Řidič kamionu. - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Trestni prikaz za nepovolene mnozstvi nafty

Bob, 15.08.2009 14:06:35

Dobry den, muj dotaz se tyka situace, do ktere se dostal rodinny prislusnik a nevime si s ni rady. Pracuje jako ridic z povolani a pri silnicni kontrole v Nemecku mu zjistili nepovolene mnozstvi pohonnych hmot. Kvalifikovali to jako trestny cin (kraceni spotrebni dane) a prisel mu trestni prikaz - bud uhradi pokutu (cca 400 EUR a soudni vylohy), nebo musi nastoupit do vezeni (na 25 dni). Pochopitelne jel na prikaz nadrizeneho (majitele firmy, pro kterou pracuje). Odpovednost de facto je na majiteli firmy, ktery s plnym vedomim porusovani nemeckych zakonu sveho zamestnance vystavuje tomuto riziku. Chci se proto zeptat:

1) Zda v pripade, ze bude pokuta uhrazena a odpovednost za trestny cin zustane na rodinnem prislusnikovi, zda mu bude ucinen zaznam do rejstriku trestu.

2) Zda je mozne v ramci namitky proti trestnimu prikazu, ktera je pripustena, pripadne v ramci jineho institutu, aby odpovednost na sebe vzal majitel firmy a zbavil tak viny ridice.

Predem dekuji za odpoved

Zaměstnavatel mi nezaplatil

Roman Bína, 27.11.2008 18:13:28

Dobrý den,
jezdil jsem u jedné známé firmy na jihu čech 3 měsíce. 1 měsíc byla nadstandartní výplata 40 tis. čistého což není špatné na vnitru druhá byla po všech možných srážkách pouze 12500 kč. Ale třetí výplata poněvadž jsem odešel pro jistotu nebyla žádná mohu se nějak bránit když jsem nedostal nic ani zápočtový list?
děkuji Roman z Vysočiny

Re: Zaměstnavatel mi nezaplatil

Mgr. Oldřich Topka, 16.12.2008 10:41:41

Dobrý den, svých nároků (na dlužnou mzdu a potvrzení o zaměstnání) se můžete domáhat soudně.

Řidič kamionu

Martin Novotný, 18.11.2008 12:39:48

Dobrý den, mám dotaz k oprávněnosti a možné obrany proti postupům mého zaměstnavatele,u kterého jsem zaměstnán 8 let.
1)Jako řidič MKD jsem každý rok firmou odesílán na preventivní prohlídku z důvodu práce v noci a ve výškách - nic z toho nemám v pracovní smlouvě uvedeno,ani za toto nepobírám žádné příplatky.Je možné prohlídku z tohoto důvodu odmítnout??
2)Firma si sama stanovila limity spotřeby PHM,nadlimitní spotřebu řidičům sráží z diet,avšak z důvodu úspor jsme nuceni k jízdám mimo dálnice,tzn. že spotřeba PHM je samozřejmě vyšší.
3)Řidičům je zadávána práce nepravidelně a prokazatelně jsou někteří protěžováni-tzn.více odjetých jízd,lepší trasy, vytížení atd. Není vyjímkou,že někdo jezdí pravidelně týdně 3x se zajištěným vytížením zpět a někdo pouze 1x a ještě bez "zpátečky",na kterou čeká i několik hodin.Rozdíly ve výplatách řidičů jsou tedy markantní, ale vedení firmy to vůbec nehodlá řešit.Při stížnostech na dispečery se vše otočí proti řidičům, kteří nedostanou práci.
Děkuji

Re: Řidič kamionu

Mgr. Oldřich Topka, 20.11.2008 11:05:39

Dobrý den,
1)prohlídku odmítnout můžete, jaké z toho vyvodí však zaměstnavatel závěry nelze předem odhadovat.
2) To je vnitrofiremní záležitost, máte-li pochybnosti o správnosti takového postupu, pak je to otázka spíše pro účetního.
3) Jestliže máte dojem, že dochází k diskriminaci a hlavně jste schopen to dostatečně prokázat, pak by se dalo bránit soudně. Ale jde o rozhodování firmy o tom, komu a jakou práci přidělí, což je plně v její kompetenci a zaměstnanci tohle neurčují. Systém přidělování práce by sice měl být rovný, ale prokazovat firmě, že záměrně někoho diskriminuje, je velmi obtížné.
V každém případě můžete podat podnět na inspektorát práce, který kontroluje dodržování ZP.

Řidič kamionu.

Pavel Nový, 30.10.2008 10:11:58

Dobrý den.
Je možné si v Č.R. udělat řidičský průkaz na kamion za cca. 20 000 a jít pracovat do jiného státu EU, ve kterém není potřeba prac. povolení aniž by bylo nutné platit za profesní průkaz? Děkuji.

Re: Řidič kamionu.

Mgr. Oldřich Topka, 07.11.2008 09:02:54

Dobrý den, chcete-li jezdit jinde než v ČR, pak musíte plnit místní předpisy. Takže podmínky profesní způsobilost si musíte zjistit podle toho, v jaké státě chcete práci řidiče vykonávat.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »