Podnájem - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dotaz na písemnou dohodu mezi majitelem nájemního domu a nájemncem

Věra Janečková, 04.12.2008 13:09:46

Vážení,
obracím se na vás s dotazem.Babička bydlí v nájemním domě, před lety uzavřela písemnou dohodu(dodatek k nájemní smlouvě) s majitelem domu.V dodatku ke smlouvě je uvedeno,že babička se zavazuje,že do bytu nepřihlásí žádnou osobu, a naopak majitel se zavázal,že do dožití ji nebude zvyšovat nájemné.Po nějaké době se majitel znovu ozval,že pokud bude chtít babička někoho z rodiny k sobě přihlásit,tak může, a on dodatek nájemní smlouvy zruší.
Babička odepsala,že nikoho do bytu přihlašovat nebude. Dodatek nájemní smlouvy zrušen nebyl,takže podmínky trvají.Majitel před několika roky zemřel,dům zdědila dcera.
Můj dotaz zní:
má tento dodatek(babička má smlouvu i dodatek podepsaný zemřelým majitelem i kopii dopisu,kterým mu sdělila,že nikoho do bytu nepřihlásí ) právní podklad?,přechází smlouva i s dodatkem na dědice a pokud ano,jak má babička postupovat při jednání s majitelem ?Podotýkám,že babičce bude 80 let a bydlí. ve středu Brna.

Podnájem - dluh podnájemníka

Lenka Fojtíková, 30.11.2008 21:33:14

Dobrý den,
mám problém s podnájemníkem, který má zaplatit každého 20.v měsíci. Dnes je 30.11. a nájem nikde, podnájemník nezvedá ani telefony. Můžu jej okamžitě nechat vystěhovat? Komu to oznámit? /policie?/
Děkuji

Re: Podnájem - dluh podnájemníka

Karel Dlouhý, 30.11.2008 21:58:49

Proč byste to chtěl oznamovat policii? Nejde o trestnýčin ani přestupek, policie se tím zabývat nebude!

Záleží na tom, jak máte ve smlouvě ošetřen případ, že nezaplatí nájemné.
Např. může být: "Nezaplatí-li podnájemce nájemné do 15 dnů po jejich splatnosti, je povinen zaplatit vlastníkovi smluvní pokutu ve výši ?? Kč za každý den prodlení. Vlastník má právo podnájem vypovědět okamžitě jen za předpokladu, že podnájemce nebude plnit povinnosti vyplývající z této smlouvy."
Pokud to tak máte, můžete mu okamžitě vypovědět podnájem. Jinak platí výpovědní lhůta.
Pokud se nevystěhuje dobrovolně, musíte dát k soudu návrh na vystěhování a až potom může být provedena exekuce. Před tím sám nikoho vystěhovávat nemůžete.

NAJEMNI SMLOUVA

Martina Filipkova, 28.11.2008 11:07:11

Dobry den,jsem najemnikem bytu se smlouvou na dobu urcitou.ve smlouve mame napsane tyto body.odstranitna sve nakladyzavady a poskozeni,ktere zpusobilv dome nebo byte sam.oznamit pronajimatelibez zbytecneho odkladupotrebu tech oprav v byte,ktere ma provest pronajimatela umoznit mu jejich provedeni.ale stala se mi takova vec.pokazil se nam plynovy kotel na kterem doslo k tak vazne poruse,ze nam majitel bytu musel koupit novy,nas majitel po nas chce zaplatit polovinu z ceny kotle coz je 15000korun.myslim si ze je to soucast bytu a ze na to nema pravo.prosim o radu.bohuzel dnes doslo k dalsi zavade a to na elektroinstalaci,vyhoreli nam zasuvky a v polovine bytu zasuvky nefunguji.rada bych se zeptala jestli i tyhle zavazne opravy musim hradit ze sveho kdyz se jedna o soucast bytu a tim i velke opravy.Moc vam dekuji za odpoved.Filipkova

Odstoupení od podnájemní smlouvy

Sabina Świącová, 20.11.2008 15:00:23

Dobrý den, podepsala jsem podnájemní smlouvu, zaplatila nájemné včetně služeb a kauci. Ještě týž den jsem od smlouvy odstoupila. Podnajímatel mi kauci chce vrátit, ale nájemné již ne, protože jsem podepsala smlouvu. Mám právo od něj chtít nájemné, pokud jsem v podnájmu vůbec nebydlela, nevyužila žádných služeb? Ve smlouvě byla stanovena 2 měsíční výpovědní lhůta. Děkuji za odpověď.

Re: Odstoupení od podnájemní smlouvy

Mgr. Oldřich Topka, 28.11.2008 10:15:05

Dobrý den, odstoupit od smlouvy lze pouze za určitých podmínek. Jestliže podmínky nenastaly, pak odstoupit nelze a je nutné podat výpověď. U té ovšem běží výpovědní doba, kdy se musí platit nájem. Vaši smlouvu ani okolnosti odstoupení neznám, nemohu tedy vědět, jestli jste odstoupila platně nebo ne.

Podnájem

Samuel Pakosta, 30.10.2008 17:35:54

Jsem členem bytového družstva. Více členů máme povoleno byt dále pronajímat. Může představenstvo družstva bez udání důvodu jednomu z nás tuto činnost zakázat a ostatním ne?

Re: Podnájem

Helena Zemanova, 20.11.2008 16:38:38

mam dluh na najemnem v druzstevnim byte,soud rozhodl ze ho musim vyklidit.kdyz vyrovnam dluh a podam odvolani,mam sanci dal uzivat ten byt dal?jsem samozivitelka se tremi detmi,otec neplni svou vyzivovaci povinnost,tak je to pro mne dost tezke,dekuji predem za radu.

Re: Podnájem

Mgr. Oldřich Topka, 28.11.2008 10:25:17

Dobrý den, neplatila jste nájem, vznikl důvod k výpovědi. Tím, že dodatečně zaplatíte, jen vyrovnáte dluhy, ale bydlení nezachráníte. Účinný důvod pro odvolání to nebude a soud ho zamítne. Navíc soud již v této fázi nerozhoduje o výpovědi samotné, která platí, ale přímo o tom, že musíte byt vyklidit.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »