SLED SMĚN - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Způsob plánování směn

Petra Chládková, 16.01.2009 08:51:07

Dobrý den chtěla bych se zepta,Pracuji jako zdr.sestra v nemocnici která je a.s. ,Ale bohužel s novým vedením nastávají nové změny.Přišlo nám nařízení ,že budeme muset mít naplánované služby rok dopředu a nesmí se měnit ani nijak odchýlit.Doposud jsme psali služby měsíc dopředu a naprosto nám to vyhovovalo.Naplánovat si totiž dovolenou a lékaře atd na tolik dopředu není možné.Když jsme měli nemocné děti tak jsme si různě prohodili směnu a nemuseli na paragraf to samé bylo když jsme byli mi nemocní.Ted tedy budem nuceni si vzít paragraf popr.neschopenku.Tvrdí že je to podle nového zákon.práce povinné.Je tomu tak?Poradte jak se tomuto plánování vyhnout děkuji

Re: Způsob plánování směn

Karel Dlouhý, 16.01.2009 18:45:30

Domnívám se, že to ze zákoníku práce nevyplývá - přinejmenším zakázat možnost změn.

Uvedli konkrétní paragrafy ZP?

Jak píšete "Když jsme měli nemocné děti tak jsme si různě prohodili směnu a nemuseli na paragraf to samé bylo když jsme byli mi nemocní.Ted tedy budem nuceni si vzít paragraf popr.neschopenku." To je výhodné i pro zaměstnavatele.

Měla by se tím zabývat vaše odborová organizace.

SLED SMĚN

marek leschinger, 10.11.2008 10:23:45

Dobrý den.Neustále nás v práci bombardují ohledně volna.Nejprve jsem byl zaměstnanec v turnuse.Ten náhle zrušily a najednou začli tvrdit že jsme zaměstanci letmo.V tom případě jsem nárokoval podle kolektivní smlouvy 2 volné výkendy v měsíci.Dále jsem urgoval na 36 ti hodinovou pracovní dobu a na to vše mi bylo vzděleno,že nejsme letmo ale máme sled směn.Nikde o tomto pojmu kolektivní smlouva nemluví,ani jem ji nenašel v zákoníku práce.O volné víkendy doslova musíme žebrat když to takto podám a ještě jsem v jejich očích grázl a co si o sobě myslím.Nemluvím o týdenní pracovní době.Dále bych se chtěl zeptat na volno mezi směnami.Ráno mi začíná školení které trvá od 8,00 do 10,00 a večer mám nástup v 17:55. čili mi zaměstnavatel zkrátil volno z 12 na 8 hodin.Ale i tak,to nedá celých 8 hodin.nýbrž 7:55.Druhý den bych měl mít opět noc.Pokud vím tak o dobu zkrácení volna,mi to druhý den musí nahradit.Nebo se mýlím? Předem děkuji za informaci.

Re: SLED SMĚN

Mgr. Oldřich Topka, 19.11.2008 14:11:31

Dobrý den, není jasné, jak to máte ve firmě upravené, z dotazu to dostatečně nevyplývá. Ovšem pojmy jako zaměstnanec "letmo" nebo "sled změn" ZP nezná, to jsou nějaké interní pojmy zaměstnavatele, které rozhodně nemají přednost před úpravou v ZP.
Pokud jde o dobu odpočinku, tu upravuje §90 a násl. ZP, kde je skutečně stanoveno, že o dobu zkrácení volna se nastavuje následující volno (§90/2).
Můžete celou situaci projednat na inspektorátu práce, který kontroluje dodržování ZP, ale přístup firmy to nijak ovlivnit nemusí. Jinou možností je zvážit změnu zaměstnavatele.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »