Dovolená /loňská/ po pracovním úrazu - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Dovolená

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dovolená /loňská/ po pracovním úrazu

Bláža, 11.11.2008 09:59:11

Dobrý den. Moc Vás prosím o rychlou odpověď.V listopadu 2007 se mi stal prac.úraz,byla operace a já celý rok na NP.Podpůrčí doba mi končí teď 12.11.Tedy první den po ukončení nemocenské je 13.11. kdy mám nastoupit opět do zaměstnání.Jenže z rod.důvodů bych potřebovala dov.Z loňského roku mi zbyly 4 dny dovolené,na výplatnici jsou vedené,ale v zaměstnání mi bylo řečeno,že teď 31.10.mi propadly,a že mi dají novou dovolenou.Je to tak správně? Děkuji.

Re: Dovolená /loňská/ po pracovním úrazu

Karel Dlouhý, 11.11.2008 18:28:14

Není to správně.
§218 (1) Zaměstnavatel je povinen určit zaměstnanci čerpání alespoň 4 týdnů dovolené v kalendářním roce, ve kterém mu právo na dovolenou vzniklo, pokud jeho pracovní poměr k témuž zaměstnavateli trval po celý kalendářní rok a má-li alespoň na 4 týdny dovolené právo.

§218 (2) Jestliže zaměstnavateli brání v určení čerpání dovolené podle odstavce 1 překážky v práci na straně zaměstnance uvedené v §217 odst. 4 (tj. např. nemnoc) nebo naléhavé provozní důvody, je povinen určit tuto dovolenou tak, aby skončila nejpozději do konce příštího kalendářního roku.
§218 (4) Neurčí-li zaměstnavatel, zaměstnanci dovolenou ani do 31. října příštího kalendářního roku, je dnem nástupu zaměstnance na tuto nevyčerpanou dovolenou nebo její část první následující pracovní den. Nevyčerpá-li zaměstnanec dovolenou podle věty první ani do konce příštího kalendářního roku, právo na tuto dovolenou zaniká.
Tzn. dovolenou za rok 2007 můžete vyčerpat do 31. 12. 2008.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »