Neoprávněné zvýšení nájemného ze strany majitele bytu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Neoprávněné zvýšení nájemného ze strany majitele bytu

Martin Oráček, 01.11.2008 16:17:05

Dobrý den, mám dotaz ohledně zvýšení nájemného. Od ledna 2008 platím novou výši nájemného na základě jednostranného zvýšení ze strany majitele. To je v pořádku. V létě 2008 proběhlo přeměření bytu (majitel pověřil firmu). Na základě toho mi majitel poslal nový výměr nájemného, cca o 1200 Kč více. Tento výměr jsem nepodepsal a nájemné stále platím v původní výši. I přesto, že s novou výší nájemného nesouhlasím a nepodepsal jsem je, úprava nájemného od ledna 2009 vychází z této neodsouhlasené částky. Mám na to majitel právo? Zvýšit nájem dvakrát do roka? Pokud ne, co mám udělat? Děkuji.

Re: Neoprávněné zvýšení nájemného ze strany majitele bytu

Mgr. Oldřich Topka, 10.11.2008 12:39:53

Dobrý den, jednostranné zvýšení nájemného vychází ze zákona (č. 107/2006 Sb.) Zákon v §3/2 stanoví: "Pronajímatel je oprávněn jednostranně zvýšit nájemné jedenkrát ročně počínaje 1. lednem 2007 a následně vždy k 1. lednu, popřípadě později, avšak nikoliv zpětně za období, které uplynulo od 1. ledna daného roku, pokud se s nájemcem na změně nájemného nedohodne jinak.". Dvojí zvýšení v rámci jednoho roku tedy možné není (ledaže by došlo k dohodě, což není Váš případ).
Doporučuji tedy adresovat pronajímateli oznámení o tom, že jedno zvýšení jste již letos přijal a další tedy neakceptujete. Pokud s tím pronajímatel nesouhlasí, pak je na něm, jestli se rozhodne domáhat se nároků soudně. Nejlepší by ovšem bylo věc vyřešit dohodou. To, že měl špatně vyměřenou plochu bytu, nemůže jít k Vaší tíží, ale mělo by dojít k úpravě smlouvy podle skutečného stavu.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »