Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
moje matka před nedávnem prodala byt ve kterém mám trvalé bydliště. Nyní bydlím u přítele a ona si rovnou koupila nový byt kde si zařídila trvalé bydliště. Zajímalo by mě jestli je tedy nutné si měnit trvalé bydliště a pokud ano, tak kdybych si nahlásila trvalí pobyt u matky v novém bytě jaké změny vůči matce bych měla i přesto, že s matkou nebydlím.
Předem děkuji za odpověď.
Hlášený pobyt nezakládá žádné právo dotyčný byt či domek užívat - jedná se o evidenci obyvatel. Pokud v původním bydlišti máte alespoň schránku na zdi s Vaším jménem a chodíte si tam vybírat poštu, klidně si tam pobyt nechte. Jinak si zařiďte pobyt jinde. K matce se do jejího bytu bez jejího souhlasu nepřihlásíte. Co myslíte "změnami, které byste měla vůčí matce přesto, že s nebydlíte"?
- Budoucí podnájemník žádá o možnost přihlásit se k nám k trvalému pobytu. Jak tuto záležitost ošetřit, aby nám z tohoto nevyplýval vůči podnájemníkovy nějaký závazek - například zajistit nájemníkovi náhradní bydlení pokud bychom chtěli aby se vystěhoval apod.
- V čem může být náš souhlas s trvalým pobytem nájemníka v naší nemovitosti pro nás rizikový.
- Smlouva o pronájmu bytu má být sepsaná u právníka, nebo alespoň nějak jinak ověřená, například ověřením podpisů na městském úřadě, nebo stačí jen podpisy mezi stranami.
Trvalé bydliště je čistě jen evidenční údaj, z čehož vyplývá, že z přihlášení uvedeného podnájemníka k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k tomuto objektu.
Bohužel jsou případy, kdy majitel objetu přijde o své věci, aniž by někomu něco dlužil. V nejhorším případě, se může totiž stát, že se z podnájemníka časem „vyklube pěkné kvítko“ a jeho trvalé bydliště navštíví exekutor, neboť lze předpokládat že se zde nachází exekucí postižitelný majetek.
Chcem si zmenit prechodny pobyt u mojej svokry na
trvali. Ma ona potom voči mne nejake zavazky
keby ma vypovedala z bytu? Dakujem
Dobrý večer,chtěla bych se zeptat jak mám postupovat,když se musím odhlásit od bývalé tchýně,ale nemůžu si nahlásit trvalý pobyt tam kde bydlím.Slyšela jsem že se lze přihlásit na Městský úřad.Děkuji Švarcová Lucie
Zákon o evidenci obyvatel stanoví, že místo trvalého pobytu musí mít každý občan České republiky. O zrušení údaje o trvalém pobytu na návrh rozhodne místní úřad ve správním řízení. Nejlépe tedy bude, když se obrátíte přímo na ohlašovnu na místně příslušném obecním či městském úřadě a zde se na daný problém přímo doptáte.
Dobrý den, prosím Vás:
od své matky jsem dostala darem její podíl na rodinném domě. Je možné, aby se další mí sourozenci proti tomu nějakým způsobem ohradili nebo toto chtěli v budoucnu nebo po smrti mé matky napadnout a chtít vyplatit své pomyslné nároky na podíl po matce? V současné domě je nemovitost v mém vlastnictví, podíly mých sourozenců jsem vykoupila. Děkuji
e-mail: lela9@seznam.cz
Dobrý den, budu se stěhovat z bytu, kde mám 20 let trvalý pobyt (byt koupila sestra). Sestra mi chce trvalý pobyt po odstěhování zrušit - pokud tedy majitel bytu kam se stěhuji nebude souhlasit s nahlášením mého TP budu hlášena na úřadě. Musí mi nějakým způsobem oznámit, že TP ruší? Jak dlouho takto můžu být hlášena, musím si nechat změnit občanku, má to nějaký vliv např. pokud bych si chtěla vzít úvěr, apod.? Mockrát děkuji za odpověď.
Dobrý den,
se sourozenci bydlím v bytě, ve kterém mám 20 let trvalý pobyt.Před dvěma lety byt koupila sestra, která nyní požaduje abychom se odstěhovali.Nájemní smlouvu nemáme-pouze jsme přispívali určitou dohodnutou částkou. pokud bychom se odstěhovali, má právo nám zrušit trvalý pobyt bez našeho vědomí? co dělat, když v místě nového bydliště nedovolí zřídit trvalý pobyt? Mockrát děkuji za odpověd. PS: SPĚCHÁ!!!
Dobrý den, úřad nemůže "nedovolit" nový trvalý pobyt. Jestliže ho nelze zjistit, pak bude místem TP přímo sídlo ohlašovny (tj. obecního nebo městského úřadu). V současné době mají TP na "radnicích" tisíce občanů. Bez Vašeho souhlasu bude možné zrušit údaj o TP v případě, že sestra prokáže skutečnost, že nemáte žádný právní důvod k užívání bytu a ani se v něm již nezdržujete. A to někdy nebývá snadné.
Pokud by tedy TP zrušila a v novém bytě by mi nedali souhlas k TP, budu hlášena na úřadě - pak se tento údaj musí zapsat i do občanky? Když budu v novém bytě třeba 7 let, pak celou tuto dobu budu hlášená na úřadě?Má to nějaký vliv např. pokud bych si chtěla vzít půjčku apod.? Mockrát děkuji
Dobrý den,
koupil jsem byt od své matky ve kterém měla
trvalé bydliště i má sestra . Chtěl bych se zeptat
jestli můžu zrušit trvalé bydliště mé sestry ?
Kvůli případné ekzekuci na její jeméno . Sestra
už přes tři roky v bytě nežije .
Děkuji
Dobrý den, jsem vlastníkem družstevního bytu vč.podílů na domě a zajímalo by mne, pokud do svého bytu trvale přihlásím přítele, jestli mu vznikají na byt nějaká vlastnická práva. Dále by mne zajímalo, jestli když svůj byt prodám a koupím starší nemovitost, která bude napsána již na nás oba, vznikne jeho dceři z prvního manželství nějaký dědický nárok, a to i přesto, že celou nemovitost budu financovat sama ? Nerada bych v případě, že by se s přítelem něco stalo, vyplácela jeho dceru z mého vlastního domu. Děkuji.
Dobrý den, Vy žádným vlastníkem družstevního bytu nejste, tím je družstvo. Vy máte pouze členská práva a povinnosti včetně práva na nájem a užívání konkrétního bytu, která bude v případě "prodeje" převádět na kupujícího. Jestliže bude přítel napsán jako spoluvlastník nemovitosti v katastru nemovitostí, kterou chcete koupit, pak jeho potomci budou mít nárok na dědický podíl. Jde-li však jen o to, že tam budete mít oba nahlášen trvalý pobyt, pak platí, že z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k objektu ani k vlastníkovi nemovitosti. Trvalý pobyt sám o sobě žádné dědické nároky nezakládá.
Dorbý den.Rozešla jsem se svým přítelem,u jehož rodičů jsem měla trvalý pobyt i se dvěma dětmi.Nyní bydlíme u mé maminky,která je v podnájmu.Chci se zeptat jestli je ze zákona nějak možné se přihlásit i dětmi k mé matce když je v podnájmu a majiteli bytu se to moc nelíbí.Děkuji
Dobrý den, ke změně údaje o místu trvalého pobytu potřebujete doložit i souhlas oprávněné osoby s přihlášením pobytu. Vaše matka je v podnájmu, tedy u nájemce, ten je ještě ve vztahu k pronajímateli. Souhlas by měl dát vlastník prostoru. Jinak Vám matrika změnu nepřijme, popřípadě bude za místo trvalého pobytu považována ohlašovna. Podrobné informace si samozřejmě vyžádejte na příslušném úřadu.
Dobrý den,bydlím sama s dvěma dětmi v pronájmu,kam nás majitelka nechce trvale přihlásit.V minulém podnájmu nás přihlásili,ale teď potřebují byt prodat a já se mám odhlásit.Na matrice mi sdělili,že se odhlásit nemohu,když nemám kam se přihlásit.Rodiče nemám,sourozence mám 200 km daleko.Jediné co mi poradili na matrice byla žádost o byt na měst.úřadě.Mohou nás přihlásit na městský úřad?Jinak se vše řeší přes soud na žádost majitele bytu.
Dobrý den, podle zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel, ohlašovna (u Vás tedy městský úřad) rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu, zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu (ve Vašem případě nájemní smlouva), jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část. Je-li údaj o místě trvalého pobytu úředně zrušen u uvedeného důvodu (a není jiná nová adresa trvalého pobytu), je místem trvalého pobytu sídlo ohlašovny, v jejímž územním obvodu byl občanovi trvalý pobyt úředně zrušen. Nový trvalý pobyt se pak změní, až budete mít novou adresu. Odmítnou by Vás tedy neměli. Dochází však k tomu, že obecní úřady k tomuto zaujímají odlišný postoj. Zjistěte si, který úřad je nadřízený tomu, kde jste žádala (pravděpodobně krajský úřad) a obraťte se v této věci přímo na něj.
Dobrý den, moje maminka přepsala svůj dům, na mou sestru,
a tím mě prakticky vydědila, sestra mi nabídla směšnou částku jako vyplacení ale ta nebyla ani v hodnotě pozemku, které patří k domu. Mám možnost se nějak bránit?
Dobrý den, Vaše matka, jako vlastník domu, si může se svým majetkem disponovat podle svého. Jediné, čeho se můžete domáhat je, aby byl při budoucím dědickém řízení o pozůstalosti matky započten tento dar na dědický podíl sestry. O hodnotu daru bude pak snížen její dědický podíl. Kromě toho však sestře žádná povinnost vyplácet Vám nějaké vypořádání (pokud tak neučiní dobrovolně) nevzniká.
Dobrý den, mám dva problémy, s kterými bych potřebovala poradit. Manžel má na poloviny rodinný dům. Dům má jedno číslo popisné, ale s tchýní bydlíme odděleně, každý máme svoji kuchyň, sociální zařízení....Nedávno jsme se dozvěděli, že si manželova sestra u nás nahlásila trvalý pobyt-bez našeho souhlasu(když jsem to zjišťovala, tak je to možné). Ale vzhledem k tomu, že má manželova sestra se svým manželem několika tisícové dluhy u různých společností a bank, máme s manželem obavy, aby u nás jednoho dne nazazvonil wxekutor. Je možné se proti tomuto nějak bránit.Zapomněla jsem dodat, že manželova sestra s námi nebydlí, bydlí jinde (u rodišů svého manžela), u nás mají jen hlášený pobyl, ale já s manželem s tím nesouhlásíme. Můžeme proti tomu něco dělat??
Druhý dotaz byh měla ohledně dědictví a darování nemovitosti. Manžel by rád, kdyby bu matka druhou polovinu domu darovala. Od 1.1.2008 se prý neodvádí darovací daň. Ale dozvěděli jsme se, že prý i když má darovací smlouvu, že i ta se zahrnuje do dědictví, a manžel že by se stejně manžel musel se svými dvěma sestrami vypořádat. Už prý ne v plné výši, tak jak by sestry měly národ z dědictví, ale že něco by jim dám musel. Zdá se nám to divné, že kdyby manžel byl obdarovám, že by se musel ještě dělit.Bylo nám doporučeno, že to máme vyřešit kupní smlouvou. Děkuji mnohokrát za odpověď. Horká
Dobrý den, co se týče toho 1. problému. Pokud přijde exekutor, upozorněte ho, že se zde Vaše švagrová vůbec nezdržuje a sdělte mu její pravou adresu, kde bydlí. Řekněte mu, že u Vás ani nemá žádné věci. Pokud bude rozumný, odejde. Pokud ne a Váš majetek sepíše, braňte se podáním žaloby na vyloučení věcí z exekuce. Je to sice zdlouhavé, ale o své věci nepřijdete. Ohledně toho pobytu, souhlas vlastníka nemovitosti mít musí. Podejte na obec žádost o zrušení tohoto údaje s tím, že se tam nezdržuje ani nebydlí.
K 2. dotazu. Opravdu to je tak, jak jste napsala, a důvodem je ochrana dětí (i když třeba dospělých)zemřelého. Řešením však opravdu může být uzavření kupní smlouvy se vším, co k ní náleží.
Mgr. Lucie Jindrová
Dobrý den,děkuji Vám za odpověď, ale ještě by mě zajímalo ohledně toho trvalého pobybu. Manžel má dům napůl s matkou. Jak postupovat, když matka s nahlášením trvalého pobytu souhlasí, ale manžel ne.Je to vlastně "půl na půl". jeden je pro a druhý proti. Děkuji Horká.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com