Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Přeji Vám hezký dobrý den.
Můj dotaz směřuje na výkon práce, který je nad stanovený limit 40 hodin za týden.
Manžel pracuje ve stavební firmě jako klempíř a zaměstnavatel vyžaduje od něho, ale i od ostatních, práci v sobotu.Tento týden to došlo tak daleko, že muž šel do práce dnes, tedy v sobotu, půjde i zítra a i ve svátek v pondělí.Zaměstnavatel práci nařídí bez jakékoliv dohody a s výhružkou,komu se to nelíbí,nemusí už chodit vůbec.
Tento šílený přístup používá zaměstnavatel i v létě,v době kdy jsou dovolené a tu má zaměstnanec řádně nahlášenou.Není tedy možné si cokoliv zajednat,protože zaměstnance nepustí a vzkáže manželkám,ať jedou s někým jiným.Dočetla jsem se že člověk má právo na nepřetržitý odpočinek v týdnu,který musí činit alespoň 35 hod. v kuse.Můžete mi poradit,jak tuhle situaci vyřešit.Nestálo by za uvážení poslat do firmy kontrolu na bezpečnost práce? Budu se těšit na Vaši odpověď. S pozdravem E.J.
Dobrý den, práci přesčas v týdnu lze nařídit nejdéle na dobu 8 hodin. Další přesčas je možný jen se souhlasem zaměstnance. O víkendu lze nařídit práce jen zcela výjimečně podle §91 ZP To, o čem píšete však takový případ není. Práci o víkendu by tedy manžel mohl odmítnout, ale zvláště ve stavební branži mají zaměstnavatelé často nestandardní postupy a nelze určit, jak se tedy zaměstnavatel zachová. Rozhodně to z jeho strany nebude nic příjemného.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com