Druh a družka nárok na nemovitost??? - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

MAJETKOVE VYPORADANI

radka fojtikova, 29.04.2012 10:17:43

DOBRY DEN byvaly druh prodava svuj rodinny dum a stehuje se.o naseho syna se staram sama, otec plati 1500kc alimenty.ma jeho jediny 5 lety syn narok na nejake penize z prodeje domu, presto ze jej otec nevidel uz 4 roky a nejevi o syna zajem.

Nemovitost

Veronika Kufhaberová, 10.02.2012 23:59:37

Před pěti lety jsme si vzali s přítelem na hypotéku byt v hodnotě 1380000. Hypotéku máme na dvě části. Přítel na 1100000 a já na 280000 u obou jsme spoludlužníci. Zajímalo by mě jak toto řešit v případě rozchodu a jak se finančně vyrovnat v případě, že by jeden z nás chtěl v bytě zůstat. Děkuji

Práva mezi při rozchodu mezi Družkou a Druhem.

Lee Tom, 28.12.2011 22:23:33

Dobrý den, chci se zeptat co mohu teď dělat. Měli jsme s družkou pronajatý byt od soukromé osoby a přítelkyně mi vystěhovala moje osobní věci do sklepa a vyměnila zámek ve dveřích do bytu. A s majitelkou bytu sepsala novou nájemní smlouvu kde já už nejsem uvedeny a vše pořídili zřejmě i se zpetnym datumem. Tak že jsem se ocitl na ulici ze dne na den. Co a jak mohu nyní dělat? A také nake vybavení bytu jako ložnice a pračka televize atd jsem kupoval já ale doklady od koupi má ona v bytě ale na dokladech není žádné jméno napsané bylo to kupovane v hotovosti. Mám právo na nake majetkové vyrovnání. Díky moc za radu.

dědictví

Pavla Hrabová, 05.12.2011 23:31:27

Dobrý den, přítel zdědil po mamince 1/2 dvougeneračního domu. Druhou polovinu obývá jeho bratr s rodinou. My žijeme s přítelem a 10-tiletým synem u mých rodičů, jelikož jsme se tak po předchozím otřesném soužití s jeho bratrem rozhodli. Nyní se nám však narodil druhý syn a chceme se přestěhovat. Bratr nejdřív slíbil vyplacení, nyní však tvrdí, že hypotéku nedostane a nás tam nechce. Já z osobních důvodů soužití s ním také odmítám (starší syn se bál i chodit do školy, aby ho náhodou nepotkal), takže jsem příteli řekla, ať tedy svoji polovinu pronajme a my si z toho budeme platit hypotéku. S tím jeho bratr samozřejmě nesouhlasí a tvrdí, že pokud to uděláme, bude nájemcům dělat takové peklo, až se odstěhují. Jak se v takovém případě zachovat? Tu polovinu má přítel už na sebe psanou, maminka již umřela. Žít tam nejde, pronajmout to máme tedy taky strach. A nechceme si platit zbytečně byt, když má přítel peníze v RD. Moc prosím o radu. Děkuji, P.H.

1/2 prodej bytu

Michaela Bull, 24.11.2011 19:33:15

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat: Chceme s přítelem (druhem)kupovat byt na polovinu. Pokud by nějakým nedopatřením došlo k rozchodu, zda je možno dopředu sepsat dohodu o tom, že se byt prodá a majitelé se vyplatí, popř. co by mělo být v dohodě, atd. Děkuji.

Re: 1/2 prodej bytu

právní vrba, 25.11.2011 14:17:25

Takovou (nepojmenovanou) smlouvu samozřejmě s přítelem sepsat můžete, může být dokonce i vymahatelná; protože o jejím obsahu nic nenajdete v žádném zákoně, musí ve smlouvě být upraveno "úplně všechno" a logicky by ji měl vypracovat zkušený právník - zkuste notáře

vyrovnání manželů

Pavel Vít, 22.11.2011 18:28:17

Dobrý den,
rád bych se zeptal jaký mám nárok na náš byt, který je psaný na nás oba. Půl na půl. Ovšem který jsem zakoupil z peněz, které jsem zdědil Já. Což dnes po 10 letech nemohu nijak prokázat.

Děkuji mnohokrát za odpověď
s přáním pěkného dne
Pavel Vít

Re: vyrovnání manželů

právní vrba, 23.11.2011 13:42:31

Pokud spoluvlastník Vámi uváděnou skutečnost (kdo platil kupní cenu bytu) uznává, může Vám svou polovinu bytu darovat nebo prodat, můžete si i své podílové spoluvlastnictví bytu dohodnou zrušit a vypořádat; u prodeje podílu a zrušení a vypořádání uvedete zdroj kupní ceny aby bylo jasné proč spoluvlastníku nic neplatíte. Není-li dohoda, prodej ani darování možné, může spoluvlastnictví zrušit a vypořádat soud; tam ovšem budete muset doloži kdo platil kupní cenu bytu a že to byly jen jeho prostředky. Možná, že by mohlo stačit i svědectví - záleží na soudci a šikovnosti Vašeho advokáta.

Re: Druh a družka společný dům

l hhhhhhh, 22.11.2011 14:52:51

l hhhhhhh, 22.11.2011 14:05:53

Chápu tedy dobře,že cenu za pozemek si určí on sám, tak jako cenu za 1/2 jeho domu?
Pokud se ale na tomto nedohodnem? Přítel dům nechce, chce ho prodat, ale já bych si ho chtěla nechat.
Máme sepsanou u právníka smlouvu, ve které je uveden jeho souhlas, že můžu používat pozemek...ale to je nám asi k ničemu...
Děkuji

Druh a družka společný dům

l hhhhhhh, 22.11.2011 13:18:27

Dobrý den,
potřebuji radu. S přítelem žiji 7let, nejrve jsem bydleli u mojich rodičů, teď bydlíme měsíc ve společném domě, který máme zapsaný v katastru nemovitostí každý 1/2. Pozemek, na kterém dům stojí je přítelův. Pokud se spolu rozejdeme, jak se dělá odhad a z jaké ceny/v případě, že bych měla o dům zájem/ bych přítele vyplácela?? Pravděpodobně se nedomluvíme...
Děkuji moc za odpověď

právní vrba, 22.11.2011 13:48:02

Podíloví spoluvlastníci si mohou (jeden druhému) svůj podíl prodat, nebo mohou své spoluvlastnictví zrušit a vypořádat - dohodou, nebo soudem. Pozemek je jen Vašeho přítele, o ten se s ním dělit nebudete (je jen jeho). Připadne-li celý dům Vám, buď Vám pozemek daruje, nebo ho od něj koupíte. Anebo si budete muset vyřídit věcné břemeno přístupu k domu přes jeho pozemek, což byste měla mít zajiěštěno již teď...

l hhhhhhh, 22.11.2011 14:05:53

Chápu tedy dobře,že cenu za pozemek si určí on sám, tak jako cenu za 1/2 jeho domu?
Pokud se ale na tomto nedohodnem? Přítel dům nechce, chce ho prodat, ale já bych si ho chtěla nechat.
Máme sepsanou u právníka smlouvu, ve které je uveden jeho souhlas, že můžu používat pozemek...ale to je nám asi k ničemu...
Děkuji

právní vrba, 23.11.2011 13:32:46

Pozemek je jen jeho, při jeho prodeji Vám za něj může chtít prakticky cokoliv, při prodeji-koupi není ničím "vnějším" omezen - záleží na Vás, jakou nabídku akceptujete. Pokud nedojde k dohodě o (a následné) koupi pozemku a podílu na domě a ani se nedohodnete na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví, nezbyde než dát návrh soudu. Tam už by měly být reálné ceny. Není jasné, co je Smlouva o užívání pozemku zač a co je v ní sjednáno, podle názvu ale zřejmě "nebude nic moc".

náklady spojené s užíváním nemovitosti

JK, 16.11.2011 12:19:21

Dobrý den, přítel kupuje byt, s tím, že peníze mu půjčují rodiče a každý měsíc se jim bude platit splátka. Byt bude do zaplacení půjčky psaný na otce přítele. Přítel nyní nepracuje a tak veškeré náklady (měsíční "nájem", jídlo a splátku půjčky) budu hradit já do doby, než si najde práci. Vybavení chci pořídit na úvěr na své jméno. Chtěla bych se zeptat, jestli lze smluvně ošetřit, že v případě rozchodu/rozvodu mi budou tyto náklady vráceny a ským bych smlouvu měla podepsat, jestli s přítelem nebo otcem jako majitelem bytu? Díky

Re: náklady spojené s užíváním nemovitosti

právní vrba, 16.11.2011 15:27:42

Předně byste měli mít s přítelem dohodnuto (nejlépe písemně), kdo kolik za co komu kdy platí. Ohledně splácení půjčky otci přítele mějte doklady, že jste platila Vy, kdy a kolik - v závislosti na dohodě pak budete mít nárok na kompenzaci toho, co jste uhradila nad rámce Dohody.

Majetkové vyrovnání

Jaroslav Slabý, 30.09.2011 11:15:01

Dorý den,
žádám Vás o radu. Jsem 17 let ženatý mám dva syny 16,7 let. S manželkou si nerozumím a chci se dát rozvést. Máme řadový dům postavený v r.2005 v ceně 2 420 000 Kč. Milion jsem složil v hotovosti a na zbytek jsem si vzal hypotéku 1 400 000 Kč. Co se týče majetku se chci vypořádat mimo soud dohodou. Nechci dům prodávat a manželce chci učinit nabídku.Dostane 600 000 Kč auto a z domu si může odnést co chce. Za tyto peníze si může koupit byt v místě našeho bydliště a děti budou střídavě bydlet u mě i u manželky.Zajímá mě zda bdu v takovém případě platit výživné a zda má můj návrh šanci na úspěch.

Děkuji S pozdravem Jaroslav Slabý

Vypořádání po rozchodu

Hana Nováková, 29.09.2011 21:34:39

Dobrý den,
prosím o radu. S bývalým přítelem jsme žili po dobu tří let v mém družstevním bytě (družstevní podíl je psaný na mě). Přítel přispíval na základní poplatky (elektřina, televize atd.). Když jsem byt kupovala, přispěl mi částečně v hotovosti a částečně převodem z jeho účtu na účet družstva. Společně jsme také kupovali zařízení bytu (pračka, skříně apod.). Nyní se se mnou přítel rozešel, z bytu se odstěhoval. Požaduje vrácení veškerých prostředků, které vložil do bytu při koupi a podílů na vybavení. Na chodu domácnosti se prakticky finančně nepodílel. Jaké má nároky? Nechci ho o nic obrat, ale dohoda není možná a částka kterou požaduje je přemrštěná. Na žádné ze zapůjčených peněz nemáme sepsanou dohodu.
Předem děkuji za odpověď

Re: Vypořádání po rozchodu

právní vrba, 30.09.2011 13:54:59

Jste ve výhodě, existenci půjček bude muset doložit Váš expřítel (kromě toho přímého převodu z jeho účtu družstvu). Vy naopak můžete propočítat kolik u Vás "probydlel", když se nepodílel na provozu domácnosti a provést zápočet.

podíl v družstevním bytě pro družku

Josef Zika, 31.08.2011 10:55:43

Dobrý den,
mám dotaz:
Chtěl bych připsat polovinu podílu z mého družstevního bytu na družku, ale prý to nelze, jen manželům. Ženit se nechci. Mám své děti z předchozího manželství. Lze nějakým jiným způsobem než svatbou zajistit po ev. mé smrti družku podílem v družstevním bytě? Pokud by zbývala možnost závěti, kolik v ní lze určit pro družku a kolik pro mé neopominutelné dědice? Děkuji za odpověď.

Re: podíl v družstevním bytě pro družku

právní vrba, 31.08.2011 13:10:32

Děti (potomci) jsou neopomenutelní dědici, při dědění ze (podle) zákona dědí v 1. skupině s manželkou zůstavitele resp. jeho/jejím registrovaným partnerem. Přítel/kyně (druh/žka) zůstavitele dědí až ve druhé skupině, pokud nedědí potomci. I kdybyste sepsal závěť a v ní neuvedl děti, bude v tom bodě neplatná, protože při dědění ze závěti musí nezletilé děti dostat tolik, kolik by dostaly při dědění ze zákona a zletilé děti 1/2. Děti můžete vydědit, ovšem jen z důvodů uvedených v zákoně. Takže buďto svatba, nebo převod členských práv a povinností v družstvu na družku.

Jak "ošetřit" bydlení 2/2 pro případ rozchodu

Petr Kordík, 25.08.2011 11:56:35

Jak "ošetřit" majetek tak, aby každému zůstalo to co bylo jeho před volbou "dát vše dohromady a bydlet spolu"...... S přítelkyní, která má vlastní děti jsme dali dohromady své peníze a kupujeme společně větší byt kde budeme na LV každý napsáni podílem 1/2. Abychom mohli mít rodinu, prodal jsem svůj byt po rodičích a přítelkyně dala své peníze po vyrovnání ze svého rozvodu víceméně také po svých rodičích. Co by se vlastně stalo po mém nečekaném úmrtí anebo úmrtí přítelkyně? Zůstala by má polovina stále na "mé straně" tedy mých rodičů, sourozenců atd. anebo by měla přítelkyně či její děti na něco z toho nárok? Toho bych se rád vyvaroval, protože o mou polovinu se přičinili především mí rodičové a prarodičové po kterých jsem to víceméně po vyrovnání s příbuznými zdědil. Děkuji za radu či postřehy a omlouvám se za svou neznalost.

Re: Jak "ošetřit" bydlení 2/2 pro případ rozchodu

právní vrba, 25.08.2011 14:36:22

Nesezdaní partneří nabývají vše do svého podílového spoluvlastnictví, když velikopst jejich podílů by měla odpovídat míře zásluh jednotlivých podílníků na pořízení dané věci.
Není-li závěť, dědí se ze zákona. V 1. skupině dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel/ka nebo (registrovaný) partner/ka. Nedědí-li zůstavitelovy děti, dědí ve 2. skupině zůstavitelův manžel/ka nebo (registrovaný) partner/ka, zůstavitelovi rodiče a osoby, které se zůstavitelem žily min. 1 rok před smrtí ve společné domácnosti a z tohoto důvodu pečovaly o společnou domácnost nebo byly odkázáni výživou na zůstavitele.
Pokud tedy dětem partnera/ky nic neodkážete, tak po Vás nic dědit nebudou (dtto Vaše děti po Vaší partnerce).

rozdělení majetku

Zuzana Dřízhalová, 19.08.2011 18:27:21

Dobrý den, dostala jsem se do situace, kdy jsme si spřítelem chtěli pořídit své bydlení a jelikož provozujeme menší podnik na jeho živnostenský list a na nemovitost jsme si potřebovali vzít hypotéku, nezbylo mi než ustoupit a hypotéka byla sepsána na přítele, ale finančně se na všem podílíme společně a proto by mě velice zajímalo, jakým nejjednodušším právním způsobem bych se mohla stát též vlasníkem. Přítel navrhuje bezpodílové vlastnictví jedné poloviny, ale obávám se, že bude problém ohledně hypotéky. Proto bych velice uvítala radu, jak z téhle situace. Předem velice děkuji za odpověď.

Re: rozdělení majetku

právní vrba, 23.08.2011 15:20:25

Nemovitost může být v podílovém spoluvlastnictví více osob - přítel Vám může podíl na své nemovitosti prodat či darovat; tím by se zřejmě Váš problém vyřešil. Protože však nejste osoba dost blízká, budete platit daně...
Pokud na předmětné nemovitosti vázne zástavní právo banky ("hypotéka"), měl by přítel požádat banku o souhlas s převodem podílu na zástavě na ní na Vás. Banka by měla vyhovět, protože se pro ni nic nezmění; může se stát, že banka bude požadovat abyste byla z úvěru zavázána i Vy.

vyrovnani po rozchodu

Fr. Pal., 03.08.2011 16:23:03

chtela jsem se zeptat,jestli mam narok na penežite vyrovnaní,po 16 letech soužiti s mladšim přitelem v mem dome,ve společne domacnosti.Celý obekt dvůr,garaž,dílna,půda,zahrada,dům i vjezd pred domem,byl využíván k podnikaní.ZAčalo se s mým švagrem,dovoz aut.Po půl roce,ve svém trvalém bydlišti si pronajal kiosek na koupališti,založil hudební skupinu,trvání tak rok.Koupil psa na hlídání a do dvou let si do pronájmu vzal i hostinec,kam se pořídil i druhý pes.Všechny vydělané penize šli na rekonstrukci,vybavení,údržbu,brigadníky atd....podnikání všeho druhu.Jednou za rok dovolená i s mým nejmladším synem a nákupy ve velkém MAKRO,velko sklady,pro pohostinsví,rodiče,nám.Při svém zaměstnání svoji domáctnost jsem si platila sama.Je mi vyhrožováno policii a vyrovnaní jen soudní cestou.Předem děkuji za brzkou odpovět.

Re: vyrovnani po rozchodu

právní vrba, 04.08.2011 14:13:06

Zřejmě jste se rozešli... Pokud jste schopna dokázat, co z Vašich prostředků "šlo" jen do "jeho" vlastnictví či podnikání, můžete to požadovat zpět - buď jste mu to půjčila (peníze - smlouva o půjče nemusí být písemná, její existenci stači dokázat svědecky), nebo z titulu bezdůvodného obohacení Vašeho přítele - platila jste za něj co měl platit on sám. Takže nárok máte, jen ho dokázat. Nevím čím Vám kdo vyhrožuje, ale vyhrožování Vám ohlaste Policii Vy.

Re: vyrovnani po rozchodu

Fr. Pal., 04.08.2011 23:12:02

Jsem vdova,tři synové,při úmrtí manžela nejmladšímu dva a půl roku,když mu bylo 6let poslední rok školky,přítel se nastěhoval.Dost nám pomohl,ani ne finančně jako výlety,ZOO,hory,vystavy aut,motorek atd....Také,když se oženil nejstarší syn a za rok plynové topení v domě.My jsme mu pomáhali v podnikání s auty,myli,leštili,vysávali,jezdili jsme čepovat a obsluhovat do kiosku i hostince.Já osobně jezdila i nakupovat,proto se museli pořídit 2až3 auta,hlavně při zábavy,plesy,fotbal atd...Tím chci říci,že celý můj dům se používal k výrobě stolů,lavic,aparatůra,opravy aut,parkování atd...Tet je vše zničené,chodníky,vrata,dveře od psů atd...Musím také podotknout,že na obědy jezdil k rodičům.Věci co se pořídili za podnikání auta,motorky,obytné přívěsy,vvybavené,nářadí,maringotka,rotopedy atd...si odvezl.Bordel už nechce,je mi vyhrožováno a vyrovnání žádné.Na policii tresní oznámení nepřijali,pokut nebude vyhrožováno zabitím,nebo se neco nestane

Podíl na provozu domácnosti

Josef Kůstka, 28.03.2011 10:45:11

19.2. 2011 se manželka odstěhovala do podnájmu a já jsem zůstal se svým 16. letým synem sám v dosud společném bytě, jsem vedený na úřadu práce jako uchazeč, na podporu už nemám nárok. Nějaké úspory ještě mám. Chci se zeptat zda mám nárok na 50 % podíl nákladů na provoz domácnosti od své manželky a zda existuje nějaký nástroj jak tyto prostředky případně vymáhat do vyřešení celého případu.
Děkuji.

Re: Podíl na provozu domácnosti

Milan Zeman, 28.03.2011 16:44:43

Manželé mají vzájemnou vyživovací povinnost, ovšem uvědomte si, že náklady na domácnost má i Vaše žena a mohla by je v duchu stejné logiky požadovat po Vás. Soudně můžete vymáhat pouze výživné pro Vašeho syna, ke kterému však máte vyživovací povinnost i Vy. Pokuste se tedy se ženou domluvit na výživném pro syna.

převod vlastnického podílu

Jana , 10.03.2011 19:58:00

Dobrý den,
měla bych dotaz týkající převodu vlastnického podílu domu. Jsem vlastníkem rodinného domku, na který splácím hypotéku, kde je ručitelem i můj přítel. Lze po sňatku převést podíl 50:50 a jaké poplatky, daně je třeba uhradit? Je potřeba i nějaká smlouva či prohlášení?
Děkuji.

Re: převod vlastnického podílu

Milan Zeman, 11.03.2011 07:57:14

Pokud myslíte převedení 1/2 domu na manžela, můžete tak učinit darovací smlouvou. Smlouva musí mít ověřené podpisy a bude potřeba učinit návrh na vklad do KN. Ujistěte se, že Vám smlouva o poskytnutí HÚ převod nemovitosti neznemožňuje.

souziti s cizincem a nemovitost

Eva Stejskalova, 21.01.2011 14:40:11

Dobry den, mam dotaz o spolecnem souziti partneru, tedy ne manzelu! Mam nemovitost (dum) a chtela bych polovinu prevest na sveho partnera, ktery je cizinec (z Velke Britanie),trvale zijici v cizine. Musim napsat nejake prohlaseni, ze jsme partneri? Co se musi dolozit jako dukaz, kdyz je partner cizinec? Staci pak sepsat pouze darovaci smlouvu a provest prevod na katastru? Dekuji za radu!

Re: souziti s cizincem a nemovitost

Milan Zeman, 21.01.2011 15:15:29

Prohlášení o tom, že jste partneři? Proč? Pro účely daně z převodu nemovitostí bude stejně spadat do III. skupiny. Je jedno jestli darujete tuzemci nebo cizinci.

bydlení

lucie V, 24.07.2010 18:17:52

Dobrý den,přítel koupil družstevní byt,do konce srpna2010 bychom se tam chtěli nastěhovat.na půl budem platit pouze náklady na bydlení,hypotéku si přítel bude platit sám.pokud si já u něj udělám trvalé bydliště a časem bychom se rozešli,mám nějaký nárok ne jeho byt?musím dodat,že veškeré platby jsou na jeho jméno a budou placeny z jeho účtu.já nemám jakýkoliv zájem přítele o byt připravit,ale přítel odmítá mi tam zřídit trvalý pobyt.může se to vyřešit nějakou např.notářsky ověřenou smlouvou?mam 1dítě,které nemáme spolu a vlastním byt 1+1,který bych chtěla prodat.v případě rozchodu bych se odstěhovala k rodičům,kteří vlastní větší rodinný dům.přítel by chtěl hlavně vědět,jestli v případě rozchodu může o byt přijít,pokud tam budu mít trvalý pobyt.děkkuji lucka

Re: bydlení

Milan Zeman, 26.07.2010 10:17:08

Zřízením trvalého bydliště nárok na byt nezískáváte. Proč taky?

Re: bydlení

Jarmila Zoubelová, 16.01.2012 09:56:31

Dobrý den,bydlím s družkou ve společném bytě,ve kterém má družka trvalé bydliště. Máme spolu 2,5 roku staré dítě.Byt jsem koupil já( hypotéku platím já) a ona přispívala se mnou na chod domáctnosti.Nyní se rozcházíme.Chtěl bych vědět jestli má nárok na byt či něco jiného.Děkuji Radek

hypotéka

Michaela Kissová, 16.07.2010 19:41:57

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat s přítelem jsme tři roky spolu a máme ročního syna. Chceme si vzít hypotéku, náš finační poradce říká, že by měl o hypotéku žádat pouze přítel. Já bych chtěla vědět jaký by byl rozdíl v tom, že bychom žádali společně. A jak by asi postupovala banka v případě, že by přítel nebyl schopen splácet. Majitélé bytu budeme oba, ale já mám obavy, že v případě, kdy by nastala situace a já bych zůstala sama (pro někoho možná morbidní), tedy kdyby se příteli něco stalo tak by se mnou banka vůbec nemusela jednat? Děkuji předem za odpověd...

vrácení daně

Jana Bendelová, 10.05.2010 09:50:58

Dobrý den chtěla bych se zeptat, s partnerem jsme si pořídili byt a hypotékou,ovšem půl na půl, protože jsem na mateřské dovolené tak hypotéku i poplatky platí on. Mám nárok na polovinu vrácení dané za minulý rok? cělá dan byla 13000.

vyživování družky

Jana Bendelová, 10.05.2010 09:30:07

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, žili jsme s přítelem ve společné bytě, 18.10.2007 se nám narodil syn, přítel si v unoru našel jinou partnerku, po 14dnech u ní se odstěhoval k mamince a ted žije tam. výživné nám určil soud 1700, ale vím, že můj přitel pracuje jako kominik a dostává 25.000 čistého, ovšem na výplatní pásce má jen 12000, můžu s tím něco udělat?
Mám jako družka na mateřské nárok na vyživovací povinnost od partnera?

Re: vyživování družky

Milan Zeman, 10.05.2010 10:26:05

Zákon upravuje vyživovací povinnost pouze mezi manžely a rozvedenými manžely. Nárok tedy nemáte. Co se týče výše výživného pro syna, pokud podáte návrh na jeho zvýšení, budete muset prokázat jeho skutečný příjem, jako důkaz bude sloužit i výplatní páska a svědectví zaměstnavatele.

dědictví

Hana Šponerová, 07.04.2010 09:39:51

Dobrý den, prosím o radu.Tchán žije střídavě s družkou asi 30 let.On má svůj vlastní dům ona také v jiném městě.Družka má trvalé bydliště ve svém domě a u tchána přebývá pouze občas.Teď tchán vážně onemocněl a jeho družka o něj chce pečovat,pobírat příspěvek na péči a dělá si nárok i na dům.Paní mu nikdy nepřispívala na domácnost,na inkaso nebo na případné opravy.Své peníze investovala do svého domu.Bude přizvána k pozůstalostnímu řízení a jaké má šance uspět?
Moc děkuji za odpověď

Re: dědictví

Milan Zeman, 07.04.2010 16:20:45

Pokud tchán sepsal závěť a družce v ní cokoliv odkázal, bude k tomu v pozůstalostním řízení. Pokud závěť nesepsal, bude dědictví vypořádáno podle zákonných podílů. Nejprve dědí zůstavitelovi potomci (předpokládám, že tchán je rozvedený nebo vdovec, jinak by dědila i manželka). Pokud bude dědictví vypořádáno mezi potomky, nikdo další již dědit nebude.

Hana Šponerová, 08.04.2010 09:55:04

Dobrý den,

moc Vám děkuji za rychlou odpověď. Správně jste vyhodnotil, že tchán je rozvedený. O závěti nic nevíme, pravděpodobně žádná není.
Ještě jsem se dočetla a moc tomu nerozumím. Dědí i osoby, které spolu žijí minimálně 1 rok ve společné domácnosti. Co to přesně znamená? Musí mít společné i trvalé bydliště?

Ještě jednou moc děkuji a přeji pěkný den

Hana Šponerová

Milan Zeman, 10.05.2010 10:23:18

Společné trvalé bydliště není podmínkou, ačkoliv prokazuje důkazní situaci před soudem. Podstatné je, zda zde osoby skutečně žijí, tj. zda společně uhrazují náklady na své potřeby, starají se o sebe apod. Nejedná se o společnou domácnost, pokud například jedna osoba dochází pravidelně ( i vícekrát týdně) na návštěvy za účelem pomoci a péče.

Má družka nárok na majetek v bytě?

Petr Goczol, 19.02.2010 11:54:23

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli má družka nárok na majetek v mém družstevním bytě, kde mám nájemní smlouvu napsanou pouze na sebe a i smlouva o převodu členských práv je vedena pouze na moje jméno. Družka se kterou mám jedno dítě má napsaný trvalý pobyt na mé adrese, ale nesouhlasí s jejím zrušení, protože prý má v bytě majetek (podotýkam že se již vystěhovala). Vybavení bytu jsem kupoval za své peníze a to hotově nebo i na splátky a družka mi tvrdí že splátky byli hrazeny ze spoklečných peněz přitom veškeré půjčky jsem platil sám a byli i na mé jméno. Má družka nárok v takovém případě na nějaký majetek a může se bránit zrušení trvalého pobytu? Děkuji.

Re: Má družka nárok na majetek v bytě?

Karel Dlouhý, 19.02.2010 17:21:41

Trvalý pobyt a majetek spolu nesouvisí. Práva k bytu máte Vy, ona bydlela s Vaším souhlasem, pokud jste souhlas odvolal, tak se musáí odstěhovat (když ne dobrovolně, tak dáte žalobu k soudu). Pokud se již sama odstěhovala a bydlí jinde, tak můžete na matrice žádat zrušení jejího trvalého pobytu (možná budou chtít prokázat, že se již v bytě nezdržuje - třeba svědectvím sousedů). Tedy bránit se zrušení trv. pobytu, pokud již v bytě nebydlí, nemůže.
Společný majetek (asi myslíte nábytek, pračku, televizor apod.) - jak dokáže své tvrzení, že jste to kupovali spolu, že ona na to přispěla a je to tedy v podílovém spoluvlastnictví? Řekněte jí, že jste to kupoval ze svých peněz (společné jmění manželů je jen v manželství) a když s tím nesouhlasí, tak ať podá žalobu k soudu a předloží důkazy.

vzala věci z bytu

Petr Motyka, 06.02.2010 00:22:10

Dobrá den, družka, která semnou bydlela cca 4 roky, když se ode mne vystěhovala vzala něktré věci z bytu, které jsem koupil já na splátky. dal jsem ji tedy na policii, mám nějakou šanci, aby mi věci vrátila když je právo na mé straně, co čeká ji, když třeba eventuální soud prohraje???Nebo ho může i vyhrát?

Re: vzala věci z bytu

Karel Dlouhý, 06.02.2010 20:32:27

Jednak můžete vymáhat občanskoprávní žalobou o vydání věci- pokud prokážete, že jsou to vaše věci, musí je vám vrátit a zaplatit soudní výlohy.
Jednak můžete (což jste asi udělal) podatna ni trestní oznámení - asi pro krádež. Může být odsouzena, podle hodnoty věci, nejspíš podmíněný trest.

Prodej domu

Marian Dolinsky, 08.12.2009 18:38:59

Přeji dobrý den.
Koupil sem rodinný domek na hypotéku v kterém žijeme s přítelkyní a jejími dvěma dětmi. Domek jsme společně zrekonstruovali. Všechny náklady na bydlení elektrika,voda,plyn včetně hypotéky hradím já. Ted se ale rozcházíme a přítelkyně po mně žádá všechny peníze co do domu vložila. Navrhnul jsem ji,že si může vzít všechny věci co zakoupila.Jí to nestačí a žádá hotovost.Nemáme sepsanou společně žádnou smlouvu.Prosím proraďte mi jak mám postupovat.

Děkuji

Prodej bytu.

Jarmila Šimková, 03.12.2009 13:41:07

Dobrý den.Prosím o radu.Bydlím s druhem v bytě,každý vlastní 1/2 nemovitosti.Druh si koupil dům a chce se odstěhovat.Pokud by se byt neprodal,tak jak bych ho měla vyplatit.Nechat udělat odhad,nebo za tu cenu jakou jsme byt pořídili.Děkuji za odpověď.

finanční vyrovnání

Zdenek Sova, 23.11.2009 09:59:50

Dobrý den.S přítelkyní jsme postavili domek.Na LV je zapsána jen ona.V úvěrech jsem jako spoludlužník.Financovali jsma ho společně.Při dnešním rozchodu odmítá přistoupit na námi dohodnutou finanční část.Odhad nemovitosti odmítla.Vyhrožuje mým okamžitým vystěhováním a nastěhováním nového přítele.Napsali jsme si dohodu před svědky o fin. vyrovnání.Má tato dohoda vůbec nějakou právní váhu?Popřípadě mohl bych se pomocí soudu vůbec něčeho domoci?Podle mých zjištěných dosavadních informací nemám moc velká práva. Děkuji

Re: finanční vyrovnání

Tomáš Salaba, 17.01.2010 09:13:58

Dobrý den.S přítelkyní jsme postavili domek.Na LV je zapsána jen ona.V úvěrech jsem jako spoludlužník.Financovali jsma ho společně.Při dnešním rozchodu odmítá přistoupit na námi dohodnutou finanční část.Odhad nemovitosti odmítla.Vyhrožuje mým okamžitým vystěhováním a nastěhováním nového přítele.Napsali jsme si dohodu před svědky o fin. vyrovnání.Má tato dohoda vůbec nějakou právní váhu?Popřípadě mohl bych se pomocí soudu vůbec něčeho domoci?Podle mých zjištěných dosavadních informací nemám moc velká práva. Děkuji

Karel Dlouhý, 17.01.2010 13:27:09

Doporučuji navštívit advokáta a předložit mu veškeré doklady. Podle nich může posoudit a navrhnout další postup.

finanční vyrovnání

Marie Funkova, 09.10.2009 15:59:32

Dobrý den,mam dotaz.Byvalý přítel po mě požaduje finanční vyrovnání.Žili jsme spolu v domku,ktery patří mé matce a 1/3 je má jako dědictví po otci. V domě bydlí i můj bratr s rodinou,který si zrekonstruoval půdu jako podkroví,má matka si vzala úvěr,který podstoupila mě,abych si zčasti zrekunstruovala přízemí pro bydlení.Přítel ted po me chce finanční vyrovnání, za dobu 4let,které jsme spolu žili a dům zčásti opravili(plastová okna,plovoucí podlaha,kuchynská linka a oprava koupelny)to vše placeno z úvěru.Splatky na úvěr jsem hradila z meho účtu.Jeho vyplata chodila na můj účet a tak chce vratit penize za tu dobu co jsme spolu žli.Mame spolu 4leteho syna.Já v domě,již nebydlím a moji 1/3 chci vrátit do vlastnictví své matky a ta dům daruje mému bratrovi,který se o dům stará a bydlí s rodinou.Děkuji za odpověd Marie

Karel Dlouhý, 10.10.2009 23:45:18

Z dotazu není jasné, jak výši finančního vyrovnání spočítal. "chce vratit penize" - to jako celou výplatu za 4 roky? Proč si nenechal posílat výplatu na svůj účet (a z něho měl přispívat na domácnost a na bydlení)?
Záleží na tom, jak jste se dohodli o financování Vaší nemovitosti.
Pokud jste úvěr platila i z jeho peněz, tak asi nárok na určité vyrování má. (Ale když nebudete ochotná, tak se s Vámi bude muset soudit a vše prokazovat.)

Marie Funkova, 11.10.2009 14:39:09

Dobry den,částku kterou po mě chce mi nesdělil.Úvěr je sice strháván z mého účtu,kam chodila i jeho výplata,ale moje matka mi na splatku vždy dávala.dohodu na financování jsme žadnou neměli,nehledě na to že jsme spláceli dost vysokou častku na jeho exekuce,o kterých mi řekl až když přišel návrh.Děkuji za tak brzkou odpověd.

Marie Funkova, 11.10.2009 18:21:53

dobry vecer,zjistila jsem jak spocital castku na finanni vyrovnani.Tak ze spocital zivotni minimum podle clenu domactnosti,ale pocital jen 2dospely a jedno dite a to naseho syna,ale ja mam jeste ve sve peci dceru z predchoziho manzelstvi a to tam neni zapocitane.Moje otazka je jestli se takhle da vypocitat financni vyrovnani?Dekuji

Darováním do SJM bytu zatíženého z části hypotékou

Fixa Pastelka, 18.09.2009 10:16:33

Dobrý den, chceme se s přítelem vzít a on na mě chce přepsat pulku jeho bytu.Nevíme jestli to jde i do SJM? Byt je však z části zatížen hypotékou, kterou má na sebe. Jak v tomto případě postupovat? Děkuji za odpověd

bytová náhrada

Jan Hildebrand, 14.09.2009 23:25:45

moje příbuzná žije s druhem v domě který je v jeho vlastnictví. mají spolu 10 ti leté dítě. Její druh je již 2 roky v invalidním důchodu a chod domácnosti zabezpečuje jeho družka. Nyní se však druh rozhodl, že vztah ukončí, nemovitost prodá a odstěhuje se ke své matce s tím, že družce navrhl aby se odstěhovala s dítětem ke svým rodičům. To však není možné, protože podmínky bydlení rodičů neumožňují bydlení dalších dvou lidí. Má vzhledem k trvalému bydlišti v domě druha v případě prodeje nemovitosti družka nějaký nárok na bytovou náhradu?
děkuji za radu

Re: bytová náhrada

Karel Dlouhý, 10.10.2009 23:33:13

Údaj o trvalém bydlišti má jen evidenční charakter.
Družka nárok na bytovou náhradu od bývalého druha nemá.
Tedy si musí sehnat pronájem bytu sama.

odhlášení z trvalého pobytu cizího nájemníka

Petr Patera, 14.09.2009 14:41:16

Dobrý den, vydražil jsem domek, zaplatil a v katastru nemovitosti jsem majitel.Avšak bývalý povinný tam má trvalé bydliště.Řekl, že dobrovolně se nevystěhuje.Prosim, jak mám postupovat abych jej odhlásil.Od kdy mohu vstupovat na mou nemovitost a jak to udělat , když je zamklá brána i domeček.PS: když dojdu na obecní úřad s nabývajícímy doklady, musí jej odhlásit?A když ano, jak jej vystěhovat a jak vstoupit na svůj pozemek, mohu vyměnit zámky a kdy?A jak to mám udělat, děkuji, Petr.

Re: odhlášení z trvalého pobytu cizího nájemníka

Mgr. Lucie Jindrová, advokátka, 09.10.2009 16:55:32

Dobrý den,
odhlášení z trvalého bydliště by vás mělo trápit až jako to poslední; především byste se měl zajímat o vystěhování povinného. Pokud se totiž neodstěhuje dobrovolně, můžete ho vystěhovat jen na základě soudního rozhodnutí. Bez toho nesmíte ani vyměnit zámky ani nic podobného - mohl byste se dopustit trestného činu neoprávněného zásahu do práva k domu nebo bytu. Navíc, bez soudního rozhodnutí o vyklizení dotyčného by ani obecní úřad neměl správně údaj o trvalém bydlišti k vašemu domu dotyčnému odstranit.
Do domu samozřejmě chodit můžete, ale nemůžete mu bránit v jeho užívání - byť to zní asi nelogicky, je to tak.

