určení vlastnictví - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

nárok rodiny na byt

Hana M., 16.11.2008 15:42:53

Babička žije s přítelem,který má nahlášeno trvalé bydliště u ní v bytě již několik let.Byt je psaný na její jméno. Pokud by její přítel zemřel, může jeho nejbližší rodina(dcera a sestra) nárokovat nějakou částku z bytu?Pokud ano,jak je možné tomuto zabránit?Moc děkuji za radu.

Re: nárok rodiny na byt

Karel Dlouhý, 16.11.2008 16:56:49

Neuvádíte, kdo je vlastník bytu.
Pokud je vlastníkem jenom babička, tak nemohou nárokovat.
Pokud je vlastníkem někdo jiný a babička je nájemcem bytu, tak také nemohou nárokovat.

Hana M., 17.11.2008 18:21:21

Babička si sama odkoupila byt do osobního vlastnictví.Psaný je pouze na její jméno. Někde jsem slyšela, že pokud má někdo v bytě nějakou dobu trvalé bydliště,může mít určité nároky.Byt se totiž v průběhu pár let hodně pospravoval.Ale veškeré faktury a doklady jsou psané pouze na jméno babičky.

Karel Dlouhý, 17.11.2008 19:42:46

Údaj o trvalém bydlišti má jen evidenční charakter, nároky z něho neplynou.

Hana M., 19.11.2008 20:24:04

Moc děkuji

určení vlastnictví

vladan jedlička, 16.11.2008 10:42:09

otec se rozhodl darovat mi část pozemku pro stavbu rod. domu.při vyřizování rozdělení palcely mi bylo zděleno,že to nejde,protože přístupová komunikace má jiného vlastníka.ovšem v katastru je uvedena jako majitel paní,která je již dva roky po smrti.můžete mi poradit,jak mám postupovat,abych mohl tuto komunikaci případně odkoupit?

Re: určení vlastnictví

Karel Dlouhý, 16.11.2008 12:11:15

Zjistit si,jak to vypadá s dědickým řízením po té paní, a až bude dědictví vypořádáno, jednat s novým vlastníkem.
Může se ale stát, že se dědické řízení potáhne delší dobu.
Nejsem odborník na stavební zákon, ale argument "že to nejde,protože přístupová komunikace má jiného vlastníka" mi není jasný. Jsou možnosti zřízení věcného břemen pro přístup - nebo přístup ze zbylé části otcova pozemku. Záleží na místní situaci - jak byl ten pozemek přístupný dosud?

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »