Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Přístavba domu
Moje matka je vdov, která má dvě dcery mě a moji sestru. Chtěla bych si přistavit patro na jejím domě, z hlediska dědictví je polovina moje. Požadovala jsem po matce, aby mi moji polovinu již přepsala, ta to však odmítla. Mohu přéstavbu provést a jak mám postupovat.¨
Děkuji za odpověď
Matušková
--------------------------------------------------------------------
Dobrý den, měla bych na Vás pár otázek ohledně spoluvlastnictví rodinného domu.
Matka mého přítele vlastní absolutní 1/2 domu ve spoluvlastnictví se svým bratrem (oba v domě žily). Vzhledem k tomu,že její bratr se ženou nemají žádné děti a rozhodli se odstěhovat a svou polovinu prodat nabídli tuto část synovi její sestry, který nabídku přijal. Měli ze zákona povinnost nabídnout odkup druhému spoluvlastníkovi (matce přítele)? Zmíněný syn se nyní z tohoto RD snaží udělat dům bytový a dle poslané dohody spoluvlastníků jeho právníkem, požaduje placení pokut za budoucí nesplnění určitých podmínek (nevyklizení půdních a společných prostor a srovnání venkovního prostoru po zbourané garáži,který je nyní v přestavbě a připraven na zámkovou dlažbu s okolním terénem - zmíněný prostor je v kopci). Ještě by mě zajímalo jakou váhu má notářsky neověřený podpis (na kapotě od auta) na dokumentu o jakémsi souhlasu, který byl vyžadován okamžitě bez řádného přečtení a jakékoliv kopie.
Mnohokrát Vám děkuji
Dobrý den.
Máme byt v podílovém vlastnictví a v současné době se řeší převedení do osobního vlastnictví - vymezení jednotek... Pod naším bytem je nebytový prostor, který někteří nájemníci užívali jako sklepy a nyní by ho rádi prodali jako bar. Přímo pod naším oknem uprostřed zdi vybourali díru na klimatizaci. Je možné se proti tomu nějak bránit? Navíc sklepy nejsou nějak přesně vymezeny, vypadá to, že si je někteří nájemníci zabrali na úkor jiných. Existuje něco jako omezení práva užívání bytu, když by nám prostor pod bytem narušoval klid a jaký postup by byl nejvhodnější?
Díky moc.
Andrea Pospíšilová
Dobrý den.Syn si koupil nemovitost pomoci hypotečního úvěru.My s manželem jsme spolužadateli.Dům je v katastru zapsán jen na syna.Teď jsme se rozhodli,že bychom chtěli být spoluvlastníky.Syn s tímto souhlasí.Co máme udělat,co k tomu potřebujeme za doklady?A platí se nějaké poplatky?
Dobrý den, nejvhodnější bude darování podílu na nemovitosti. Podrobnosti si zjistěte zde: http://www.pravnik.cz/forum/topic-22.html.
Dobrý den,
Náš vchod je v podílovém vlastnictví. Chci se zeptat, zda je nutný souhlas všech podílových vlastníků v případě, že se někdo z nich rozhodne pronajmout byt. Děkuji předem za odpovědi.
Dobrý den, jestliže jsou byty ve vlastnictví obyvatel domu, pak je jen jejich věcí, komu a za jakých podmínek pronajmou byt a ostatní sousedy-vlastníky rozhodně o žádný souhlas žádat nemusí.
Dobrý den, cituji odpověď na obdobný dotaz:
"Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 11.02.2008 15:40:20
Dobrý den,
pokud máte celý dům v podílovém spoluvlastnictví, měl byste mít k uzavření nájemní smlouvy souhlas ostatních. Pokud máte vymezeny bytové jednotky a jste spoluvlastníkem pouze společných prostor, souhlas mít nemusíte."
Tzn. záleží na tom, jaká je situace v daném domě. Z dotazu to není jednoznačně zřejmé, pan Mgr. Topka jej zřejmě pochopil jako situaci podle druhé možnosti, tedy že tazatel je vlastníkem konkrétní bytové jednotky a jako vlastník této jednotky je uveden na katastru nemovitostí.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com