Postup při porušení prac. kázně - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Pracovní obuv

margita smutná, 21.11.2008 17:56:40

DOBRÝ DEN,CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT,MŮJ ZAMĚSTNAVATEL MĚ NUTÍ SI KOUPIT PRACOVNÍ OBUV.KDYŽ SI OBUV NEKOUPÍM TAK MĚ PRÝ PROPUSTÍ Z PRÁCE.MÁ NA TO PRÁVO?A JSEM POVINNA SI OBUV KOUPIT SAMA?DĚKUJI.

Re: Pracovní obuv

Karel Dlouhý, 21.11.2008 19:15:15

Pracovní obuv má poskytovat zaměstnavatel (resp. Vy si ji koupíte a on Vám ji má proplatit).
Myslí to tak, že si ji máte sama zaplatit? Pokud ano, tak to není správné.
Jako výpovědní důvod by to bylo uznáno dost těžko.

Postup při porušení prac. kázně

Libuše Ferulíková, 19.11.2008 20:51:31

Dobrý večer,
mohli byste mi prosím vysvětlit postup zaměstnavatele při porušení pracovní kázně?

Nastoupila jsem do firmy jako uklizečka s čistým platem 9800. K 30.10.08 mě skončil pracovní poměr na dobu určitou. 1,11.08 jsem dostala další prac. smlouvu opět na půl roku, ovšem s tím, že mi byl snížen plat na 6300 čistého, z odůvodněním, mé ůdajné špatné práce, ale tuto informaci jsem se nedozvěděla od svého přímého nadřízeného, ale od účetní, s odkazem, že: "pan ředitel řekl...." Za celou dobu první smlouvy mě nikdo nic ani slovně ani písemně nevytkl, tak mne zajímá, jaký je postup, při špatném odvedení práce.
Na část práce, kterou jsem vykonávala cca 3 hodiny vzal podnik novou, protekční zaměstnankyni, která vykonává mou bývalou práci na 4 hodiny a má větší plat jak já.

2 otázka: V prac. smlouvě se ve všem odvolávají na Kolektivní smlouvu, ale tu jsem ještě nečetla a nikde v podniku se nedá sehnat. Jak v tomhle směru postupovat?
Děkuji

Re: Postup při porušení prac. kázně

Karel Dlouhý, 19.11.2008 22:50:13

Nepochopil jsem, jaké porušení pracovní kázně máte na mysli.

Když je nová smlouva, může být i nové stanovení mzdy (i když říci by to měli). Pokud je stanovena mzda (plat je ve státních organizacích) v rámci vnitřního mzdového předpisu, tak s tím nic nenaděláte - jedině se dohodnout a skončit.

Kolektivní smlouvu jsou povinni předložit - jak přímý nadřízený, tak na personálním oddělení. Dokud nepředloží, nemusíte pracovní smlouvu podepsat.

Libuše Ferulíková, 20.11.2008 07:55:38

Celé vysvětlení co se mi dostalo bylo to na účtárně, kde mi bylo sděleno, že jsem uklízela stejně špatně jako uklizečka přede mnou, která zde byla zaměstnána 2 roky a na nic si nikdy nikdo nestěžoval.
Mě zajímalo, když tedy špatně uklidím, zda mi to má být řečeno aspoň přímým nadřízeným, nebo zda bych měla dostat nějaký dopis - důtku nebo něco na ten styl.
K pracovní smlouvě není žádný dodatek, kde by bylo uvedeno, co, kde a jak mám uklízet. V podstatě to znamená, že kde najdu hadr, tam mám uklidit. Ale jelikož si hadr nosím svůj, tak nevím ani kde, co a jak uklízet.
A jelikož mi tohle nikdo nevysvětlil, nemohu posoudit, zda-li jsem uklízela dobře či špatně. Podle mého účtárna není tou kompetentní osobou, která by mi měla vysvětlovat, co kde a jak uklízet. Bezprostřední šéf se mi raději vyhýbá, než by cokoliv vysvětlil. Celá fabrika ví, že najatá nová pracovnice je příbuzná jednoho z manažerů firmy.

Karel Dlouhý, 20.11.2008 21:02:29

Nevím, proč do toho pletete "porušení pracovní kázně".

Zdá se, že v té firmě jsou divné poměry. Projednat by to s Vámi měl Váš přímý nadřízený. Ten by Vám také měl přidělovat práci (to se nedělá dodatkem k pracovní smlouvě) a také ji kontrolovat; říci, které místnosti máte uklízet, jak často, jakým způsobem, přidělovat Vám pracovní pomůcky.

Předpokládám, že novou pracovní smlouvu (s nižším úvazkem) jste podepsala - tedy jste o tom věděla.

Libuše Ferulíková, 20.11.2008 23:29:19

Při původním platu se práce skládala z každodenního úklidu kanceláře ředitele, 2x týdně dalších 12 kanceláří a k tomu patřil úklid šaten na 2 dílnách a zametání.
Teď mám stejnou pracovní dobu jako na začátku, jen neuklízím kanceláře, což dělá oněch 3500 čistého o co jsem přišla a uklízím pouze na dílnách. V podstatě to znamená, že z původních 69.60/hod. jsem klesla na 47.61.

Já jsem pouze chtěla vědět, když něco dělám špatně, ačkoliv můj přímý šéf o tom neví a jde to mimo něj a firma mě za stejnou prac. dobu sníží o 1/3 plat zda neměli, když byli s mou prací nespokojeni mi to vytknout, případně mi to dát písemně, neboť snížení platu o 1/3 je kárný postih. A vysvětlení, že vzali nového zaměstnance mě neuspokojuje. Já nastoupila do firmy za 9800 a ne 6300. A protekční zaměstnanec již vůbec není vysvětlení. A kolektivní smlouva je nesehnatelná. Pomohl by Inspektorát práce?

Karel Dlouhý, 21.11.2008 19:24:14

Ano, můžete podat podnět na inspektorát práce (ale nemyslím si, že by to mělo vliv na výši Vaší mzdy).

Píšete "Já nastoupila do firmy za 9800 a ne 6300."
Váš pracovní poměr, kdy jste pobírala mzdu 9800 Kč, přece skončil. Začal nový pracovní poměr, s novou smlouvou, za 6300 Kč. Nejedná se o žádný kárný postih.
Když se Vám to nelíbí, tak jste to nemusela podepisovat. (Je divné, když Vám snížili rozsah práce, že nesnížili počet hodin. Logičtější by bylo, kdyby při nezměněné hodinové sazbě by Vám snížili počet hodin.)
Oni Vám přece nejsou povinni něco vysvětlovat.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »