Porušování autorských práv - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Nekalá soutěž

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

použití fotografie bez souhlasu

Michal Hradecký, 18.01.2012 20:53:16

Dobrý den. Jsem fotograf a fotil jsem jednu modelku. Ona potom fotografovala pro jeden časopis. A ve dvou číslech v upoutávce na jejich společné focení použili mojí fotografii. Bez souhlasu a bez honoráře. Stáhli si jí pravděpodobně z internetu ze setkarty modelky. Jak mám postupovat. Děkuji

obchod s outletovým zbožím

Eva Špírková, 22.01.2009 18:33:28

Dobrý den,
ráda bych si otevřela obchůdek s outletovým oblečením a doplňky značek Adidas, Umbro, Nike, Diadora atd. Přímo od adidasu mi však bylo řečeno, že toto není možné, že bych s nimi musela mít uzavřené nějaké smlouvy a licence, že jinak bych porušovala zákon, především co se týče použití loga. Jsem OSVČ, nyní mám internetový obchod, adidasem bylo mi řečeno, že tyto smlouvy se vztahují i na internetové obchody a že vlastně zboží nyní prodávám nelegálně.
Chtěla bych se proto zeptat, mohla bych si otevřít obchod, který by nesl název například značkový outlet značek adidas, umbro, nike atd, aniž bych tím porušovala jakékoli zákony? Zboží zatím budu odebírat jen z ČR, nikoli ze zahraničí, ale ani přímo od adidasu, umbra atd. Je toto možné a zcela legální?

Porušování autorských práv

Lenka Kubaczková, 04.11.2008 09:31:54

Dobrý den,
naše firma je provozovatelem internetového obchodu, kam vkládáme námi pořízené fotografie produktů, které prodáváme a námi vytvořené texty popisující jednotlivé produkty a značky. Zjistili jsme, že nejmenovaná firma zabývající se stejnou činností jako my, si bez našeho vědomí tyto texty a fotografie "vzala" a dala si je na svůj e-shop a navíc si přes námi vytvořené fotografie tato konkurenční firma dala vlastní vodotisk. Chci se zeptat, jak můžeme v souladu se zákonem postupovat a zda máme právo podat trestní oznámení v případě, že firma nebude reagovat na naši výzvu, aby tyto fotografie a texty ze svého e-shopu odstranila? Děkuji předem za odpověď.
Kubaczková

Re: Porušování autorských práv

Mgr. Oldřich Topka, 13.11.2008 11:32:51

Dobrý den, prokážete-li, že jste oprávněni k výkonu autorských práv z uvedených fotek a konkurenční firma je neoprávněně užívá bez licence, pak by obrana možná byla. Ale na Vaše výzvy nijak reagovat nemusí. Aby jim nařízeno zdržet se takového jednání, musela by se celá věc dostat před soud.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »