Kategorie: Pracovní právo / Mzdy
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
pracovala jsem 2 roky pro svého bratra v jeho firmě, ale ne oficiálně. Teď jsem přijata do nového zaměstnání a tam po mě vyžadují zápočtový list, jelikož jsem ve svém životopise napsala, že jsem pracovala v oné firmě. Nevím, jak jim sdělit, že jsem tam neměla oficiální smlouvu, protože by mě kvůli tomu mohli i vyhodit. Chtěla jsem se zeptat, k čemu vlastně zápočtový list slouží a zda by mohli v nové práci nějak zjistit, že jsem neměla oficiálně podepsanou smlouvu, v případě, že by mi bratr vydal onen záp. list. Jedná se o to, zda by mohli přes sociálku zjistit, jak to bylo. Jsem studentka VŠ a zdravotní a sociální mi platila škola. Nejde mi o důchodové pojištění do budoucna ani nic podobného. Jen nechci tuto práci ztratit jen proto, že jsem nevěděla, že do životopisu musím psát jen zkušenosti, ke kterým mám oficiální papír.
Předem Vám velice děkuji za rychlou odpověd.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, do kdy mi po skončení pracovního poměru musí zaměstnavatel vydat potvrzení o zaměstnání ( zápočtový list).
§313 (1) Při skončení pracovního poměru nebo dohody o pracovní činnosti je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci potvrzení o zaměstnání a uvést v něm ...
Tedy ihned (v den skončení prac. poměru).
Poslala jsem výpověď zaměstnavateli s dvouměsíční výpovědní lhůtou. Prac. poměr končí 30. dubna. Chtěla bych vědět dokdy mi zaměstnavatel je povinen poslat zápočtový list a jestli je povinen odpovědět na mou písemnou výpověď. děkuji
Prac. poměr skončí 30. dubna, pokud do konce února zaměstnavatel vaši výpověď obdrží (proto se doporučuje posílat to s dodejkou, kdy máte potvrzení příjmu.
Výpověď je jednostranný právní úkon, takže nemná co by odpovídal.
Zápočtový list by měl vydat poslední den prac. poměru, tedy 30. 4. (dříve ne).
Dobrý den, potřebovala bych poradit, co vše musí obsahovat zápočtový list vystavený v roce 2009. Ve mzdovém programu nám programátor nastavil jednoduchý zápočtový list, kde se vyplňují pouze údaje: jméno, příjmení, rodné číslo a adresa zaměstnance, dále datum nástupu a výstupu do zaměstnání, způsob a důvod ukončení zaměstnání, zdravotní pojišťovna a nařízené smluvní srážky ze mzdy. Není tam údaj o výdělku ani údaj od předchozích dobách pracovních neschopností. Lze tento zápočtový list použít? Pokud ano, je k tomu potřeba něco dalšího doložit? Předem moc děkuji za odpověď.
Obsah potvrzení o zaměstnání je uveden v ZP:
§ 313
§313 (1) Při skončení pracovního poměru nebo dohody o pracovní činnosti je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci potvrzení o zaměstnání a uvést v něm
...
viz: úplná znění - pracovní právo - zákoník práce
Dobrý den. Dává se zápočtový list u zkončení dohody o provedení práce? Děkuji
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat k 01. 02. 2009 skončí můj pracovní poměr, poté co jsem dal výpověď s klasickou výpovědní lhůtou. Do nového zaměstnání nastupuji 02. 02. 2009. Zaměstnavatel mě neustále straší s tím, že mi nemusí být vydán zápočtový list z důvodu hodin, které mám v mínusu. Jelikož údajně nestačím již vyrovnat tuto ztrátu za měsíc leden. Chtěl bych se zeptat, zda - li má na toto jednání právo. Současný zaměstnavatel je státní podnik a ne soukromá osoba. Zajímalo by mě také jestli není nějaká možnost tyto hodiny strhnout z posledního platu. Na internetu jsem si už přečetl mnoho o tom, že zaměstnavatel nemá právo zápočtový list zadržovat.
Děkuji
Dobrý den,
není mi jasné "z důvodu hodin, které mám v mínusu". Zaměstnavatel má stanovit harmonogram směn tak, abyste odpracoval zákonnou pracovní dobu.
Nevím, zda jste placen hodinovou nebo měsíční mzdou. Mzda se platí za odpracovanou dobu - tedy piokud odpracujete méně, dostanete menší mzdu (tedy toto vyrovnání ve mzdě za leden nmožné je).
Zaměstnavatel není oprávněn zadržovat zápočtový list a je zodpovědný za případnou škodu, která Vám vznikne. Na to jej můžete upozornit i na to, že dáte podnět inspekci práce.
Dobrý den,potřebovala bych poradit.Nastupuji do nového zaměstnání na hlavní pracovní poměr, přičemž bývalý pracovní poměr stále trvá ,ale jen na čtvrt úvazku.Jak je to se zápočtovým listem? Může mi nový zaměstnavatel založit druhý? Je zápočtový list nutný pro nástup do nového zaměstnání a k čemu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, potvrzení o zaměstnání (pojem zápočtový list se dnes již nepoužívá) se vydává až po skončení PP. Jeho úloha je hlavně ve věcech důchodového a nemocenského pojištění a pro různé výpočty s tím spojené (např. podpůrčí doba nemocenské).
Jestliže ho po Vás budou chtít, pak uveďte, že u původního zaměstnavatele ještě stále působíte.
Dobry den,
chtel bych se zeptat, jestli pri nastupu do noveho zamestnani musim odevzdat original zapoctoveho listu z predosleho zamestnani, nebo staci kopie. Pokud odevzdam original, tak jestli mi je pak zamestnavatel povinen zapocitat odpracovanu dobu z predesleho zapoctoveho listu do noveho, kdyz budu odchazet.
Dekuju.
Dobrý den, měla by stačit kopie, originál si založíte doma pro případ dalšího použití.
Jakou má povinost zaměstnavatel mi vydat zápočtový list?Nemohu si pro něj dojet je to daleko musí mi ho poslat?Jaká je tem lhůta?Jsou pro něj postihy?
Dobrý den, zaměstnavatel má povinnost po skončení pracovního poměru vydat zápočtový list.
Já mám zkušenost takovou, že můj pracovní poměr končil k 31.říjnu 2007 a zápočtový list mi byl vydán až 28.listopadu 2007! Protože jsem říjen 2007 byl v pracovní neschopnosti, bývalý zaměstnavatel mi odmítnul vydaní zápočtového listu.Řekl, že mi ho vydá jen když mu podepíši, že se vzdávám nemocenské dávky ve prospěch firmy.Nemocenskou dávku jsem neobdržel do dnešního dne 12.ledna 2008.Taková je realita
Dobrý den, podejte podnět na Oblastní inspektorát práce. Jestliže zjistí, že zaměstnavatel postupoval v rozporu se zákonem, může dostat alespoň pokutu.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com