proplácení dovolené - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Dovolená

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Proplacení nevyčerpané dovolené

Libuše Hájková, 25.11.2008 18:32:12

Dobrý den
Ukončila jsem pracovní poměr dohodou ke konci října a nastoupila do nového zaměstnání. V předchozím zaměstnání jsem měla nárok na 13 dní dovolené, ale zaměstnavatel mi později zdělil že mi dovolenou neproplatí, tím pádem jsem neměla možnost si dovolenou vyčerpat. Má na to zaměstnavatel právo neproplatit dovolenou na kterou jsem měla nárok..?? Předem děkuji za odpověď.

Re: Proplacení nevyčerpané dovolené

Karel Dlouhý, 26.11.2008 21:11:14

Nástup dovolené určuje zaměstnavatel. Pokud Vám nástup neurčil, tak po skončení prac. poměru je povinen ji proplatit.
Pokuzd to neučiní dobrovolně, budete ji muset vymáhat soudně.

Proplacení dovolené

Marta Šambergrová, 25.11.2008 08:20:59

Dobrý den
Pracuji od 1.6.2008 v obchodě a do dnešního dne jsem neměla možnost si vybrat dovolenou.K 31.12.2008 jsem dala výpověď.Můj zaměstnavatel mi řekl,že mi jí nedá, ale že mi jí proplatí.Je to 12,5 dne jak mi bylo sděleno.Mám možnost si určit dobu výběru dovolené sama (třeba poslední pracovní dny před koncem pracovní smlouvy) a nebo mu mám věřit a spolehat se na to, že mi tu dovolenou opravdu proplatí. Děkuji Marta

Re: Proplacení dovolené

Karel Dlouhý, 26.11.2008 21:10:04

Nástup dovolené určuje zaměstnavatel. Pokud Vám nástup neurčí z provozních důvodů, tak po skončení prac. poměru je povinen ji proplatit.

proplacení dovolené

Klára Martinovitzová, 14.11.2008 15:32:24

Dobrý den,
náš zaměstnanec po nemoci náhle zemřel. Mám v poslední mzdě proplatit i poměrnou část nevyčerpané dovolené? Peníze vyplatím jeho manželce. Děkuji za odpověď.

Re: proplacení dovolené

Mgr. Oldřich Topka, 19.11.2008 10:17:31

Dobrý den, náhrada mzdy za nevyčerpanou dovolenou je peněžitým právem zemřelého zaměstnance. Mělo by tedy dojít k jejímu proplacení dědicům společně s dalšími nároky po zůstaviteli.

proplácení dovolené

markéta starcová, 30.10.2008 14:51:16

Dobrý den,od 1.5.2008 jsem začala pracovat u nového zaměstnavatele ale otěhotněla jsem a od 9.9.2008 jsem na nemocenské a až do mateřské na nem. budu.Mám nárok na 13,5 dne dovolené,3dny jsem už vybrala ještě jak jsem pracovala naplánoval mi to můj zaměstnavatel.Zbylo mi teda 10,5 dne mám nárok na prolácení zbylé dovolené když už ji tento rok nevyberu?Nebo se dovolená zruší? děkuji za odpověd´ starcová

Re: proplácení dovolené

Karel Dlouhý, 31.10.2008 19:01:05

Nárok na dovolenou zůstává, vyberete si ji po skončení mateřské dovolené (tedy před nástupem na rodičovskou dovolenou):
ZP §217 (5) "Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět."
Současně si vyberete dovolenou za rok 2009.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »