Kategorie: Pracovní právo / Mzdy
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Zaměstnanec pracuje ve směnách od 5,30 do 14,00 hodin.
Náleží mu ze dobu od 5,30 do 6 hodin příplatek za práci přesčas??
Dobrý den.
Co dělat,pokud mi nebyly za noční směny zaplaceny příplatky, když to stanovuje zákon? Nadřízený nás odbyl tím, že máme ve smlouvě chodit do zaměstnání "dle potřeby zaměstnavatele" a že na žádné noční příplatky nemáme nárok, že to není ve smlouvě. Co s tím dělat? Jak o tom někoho informovat? Neradi bychom přišli o místo..děkuji
Dobrý den, podnět lze podat na inspektorát práce. O peníze za příplatky byste se však musel soudit. To, že pak zaměstnavatel nepodnikne kroky ke skončení Vašeho PP, zaručit nelze. Přestože podle zákona nesmí zaměstnance "trestat" za to, že hájil svoje nároky, ve skutečnosti mají zaměstnavatelé pestrou škálu metod, jak nepohodlným zaměstnancům znepříjemnit život. Ti pak nakonec raději odejdou sami.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda můžu chtít po zaměstnavateli zpětně vyplatit víkendové příplatky.Pokud ano,tak za jakou dobu.Děkuji
Dobrý den, takové pohledávky lze u soudu vymáhat až 3 roky zpětně.
Dobrý den, mám dotaz na výpočet nočních hodin a svátků z fondu prac. doby. Je možné aby zaměstnavatel proplácel jenom ty hodiny za noční a svátky které jdou už mimo fond pracovní doby, teda do přesčasu a tudíž odpracované noční a svátky na začátku měsíce připadají do fondu prac. a nejsou zaplaceny. Za měsíc totiž odpracuji v prac. den celkově 60h od 19:00 - 07:00 a o víkendu je to 48h z toho noční 24h od 19:00 - 07:00. ve výsledku na pásce mám zarátané jenom 3h svátky a 12h noční.
Dobrý den, požádejte o kontrolu správnosti výpočtu mzdy na oblastním inspektorátu práce. Tam by Vám měli poskytnout přesné informace nebo věc konzultujte s nějakým mzdovým účetním. Mzdové výpočty v této poradně neprovádíme.
zajímá mě ,zda-li musí být vyplacen noční příplatek u zaměstnanců , kteří jsou placeni fixním platem
Dobrý den, to nehraje žádnou roli. Jestliže jsou splněny podmínky, za kterých vzniká ze zákona nárok na příplatek, pak tento příplatek zaměstnanci náleží bez ohledu na to v jaké formě je mu mzda (nebo plat) vyplácena.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda máme s kolegyněmi nárok na příplatek za práci o víkendu,když máme prac.dobu rozvrženou do tzv.krátkého a dlouhého týdnu.
Dobrý den, krátký a dlouhý týden nemá vliv na nárok na příplatek za práci v sobotu a neděli. Pokud pracujete o víkendu, pak Vám příplatek ve výši 10% průměrného výdělku náleží.
dobrý den . chtěl bych se zeptat na příplatky za odpolední a noční směnu - 8 hodinovou pracovní dobu.
jaká je výše a jestli může zrušit příplatky za odpolední směnu . předem díky Milan
Dobrý den, příplatek za noční práci (22.00-6.00) upravuje §116 ZP a činí nejméně 10% průměrného výdělku. Pokud jde o příplatky za "odpolední" směnu, tak nic takového zákon neupravuje. Pokud je někdo poskytuje, tak jen dobrovolně, pak není důvod proč by je nemohl zrušit (když něco takového není ze zákona povinné).
Zajímalo by mě, jaký je stanovený příplatek za noční směnu podle ZP. Je možné žádat zaměstnavatele o zvýšení platu, přestože on v kolektivní smlouvě plat nezvedl ani o korunu ? Jde mi o individuální zvýšení platu pro jednotlivce. Prý to je možné od loňského roku.
Dobrý den, příplatek za noční práci řeší § 116 zákoníku práce (262/2006 Sb.) : "Za dobu noční práce přísluší zaměstnanci dosažená mzda a příplatek nejméně ve výši 10 % průměrného výdělku, není-li sjednáno v kolektivní smlouvě jinak.". A jen pro úplnost, v kolektivní smlouvě nelze sjednat nižší příplatek než je stanoven zákonem.
Dobrý večer,zaměstnavatel v kolektivní smlouvě platné od 1.1.2008 navrhuje snížit příplatky za práci v noci (22-06)z 20% na 10% průměrného hodinového výdělku a příplatky za práci v so+ne z 25% též na 10%.Má na to právo?A je možné, aby výpovědní lhůta zaměstnance byla 4 měsíce?(zaneseno též v kol.smlouvě)Děkuji
Dobrý den, co se týče výše příplatku za noční práci a za práci v sobotu a v neděli, toto možné je, protože tuto výši - 10% stanoví i zákon.
Ohledně výpovědní lhůty, tak tato může být i 4měsíční, ale musí být stejná jak pro zaměstnance tak i pro zaměstnavatele. Tedy 4 měsíce pro obě strany.
Mgr. Lucie Jindrová
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com