Práce v sobotu, vneděli a ve svátek. - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Práce v sobotu, vneděli a ve svátek.

Eva Janoušková, 15.11.2008 13:02:20

Přeji Vám hezký dobrý den.
Můj dotaz směřuje na výkon práce, který je nad stanovený limit 40 hodin za týden.
Manžel pracuje ve stavební firmě jako klempíř a zaměstnavatel vyžaduje od něho, ale i od ostatních, práci v sobotu.Tento týden to došlo tak daleko, že muž šel do práce dnes, tedy v sobotu, půjde i zítra a i ve svátek v pondělí.Zaměstnavatel práci nařídí bez jakékoliv dohody a s výhružkou,komu se to nelíbí,nemusí už chodit vůbec.
Tento šílený přístup používá zaměstnavatel i v létě,v době kdy jsou dovolené a tu má zaměstnanec řádně nahlášenou.Není tedy možné si cokoliv zajednat,protože zaměstnance nepustí a vzkáže manželkám,ať jedou s někým jiným.Dočetla jsem se že člověk má právo na nepřetržitý odpočinek v týdnu,který musí činit alespoň 35 hod. v kuse.Můžete mi poradit,jak tuhle situaci vyřešit.Nestálo by za uvážení poslat do firmy kontrolu na bezpečnost práce? Budu se těšit na Vaši odpověď. S pozdravem E.J.

Re: Práce v sobotu, vneděli a ve svátek.

Mgr. Oldřich Topka, 20.11.2008 11:36:05

Dobrý den, práci přesčas v týdnu lze nařídit nejdéle na dobu 8 hodin. Další přesčas je možný jen se souhlasem zaměstnance. O víkendu lze nařídit práce jen zcela výjimečně podle §91 ZP To, o čem píšete však takový případ není. Práci o víkendu by tedy manžel mohl odmítnout, ale zvláště ve stavební branži mají zaměstnavatelé často nestandardní postupy a nelze určit, jak se tedy zaměstnavatel zachová. Rozhodně to z jeho strany nebude nic příjemného.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »