RD a jiné náležitosti - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

RD a jiné náležitosti

Renata Lai, 21.11.2008 07:59:19

Dobrý den, moje matka mi darovala ideální polovinu rodinného domu.Vím, že od 1.1.2008 nemusím platit darovací daň. Musím platit ještě nějakou jinou daň v souvislosti s nabytím tohoto majetku. /daň z převodu nemovitosti/? Také mám další dotaz, moje maminka by ráda po její smrti přenechala i zbytek domu mně /bratr byl vyplacen/, jak to právně ošetřit? Já se ted chystám dům zrekonstruovat, měla bych si udělat odhad před rekonstrukcí, jelikož druhá polovina nemovitosti stále ještě není moje. /je napsaná na mou maminku/. Vím, že je možné převést druhou polovinu domu na mne s tím, že tam budou mít moje rodiče věcné břemeno, ale ráda bych si zažádala o úvěr na tu rekonstrukci a vím, že je pak někdy problém dostat úvěr kvůli tomu věcnému břemenu. Můžete mi prosím poradit? Děkuji velice za odpověď a přeji hezký den.

Re: RD a jiné náležitosti

Mgr. Oldřich Topka, 28.11.2008 11:16:49

Dobrý den, jako (spolu)vlastník musíte každý rok platit daň z nemovitostí. Pokud jde o úvěr, tenřešte v bance, ta má své vlastní podmínky.
Druhou část domu Vám mohou rodiče darovat anebo sepsat závěť, kde Vám ho odkážou (což je vhodné učinit u notáře). Jestli při darování domu zřídíte věcné břemeno rodičům, pak nebudete platit darovací daň, ale za zřízení břemene se platí daň z převodu nemovitostí. Podrobnosti si musíte zjistit na FÚ.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »