Nevyplacené diety za práci v zahraničí - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Mzdy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

diety v cz

drahomir bouchal, 25.12.2009 17:07:41

Dobrý den jszdím s kamionem po eu,ale když jsem v čr tam mám nárok na české diety,pokud se nemílím.Minulí měsíc jsem byl v čr 10 dní a dostal jsem za to 120kč v dietách.je možné se nějak bránit proti tomu okrádání.Pokud ano na koho se mám obrátit.Děkuji za odpověď Bouchal

diety

Adámková, 06.08.2009 16:15:19

Dobrý den,možná se dotaz bude opakovat,ale zajímalo by mne, zda je možné,aby zaměstnavatel vyplácel diety(práce na Slovensku a v Polsku)v českých korunách?A pokud ano-jak se vyplácená částka vypočítává,či zda je možné diety nějak krátit?
Např:
Řidič jede do Polska-naloží náklad a jede zpět-jeho pobyt v PL může být (dle situace) v délce od 4 do 7hod.z celého denního výkonu.
Děkuji za ochotu a čas.

Re: diety

Roman M., 07.08.2009 03:54:06

Dobrý den,

nedřív důležité normy:

1, Zákoník práce (dále jen "ZP")§ 170 -

2, Vyhláška č. 417/2008 Sb. - o stanovení výše základních sazeb zahraničního stravného pro rok 2009 dle ZP § 189 odst. 4.

3, ZP § 182 - Paušální náhrady

4, ZP § 154 - Definice zahraničný cesty

Dle ZP § 170 mají Základní sazby stravného ve Vašem případě alespoň ve výši 75% ze základní sazby dle vyhlášky Min. financí. To jest dle trvání zahraničný cesty v kalendářním dnu v eurech:

Polsko Slovensko
do 1 hod. účtuje se jako cestana území ČR
do 6 hod. 6,57 5,63 do 12 hod. 13,13 11,25
více 26,25 22,5

Zahraničný cesta začíná a končí na hranicích ČR.

Tohle však neplatí pokud se vaše náhrady řídí paušálními náhradami. Musí Vám zdůvodniť výši náhrad.

Stravné

Pavel Grpa, 22.04.2009 16:22:03

Jsem zaměstnavatelem posílán do severního moře na práci na vrtné plošině, která patří geograficky Velké Británii. Mám nárok na stravné, popřípadě na nějaké extra příspěvky, když strava je na plošině kompletně zajištěna? Pamatuje zákoník práce na tyto riskantní pracovní povinosti.

Děkuji

Pavel Grpa

Krácení diet

Jaromír Beneš, 16.03.2009 16:51:10

Dobrý den, ještě bych se chtěl zeptat zda mi může zaměstnavatel zkrátit diety. A v jaké výši jsou? A zda to je pro každý stát jinak? Děkuji Beneš

Re: Krácení diet

Karel Dlouhý, 16.03.2009 19:14:51

Viz ZP ČÁST SEDMÁ

např. § 170

Zahraniční stravné

§170 (1) Zaměstnavatel poskytne zaměstnanci při zahraniční pracovní cestě zahraniční stravné v cizí měně ve výši a za podmínek dále stanovených.

§170 (2) Sjedná-li zaměstnavatel nebo určí před vysláním zaměstnance na zahraniční pracovní cestu základní sazbu zahraničního stravného, musí tato základní sazba činit v celých měnových jednotkách, s přihlédnutím k podmínkám zahraniční pracovní cesty a způsobu stravování, nejméně 75 % a u členů posádek plavidel vnitrozemské plavby nejméně 50 % základní sazby zahraničního stravného stanovené pro příslušný stát prováděcím právním předpisem vydaným podle §189. Jestliže zaměstnavatel nepostupuje podle věty první, určí zaměstnanci zahraniční stravné z výše základní sazby zahraničního stravného stanovené prováděcím předpisem vydaným podle §189.
- v něm je uveden seznam zemí a pro každou základní výše stravného.

Re: Krácení diet

Karel Dlouhý, 16.03.2009 19:15:00

Viz ZP ČÁST SEDMÁ

např. § 170

Zahraniční stravné

§170 (1) Zaměstnavatel poskytne zaměstnanci při zahraniční pracovní cestě zahraniční stravné v cizí měně ve výši a za podmínek dále stanovených.

§170 (2) Sjedná-li zaměstnavatel nebo určí před vysláním zaměstnance na zahraniční pracovní cestu základní sazbu zahraničního stravného, musí tato základní sazba činit v celých měnových jednotkách, s přihlédnutím k podmínkám zahraniční pracovní cesty a způsobu stravování, nejméně 75 % a u členů posádek plavidel vnitrozemské plavby nejméně 50 % základní sazby zahraničního stravného stanovené pro příslušný stát prováděcím právním předpisem vydaným podle §189. Jestliže zaměstnavatel nepostupuje podle věty první, určí zaměstnanci zahraniční stravné z výše základní sazby zahraničního stravného stanovené prováděcím předpisem vydaným podle §189.
- v něm je uveden seznam zemí a pro každou základní výše stravného.

Nevyplácí diety

Jaromír Beneš, 15.03.2009 17:28:09

Dobrý den, jsem zaměstnán u soukromé přepravní firmy. Chtěl bych se zeptat zda mám nárok na diety když mně platí z fakturace a na pásce mam pouze základ a ¨bokem¨ mi dá něco jako diety. Ale diety to být nemohou, protože když si to jednoduše spočítám cca 40 eur na den krát počet dní v cizině tak mi to nikdy nevychází cca o polovinu méně. Tak moje otázka zní zda mám nárok v plné výši diet. Zda ano tak jestli můžu zpětně vymáhat. Děkuji Beneš

Re: Nevyplácí diety

Karel Dlouhý, 15.03.2009 19:05:55

Ano, máte nárok, můžete vymáhat zpětně (za 3 roky).

diety

Miloš Zíka, 11.12.2008 15:26:39

Pracuji jako řidič v mezinárodní kamionové dopravě.Po každé cestě vyplňujem dietní listy ale diety nedostáváme.Zaměstnavatel nám vyplácí kilometrovné a procenta z tržby plus základ.Je to správné? A jestli né, co mohu dělat.

Re: diety

Karel Dlouhý, 11.12.2008 18:03:48

Upozornit ho, že porušuje zákon, pokud nezaplatí dobrovolně, žalovat ho u soudu.

Na porušování zákoníku práce upozornit inspekci práce.

Nevyplacené diety za práci v zahraničí

Zdenek Jandis, 05.11.2008 17:54:25

Dobrý den, jsem zaměstnaný u české společnosti od r. 2002. Od roku 2007 jsem byl vyslaný společností na zahraniční pobočku, a do dnešního dne mi nebyly vyplaceny žádné diety. Mohu se právní cestou dožadovat zpětného vyplacení ?

Re: Nevyplacené diety za práci v zahraničí

Mgr. Oldřich Topka, 06.11.2008 13:12:41

Ano.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »