateli? Děkuji za odpověď.
Asi jsem špatně pochopil Váš dotaz (jako že už teď nemáte zájem pracovat v té firmě a nbechcete vydržet do 31. 12.) Omlouvám se.
Pracovní poměr na dobu určitou končí uplynutím doby. Tedy nic zaměstnavateli oznamovat nemusíte.
(Já bych třeba jen den předem řekl, že tedy zítra končím, aby mi připravil potvrzení o zaměstnání [dříve zvané "zápočtový list").)
Mockrát Vám děkuji za odpovědi.
S pozdravem Alexander Rác
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com