Družstevní dům

Michal Michalec, 07.09.2009 11:47:12

Dobrý den,
moje mamka žila s partnerem po dobu 10 let. Posledních pět let žili společně v družstvením domě, který spolu napůl koupili. Bohužel se nikdy nevzali, ale těch pět let v něm spolu byli. Partner před několika týdny tragicky zahynul, a teď se řeší, co bude s tím domem. Podle toho, co jsem se dočetl, tak by na podíl v družstvu měla mít nárok pouze moje mamka, je to tak? Nebo je ta partnerova polovina předmětem dědictví i ostatních pozůstalých, otce a bratra?
Děkuji za odpoveď

Majetkové vyrovnání

Tomas, 27.04.2009 11:42:00

Dobrý den,

S přítelkyní jsme společně žili 10 let v zahraničí a poslední rok zde v Čechách. Po celou tu dobu si ona odkládala peníze stranou a já jsem se o nás staral. Po našem rozchodu po mě požaduje majetkové vyrovnání za věci, které jsem koupili zde v ČR. Vše jsem jí zanechal, jen jsem si vzal auto, které bylo vždy psané na moje jméno. Peníze byli vybrány z našeho společného ůčtu. Ráb bych se zeptal jak se vtéto situaci zachovat. Oznámila mi, že se to chystá řešit soudní cestou. Předem děkuji za odpověd.

Druch-družka a nemovitost

Stanislav Kadubec, 26.03.2009 08:00:16

Dcera žije 5.let ze svým přítele u mě.Mají spolu dvouletou holčičku.Nyní si přítel mé dcery kupuje rodiný dům aby tam mohli všichni tři bydlet,který bude financovat z hypotéky kterou má sám na sebe.Já chci dát
své dceří částku která bude převyšovat jednu třetinu kupní ceny domu,kterou chtějí použít na rekonstrukci a zařízení domu.Jakým způsobem mám dceři tyto peníze
darovat kdyby se náhodou v budoucnu rozešly a nedohodly se.Aby dcera o mnou darované peníze nepřišla.
Děkuji

Re: Druch-družka a nemovitost

Pavla Pokorná, 26.03.2009 08:07:37

Požadujte, aby dcera koupila tento dům společně s přítelem, v příslušném podílu, tedy 1/3 id. například.
Není jeho manželkou a proto by neměla své peníze dávat do prakticky "cizího" domu. V budoucnu by mohla své peníze složitě vymáhat zpět.

Nikdy člověk neví co se v životě stane.

vyrovnání po rozchodu

Martina Břinková, 10.03.2009 15:17:04

Chtěla jsem se zeptat, jestli mám po 10 letech soužití s mým přítelem po rozchodu nárok na nějaké peněžní vyrovnání. Dům jsme spolu zrekonstruovali, bydlíme spolu ve společné domácnosti, starám se rok o jeho dvanáctiletou dceru, pomohla jsem mu zhodnotit velkou sumu peněz,...není to však nikde písemně uvedeno. Mám strach, že kdyby jsme se jednou rozešli, nedostanu od něj nic.

Re: vyrovnání po rozchodu

Karel Dlouhý, 10.03.2009 18:30:10

Dobrý den, obecně nárok nemáte - nevím, jak byste ho prokazovala.
Jedině pokud jste ze svých peněz zaplatila rekonstrukci jeho nemovitosti a doložíte to.

Ale za společné bydlení a hospodaření nejspíš ne.

půlka RD

Renata Ouhrabková, 03.02.2009 10:31:03

Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Chtěli bychom s přítelem rekonstruovat polovinu domu. Dům je ve vlastnictví jeho babičky. Chtěli bychom sepsat darovací smlouvu s věcným břemenem, aby měla babička doživotní užívání spodní části a můj přítel bude majitelem celého domu. Chceme si vzít hypotéku, kterou bychom spláceli spolu. Jakým způsobem si můžu pojisit to, abych dostala nějaké vyrovnání, když bychom se chtěli rozejít. Je možné, aby přítel na mě převedl část nemovisti a abycom neplatili daň? Nebo je jiná možnost, jak se pojisit? Děkuji za odpověď

Re: půlka RD

Pavla Pokorná, 03.02.2009 11:37:07

To co píšete, nedělejte. Přece nebudete svými penězi opravovat cizí majetek. Teď se Vám to možná nezdá, ale kdoví co bude za pár let. Pokud žijete déle než rok ve společné domácnosti, tak by jste při darování mezi sebou neměli platit daň. Zeptejte se ještě na FÚ. Rozhodně si ale neberte hypotéku na své jméno dokud nebudete mít polovinu nemovitosti.

podraz od druha mé matky

Zdenka Krizova, 29.01.2009 09:55:35

Dobrý den chci se zeptat co máme za možnosti má matka má přítele se kterým koupili pozemek a na něm postavili malý baráček.Máma prodala byt aby taky na stavbu přispěla půl na půl byly dohodnutí ústně že pozemek po dostavění baráčku přepíší na půl zatím byl jen na přítele.Když mělo dojít k přepisu matka zjistila že přítel za jejími zády zastavil pozemek a že zmíněný baráček nemá ani stavební povolení.A její přítel je zadlužen kam se podívá a baráček s pozemkem chce prodat.Ve všem ji obešel a my teď nevíme co dělat co máme za možnosti?Pozemek zastavil u realitní kanceláře která chce ale jednat jen s ním

převod nemovitosti

Lucie Danišová, 27.01.2009 13:28:23

Dobrý den,

můj přítel je budoucím majitelem pozemku, na který si vzal úvěr za stavebního spoření. Před uzavřením úvěru na koupi pozemku jsme uzavřeli dohodu (pouze ústní), že každý z nás splatí právě jednu polovinu, tudíž bych se po splacení úvěru měla stát majitelkou 1 poloviny tohoto pozemku. A můj dotaz se tedy týká toho, co je třeba učinit, aby jsem se objevila na listu vlastnictví jako spolumajitelka.

Děkuji za odpověď.
L.D.

Re: převod nemovitosti

Pavla Pokorná, 03.02.2009 11:40:30

Ujasněte si kdo je nyní majitelem pozemku. Úvěr už platíte?? Kupní smlouva na pozemek ještě nebyla uzavřena?? Musíte napsat více informací. Pokud je přítel zatím pouze budoucím majitelem pozemku, tak až se bude uzavírat kupní smlouva, tak jako kupující napsat Vás oba. Pak byste měla být také spoludlužníkem úvěru.

prodej RD z dědictví

Vendula Blínová, 07.12.2008 12:02:04

Dobrý den,

ráda bych Vás požádala o radu jak postupovat při prodeji rodinného domu, který byl předmětem deědictví. Po smrti maminky jsme zůstali tři spoluvlastníci. Maminky sestra vlastní 25% podílu domu, maminky manžel 17% a já 58%. Teta a já jsme se rozhodli dům prodat, zatímco otčím tento zájem nemá. V domě žije se svou novou přítelkyní. Prosím poraďte jak bychom měli správně podle zákona postupovat.

Děkuji

Dědictví

Petra Frídová, 07.12.2008 09:05:34

Dobrý den,

chci Vás moc poprosit o radu a pomoc.

Když bylo synovi 13 let, tak jsem se rozvedla. Nyní žije bývalý manžel s družkou už 27 let v jejím bytě. Svůj byt (družstevní) pronajímá se svolením družstva a v jejím bytě, kde bydlí, není prokazatelné, že platí polovinu všech nákladů na byt družky (složenky jsou adresovány jen na ni).

Tak se prosím ptám, jak to bude po úmrtí mého bývalého manžela ? Má syn nárok (jedináček) na celý jeho byt a na hotovost v peněžním ústavu, nebude-li si družka klást nárok na polovinu pronájmu z jeho bytu za 27 let a polovinu jeho hotovosti v bance ?

Děkuji předem za odpověď.

S pozdravem
Petra Frídová

Re: Dědictví

Karel Dlouhý, 07.12.2008 20:45:14

Pokud nesepíše závěť, tak jediným dědicem bude syn.

Družka žádné nároky mít nebude.

druh a družka

Kateřina, 12.11.2008 08:20:47

Dobrý den,mám problém,s přítelem jsme začali stavět rodinný dům na pozemku, který dostal od svých rodičů, pozemek je tedy napsán na něj. Hypotéku jsme si brali přes stavební spoření, kde figuruje jen přítel,jelikož to jinak nebylo možné,v katastru je zapsán také jen on.Já jsme však prodala byt a veškeré peníze vložila do stavby domu,což můžu prokázat výpisy z účtu, kde hradím část faktur za pořízení.Dům se bude v dohledné době kolaudovat. Doslechla jsem se, že i když je na nemovitost v katestru zástávní právo spořitelnou, jde zapsat mě jako částečného spoluvlastníka? Abych v budoucnu měla alespoň nějakou jistotu. Děkuji za radu.

Re: druh a družka

Mgr. Oldřich Topka, 27.11.2008 15:27:42

Dobrý den, přítel Vám může poměrnou část nemovitosti darovat nebo po svatbě můžete rozšířit SJM o nemovitost. Pokud nebudete mít podíl na domě, tak investované peníze budou v podtstatě půjčkou na cizí nemovitost. V případě rozchodu se pak můžete domáhat jejich vrácení. Samozřejmě by bylo vhodné, mít alespoň základní smlouvu o Vašich investicích do domu.

Druh družka vyr.majetku

Zdenek Bednář, 05.11.2008 08:56:17

Dobrý den
Je to tu dokola nikdy jsem nevěřil že Váa budu potřebovat.S družkou žiji 11let a jak se někdy stává že se nepohodnou partneři.Bydlíme v bytě který vlastní město ,ale měsíčne ho splácíme,za 16 let by měl přijít do osob.vlastnictví byla složena určitá častka a podle toho se odvijí víše měs.splatky.Družka chce po mě abych ji vyplatil,ůčet máme jeden společný,mimojiné jsme si vzali uvěr na opravu bytu ten splácíme spolu a ůvěr na už ukradený automobil.Poradte mi prosím vás jak mám postupovat abych mohl dále bydlet v bytě má nárok na nějaké peníze?O dítěti jsme si to vyjasnili.
Děkuji za od p.a přeji krásný zbytek dne.

Re: Druh družka vyr.majetku

Mgr. Oldřich Topka, 10.11.2008 15:18:48

Dobrý den, vypořádání v partnerství je o dost obtížnější než v manželství, kde je jasná úprava. Naprosto nejschůdnější by byla dohoda o tom, co komu připadne, co kdo komu vyplatí apod. a to sepsaná nejlépe u advokáta nebo notáře. Jestliže se totiž nedohodnete, pak se o vaše vzájemné nároky a o to, co komu patří a co kdo komu dluží, budete muset soudit.

Převod polovičního vlastníckého podilu na přítele

Blanka , 03.11.2008 00:54:13

Dobrý den, vlastním polovinu bytu a druhá patří přiteli, se kterým jsem žila necelé tři roky. Chtěla bych svou polovinu převést na něho (bezúplatně, jelikož on platí hypotéku) a ráda bych věděla, zda lze uplatnit vztah druh družka z hlediska daní či zda musíme sepsat kupní smlouvu a daň zaplatit z kupní ceny? Děkuji.

Re: Převod polovičního vlastníckého podilu na přítele

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.11.2008 09:06:50

Dobrý den,
po právní stránce se nejedná o žádný vztah druhxdružka, ale o to, že spolu žijete ve společné domácnosti déle než 1 rok. To samozřejmě uplatnit lze, nicméně každý FÚ požaduje trochu jiné doklady k prokázání těchto skutečností. Raději se tak dopředu na FÚ informujte, co budou požadovat.

Zrušení ručitelství

Martin Krč, 26.10.2008 14:16:53

Dobrý den, jsem majtelem bytu v OV. Když sem byt kupoval, bral sem si na něj hypotéku a ručitelství podepsala má bývalá přítelkyně. A nyní po dvou letech si vzpoměla že chce zrušit ručení. Kupní smlouva i hypotéka jsou pouze na mé jméno, její jméno nefiguruje ani na katastru nemovitosti. Je možné aby ručení na úvěr s hypotékou mohla zrušit právní cestou? Děkuji za odpověď.

Re: Zrušení ručitelství

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 27.10.2008 09:03:59

Dobrý den,
o vyvázání z ručitelského závazku může požádat pouze banku, která Vám hypotéku poskytla a pouze ta o tom může rozhodnout. Obvykle však není důvod, aby to umožnila - tím by si banka sama uzavřela jednu z pojistek tohoto smluvního vztahu. Bude tak záležet pouze na ochotě té banky; jiným způsobem to řešit nelze.

Dar nemovitosti druhovi

Lenka Březinová, 20.10.2008 18:40:26

Dobrý den,můžete mi prosím poradit?
Chci darovat druhovi dům, který je v katastru napsán na mě a máme na něj společnou hypotéku. Ráda bych věděla, jestli se na tento úkon vztahuje darovací daň jako mezi příbuznými a jestli potřebuji souhlas banky u které máme hypotéku. Moc nděkuji za odpověď.L.B.

Re: Dar nemovitosti druhovi

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 21.10.2008 11:12:20

Dobrý den,
jestliže spolu žijete ve společné domácnosti déle než rok, vztahovalo by se na Vás osvobození od darovací daně - některé FÚ to ale chtějí důkladně prokázat. O převodu nemovitosti banku informujte.

Druh družka

Jana Tomsová, 08.10.2008 15:49:54

Dobrý den,
s přítelem chceme po Novém roce začít stavět dům.
Ted vyřizujeme koupi pozemku a hypoteční uvěr.
Chci se zeptat, jak lze toto vše ošetřit, když nejsme manželé a na uvěru budeme jako druh a družka.
Jde o to, že uvěr bude platit přítel a kdyby se cokoliv stalo a já odešla, tak aby po mě pak nikdo nic nechtěl protože uvěr platit nebudu a dům mu samozřejmě nechám.

Moc děkuji za Váš čas a odpověd.

Re: Druh družka

Mgr. Oldřich Topka, 14.10.2008 09:21:47

Dobrý den, budete tedy spoluvlastníky nemovitostí, které budete splácet společně. V případě potíží v budoucnu bude nutné vypořádat toto spoluvlastnictví, dohodnout se co komu připadne a jak bude kompenzován ten druhý, který nemovitosti opustí, ale má nárok na investice, které do nich vnesl. Také se bude vyjednávat s bankou o převodu hypotéky. Pokud by však z nějakých důvodů nebyla dohoda možná, pak se může podat žaloba na vypořádání spoluvlastnictví k soudu. To vše vyplývá přímo ze zákona, není nutné to nějak speciálně upravovat.
Je sice možné si předem sjednat podmínky a pravidla pro případný rozpad partnerství, ale to je pouze dohoda, která stojí na tom, jestli jí strany budou respektovat. Když ji odmítnou plnit (což se při rozchodu stává velmi často), pak je právně nevymahatelná.

Druh a družka - koupě nemovitosti

Petra Hofmanová, 11.09.2008 17:50:27

Dobrý den,

s partnerem jsme se rozhodli koupit byt v OV - každý podíl 1/2. On bude koupi financovat překlenovacím úvěrem, já prodám svůj byt v OV a budu platit hotově. Chtěla jsem se zeptat, zda lze nějak smluvně ošetřit případný rozchod - jako že pokud se nedomluvíme jinak, musí se byt prodat za obvyklou tržní cenu a v nějakém termínu. Jaká je vymahatelnost takové smlouvy/dohody? Je nějak daná forma takové dohody? A co když budeme chtít takový byt prodat před splacením úvěru, je to možné (úvěr bude výhodný bez ručení nemovitostí)?

Re: Druh a družka - koupě nemovitosti

Mgr. Oldřich Topka, 22.09.2008 13:21:25

Dobrý den, dohodu si můžete sepsat jakou chcete, její síla je však jen v tom, jak ji budete oba dodržovat, protože její právní vymahatelnost je nulová. Ovšem pokud budete spoluvlastníky bytu, pak není co řešit. Jestliže vztah skončí, pak se vypořádáte jako spoluvlastníci, a to buď dohodou anebo žalobou.
O možnostech a postupu při předčasném splacení úvěru si musíte promluvit v bance, nikoliv zde.

Druh a družka a nemovitost

Veronika Oulehlová, 03.09.2008 16:46:41

Dobrý den,chtěla jsem vás poprosit o radu.Přítel s kterým žiji v domě(dole bydlí jeho matka, my bydlíme v patře)si chce brát hypotéku na opravu patra, která je na něj napsaná v katastru.Jelikož jeho příjmy nedosáhnou na hypotéku, tak chce abych na ní byla napsaná s ním(je na 20 let a splácet bude on, jelikož já bych to neutáhla).
Jde udělat mezi námi nějaká smlouva(dohoda), že když mu podepíši hypotéku(ručitel) tak mě nebude moct vyhodit v prípadě rochodu?Mám tam trvalé bydliště.Budu mu dávat polovinu inkasa.Přítel na mě polovinu domu napsat nechce, aby v případě rochodu nemusel dům prodávat(na vyplacení mě by neměl)a aby se nemusel odsud odstěhovat.
Nevím jak se z toho mám vymotat.Chtěla bych s ním mít dítě,ale bojím se budoucnosti, když nemám žádnou jistotu!
Prosím o radu!

Re: Druh a družka a nemovitost

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.09.2008 09:04:19

Dobrý den,
takovou dohodu si sice sepsat můžete, ale byla by nevymahatelná; rozhodně by Vám žádnou jistotu nepřinesla. Můžete příteli navrhnout, aby Vám v domě zřídil věcné břemeno bydlení, které se zapisuje do katastru nemovitostí - to by možné bylo.

Veronika Oulehlová, 04.09.2008 20:33:34

Co to znamená věcné břemeno v tomhle případě?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.09.2008 09:35:39

Znamenalo by to sepsání smlouvy o zřízení věcného břemene bydlení (např. doživotního) a užívání nemovitosti a vložení jí do katastru.

Veronika Oulehlová, 05.09.2008 19:04:57

Co se musí vložit do toho katastru, on na mě nechce napsat ani čtvrku domu.Tak co vložit, jako to doživotní užívání?A co by to pro mě znamenalo, měla bych jako jen nějaký místnosti nebo celej dům v užívání?S tímhle pojmem jsem se ještě nesetkala.

Karel Dlouhý, 05.09.2008 20:15:11

U advokáta nebo notáře by se sepsala smlouva, že např. vy jste doživotně oprávněna užívat byt v prvním patře včetně schodiště, přístupových prostor apod. a užívat pozemek, na němž dům stojí. Nebo se specifikuje konkrétní místnost - jak se dohodnete. Věcné břemeno zavazuje i případného nového majitele domu. (Další možnost by třeba byla, aby Vám daroval třeba čtvrtinu domu.) Pokud k tomuto Váš druh nebude ochoten, tak se k žádné hypotéce nezavazujte.

Veronika Oulehlová, 06.09.2008 17:45:07

Děkuji moc za radu.

Vypořádání majetku po rozvodu

Lada Burgerová, 03.09.2008 10:46:31

Dobrý den,před dvěma roky mě opustil muž po 23 letech manželství a rozvedli jsme se.Před rozvodem se odstěhoval i z domu,poněvadž necítil žádné citové vazby v domě ani v okolí.Rozvedeni jsme byli během jednoho stání,máme už dospělého syna.Dům jsme stavěli před 23 lety.Vypořádání majetku jsme odložili do tří let.Nyní se muž domáhá prodeje domu a nebo chce vyplatit mě 1 milionem a abych dům opustila.S tím nesouhlasím,narozdíl od něj mám zde ve vesnici svou rodinu a o pár kilometrů dále práci,kde pracuji už 13 let a nemíním se jí vzdát.Je to mé rodiště,zde jsem šťastná a chi zůstat doma.Muž mi vyhrožuje,že se tedy nastěhuje i se svou rodinou do domu,má zde stále trvalé bydliště,chce abych svou polovinu domu přepsala na syna a na mě ohledy žádné nebere.Tvrdí,že stavbu více financovali jeho rodiče a že to může dokladovat účtenkami za materiál a proto nebudu mít nárok vůbec na nic,pokud neudělám to co chce on.Nechala jsem si udělat odhad domu,a Vás žádam o radu jak postupovat dál.Děkuji.

Re: Vypořádání majetku po rozvodu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.09.2008 14:04:30

Dobrý den,
příště si prosím přečtěte ostatní diskuze - tato otázka zde již byla řešena x-krát.

Jestliže se nejste schopni na vypořádání dohodnout, podejte soudu návrh na vypořádání SJM a věc řešte soudní cestou.

trvalé bydliště

Jana , 02.09.2008 15:22:39

dobrý den, byla jsem trvale přihlášená u svého přítele. Nyní jsem se odstěhovala a on byt prodal..já si kupuju nový byt, ale zatím jsem si bydliště neodhlásila, protože potřebuji platný občanský průkaz. Na byt si žádné nároky nechci dělat, ale než si vyřídím náležitosti ke koupi budu mít toto trvalé bydliště. Můžu být v tomto případě vyzvána k odhlášení. Nebo jak mám v této situaci postupovat? děkuji

Re: trvalé bydliště

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.09.2008 14:01:21

Dobrý den,
žádné nároky na byt si ani dělat nemůžete. Zatím to jednoduše nechte být jak to je a až byt budete mít, tak si tam trvalé bydliště přihlašte. Nehledejte v tom problémy.

polovina RD

Mark Kennedy, 28.07.2008 20:19:17

Zdedila jsem idealni polovinu RD. Rada bych ji odprodala,protoze veskere opravy platim ze sveho ale spolumajitel ji koupit nemuze. Mohu ji prodat bez jeho souhlasu jine osobe?

Re: polovina RD

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 29.07.2008 09:14:14

Dobrý den,
ne nemůžete. Druhý podílový spoluvlastník má k Vašemu podílu ze zákona předkupní právo, tudíž mu jej musíte nabídnout nejprve ke koupi a nevyužije-li tohoto práva, teprve pak jej můžete prodat třetí osobě.

Poradna

Martin Plašil, 22.07.2008 21:22:21

Dobrý den.Chtěl bych se zeptat.S družkou žijeme 3.rok u mých rodiču .Chceme přestavovat podkrový ale pujčku na peníze si bude brát družka / 0.5 mil./a rodiče se bojí i kdzž je na mě napsaný rodinný dum tak kdybychom se nekdy rozešli že ji připadne i dum .děkuji moc za odpověd

Re: Poradna

Petr Petr, 22.07.2008 21:41:54

Vaše družka nemá na dům žádný právní nárok.

Vzhledem k charakteru nesezdaného soužití není možné, aby mezi druhem a družkou vzniklo jakékoliv majetkové společenství analogické ke SJM, neboť druh a družka nabývají majetek zásadně do svého individuálního vlastnictví. Tzn. že je jen věcí vaší družky, že hodlá do vašeho společného bydlení investovat své, resp. zapůjčené finanční prostředky a bude jen na vás, jak se spolu v případě vašeho rozchodu na případném vypořádání domluvíte.

Jaká jsou má práva?

Galay Stella, 18.07.2008 13:57:51

Dobrý den. Potřebuji Vaší radu a děkuji, že existujete. Před rokem jsme s přítelem vybrali pozemek, financoval ho on (já studovala). Dnes jsme zahájili stavbu, nedávno nám schválili úvěr ve výši 2 mil. (překlenovací - na 28 let, pevná úr.sazba po celou dobu, kdykoliv je možné uhradit celou částku). Tento úvěr, jelikož nejsme manželé, si vzal přítel. Chtěla jsem, abychom si ho vzali spolu, ale to umožňuje jen hypotéka, která má spoustu jiných nevýhod. Jelikož nám tato částka nestačí, budu si brát úvěr taky – na 0,5 mil. Kč. Brát se chceme příští rok, až se budeme moci nastěhovat do domečku. V katastru figuruje jen přítel. Otázka: Budeme-li téměř celou půjčku splácet v manželství (a tedy ze společných zdrojů), mám v případě rozvodu nárok na nějaký podíl? Není nebezpečný si brát úvěr a investovat jej do jeho baráku? Nerada bych zůstala s úvěry na krku bez jakéhokoliv nároku na nemovitost. Děkuji.

Re: Jaká jsou má práva?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.07.2008 14:24:51

Dobrý den,
na Vašem místě bych začala dávat peníze do nemovitosti (tzn. i si vzala úvěr) až poté, co budu zapsána v KN jako podílový spoluvlastník s nějakou výší podílu (1/2, 1/3 ...). Jinak se Vám opravdu může stát, že se svých peněz budete domáhat jen ztěží.
Splácení úvěru za trvání manželství by v případě rozvodu znamenalo jen to, že byste se mohla domáhat 1/2 vložených peněz za trvání manželství do tohoto domu, nikoli však již podílu na domu - k tomu potřebujete být zapsaná v KN.

