Kategorie: Pracovní právo / Dovolená
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
12.5.09 mi končí MD (dcerce budou tři) a poté budu na neplaceném volnu do konce června 09. Od 1.7. mi zaměstnavatel slíbil 8 týdenní dovolenou a do práce bych měla nastoupit tedy až v září. Musím si platit sama sociální a zdravotní pojištění? A v jaké míře? Nebo existuje jiné řešení než neplacené volno po MD?...Prodloužení MD nebo rodičovská dovolená do 4 let věku dítěte?
Moc děkuji za odpověď, případně za radu.
Nováková
Dobrý den,
dle ZP mateřská dovolená trvá 28 týdnů. Rodičovská dovolená se poskytuje matce dítěte po skončení mateřské dovolené, v rozsahu, o jaký požádá, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.
Tedy její prodloužení není možné.
Řešení je třeba opatřit si paní na hlídání od 13. 5.
Není mi jasná Vámi uváděná 8 týdenní dovolená - když Vám se bude nárok na dovolenou krátit.
---
Neplacené volno po celý kalendářní měsíc:
Vyměřovacím základem pracovního volna bez náhrady příjmu poskytnutého po celý kalendářní měsíc je minimální mzda (je ve výši 8000 Kč). Jednu třetinu pojistného, tedy 4,5 % z minimálního vyměřovacího základu, uhradí zaměstnanec prostřednictvím svého zaměstnavatele, a zbylé dvě třetiny (9 % z minimálního vyměřovacího základu) uhradí zaměstnavatel. Zaměstnanec se může svému zaměstnavateli před poskytnutím neplaceného volna písemně zavázat, že část nebo celé pojistné, které za něj zaměstnavatel odvedl, uhradí.
Dobrý den,
plánuji na rok vycestovat do zahraničí, důvodem je pouze cestování. Současný zaměstnavatel mi nabídl, že nebudeme ukončovat pracovní smlouvu. Chce tuto situaci řešit neplacenou dovolenou s tím, že za mě bude v mé nepřítomnosti platit zdravotní pojištění. Chtěla bych se zeptat zejména na:
- je možnost, abych se ze zdravotního pojištění odhlásila a současně byla zaměstnancem současného zaměstnavatele?
- je doba neplacené dovolené nějak omezena a musí to být písemně sjednáno?
- existují nějaká úskalí, na která si dát pozor?
Děkuji velice za Vaši odpověď.
Přeji hezký den.
Dobrý den, jestliže budete v zahraničí déle než 1/2 roku, pak doporučuji, abyste tuhle záležitost projednal přímo na zdravotní pojišťovně. Pokud jde o neplacené volno, pak je jen na vás, na jak dlouho si ho sjednáte. Hlavním úskalím může být to, že po návratu ze zahraničí pro Vás zaměstnavatel nemusí mít práci nebo bude Vaše místo obsazené jiným. To se ovšem bude muset řešit teprve až k tomu dojde. Další věcí je otázka sociálního pojištění a započtení této doby pro nároky z pojištění. Jestliže nebudete odvádět práci, nebude za Vás odváděno sociální pojistné. Co tedy bude s Vaším sociálním pojištěním, to byste měl projednat na správě sociálního zabezpečení.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com