Podpora v nezaměstnanosti pro cizince - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

podpora v nezaměstnanosti u cizinců (EU)

Andrea Brown, 10.04.2012 16:31:44

Dobrý den.
Můj manžel je Angličan a nedávno za mnou přijel žít do ČR. Jelikož celý život pracoval v Anglii a nyní předpokládáme, že bude mít trochu problém najít práci v ČR, zajímalo by nás, zda by tu měl jako občan EU nárok na podporu v nezaměstnanosti.
Dnes jsem se ptala na úřadu práce, kde mi řekli,že nárok nemá, neb nikdy nežil na území ČR a proto ho stát nemůže vyplácet. Měl by prý nárok, kdyby se měsíc před odjezdem zaregistroval na úřadu práce v UK a nebo pokud by zde alespoň chvíli pracoval. Nevím co znamená 'chvíli', zda je to měsíc nebo dva nebo déle. Potom by se mu prý započítaly roky odpracované v Anglii a podpora by se mu vyměřila z poslední mzdy tady v ČR. Můžete mi s tímto problémem pomoci? Jelikož jsme teprve dnes manžela nahlásili na cizinecké polici, nemá zde ještě ani přechodný ani trvalý pobyt.

Děkuji moc za odpověď

Andrea

Re: podpora v nezaměstnanosti u cizinců (EU)

ivzez , 16.04.2012 01:29:16

Nárok na podporu v ČR manželovi nevznikne (musí o ni žádat v zemi, v níž si platil pojištění, a v níž pro její přiznání splnil podmínky).

Bude-li mu přiznána podpora v Anglii, může si ji nechat zasílat do ČR.

Re: podpora v nezaměstnanosti u cizinců (EU)

ivzez , 16.04.2012 01:35:58

Doplnění:

Nárok na podporu v ČR má ten, kdo v posledních dvou letech odpracoval (v ČR) alespoň 12 měsíců.

Nejlepší by asi v tomto případě byla registrace na ÚP v Anglii, a tam se pak třeba po měsíci dohodnout, že si pojede hledat zaměstnání do ČR. Tzn., že by měl na podporu nárok dále (max. do konce anglické podpůrčí doby), ale spolupracoval by s ÚP v ČR. Nevím, co/jak by musel do Anglie dokládat, to by si musel zjistit tam.

Podpora v nezamestnanosti.

Patrik H., 20.11.2009 11:30:58

Dobry den. Mam dotaz ohledne doby pojisteni cizince v nezamestnanosti. Bydlim na uzemi CR uz 7 let. Od cizinecke policie dostal sem pouze povoleni k prechodnemu pobytu a ne trvaly pobyt co jako nechapu. Docasne jsem nezamestnany uz druhy mesic s narokem na statni podporu v nezamestnanosti. Ziskal sem informace iz cizinec ma narok na zdravotne pojisteni pouze v obdobi kdyz bere podporu. Po tom obdobi kdyz uz nebude brat podporu pry nemuze bejt zdravotne pojisteny prez UP. Chtel sem se dozvedet kolik je v tom pravdy anebo uradnici nemaji dostatecne informace co se docela casto stava. Jsem obcanem Polska ktere je v EU.

S pozdravem Patrik H.

Podpora v nezaměstnanosti pro cizince

Martin Kuklík, 03.11.2008 18:07:24

Dobrý den,
mám na Vás takovýto dotaz, přítelkyně, která pochází ze Slovenska a má tedy slovenské občanství, pracuje v České republice asi třetím rokem, v České republice má přechodný pobyt a řadně tu platí zdravotní a sociální pojištění. Chěl bych se Vás zeptat, pokud dostane od zaměstnavatele výpověď např. pro nadbytečnost, zda-li má v České republice nárok na nějáké sociální dávky (podpora v nezaměstnanosti,nebo......)

Předem Vám děkuji za dotaz.
S pozdravem a přáním hezkého dne

Kuklík

Re: Podpora v nezaměstnanosti pro cizince

Mgr. Oldřich Topka, 07.11.2008 13:21:15

Dobrý den, pro některé dávky státní sociální podpory musí mít na území ČR hlášen trvalý pobyt a plnit podmínky českých zákonů pro jejich přiznání. Jestliže se zde účastní sociálního pojištění, pak má mít stejné nároky jako občan ČR.
Ohledně podpory v nezaměstnanosti také musí splnit podmínky, zj. mít v posledních 3 letech odpracovaných alespoň 12 měsíců. Do té doby se zahrnuje např. i doba odpracovaná třeba na Slovensku.
Podrobnosti si v případě potřeby může vyžádat na příslušných úřadech (především na úřadu práce).

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »