Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat,u podniku jsem začla pracovat nejprve jako prodavačka, ke smlouvě my byla přidělena HO ve funkci prodavačky. Podepsala jsem dohodu o změně pracovní smlouvy, ve které se jednalo o přestup: prodavačka - vedoucí prodejny, ale hmotnou odpovědnost, mám pouze ve funkci prodavačky. Po provedené inventuře, my bylo zjištěno manko, které bohužel nemůžu dokázat, že se nejednalo o moje zavinění, ani nikoho z ostatních pracovníků, manko mi bylo vypočítáno z funkce vedoucí. Mám právo se proti tomuto bránit? Další věc je,že vzhledem k tomu,že manko v takové míře,není logické natož možné a navíc se mi opakuje již jeko 4 vedoucí na této prodejně,podasla jsem písemnou žádost o prověření účetnictví,novou inventuru,prostě aby se udělaly všechny možné kroky ke zjištění tak velkého schodku na vedení firmy, aže tudíž nemá podmínky k řádnému hospodaření. Dnes mi bylo odpovězeno,že podmínky mám a manko zaplatím. Mou žádost na prověření ignorovali.Mohu se bránit?
Vzhledem k tomu,jak se k problému firma staví,uvažuji,že se obrátím na poicii a podám trestní oznámení na neznámého pachatele. Jsem totiž poctivý člověk a za svou prácí si stojím,nemohu si dovolit někomu platit luxusní auto.Navíc vím,že firma má tyto problémy i na jiných prodejnách,ale nikdo se nebrání. Když se manko podepisuje,musíme podepsat ihned,nemáme možnost si to vzít domů,nebo se s někým poradit. Zatím nemám konečné vyučtování,ale jako by bylo. Podepsané to zatím nemám a ani to nehodlám podepsat,protože s tím nemohu souhlasit. Nevím však jak se už mám bránit a jestli půjdu právní cestou,mám šanci na úspěch ?? V případě,že budu muset hradit manko,musím platit jako vedoucí 50%manka,které po mě chtějí,přestože mám podepsanou tu hmotku jako prodavačka??Prosím poraďte-pomozte!!!
Trestní oznámení bych klidně podala i na vedení firmy.
Jak se u Vás provádějí inventury? Jste jim přítomna, můžete kontrolovat, co inveturník zapisuje, případně výpočty?
Zkuste se také obrátit na inspektorát práce.
Děkuji. Ano přítomná jsem byla. Celkovou částku mi nikdy nevzdělí a dostanu inventární papíry ke kontrole,zda něco neschází,nebo zda tam neobjevím nějakou chybu,samotné vyčíslení mi pak pošlou,ale já si to vždy při kontrole i sečtu abych věděla jakou hodnotu na obchodě mám a jestli souhlasí i s účetní hodnotou. Při této inventuře jsem neměla 3 dekády,vzhledem k tomu,že inventuru provedli náhle-i když byla normálně kontrolní,byla mi oznámena 4 dny před provedením a tak ani účetní pro mě neměla kontokorenty. Vzhledem k tomu,že si vše eviduji,měla jsem hrubý odhad a to už mi bylo jasné,že něco není v pořádku,navíc kontokorenty které mi dodatečně ,postupně přicházely,byli čím dál vyšší,nic méně s fakturami od dodavatelů,s kterými jednám osobně-není problém-vše sedí,jediné co už mě napadá může být chyba v dodacích listech od firmy-tam máme i největší nákupy a dodáky již mají zatížené.Apelovala jsem na to,zda jsou dobře zatížené,že mi neodpovídají a zda není chyba v maržích.
Ovšem,bylo mi řečeno,že když to odpovídá jinde,proč by to neodpovídalo u nás na prodejně. marži má každé zboží jiné,proto mi to nebude nikdy naprosto odpovídat. Jistě,ale co když právě tam je chyba. Prošla jsem všechno nejmín 3x,ale nevím si rady.Někde to být musí.Prodejna má manko od otevření a jsou to obrovské položky na jednu malou prodejničku.Nezměnilo se to ani výměnou personálu a opatřeními,které jsem tam od svého nástupu zavedla. Krom toho,že jsem tedy žádala o kamery a alarm,když je prodejna tak problematická,ale dostala jsem pouze maketu kamery.Je nereálné aby se s prodejny DENNĚ vyneslo 5.000.Prodejna je malinká,jsme tam vždy 2,nikdo nemá samostatný přístup do prodejny,každá máme jeden klíč a jedna bez druhé se do obchodu nedostane,navíc nákupy prodavaček-se kontrolují,lístky od nákupu si lepíme do sešitu,s tím kdo nakupovala ,kdo účtoval a kontroloval.Tudíž to podle mě není možné a zároveň aby si toho nikdo nevšiml,jak ve zboží ,tak ve financích.
