Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, prosím o radu týkající se vypořádání dědictví po otci.
Při projednávání dědictví u notáře předložila sestra papír na kterém měla napsáno, že
otec ústně, den před smrtí, daroval svojí vnučce (dcera sestry)počítač a LCD televizi. Na dokumentu byl datum 10.08. (otec zemřel 11.08.) podpis sestry, vnučky a jejího přítele. Mám vážné podezření, že tento dokument sestra sepsala až po smrti otce, protože mně otec, asi dva měsíce před smrtí říkal, když jsem ho na počítači učil, že až zemře, že si počítač můžu vzít.Mám na to svědka a to svoji přítelkyni.
Můžu pravost tohoto dokumentu u notáře zpochybnit?
Ještě chci doplnit, že otec zemřel náhle na zástavu srdce v nemocnici, kde byl hospitalizován pro zažívací potíže (zácpa). Do poslední chvíle byl při smyslech a normálně komunikoval.
Dále bych měl dotaz.
Otec měl, pokud já vím, stavební spoření, důchodové připojištění a akcie. Ani jeden z těchto dokumentů sestra při sepisování pozůstalosti nepředložila a dokonce zatajila i dceru otce, kterou měl z prvního manželství.
Chtěl jsem se proto zeptat jestli je notář povinen prošetřit jestli stavební spoření, důchodové připojištění a akcie existují?
Dceru z prvního manželství jsem při projednávání dědictví nahlásil já. Sestra jen prohlásila, že na to zapomněla a notář to okomentoval tím, že se to může stát.
Předem Vám moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, Vy jako dědic máte přihlásit do pozůstalosti vše o čem víte, notář však není povinen ověřovat si naprosto všechny informace do důsledku. Jestli se objeví něco dalšího, lze zahájit dodatečné řízení. Pokud jde o machinace sestry při dědictví, pak to není věc pro notáře, ale pro policii, protože se může jednat o trestnou činnost (podvod aj.).
Dobrý den, moje matka vlastní s mým otčímem (jsou manželé) byt, který je napsaný na něj. Otčím má z prvního manželství syna, se kterým má špatné vztahy a nechce aby po něm dědil, vyvědit ho však nechce. Změnilo by se něco, kdyby se byt přepsal na moji matku? Nebo jak to lze jinak nejlépe vyřešit? Děkuji mnohokrát za odpověď, s pozdravem Mikešová.
Dobrý den,
jestliže nechce, aby jeho syn po něm dědil, musel by ho (jak uvádíte) buď vydědit, nebo se zbavit svého majetku, tzn. prodat nebo darovat jej třetím osobám. Je tedy možné, aby byt daroval Vaší matce. Na jeho místě bych to však v žádném neudělala. Navrhovala bych spíše, aby matce daroval podíl na bytu příp. o tento byt rozšířil SJM. Pokud na to však přistoupí, bylo by pro matku samozřejmě nejvýhodnější, aby jí byt daroval celý.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com