Vrácení daru

Lenka Horváthová, 10.07.2008 17:40:11

Před třemi lety můj druh dostal darem od svých rodičů rodinný dům,ve kterém jsme společně žili.
Slovně jsme slíbili,že se o přítelovy rodiče postaráme.Po několika měsících zemřel otec mého druha (v 81 letech).V domě jsme zůstali pouze tři- já,druh a jeho matka(70 let).Nejsme schopni finančně zvládnout tak velký dům a proto jsme se rozhodli,že dům prodáme. Vše se prokonzultovalo s matkou mého druha, která by ráda šla do domova pro seniory.Nabídli jsme jí, že budeme hradit náklady, které tam bude mít, příp.že jí z prodeje domu pořídíme byt,který však bude napsán na mého druha,aby nebyl součástí dědictví po její smrti.A budeme jí přispívat na náklady. Jenže nastal zvrat. Dům je již několik měsíců v nabídce realitní kanceláře,nyní začali chodit zájemci a vypadá to,že se dům brzy prodá.Nyní po nás chce"tchýně" 1 mil.Kč hotově, s tím že půjde do domova pro seniory.Má na to nárok, když nám dům darovala?Nechceme porušit dané slovo, že se o ni postaráme, ale toto je moc.Děkuji za odp.L

Re: Vrácení daru

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 11.07.2008 13:42:57

Dobrý den,
váš dotaz není ani tak z oblasti právní jako sociální a mezilidských vztahů. Jestliže mu dům darovala smlouvou a je v KN zapsán jako jeho vlastník, žádnou takovou částku již požadovat nemůže. Nicméně se jí nedivím, že to požaduje. Teď půjde pouze o domluvu.

Re: Vrácení daru

Lenka Horváthová, 11.07.2008 14:15:15

Děkuji za vaši odpověď, paní Jindrová.Nechceme ji v žádném případě obrat, jako to dělá většina lidí, proto jsme ji nabídli, že jí koupíme byt, nebo budeme platit veškeré výdaje v domě pro seniory.Nechceme,aby byt spadal do dědictví, jelikož ostatní sourozenci mého přítele dostali také domy a polnosti, a od té doby se ke svým rodičům nehlásili.Zmiňovaný 1.mil. korun chtěla předat nějakému finančnímu poradci, který ji obalamutil, s tím, že jí vydělá dvakrát tolik. Z toho jsme měli velké obavy, že by jí přítel musel peníze dát a ona je potom dá do rukou nějakého podvodníka. A byly by nenávratně pryč. Znáte staré lidi, poměrně dost skočí na lep takovýmto lidem.Ještě jednou převelice děkuji za odpověď. Z jižní Moravy vás zdraví Horváthová Lenka.

vyklizení bytu

Radoslava Horčíková, 27.06.2008 23:04:02

Dobrý den, moje dcera a její přítel užívají 1.NP mého rodinného domu několik let. Původně jsem jim dala ústní souhlas, ale soužití s je stále problematičtější a já navíc potřebuji provést rekonstrukci této části domu. Požádala jsem je letos najaře, aby si našli vlastní bydlení (oba pracují). To patrně nehodlají udělat. Tvrdí, že nemohou vhodný byt sehnat. Jaké mám možnosti?

Re: vyklizení bytu

Mgr. Oldřich Topka, 07.07.2008 12:39:29

Dobrý den, pokud jste jim "odňala" souhlas k užívání bydlení, pak již nemají žádný právní titul k užívání prostoru a tudíž by mohlo dojít až na žalobu o vyklizení. Je to sice extrémní řešení, ale pokud s nimi není dohoda, pak to jinak nepůjde.

druh a družka-vypořádání nemovitosti

Jana Nešporová, 18.06.2008 14:50:19

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli může spolumajitel nemovitosti prodat svou polovinu bez souhlasu spoluvlastníka,který má zájem jí od ní odkoupit??????Děkuji a snad budu mít štěstí na odpověď,díky.

Re: druh a družka-vypořádání nemovitosti

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 19.06.2008 15:00:07

Dobrý den,
podíloví spoluvlastníci mají ze zákona předkupní právo na podíly ostatních spoluvlastníků. Výjimkou je pouze situace, kdy se jedná o převod osobě blízké - zde se předkupní právo neuplatní.
Pokud by tedy ve Vašem případě prodal druhý spoluvlastník svůj podíl bez vašeho vědomí, můžete se u soudu domáhat neplatnosti takového úkonu.

Re: druh a družka-vypořádání nemovitosti

Jana Nešporová, 19.06.2008 21:39:50

Mnohokrát děkuji za odpověď a přeji hezký den,Jana

Zápis do katasru

Petr Nejezchleba, 16.06.2008 21:13:27

Dobrý den.Chtěl bych se zeptat,jsem majitelem bytu v osobním vlastnictví.Žiji s přítelkyní která ma u mne trvalý pobyt,Ctěl bych,aby byla spoluvlastníkem bytu.Je možné provest zápis do katastru?A pokud ano,co bychom měli pro to udělat.Děkuji

Re: Zápis do katasru

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 17.06.2008 13:50:00

Dobrý den,
tak buď jí určitý podíl na bytu darujete sepsáním darovací smlouvy, nebo prodáte na základě kupní smlouvy. Takovou smlouvu pak vložíte do KN.

Další podrobnosti viz ostatní příspěvky v nejrůznějších diskuzích.

vypořádání druh a družka

Veronika Ekartová, 14.06.2008 21:12:26

Dobrý den,prosím o radu.Koupili jsme s přítelem družstevní byt,resp.členská práva ze stavební spoření, které je uzavřeno na mé jméno a je zaručeno jinou nemovitostí, byt je ovšem napsaný na přítele, oba tam máme trvalé bydliště.Nyní jsme se rozešli. Chtěla jsem to vyřešit prodejí společného bytu,ale přítel si ho chce nechat. Já se chci odstěhovat, ale přítel mě odmítá vyplatit, tak se chci zeptat, zda mám podle zákona na něco nárok a zda, pokud se odstěhuji mi přítel může bez mého vědomí zrušit trvalé bydliště na této adrese.Děkuji za odpověď a pomoc.Veronika

Re: vypořádání druh a družka

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 16.06.2008 10:09:09

Dobrý den,
byt ani členská práva nejsou Vaše a nemáte k nim žádných práv - není tedy možné věc řešit vypořádáním. Společný nájem k DB totiž může vzniknout jen mezi manžely. Vy tak tedy můžete požadovat zaplacení peněz z titulu "půjčky". Jestliže jste tyto prostředky použila prokazatelně na koupi jeho věci, domáhejte se vrácení třeba soudní cestou.
co se týče trvalého bydliště, ano může jej zrušit, jestliže už tam bydlet nebudete. Nic to ale neznamená; údaj o trvalém bydlišti má pouze evidenční charakter.

druh a družka-nárok na nemovitost

Jana Nešporová, 12.06.2008 23:00:07

Dobrý den,prosím Vás o radu,manžel žil s družkou od r.80, v r. 89 koupil nemovitost a polovinu napsal na družku.V r.97 se rozešli,od té doby manžel dům opravoval a investoval nemalé fin.prostředky a nyní chce družka 1/2 součastné odhadní ceny(sama vlastní byt a zde nemá trvalé bydliště a nijak se finančně po celou dobu nepodílela).V r.97 byl udělán odhad a rozdíl ceny před a po rekonstrukci je milion korun.Domluva je nemožná.Proto moc prosím o radu,jakou máme šanci jí vyplatit 1/2 z odhadu,který byl vypracován po jejich rozchodu v r.97,mnohokrát děkuji za pomoc,Jana

druh- družka , byt

Jaroslav Pařík, 04.06.2008 17:08:59

dobrý den, píšu dotaz za svoji maminku.
Maminka žije 25 let ve společné domácnosti se svým druhem v bytě, který je v jeho osobním vlastnictví.
Druh by chtěl byt, v případě jeho smrti odkázat mamince. Neví jakou smlouvou(najdu někde vzor) . Bude tohle stačit i v případě, že druh má syna, který se o něho nestará a několik let se neviděli.
Děkuji za zprávu

Re: druh- družka , byt

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.06.2008 16:58:12

Dobrý den,
může tak učinit pouze sepsáním závěti. Aby syna vyloučil z dědictví, musel by ho vydědit a to sepsáním listiny o vydědění (může být součástí závěti). Pro takové vydědění však musí existovat některý ze zákonem stanovených důvodů v § 469a občanského zákoníku.
Vzor na internetu jistě naleznete. Doporučuji však nechat si vše sepsat u notáře.

majetek po zesnulém

Martina Malá, 19.05.2008 12:16:41

Dobrý den jsem dcera z prvního manželství a mám zdědit jednu čtvrtinu bytu ve kterém bydlí jeho součastná rodina kdo určí která část bytu je moje a zda jí můžu prodat nebo s prodejem musí souhlasit další dědicové? Můžu se do bytu i nastěhovat?

Re: majetek po zesnulém

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.06.2008 17:01:26

Dobrý den,
to nikdo neurčí, protože to nelze. Můžete se max. dohodnout jen mezi sebou. Vy se chcete stěhovat do bytu, v němž bydlí fakticky cizí lidé? Svůj podíl na bytě můžete prodat pouze tehdy, nabídnete-li tento podíl ostatním spoluvlastníkům k využití jejich zákonného předkupního práva. A vy si myslíte, že by někdo koupil 1/4 bytu?

Majetkové vyrovnání

Marcela Ješinová, 05.05.2008 19:24:27

...po devíti letech jsem se rozešla s přítelem.Po dobu našeho soužití jsme opravily velký dům,který na něj přepsali jeho rodiče.Po celou dobu jsem byla zaměstnaná,ale převážně jako servírka/barmanka a to za základní plat a hlavní můj příjem byly tipy od zákazníků,takže nevím jak mám prokázat,že jsem do jeho nemovitosti investovala všechny peníze a odešla jsem pouze s osobníma věcma s příslibem vyrovnáni na kterém se dohodneme,ale bohužel naše představy jsou velice rozlišné.A teď prosím o radu,protože nevím jak dál! Děkuji

právo manželky na manželův dům

Veronika, 30.04.2008 11:09:45

Dobrý den, mám se stěhovat k příteli do jeho domu, prozatím jsem bydlela v pronájmu a vzledem k tomu, že v brzké době plánujeme svatbu, chtěla bych se zeptat, jaké právo na dům bych měla v případě rozvodu já a mé dítě. Zda je nutné to ošetřit smlouvou nebo ne. Děkuji předem za odpověď.

Dědictví - druh vs. družka

Petra Dejnožková, 29.04.2008 12:42:52

Dobrý den, četla jsem příspěvky ohledně dědictví z poměru druh/družka. Nejdříve jsem se dočetla, že druh/družka nemají v případě dědictví nárok na žádný majetek (třeba i u dotazu, kde spolu žijí i 12 let) a o kousek níž jsem se dočetla, že pokud spolu žijí v jedné domácnosti nejméně 1 rok, tak se dědictví může vztahovat i na ně. Zajímalo by mne, jak to tedy vlastně přesně je. Děkuji Petra D.

Re: Dědictví - druh vs. družka

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 29.04.2008 13:13:27

Dobrý den,
obě odpovědi jsou správné. Rozhodujícím faktorem je to, zda má zemřelý děti, pokud ano, pak vše zdědí právě tyto děti a druh pak nedědí nic. Pokud děti nemá, může druh dědit ve stejné skupině s manželem, rodiči nebo sourozenci. Záleží tedy na tom, podle jaké dědické skupiny se postupuje.

Vystěhování z bytu

Gabriel Noxious, 23.04.2008 19:24:00

Vlastínm družstevní byt. Nemohu v něm bydlet, protože v něm bydlí moje bývala družka, se kterou mám 6-letého syna. Ona tam bydlí ještě se svými dvěmi staršími dětmi- ynem a dcerou. Byt chci prodat a ona jej nehodlá opustit. Jak mám postupovat ?

Nároky družky na nemovitost

Alena Heerova, 18.04.2008 07:35:02

Zdravím. Chtěla bych zjistit, když otec vlastní byt( od dekretu, přes koupi), všude, (na úřadech i katastru) je veden jako jediný vlastník, sám si platí poplatky k bytu, zda má nárok na ten byt i jeho družka? A pokud ano, zda jí musí otec vyplatit teď nebo byt zdědí až po jeho smrti.Kdyby chtěl otec byt darovat dětem, musí s tím družka souhlasit?Děkuji

Re: Nároky družky na nemovitost

Mgr. Oldřich Topka, 18.04.2008 07:54:15

Dobrý den, družka žádný nárok nemá. Dědit budou pouze potomci v 1. dědické skupině, družka nikoliv, ledaže by jí část majetku vyhradil závětí. Otec může s bytem nakládat zcela libovolně, žádný její souhlas k tomu nepotřebuje.

Alena Heerova, 18.04.2008 22:47:01

Dobrý den.
Družka si ale zjistila, že od 1.1.2008 má ze zákona nárok na polovinu bytu a nutí otce, aby jí z něj vyplatil. Žijí spolu dlouho, asi 20 let, ale otec chce ten byt nechat svému synovi a neví, zda může, aby syna nenapadla družka soudně . Děkuji

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 22.04.2008 13:30:11

Dobrý den,
a z čeho ten svůj nárok vyvozuje? To je přece nesmysl. Přesně jak napsal kolega, žádný nárok ani na část bytu nemá.

vypořádání majetku-druh - družka

jan chod, 31.03.2008 13:36:39

Dobry den,chci se zeptat, s přítelkyní jsme koupili byt na hyp.úvěr,ona platí hyp.,já platím energie,což je stejná +-100Kč,částka.Byt jsme rekonstruovali,vložili jsme tam fin.častku v poměru já 1 ku 3 ona,já jsem 2 měs. na tom bytě pracoval(rekonstruoval,a to dost tvrdě),přitom jsem pracoval jako real.makléř,ale jelikož jsme byli nuceni se přestěhovat do určitého data,tak jsem tam dělal od nevidim do nevidim a na své zaměstnaní jsem čas neměl.
Tak se chci zeptat jaké by v tomto případě bylo vyrovnání,pokud bychom se rozešli?Hlavně kdo by o tom rozhodl,kdo,komu a kolik?A jak by to bylo pokud by jeden z nás si ten byt chtěl nechat? Děkuji

Re: vypořádání majetku-druh - družka

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.03.2008 14:12:50

Dobrý den,
v případě vztahu přítel - přítelkyně, tedy nikoli vztahu manželského, můžete max. vypořádávat majetek z titulu podílového spoluvlastnictví k věci, kdy můžete žádat nazpět to, co jste do věci vložil (pokud zůstane druhému). Pokud se nedohodnete, rozhodne na návrh soud. Bude však třeba, abyste oba svá tvrzení prokázali.

jan chod, 31.03.2008 14:44:34

Ale jak prokáži ,že jsem na bytě odpracoval X desítek hodin a odvedl řemeslnou praci,kdyz na to nemam fakturu ani jiný doklad?A jak prokáži to ,že po tu dobu co jsem pracoval jako makléř,ale nemohl se profesi naplno věnovat,mi vlastně došlo ke ztrátě zisku z eventuelně uzavřených obchodů?Děkuji

Mgr. Oldřich Topka, 18.04.2008 07:50:16

Dobrý den, o tom budete muset soud přesvědčit nejen vlastním tvrzením, fotografiemi toho, co jste udělal, ale také výpovědí svědků (např. sousedů) apod. Ušlý zisk už budete prokazovat hůře a je otázka, jestli na něco takového soud vůbec přistoupí. Jestli nevíte, jak postupovat při dokazovaní, sjednejte si právní zastoupení.

Vyrovnání po opravě domu

Jarmila Látalová, 30.03.2008 11:23:34

Dobrý den...Před 5 lety můj přítel koupil velmi starý dům,kde nebyla voda,topení,koupelna,podlahy atd.má mzdu od 11tis do 14 tis.Živila jsem ho,oblékala,drogerie atd.Společně jsme dům opravovali.Loni v prosinci si koupil nové auto za 220tis.je prokazatelné,že nemohl ze svého platu toto vše ušetřit.Nikdy mně nedal na domácnost ani korunu.Chtěla bych se zeptat,jestli si myslíte,že vyhraji soud,když budu chtít vyrovnání.Když jsem zjistila,že má na nové auto,já dávala všechny své peníze do domácnostiatd,tak jsem chtěla aby mně dával už nějaké peníze,tak řekl,že mohu jít.Během 4 letjsme opravili dům..Topení,podlahy,okna,kouelnu,záchod,prostě vše a ještě si ušetřil ze svého malého platu na auto?Děkuji Vám za odpověd´.Hezký den.Mám zde trvalé bydliště.Popelnici,vodu si platím sama.Topíme dřevem v krbových kamnech s rozvodem po domě a i to ohřívá vodu.Elektriku platíme jen 500Kč,to platí přítel.Děkuji.

Re: Vyrovnání po opravě domu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.03.2008 11:05:17

Dobrý den,
záleží pouze na tom, zda-li můžete soudu prokázat, že jste tyto částky platila Vy. Pokud to nejste schopna prokázat a Váš přítel to předpokládám nepotvrdí, soud těžko vyhrajete.

Privatizace bytu a družka

Daniela Ziková, 19.03.2008 11:42:03

Můj syn nyní privatizuje byt, na který má léta nájemní smlouvu. Před třemi lety se do bytu trvale přihlásila jeho družka s dítětem. NYní si bude syn brát hypotéku na úhradu bytu, družka se finančně nezůčastňuje. Bude nucen syn zajistit družce a synovi náhradní bydlení v případě jejich event. rozchodu v budoucnu? Stává se družka jeho věcným břemenem? Byt bude zapsán v kanatstru nemovitostí pouze na jeho jméno.
Děkuji za informaci

Re: Privatizace bytu a družka

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.03.2008 11:02:18

Dobrý den,
jeho družka se rozhodně žádným věcným břemenem nestává (to je zcela jiný pojem), a nemá ani žádná vlastnická práva k bytu. Pokud se po rozchodu z bytu neodstěhuje dobrovolně a syn bude muset podat soudu návrh na vyklizení, bude záležet na soudci, zda-li bytovou náhradu určí (v případě existence nezletilého dítěte to je však pravděpodobné). Zajištění bytové náhrady však znamená POUZE zprostředkování uzavření nájemní smlouvy.

Podíl z dědictví

Marie Janíková, 19.03.2008 09:23:23

Dobrý den! Zajímá mne, zda jako družka, která žije s druhem, stará se o něj i o jeho domácnost již 10 let, mám nárok na nějaký podíl z dědictví v případě smrti mého druha. Můj druh má jednu dceru a vlastní rodinný dům, o který se společně staráme již 10 let. Dcera má vlastní byt v osobním vlastnictví a nežije s otcem a ani se o něj nestará. Děkuji za odpověď.

Re: Podíl z dědictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.03.2008 11:03:21

Dobrý den,
pokud Váš přítel dceru nevydědí, bude jedinou dědičkou veškerého jeho majetku ona. Vy dědit nebudete.

Vyrovnání mezi partnery

David Šandor, 18.03.2008 16:05:56

Dobrý den, chtěl by jsem požádát o radu ve věci majetkového vyrovnání mezi partnery. Společně se svou bývalou přítelkyní jsem žil ve vztahu druh a družka po dobu čtyřech let - ve společné domácnosti. V této době jsme společně začali stavet rodinný dům. Pozemek, stavební povolení je psáno na bývalou družku, která také z větší části stabu financovala. Já jsem se společně se svou rodinou podílel nemalou měrou na provádění stavebních prací na stavbě domu. Před nějakou dobou jsme se rozešli a dohoda zněla, že se se mnou finančně vyrovná za provedené práce, byla dohodnuta výše vyrovnání. V současné době bývalá družka odmítá dohodu plnit, odmítá jaké koliv finanční vyrovnání. Je možné se vyrovnání domáhat soudní cestou a jakou mám šanci na úpěch v soudním sporu? Pro orientaci odhadovaná hodnota domu je 4.5mil. Kč, já požaduji 300. tisíc Kč. Za radu předem děkuji.

Re: Vyrovnání mezi partnery

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.03.2008 16:15:02

Dobrý den,
šanci máte pokud jste schopen cokoli z toho prokázat. Pokud přítelkyně odmítá plnit, pokuste se jí předložit písemně uznání dluhu či jinou listinu, kterou by podepsala.

druh družka

Dana Pěčová, 11.03.2008 13:10:07

dobrý den,mám dotaz. žila jsem 16 let s přítelem,máme spolu 2 děti- 16 a 5 let,před rokem jsem byla nucena od něho odejít,zkrátka mě vyhodil(i s dcerou-syn se rozhodl že zůstane).vše co jsme za ty roky spoloečně nabyli jsem mu nechala,kromě osobních věcí dcery,postel pro dceru,pračku a šicí stroj.Barák jsme kupovali spolu,ale psaný je pouze na něho. mám nějaké právo na vyrovnání? Nechci jeho dům,jen se vyrovnat,jsem ve finanční tísni,musím platit půjčku kterou jsem si vzala aby jsme udělali koupelnu atd. nic z toho nemám,jen dluhy ...Děkuji za odpověď

Re: druh družka

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.03.2008 09:45:14

Dobrý den,
můžete vymáhat vše, o čem víte, že vložila do domácnosti, nicméně u soudu byste byla úspěšná jen s tím nárokem, který můžete prokázat.

rozdělení spoluvlastnického podílu

Milada Šustrová, 26.02.2008 08:36:17

Dobrý den, chtěla bych poradit v této situaci....S přítelem mám syna (17 let) a žili jsme spolu jako druh a družka. Přestěhovali jsme se a nyní vlastníme jako spoluvlastníci byt v osobním vlastnictví. Přítel se se mnou rozešel a nemá v bytě ani trvalé bydliště, pouze jsou na něj převedené některé energie a telefon. Nyní se rekonstruovala v domě elektřina a máme uhradit 20 000 Kč. Je povinen mi polovinu zaplatit?? a dále bych se chtěla zeptat, jestli po mně může chtít "nájemné", že spoluužívám jeho polovinu bytu? Může svou polovinu bytu prodat a nebo mne nějak nutit, abych si jeho podíl odkopila? Díky za radu!

majetkové vypořádání druh, družka

antonín chodera, 26.02.2008 05:32:55

Dobrý den všem.Rád bych vás požádal o radu. Má bývalá přitelkyně se kterou jsem žil 9 let bve spol. domacnosti, me poslala na osobní učet sumu peněz, jako vyrovnání úhradu výdaju za práce a materiál hrazený mnou při rekonstrukci jejího domu. Nyní po našem rozchodu si vymyslela historku o tom že převedená suma peněz nebyla úhradou mých výdajů při rekonstrukci jejího domu, ale obyčejnou půjčkou, kterou mě poskytla.Zajímá mne prosím jaká je proti takovémuto lzivému obvinění možná obrana. Velice Vám děkuji

S Pozdravem

Antonín Choděra

Re: majetkové vypořádání druh, družka

Mgr. Oldřich Topka, 26.02.2008 08:15:06

Dobrý den, když se nedohodnete po dobrém, ona po Vás bude peníze vymáhat a Vy nezaplatíte, tak buď podá žalobu ona nebo se soudně můžete bránit Vy. Před soudem se pak bude prokazovat, kdo má pravdu. Jde-li o úhradu Vašich nákladů nebo o půjčku. Bohužel pro Vás nemáte nic písemně, tudíž prokazování tvrzení bude značně obtížné.

Soužití druh a družka.

Ivana Jandová, 12.02.2008 11:35:07

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na toto - jdu s přítelem bydlet do bytu v osobním vlastnictví, na který si on sám vzal hypotéku a i kupní smlouva je napsána jen na něho(chtěli to tak jeho rodiče).
Je možné pro mě nějaké právní zabezpečení, aby mě z toho bytu eventuelně nemohl vyhodit, když budu přispívat na domácnost a služby?
Děkuji za odpověď.
Jandová

Re: Soužití druh a družka.

Mgr. Oldřich Topka, 26.02.2008 08:10:39

Dobrý den, jestliže je byt výhradně v jeho vlastnictví, tak Vy ho budete užívat z titulu partnerství. Když však dojde k rozchodu žádná práva k bytu ani nárok na setrvání v něm mít nebudete. Buď odejdete sama nebo bude podána žaloba na vyklizení. Je to jeho byt a jeho vlastnictví, žádné 100% "zajištění" do budoucna nemáte. Ledaže by Vám daroval určitý podíl nebo by byt po svatbě zahrnul do společného jmění manželů.

byt - druh, družka

Radek Horyna, 29.01.2008 09:16:13

Dobrý den,

žiji s přítelkyní 10 let. Nyní jsem zakoupil byt do osobního vlastnictví a provádím rekonstrukci tohoto bytu. Vlastníkem bytu v kat. nemovitostí jsem pouze já. Prostředky na koupi a rekonstrukci bytu jsem z velké části obdržel (bez písemného dokladu) od rodičů. Přítelkyně požaduje, aby měla v bytě trvalé bydliště. V případě našeho rozchodu, má přítelkyně nějaké nároky na byt či jiné finanční kompenzace z titulu trvalého bydliště, nebo jí už vznikají zmíněné nároky i bez toho, aniž by v bytě měla trvalé bydliště? V případě, že ano, tak na jaké?

Děkuji za odpověď

Horyna

Re: byt - druh, družka

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 29.01.2008 14:01:02

Dobrý den,
Vaše přítelkyně nemá na byt žádný nárok. Vlastníkem jste Vy a vztah druh-družka zákon nezná a neplynou tak z něj žádné obdobné vztahy jako např. v manželství.
Údaj o trvalém bydlišti má pouze evidenční charakter a ani ten nemůže sám o sobě způsobit nějaké nároky k nemovitosti.
Finanční vyrovnání by jí náleželo pouze v případě, že by do bytu něco ze svého investovala.

Rozdělení domu

D.H., 26.01.2008 13:10:37

Dobrý den, vlastníme s manželkou rodinný dům postavený v době manželství.Jedná se o jednogenerační rodinný dům s obytným podkrovím.Jelikož jsme se rozešly ve zlém, žádná dohoda o vypořádání SJM není možná. V domě bydlí manželka s dětmi, já jsem se odstěhoval k matce.Rozdělení SJM bude tedy řešit soud. Nemovitost má hodnotu 4 miliony, manželka dům chce, ale nemá na vyplacení,ale zároveň nechce dům prodat. Je možné, aby soud rozhodl, že 1/2 domu bude její a 1/2 moje.Já tam bydlet nemohu a moji bytovou situaci toto nevyřeší. Pokud tak soud rozhodne, je možné se proti tomu nějak bránit? Je možné, aby soud nařídil dům prodat? Jaké jsou další možnosti? Děkuji za odpověď

Re: Rozdělení domu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 29.01.2008 14:03:20

Dobrý den,
ano, takto soud může rozhodnout. Ve vypořádání SJM se totiž neřeší otázka bydlení, ale otázka majetku a vlastnictví k věcem. Pokud ale dům chtít opravdu nebudete, může soud rozhodnout a nařídit prodej domu. Je to však nepraktické, neboť za dům získáte méně peněz, než kdybyste jej prodali sami.

Rodinný dům

Faltová Jana, 02.01.2008 12:56:22

Dobrý den,
žiji 11 let s druhem v domě,který jsme spolu postavili. Velkou část financoval on,já přispěla jen částkou 250 000kč. Mám tam nahlášený trvalý pobyt, přítel ne. Všechny podklady,týkající se stavby domu,jsou napsány na obě jména.
Mám v případě rozpadu vztahu nárok jen na peníze, které jsem vložila, nebo i více?
Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den. Faltová.

Re: Rodinný dům

Mgr. Oldřich Topka, 02.01.2008 13:07:22

Dobrý den, při skončení partnertsví není situace tak jasná jako je tomu u manželství. Jestliže se rozchází druh s družkou je nejlepší variantou dohodnout se na tom, co si kdo ponechá a co si ještě vzájemně dluží a zaplatí. O tom je dobré sepsat dohodu o vypořádání. Jestliže však k takové dohodě nedojde, musí se ten, kdo se domáhá vyrovnání "společného" majetku, obrátit na soud a uvést o co se mu jedná, co požaduje a podepřít svá tvrzení důkazy. Pokud jde o nemovitost je důležité kdo je uveden v katastru nemovitostí jako vlastník. Jestliže jste tam uvedeni oba jako spoluvlastníci, pak jste podílovým spoluvlastníkem a postup při vypořádání spoluvlastnictví je stanoven přímo v občanském zákoníku (§ 141, 142). B Platí však obdobně to samé - buď se dohodnete nebo rozhodne soud.

Re: Rodinný dům

Jiří Novák, 19.03.2010 14:52:28

Dobrý den, řeším obdobný problém a rád bych se optal, jak majetkové vypořádání v tomto případě řeší soud? -
prokazováním příjmů spoluvlastníků, nebo doložením, kdo co platil? pokud jeden s partnerů financoval podobně jako v předchozím dotazu 90% investované částky, jakou metodou následně majetek rozdělí soud?
§141,142 OZ hovoří jen velmi obecně.

děkuji za odpověď

s pozdravem

Novák, kladno

převod části nemovitosti

Monika Součková, 02.01.2008 09:20:29

Dobry den,chtěla bych se poradit ohledně převodu části nemovitosti.Jsme spolu žijící partneři,ne manželé,máme jedno dítě.Partner vlastní dům a má zájem část domu napsat na mě.Jaky druh převodu by byl pro nás nejvýhodnějsi s ohledem na změny,které přinesla nová reforma?Děkuji,s pozdravem m.součková

Re: převod části nemovitosti

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 02.01.2008 09:53:45

Dobrý den,
buď se může jednat o darování darovací smlouvou nebo prodej kupní smlouvou. Pro Vás by bylo výhodnější sepsat darovací smlouvu, neboť jste od placení daně darovací osvobozeni.

Vystěhování z bytu

Václav Kutílek, 29.12.2007 23:50:32

Dobrý den. Činím dotaz za svoji známou, která má tento problém: Známá posledních 6 let žila jako družka se svým přítelem ve společné domácnosti, z toho poslední 4 roky bydleli v jeho bytě, který měl v osobním vlastnictví. Bohužel přítel známé v říjnu 2007 po těžké nemoci, po kterou se o něj známá pečlivě starala, zemřel, jeho byt zdědily děti přítele a po známé požadují, aby byt bez náhrady vyklidila. Z tohoto důvodu se ptám zda má známá podle nějakého právního ustanovení právo dále byt jako nájemce užívat, nebo zda se musí skutečně bez náhrady vystěhovat, popřípadě zda jí děti jejího zemřelého přítele musí v případě vystěhování poskytnout náhradu. Za rychlou odpověď předem děkuji.

Re: Vystěhování z bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 02.01.2008 10:01:32

Dobrý den,
bohužel pro Vaši známou, ale dědicové jsou v právu. Byt užívala pouze se souhlasem vlastníka bytu, a tento souhlas již nemá. Nejedná se ani o nájemní vztah, který by ji ochránil. Je samozřejmě možné, že pokud by se věc dostala k soudu, může se najít nějaký soudce, který by jí nějakou bytovou náhradu přiznal, ale já osobně bych na to moc nespoléhala. Jen by jí to mohlo stát mnoho peněz. Nejrozumnější bude domluvit se s nimi na datu vystěhování. Ať požaduje urč. dobu na sehnání si nějakého jiného bytu.

Re: Vystěhování z bytu

Jaromír Ing. Mašek, 06.05.2008 15:04:44

V roce 2002 prodávala Městská část Brno - Bohunice městem vlastněné byty do osobního vlastníctví. Prodejem byla pověřena Realitní kancelář. Protože jsme v důchodu, nemohli jsme si zajistit půjčku na koupení bytu. Po více než půl roku jsme si sehnali půjčku, ale realitka nám sdělila, že má kupce, který jí dá více než my ä byt prodala. Nový majitel s náma odmítl jednat a žaloval nás o vystěhování, s tvrzením, že jsme neplatiči. U soudu jsme prokázali, že NIKDY NEDOŠLO ani k prodlení v placení nájemného. Majitel bytu nám však obstavil všechny účty i starobní důchody. a podal žalobu žádající o vystěhování z bytu BEZ JAKÉKOLIV NÁHRADY. Soudce nám tvrdí, že to placení nájemného není předmětem sporu, že jde jen o naše vystěhování bez náhrady. Minulý rozsudek o placení nájemného ho prý nezajímá. a na základě tvrzení žalobce, že neplatíme, řeší naše vystěhování... Nezůstaly nám žádné peníze, jen dluhy, vše nám zabavil Exekutor! Dosáhli jsme odročení jednání z důvodu nalezení právního zastoupení

právo druha na dům

Eva Koudelková, 27.12.2007 09:59:07

Dobrý den, chtěla bych vědět jestli můj druh má po nějaké době soužití se mnou nárok na můj majetek, dům. má u mě nahlášené trvalé bydliště. nemusím přepisovat dům na své děti již teď, nechci aby v budoucnu si dům nárokoval?děkuji

Re: právo druha na dům

Mgr. Oldřich Topka, 27.12.2007 10:42:08

Dobrý den, mezi dědice ze zákona patří také osoby, které žily se zůstavitelem alespoň po dobu 1 roku před jeho smrtí (často se jedná právě o druhy a družky). Chcete-li mít jistotu, nemusíte dům "přepisovat" na děti již nyní. Optimální bude, když sepíšete závěť, ve které dům odkážete výlučně dětem. Nejlépe učiníte, když ji sepíšete u notáře. Polatek za takové sepsání závěti činí 900,-Kč. Zároveň ji můžete u notáře rovnou uložit (za poplatek 800,-Kč).

prodej nemovitosti

marie, 14.12.2007 16:52:53

Mám dotaz, prodáváme dům, sepsali a podepsali jsme kupní smlouvu u advokáta v 8 vyhotoveních, kupující žádají hypotéku, bude následovat zástavní smlouva na nás, až se vyřídí hypotéka, přejde toto na kupující. Po sepsání zůstaly kupní smlouvy uloženy v depozitu u advokáta, nic jsme nedostali- žádné vyhotovení ani prodávající ani kupující,je to standartní, nebo máme mít obavy? Až vše bude připraveno, advokát se mně ozve.Mohlo by dojít k podvodu? např. změnit kupní cenu, nebo jiné ujednání?, my jsme podepsali jen poslední stránky.
Děkuji za odpověď.

Re: prodej nemovitosti

Mgr. Oldřich Topka, 27.12.2007 10:37:12

Dobrý den, stále platí zásada, že o svá práva se stará každý sám. Je tedy na vaši odpovědnosti, jestli jste si smlouvy dostatečně pozorně přečetli. Jestli jsou písemnosti v depozitu u advokáta, měla by patrně existovat také smlouva o advokátní úschově, kde je specifikováno, co je v úschově a kdy Vám to bude vydáno. Vzhledem k tomu, že advokát je profesionál a je vázán etickými pravidly, myslím, že by zde neměly bý žádné odůvodněné obavy. Obecně řečeno by bylo lepší, kdyby jste smlouvu k dispozici měli, ale protože neznám vaše ujednání s advokátem, nevím proč jste stejnopis smlouvy nedostali.

majetek

Lucie, 14.12.2007 12:52:03

Pěkný den, chtěla jsem požádat o radu. Přítel vydražil městský byt tudíž se stal vlastníkem nemovitosti. Hypotéku a veškeré náklady bychom chtěly platit napůl, a abychom se vyhnuly daním, chtěli bychom mezi s sebou sepsat smlouvu, že v případě rozchodu by se všechen společný majetek dělil mezi nás dva rovným dílem...Myslíte že tento postup je vhodný?

Re: majetek

Mgr. Oldřich Topka, 27.12.2007 10:18:28

Dobrý den, nevím přesně co myslíte tím, vyhnout se daním.Ty budete platit tak jako tak. Ale pokud jde o byt, tak aby Vám vznikl právní nárok, doporučuji sepsat u notáře např. darovací smlouvu. Na základě smlouvy pak budete zapsána do katastru nemovitostí jako spoluvlastník bytu. Ve Vašem případě by to byla totiž dobrá pojistka do budoucna. Narozdíl od manželství (kde je společné jmění manželů a to se po rozvodu vypořádá) není u partnertsví (neoddaného vztahu) žádná zvláštní ochrana společných investic. A jestliže se při rozchodu nedohodnete po dobrém (což bývá velmi časté), budete nucena se o "společný" majetek a Vaše investice do něj, pracně dohadovat u soudu.

Druh a družka nárok na nemovitost???

Petra, 19.11.2007 20:43:16

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsme s přítelem 5 let spolu, žijeme jako druh a družka a máme spolu dvouletou dceru. Před měsícem jsme koupily domeček no spíše přítel, neboť, když jsem na mat. dovolené, tak musel žádat jen on, ohledně příjmů. Příští rok bychom chtěly svatbu a tak bych se chtěla zeptat, zda bych měla nárok na polovinu domu, jako manželka ( nemovitosti). chtěla jsem se zapsat do katastru nemovitostí, ale prý to nejde, že nejsme manželé...., ikdyž úvěr splácíme spolu... Moc děkuji za odpoveď Petra

Re: Druh a družka nárok na nemovitost???

Šéfredaktor, 20.11.2007 08:33:06

Dobrý den, záleží na tom, kdo je uveden v kupní smlouvě jako kupující; jestli jen Váš druh nebo i Vy. Pokud jen on (což z Vašeho příspěvku vyplývá), je vlastníkem nemovitosti pouze on a situace se nezmění ani uzavřením manželství. Kdo hradí úvěr je pro určení vlastnictví nerozhodné.

Mgr. Lucie Jindrová

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »