Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, Můj manžel, podnikatel FO a současně zaměstnavatel zemřel v dubnu 2008.Smrti podnikatele FO - jako zaměstnavatele dle ZP končí pracovní poměr zaměstnanců, pokud:
dle § 13 odst.1 živnostenského zákona nepokračují dědicové.. Až posud je to logické a jasné:
Můj problém nastáva až teď: dle § 13 odst. 1 mám povolení pokračovat v činnosti nezbytně dlouhou dobu, do podání daňového přiznání nejdéle do ukončení dědičského řízení, tj. na dobu určitou (rozpracované zakázky atd). Následně již nehodlá pokračovat žádný dědic. Zaměstnanci byli informování ústně a k 31.10.2008 (podání daňového přiznání) odmítli podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru.Žádné další zakázky a tedy příjmy pro firmu nejsou.
Jak řešit jejich ukončení pracovního poměru?
Jako ekonomka jsem prostudovala již spoustu předpisů a komentářů, ZP sice řeší přechod prac.pr.vztahů na dědice dle § 13 ŽZ, ale už dále neřeší rozvázání PP při povolení podnikání na dobu určitou.
Předem děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den, na dědice přecházejí povinnosti zaměstnavatele. Jestliže nehodlá v podnikání pokračovat, pak nastupuje obecná úprava o výpovědích. Např. výpověď podle §52/a ZP kdy dochází k rušení zaměstnavatele. Jde o výpověď se všemi důsledky, tj. se 2-měsíční výpovědní dobou a 3-násobným odstupným. Jestliže Vám bylo známo, že se nebude dále pokračovat, měla jste jim navrhnout dohodu mnohem dříve. Kdyby ji nepřijali, pak jim dát výpověď tak, aby výpovědní doba uplynula shodně s dobou skončení podnikání. V té době by totiž ještě konali práce. Jestli jim dáte výpovědi až nyní a při tom ukončíte činnost, pak jim musíte vyplatit nejen odstupné, ale i náhradu mzdy za 2-měsíce výpovědní doby, i když v této době jim žádnou práci již nebudete přidělovat.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com