Vhledem k tomu jak jsem psala,vedení firmy ignoruje mé žádosti o prověření. Ale má paní inspektorka mi svolila,že mi inventuru udělá,jenže to už tedy není inventura na mou žádost ,ale jejich inventura-navíc předávací-protože v tomto nemohu setrvávat. Jenže,aby mohla být tato inventura,musí se uzavřít ta předešlá-s čímž nemůžu souhlasit. Oni ji stejně uzavřou,i když jsem se obrátila na policii,a budou po mě chtít podepsat to manko.Mám už málo času a nevím co už dělat.Firma pro kterou pracuji je velká a bojím se,že i když jsem v právu,stejně mě dokážou nějak převézt. Ještě se pokusím obrátit na ten Inpektorát práce. Pokud by jste pro mě měli ještě nějakou radu nebo možnost,prosím poraďte,nebo i krutou pravdu-cokoli.
Já jsem v obchodě pracovala hodně dávno a inventury jsem si vždycky před koncem měsíce dělala sama. Měla jsem k dispozici veškeré podklady (dodací listy, výsledky předchozích inventur, ...), takže jsem měla nač navazovat. Jednou mi inventura z vedení "zjistila manko", ale protože mi samozřejmě dali k dispozici uzávěrku, celkem snadno jsem našla chybu ve výpočtu (inventurní pracovnice špatně vynásobila jednu položku)...
Vyžádejte si veškeré podklady (i zpětně) a zkuste si to buď projít sama nebo se obraťte na zkušenou účetní. I když jí budete muset zaplatit, může Vám to ve výsledku ušetřit nemalé peníze.
A zkuste se obrátit na inspektorát práce, ev. na policii.
A určitě nedoporučuji podepisovat cokoliv, s čím nesouhlasíte. Trvejte na tom, aby inventuru včetně veškerých výpočtů provedli znovu ve Vaší přítomnosti, a aby Vám před provedením inventurry předali alespoň kopie veškerých dokladů, z nichž míní při inventuře vycházet.
Nejsem si jista, jestli byste v tomto případě (opakující se manko od otevření prodejny) neměla právo si vyžádat provedení inventury nezávislým pracovníkem, případně si k inventuře vzít jednoho nebo dva vlastní svědky.
Dobrý den,
ráada bych se zeptala na jednu věc ohledně hmotné odpovědnosti.
Fotím pro jeden časopis a domluvili jsme se, že místo finanční odměny mi bude za vykonanou práci odměnou objektiv, se kterým budu i fotit po dobu focení.
Smlouvá zní, že objektiv je do 31.12.2011 majetkem firmy a já za něj mám hmotnou odovědnost. Nedopatření m jsem objktiv ťukla a bohužel jsem ho nedala do opravy, ani jsem to neoznámila majitelům. Je to jen malé škrábnutí a nemá to absolutně žádný vliv na fotky - tedy fotí to stejně jako předtim.
Nadřízení si objektiv vypůjčili na focení aut a kontaktovali mě s tím, že objektiv neostří a že ho nesou do opravy.
Chtěla jsem se zeptat, jaké jsou mé možnosti? - Když za objektiv nesu hnotnou odpovědnost, může ho jen tak někomu půjčit, byť majitelům?
Jsem povinna platit opravu, když vlastně nevím, co se stalo a nebyla jsem s nima v servisu a nevím nic? - Funkčnost objektivu mohu doložit fotkami a exifem fotek focených den před předáním..
Děkuji.
Dobrý den. Pracuji jako směnová vedoucí v jednom větším obchodě se sportem. Pracuji tam už přez rok a ted si najednou vzpoměnil že po nás chce podepsat hmotnou odpovědnost.Na naší prodejně, na jednu směnu nás je 5. Je to velká prodejna. Už jsem se dočetla že zaměstnavatel nemuže chtít nechat podepsat hmotnou odpovědnost když je zboží normálně přístupné zákazníkům.Pokud je zboží jako by pultové tak se hmotka podepisuje. Nemáme na prodejně ani kamerový systém, ale zboží máme opípané, ale zákazníci už to dokáží z toho sundat, takže si odpípají zboží a normálně odejdou aniž by jsme neěco poznali. Jak to tedyy je když je zboží normálně přístupné, ale přesto opípané. U nás jsou velmi drahé věci a nikdy jsme hmotku neměli.
Tímto Váas prosím za pomoc.
Děkuji moc Kulasová
Dobrý den, V létě jsem byla na brigádě v potravinářském podniku (samoobslužný prodej) kde jsem krájela salámy. Pracovní poměr byl ukončen k datu 30.9.2008. Kolem 20.10.2008 se tam prováděla inventura a byl zjištěn schodek. V prosinci 16.12.2008 mi volali a informovali mě o tomto schodku a požadují po mě (po telefonu) náhradu škody. Dohodu o hmotné zodpovědnosti jsem podepisovala, ale při jejím studiu jsem narazila na poslední větu: Tato dohoda zaniká dnem skončení pracovního poměru dle paragrafu 253 zákoníku práce. Chtěla bych se tedy informovat, zda opravdu po mě můžou požadovat náhradu škody, i když můj pracovní poměr byl ukončen již před inventurou? (inventura se prý koná jednou za půl roku, přičemž já tam pracovala asi 3 měsíce) Zatím jsem jim sdělila, že po telefonu nic platit nebudu, že to chci doporučeně a písemně a na to mi bylo sděleno něco ve smyslu, že pokud budu dělat problémy, že si přizvou právníka. Spoléhají asi na to, že jsem mladá a vše bezhlavě zaplatím. Děkuji moc
§253 (2) Dohoda o odpovědnosti zaniká dnem skončení pracovního poměru.
§254 (3) Jestliže zaměstnanec se společnou odpovědností, jehož pracovní poměr skončil, nepožádá zároveň o provedení inventarizace, odpovídá za případný schodek zjištěný nejbližší inventarizací na jeho dřívějším pracovišti.
Náhradu škody chtít mohou, neboť jste asi o provedení inventury nepožádala.
Správně jste odpověděla, že telefonická výzva je nedostačující. Měla byste trvat na písemném podkladu, z něhož bude zřejmá výše celkové škody a jak byla zjištěna výše toho, co máte Vy zaplatit. Případně můžete kontaktovat své bývalé spoluzaměstnance a zjistit si podrobnosti.
§252 (4) Zaměstnanec se zprostí odpovědnosti zcela nebo zčásti, jestliže prokáže, že schodek vznikl zcela nebo zčásti bez jeho zavinění, zejména, že mu bylo zanedbáním povinnosti zaměstnavatele znemožněno se svěřenými hodnotami nakládat. - třeba by se něco našlo.
Buď to uhradíte, nebo ať Vás žalují u soudu.
Dobrý den, děkuji moc za radu. Nyní řeším dopis, co mi od podniku přišel. Zaráží mě zde pár vět, které jsou sprostá lež a to: K projednání jste vyzvána písemně. Dne 18.12.2008 jste se osobně na prodejnu xx nemohla dostavit - projednání s dalšími hmotně odpovědnými pracovníky, kteří se rovněž podílejí na náhradě. Další projednání na prodejně s přizpůsobením k vašim možnostem časovým jste odmítla. Nic takového není pravda, o prvním termínu jsem neměla ani zdání a druhá část nebyla z časových důvodů, ale z důvodu požadavku na doporučený dopis. Mám trvat na novém dopisu, kde budou fakta napsána pravdivě? Ještě bych se chtěla zeptat, kolik procent náhrady škody má každý platit (jestli je na to nějaký zákon) protože je mi divné, že zaměstnanci platí "pouze" o polovinu více než já, i když jejich hrubá mzda, z které se náhrada škody počítá, bylo několikanásobně vyšší (za uplynulé období). Děkuji ještě jednou mockrát za odpověď.
Dobrý den,
nemá smysl trvat na novém dopisu. Toto je jejich stanovisko.
Jde také o to, zda při telefonickém rozhovoru Vás zvali na projednání nebo ne.
Můžete poslat dopis, kde jim napíšete, že jste dostala jejich dopis ze dne .... K jeho textu máte tyto připomínky ...
Ovšem to nemá význam k samotné úhradě škody.
Pokud se týká výše úhrady. § 260 ZP stanoví:
§260 (1) Při společné odpovědnosti za schodek se jednotlivým zaměstnancům určí podíl náhrady podle poměru jejich dosažených hrubých výdělků, přičemž výdělek jejich vedoucího a jeho zástupce se započítává ve dvojnásobné výši.
§260 (2) Podíl náhrady stanovený podle odstavce 1 nesmí u jednotlivých zaměstnanců, s výjimkou vedoucího a jeho zástupce, přesáhnout částku rovnající se jejich průměrnému měsíčnímu výdělku před vznikem škody. Neuhradí-li se takto určenými podíly celá škoda, jsou povinni uhradit zbytek vedoucí a jeho zástupce podle poměru svých dosažených hrubých výdělků.
(pokrač.)
§260 (4) Při určování podílu náhrady jednotlivých zaměstnanců, kteří odpovídají za schodek společně, se vychází z jejich hrubých výdělků zúčtovaných za dobu od předchozí inventury do dne zjištění schodku. Přitom se započítává výdělek za celý kalendářní měsíc, v němž byla tato inventura provedena, a nepřihlíží se k výdělku za kalendářní měsíc, v němž byl zjištěn schodek. Jestliže byl však zaměstnanec zařazen na pracoviště během tohoto období, započítává se mu hrubý výdělek dosažený ode dne, kdy byl na pracoviště zařazen, do dne zjištění schodku. Do hrubého výdělku se nezapočítává náhrada mzdy nebo platu.
---------
Tedy pokud toto jasné vyčíslení nebylo uvedeno v dopise, možná by stálo za to dohodnout si s nimi termín projednání, kdy tam přijdete a oni Vám ukáží podklady - jednak z té inventury, jednak propočet - tabulka dosažených výdělků jednotl. pracovníků za celé období, kde si můžete překontrolovat, jaké procento připadá na Vás a toto procento by mělo odpovídat
požadované výši náhrady po Vás.
Záleží pak také na výši požadované náhrady - pokud by to odpovídalo a šlo by o menší částku, tak nemá smysl se kvůli tomu nechat soudit.
Pokud ty podklady budou nedostačující nebo špatné, tak můžete odmítnout zaplatit a oni to budou muset vymáhat u soudu.
To má ale riziko, že pokud budou úspěšní, tak Vás to bude stát soudní poplatek a náklady na jejich advokáta.
U odpovědnosti z dohod o hmot. odpovědnosti je průkazní břžeměno na zaměstnanci - že škodu nezavinil (pokud byste měla nějaké důkazy, např. že zaměstnavatel byl upozorňován na nedostatky v zabezpečení, na špatnou přejímku zboží, ...).
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat,u podniku jsem začla pracovat nejprve jako prodavačka, ke smlouvě my byla přidělena HO ve funkci prodavačky. Podepsala jsem dohodu o změně pracovní smlouvy, ve které se jednalo o přestup: prodavačka - vedoucí prodejny, ale hmotnou odpovědnost, mám pouze ve funkci prodavačky. Po provedené inventuře, my bylo zjištěno manko, které bohužel nemůžu dokázat, že se nejednalo o moje zavinění, ani nikoho z ostatních pracovníků, manko mi bylo vypočítáno z funkce vedoucí prodejny - tudíž se jedná o nejvyšší podíl.
Mohu se nějak bránit? Protože si nejsem vědoma, jiné podepsané hmotné odpovědnosti za ved. prodejny, než té původní, kterou mám jako pradavačka. Upororňuji, že vzniklou škodu, již splácím, mohu požádat o vrácení finančních prostředků, pokud bych byla v právu?
Domnívám se, že pokud je hmotná odpovědnost na "stejný rozsah", tzn. zboží v dané prodejně, tak změna funkce z prodavačky na vedoucí na to nemá vliv.
děkuji, ale pokud jsem správně pochopila, nemohou po mě chtít uhradit větší podíl na škodě, i přes to, že jsem ve funkci ved.prodejny a mám hmotnou odpovědnost pouze jako prodavačka, jinou mi totiž nedali a zpětně jim nic nepodepíši. A personální oddělení si musí být tohoto problému vědomo, když ode mě chtěli zpětně podepsat hmotnou odpovědnost, od doby, co jsem ve funkci vedoucí.
Pěkný den. Paní Marcelko jsem naprosto ve stejné situaci.Velmi by mě zajímalo u jaké firmy by jste pracovala. Totiž mám inventuře,která měla vyjít na jedničku,místo toho mám manko,které není ani logické,natož možné.Poslala jsem žádost na firmu o prošetření a novou inventuru,s tím,že vzhledem k opatřením které na prodejně mám,výjma alarmu a kamer,které mi firma odmítla na prodejnu dát-dostala jsem pouze jednu maketu,že vzhledem k výši manka,že tedy nemám podmínky k řádnému hospodaření s jejich svěřenými hodnotami. Dnes jsem obdržela dopis,který naprosto ignoruje mou žádost na prošetření a vzděluje miže podmínky mám a manko zaplatím. Tudíž mi nezbývá než jít na policii a podat oznámení na neznámého pachatele. Zvláštní je už to,že jsem již 4 vedoucí na této prodejně a mám stále stejné manko. Navíc vím,že tento problém řeší i jiné prodejny. Ale nikdo se nebrání a podepisují neuvěřitelné částky. To přece nejde,když víte,že to není možné a svou práci odvádíte na 150%. Lucie
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com