Kategorie: Pracovní právo / Způsobení škody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
mám obdobný dotaz jako kolega nahoře. Až na pár vyjímek. Měl jsem údajně uzavřenou smlouvu o dohodě provedené práce(kterou jsem nikdy nedostal k podpisu) pak mi řekli, že už mě platit nebudou, ať vrátím notebook, který mi byl firmou zapůjčen (nikde jsem nepodepsal žádnou hmotnou odpovědnost, ani papír, že mi byl notebook zapůjčen) Teď po dvou měsících co tam nedělám mi napsali, že poslali notebook do reklamace a že nejde opravit a chtějí po mě náhradu škody 12000. Mají na to vůbec právo? Děkuji
Dobrý den,
při nástupu do práce jsem dostal od zaměstnavatele k používání firemní notebook. Při převzetí jsem nedostal k podepsání předávací protokol a ani nikdy během svého pracovního poměru jsem ho zpětně nepodepsal. Při ukončení pracovní smlouvy a odchodu z firmy ho též po mě nikde nechtěl a při předání zápočtového listu personálním oddělením jsem nebyl vyzván o doložení že jsem vrátil zapůjčený notebook (ani oni nebyli zpraveni o tom že ho používám). Poslední pracovní den jsem tedy notebook nechal v dokovací stanici a jelikož u mého odchodu nebyl přítomen nadřízený pracovník kterému bych ho mohl předat, zpravil jsem o tom jen kolegy v kanceláři. Rád bych se zeptal zda v případě ztráty notebooku po dobu kdy se o něj nikdo nezajímal cca 1 měsíc může po mě můj bývalý zaměstnavatel vymáhat náhradu. (dotaz je zatím jen v teoretické rovině zatím se tak nestalo).
Zaměstnavatel vymáhá po bývalém zaměstnanci náhradu škodu vzniklou z nedbalosti zaměstnance ve výši 3 měsíčních platů až po uplynutí lhůty 13 měsíců ode dne, kdy se o vzniku škody dověděl (údajně bylo nutné čekat na přesné vyčíslení).
Od informace o výši škody po vyčíslení hodnoty náhrady tedy uplynulo delší období, než stanoví §263 (1) Výši požadované náhrady škody je zaměstnavatel se zaměstnancem povinen projednat a písemně mu ji oznámit zpravidla nejpozději do 1 měsíce ode dne, kdy bylo zjištěno, že škoda vznikla a že za ni zaměstnanec odpovídá.
Má toto porušení povinnosti bývalého zaměstnavatele nějaký právní důsledek pro event.soudní spor ?
Opravuji překlep, omlouvám se :
Od informace o VZNIKU škody po vyčíslení hodnoty náhrady tedy uplynulo delší období, než stanoví §263
Je uvedeno "zpravidla" - tedy může být i doba delší.
Dobrý den, několik dní po rozvázání prac. poměru(PP přes rok, doba určitá) mi zaměstnavatel sdělil, že v sektoru přišel na manko, které mám já platit (několik tisíc Kč). Přikázal pozastavit mou poslední výplatu (myslím, že protiprávně), dokud se tato věc nevyřeší. Mám podepsaný dokument, že k firmě nemám žádné závazky (mj. samozřejmě i spodpisem nadřízeného), již nejsem zaměstnancem firmy, hmotná odpovědnost tuším zaniká dnem rozvázání pracovního poměru.
Otázka: Může bývalý nadřízený vůbec pozastavit mzdu z důvodu "náhrady škody"? Můžete mi poradit, jak postupovat?
Pozastavení výplaty je protiprávní.
Písemně se obrátit na zaměstnavatele, poku to nepomůže, dát žalobu k soudu.
Děkuji Vám, pane Dlouhý. Nevíte ještě, kde bych mohl najít v zákoníku práce přímé znění pozastavení platu? Hledal jsem, víceméně mám za to, že se jedná v přeseném slova smyslu o srážky ze mzdy (Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce- Hlava VIII).
"přímé znění pozastavení platu" - tam není, poněvadž je to protiprávní.
§109 (1) Za vykonanou práci přísluší zaměstnanci mzda, plat nebo odměna z dohody za podmínek stanovených tímto zákonem, nestanoví-li tento zákon nebo zvláštní právní předpis jinak [39].
-----------
§145 (1) Srážkami z příjmu zaměstnance jsou pro účely tohoto zákona srážky ze mzdy nebo platu a z jiných příjmů zaměstnance z pracovněprávního vztahu podle §3 věty druhé (dále jen "srážky ze mzdy").
Srážky ze mzdy mohou být provedeny jen
a) v případech stanovených tímto zákonem nebo zvláštním zákonem,
b) na základě dohody o srážkách ze mzdy (§ 327) nebo k uspokojení závazků zaměstnance,
§147 (3) Srážky ze mzdy zaměstnance ve prospěch zaměstnavatele za přijetí do zaměstnání, ke složení peněžních záruk nebo k úhradě smluvních pokut nejsou dovoleny. Srážky ze mzdy k náhradě škody jsou možné jen na základě dohody o srážkách ze mzdy [§ 146 písm. b)].
přítel po skončení PP podepsal uznání škody zpusobenou jeho osobou,ale bylo tak učiněno pod nátlakem a hrozbou že nedostane mzdu.Dá se proti tomu učinit nějaký právní krok?A pokud né má právo vidět faktury na vzniklou škodu?Předem děkuji za odpověd.
Prokázání nátlaku by asi bylo obtížné (pokud by se prokázal, bylo by uznání škody neplatné).
Právo vidět faktury měl (a možná má i teď).
Pokud se jedná o větší částku, zkuste se obrátit na advokáta.
vzniklá škoda činí 51670kč.A ještě v minulosti neměl podepsanou hmotnou odpovědnos muže to mít na škodu vliv i když je vlastně podepsaná?Děkuji.
Když jde o 51 000 Kč, tak se vyplatí jít k advokátovi.
Dobrý den.
Stala jsem se obětí jedné firmy. Při nástupu k výkonu zaměstnání požadovala licenci 27.000. Práce měla být o tom, že jsem měla zprostředkovávat prodej elektroniky, aut a jiného zboží, ale s tím, že díky nám by lidé měli veliké slevy (až 20 či 40 %). Za každý takto výhodně zprostředkovaný obchod jsem měla získat 13.000. Smlouvu jsem z pocitu, že peníze vydělám, uzavřela. Ale když jsem chtěla obchody uzavřít, došlo k tomu, že firma v drtivé většině případů výhodné slevy pro lidi nemá. Já tak tedy nemohu vlastně oněch 13.000 nikdy vydělat, protože lidé u té firmy ty významné slevy prostě nemají. Já tím přišla o onu licenci za 27.000 a žádné peníze vydělat nelze. Můžete mi poradit, co mohu dělat dál? Obrátit se na soud? Děkuji moc za odpověď.
Asi obrátit se na advokáta, aby posoudil Vaši smlouvu.
(Pochybuji, že byste byla zaměstnankyní s pracovní smlouvou a stanovenou mzdou.)
Nejednalo se o pracovní smlouvu, ale o spolupráci s tím, že jsem měla pracovat na ŽL. Ale když říkají,že vydělám peníze za danou činnost, a danou činnost není fakticky možno vykonávat, tak opravdu nemám možnost obrany? Děkuji!
"Nejednalo se o pracovní smlouvu, ale o spolupráci" - tak proč jste v dotazu psala o výkonu zaměstnání a dala dotaz do rubriky "pracovní právo"?
Jak jsem odpověděl, obrátit se na advokáta, aby posoudil Vaši smlouvu - k čemu se zavázali a zda to plní - a řekne, jakou máte šanci a jakým způsobem máte postupovat.
Dobrý den,
byvaly zamestnavatel mi po 3,5letech zaslal dopis o nahrade skody vznikle na zaklade inventury, provedene v roce 2005. Jak dlouha promlceci doba se na toto vztahuje? Jiz tri roky nejsem zamestnancem teto firmy.
Předem děkuji za odpoved.
Dobrý den, v bývalém zaměstnání jsem měl dopravní nehodu při které došlo k poškození dveří služebního vozidla. Následně jsem ukončil PP a při ukončení jsem sepsal dohodu o uhrazení pohledávek (týkalo se výstrojních součástí) a dále jsem na výstupní list dostal razítka o bezdlužnosti vůči org. (až na onu dohodu kterou jsem podepsal)na jehož základě jsem obdržel zápočtový list. Asi po 2 měsících po ukončení PP jsem byl tel. informován z bývalé zaměstn., že škodní komise rozhodla vzniklou škodu na vozidle že mám uhradit já a že se mám dostavit do bývalého zaměstnání k domluvení způsobu úhrady. Jelikož bydlím hodně daleko a v místě bývalého zaměstnání se nezdržuji neučinil jsem tak. Teď mi přišlo vůbec první upozornění písemně se lhůtou 14 dnů na zaplacení. Je možné bez toho abych měl možnost vyjádřit se k rozhodnutí komise či odvolání proti tomuto rozhodnutí ihned bez návrhu nebo podepsané dohody vymáhat pohledávku? Nebyl jsem vůbec informován ani o škodě. Předem děkuji.
§263 (1) Výši požadované náhrady škody je zaměstnavatel se zaměstnancem povinen projednat a písemně mu ji oznámit zpravidla nejpozději do 1 měsíce ode dne, kdy bylo zjištěno, že škoda vznikla a že za ni zaměstnanec odpovídá.
§263 (2) Uzavřel-li zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodu o způsobu náhrady škody, je její součástí výše náhrady škody požadované zaměstnavatelem, jestliže svůj závazek nahradit škodu zaměstnanec uznal. Dohoda podle věty první musí být uzavřena písemně, jinak je neplatná.
§263 (3) Výši požadované náhrady škody a obsah dohody o způsobu její úhrady s výjimkou náhrady nepřesahující 1 000 Kč je zaměstnavatel povinen projednat s odborovou organizací.
Tedy jejich postup není správný. Měli by Vám poslat podklady o výši škody (např. fakturu za opravu) a zdůvodnění, proč požadují v plné výši (proč třeba nebylo kryto pojštěním ...).
Můžete odmítnout zaplatit a pak to na Vás budou muset vymáhat soudně.
Dobrý den,
tímto se vrácím k mému předešlému problému. Zaměstnavatel se mi po více jak dvou letech ozval znovu s tím,že požaduje zaplacení spoluúčasti z pojistky na vozidle, na kterém jsem způsobil škodu.
Jedná se o to, že dle §106 Obč.zák. po uplynutí 2 let od zjištění vzniku škody a viníka kdo škodu zavinil je věc promlčena a tedy u případného projednání před soudem bude jím uznáno promlčení, pokud se na toto odvolám. Právník firmy mi ovšem tvrdí, že sice v den nehody byla firma informována o vzniku škody, ale viníka určila až škodní komise, která zasedala až po mém ukončení PP, nikoli policie která byla na místě. Kdo tedy určuje viníka?
Jako viník jsem byl policií určen já a věc byla řešena blokovou pokutou a toto společně s protokolem od policie bylo předáno zaměstnavateli. Se zaměstnavatelem jsem zároveň v den nehody sepsal hlášení o škodě kde jsem byl také jako viník.
Dále mi bylo zděleno, že v případě mého neuznání závazku podají celou věc k soudu.
Předem děkuji za odpověď
Pro upřesnění situace,
do dnešního dne jsem nepodepsal žádné uznání závazků ani škody a ani jsem neobdržel žádné podklady k dané škodní události. Tato se stala 10.3.2008 tedy více jak 2 roky nazpět. Od té doby jsem byl pouze 3x kontaktován telefonicky. Zajímá mě od kdy běží promlčecí lhůta. Od rozhodnutí policie o viníkovi nehody a způsobené škody( kdy v den událost byli všechny podklady od policie i s mnou vyplněným záznamem o škodní události předány zaměstnavateli), nebo od rozhodnutí škodní komise která zasedala údajně začatkem června 2008 a rozhodla že škodu mám uhradit?
Děkuji předem za radu a pomoc.
Souhlasím s Vaším názorem "v den události byli všechny podklady od policie i s mnou vyplněným záznamem o škodní události předány zaměstnavateli" - tedy jaké pochybnosti o viníkovi škody?
Buď se můžete obrátit např. na online poradnu zde, nebo na advokáta (zda je tam opravdu to ptomlčení), nebo můžete počkat, až dají žalobu k soudu, a pak si vzít advokáta.
Děkuji za Váš názor,
Mluvil jsem na základě tohoto a toho co jsem se dočetl v zákoníku s právníkem bývalého zaměstnavatele a po 10 min. rozhovoru došel také k názoru že lhůta už uplynula.
pokusil se mi ještě namluvit že moje převzetí písemnosti na poště, kde mě upozorňují na škodu kterou mám zaplatit je uznání závazku vůči nim a mé následné mlčení je souhlas.
Poté co jsem mu řekl že závazek musí být uznán oboustraně a hlavně písemně, tedy písemnou dohodou o uznání závazku a to tedy do 2 let od vzniku škodní události tedy ustoupil a řekl že papíry které mi k tomu včera poslal mužu zahodit a je to vyřízeno.
Připadne mi že prostě promeškali lhůtu a jenom to zkoušeli zda to zaplatím či nikoli.
Děkuji za názor který mě utvrdil v mém názoru a pomohl mi věc uzavřít.
Dobrý den, před rokem jsem skončila pracovní poměr v jednom obchodě s potravinami. Přišlo mi od soudu, že mám zaplatit necelých deset tisíc z poslední inventury. Přitom mi neposlali žádný důkaz, že vznikl takový schodek, z čehož na mě připadá právě těch necelých deset tisíc. Předběžný výsledek právě té poslední inventury vyšel do plusu a opravdu nechápu jak tak najednou mohl vzniknout schodek tolik v mínusu. Nejhorší na tom je, že jsme měli podepsanou hmotnou odpovědnost. Chtěla bych se zeptat jestli bych měla šanci vyhrát odvolání.
Co Vám přišlo od soudu? Pokud jste dostala platební rozkaz, musíte ve stanovené lhůtě podat odpor. Tím se platební rozkaz zruší a proběhne jednání před soudem.
Požádala jste o provedení inventarizace, když jste končila pracovní poměr?
A co Vaše bývalé spolupracovnice - také dostaly žalobu?
Doporučuji kontaktovat advokáta, který posoudí Vaše možnosti.
Dobry den,chtěla bych se zeptat, zda má bývalý zaměstnavatel právo chtít po mně náhradu škody 2 měsíce po skončení pracovního poměru? Škoda zřejmě vznikla v době trvání pracovního poměru, ale přišlo se na to až nyní.Předem děkuji za odpověď.
Domnívám se, že ano.
Pokud uznáváte, že jste ji způsobila, můžete uzavřít dohodu a uhrazovat třeba splátkami - nebo nesouhlasíte a má možnost škodu vymáhat soudně.
Děkuji za odpověď. Škodu uznat nemůžu, jelikož již nemám možnost nahlédnout do materiálů (objednávek atd.), bývalý zaměstnavatel zatím jen tvrdí, že je evidentní, že k té chybě došlo.
Dobrý den, promlčecí doba k náhradě škody je 2 roky. To, že se na škodu přijde až později je celkem obvyklé (při následné kontrole, inventuře, stížnosti zákazníka atd.). Takže nárok na škodu uplatnit může.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com