dědictví mezi sourozenci - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dědictví

Andrzej Stebel, 11.01.2012 19:34:49

Dobrý den,
zemřel mi otec, matka žije a mam jednoho bratra. Vlastníme chatu s pozemkem, chata je možna napsana na otce to nevim jistě, dále vlastníme pozemek s rozestavěným domem (hruba stavba) nebyl skolaudován, zajímá mě jak to bude s děděním.
Matka nám navrhuje abychom se oba s bratrem zřekli chaty a pozemku pro účel toho, že se to prodá za účelem dofinancování domu a nebudeme muset platit daň dědickou, je to pravda

Re: dědictví

právní vrba, 12.01.2012 12:58:42

Zřeknutí se dědictví (odmítnout jej) je nevratný krok, navíc se týká celého dědictví. Nebudete-li nic dědit, nebudete ani nic platit. Ten, kdo zdědí, může s dědictvím nakládat (prodat) a s obdrženými penězi dělat "co chce".

Rodinný dům v rukou šesti dědiců

Jana Zboranová, 08.04.2010 19:04:48

Dobrý den ráda bych se zeptala za mého druha.Patří mu šestina z rodinného domu a bydlíme v drahém pronájmu jako jediní ze sourozenců nemáme vlastní.Dům je problém prodat za slušnou cenu jedině pod cenou a to vzhledem k tolika dědicům nikdo nechce.V domě v zimě prasklo topení a z patra tekla voda do přízemí několik dní,dům je na rozdíl jak vypadal za života rodičů v hrozném stavu,plesnivé zdi,šílená špína,zahrada prales,nikdo tam nechodí,nestará se o to zálohy platil bratr dokud se vyřizovalo dědictví pak si to strhnul z účtu po zesnulém otci jakmile k němu měl přístup,dále platil zálohy další bratr a zatopil,vyvětral,ale protože má sám málo peněz pomáhal mu i můj druh jejich další bratr.Nyní jsme tam nechali odstranit plíseň,vymalovat,chystali jsme se uklidit,dát trochu do kupy zahradu,opravit prasklé topení a za to tam do doby než se najde zájemce bydlet a ušetřit si na dluhy co máme díky pronájmu.Ale z pěti sourozenců souhlasí s tímto jen čtyři a dva jsou zásadně proti.Co s tím?

Re: Rodinný dům v rukou šesti dědiců

Milan Zeman, 09.04.2010 08:20:13

Podle občanského zákoníku o hospodaření se společnou věcí rozhodují spoluvlastníci většinou. Při rovnosti hlasů nebo nedosáhne-li se většiny, rozhodne soud. Většina se počítá podle počtu podílů, je-li tedy šest podílů a dva jsou proti (čtyři pro) došlo k přehlasování a na jejich názor se nemusíte ohlížet.

dědictvi

Roman Brazda, 17.02.2010 18:20:30

Dobry den otec dodnes bydli v bytě v družstevnim vlastnictvi před 2 lety převedl vlastnicke prava bytu na mne .Mam 2 sourozence kteři budou jistě po otcově smrti požadovat vyplaceni .otec s vyplacenim nesouhlasi chce aby byt zustal jen mne .ted mne zajima jestli budu potřebovat nějakou listinu nebo navštivit notaře s nějakou smlouvou dokud otec žije jeho zdravotni stav neni dobry .nebo jsou nějake dalši smlouvy zbytečne když je vlastně byt už přepsan na mne?děkuji za radu

Re: dědictvi

Karel Dlouhý, 17.02.2010 20:30:17

Jestliže otec již není vlastníkem členských práv v družstvu, tak po jeho smrti přece nebudou součástí dědictví, takže není co "vyplácet" sourozencům.
Mohou namítnout započtení tohoto daru, ale nic jim vyplácet nebudete.

Dedictvi po matce

Daniela Vichar, 04.02.2010 01:16:05

Jsem ceska obcanska zijici v zahranici s manzelem a 2 detmi. Uvazuji o koupi bytu v Praze. V pripade ze bych zemrela chtela bych aby deti(jsou ceskymi obcany a dospele) dostaly pristup k bytu. Muj manzel neni ceskym obcanem a necestuje za zadnych okolnosti. Je nutne mit zavet a jak ji formulovat v tomto pripade? Dekuji

Spoluvlastnictví a dědictví

Vlasta Janouškovcová, 20.02.2009 12:55:54

Dobrý den.Zajímalo by mě, jestli jsem spoluvlastníkem rod.domku,který je psaný na manžela(začal stavět když jsme se poznali),ale stavěli jsme spolu.Kolaudace byla rok po svatbě.A jak to bude s dědictvím.Manžel má s předchozího manželství 3 děti,já jedno.Děkuji

Re: Spoluvlastnictví a dědictví

Pavla Pokorná, 20.02.2009 13:11:31

pokud byl před uzavřením manželství podán návrh na zápis rozestavěné budovy do katastru nemovitostí, je pouze manžela. Dům jako takový začne "sám" "právně" existovat až kolaudací, takže by měl být v SJM. Podívejte se na všechny dokumenty.

ad dědictví - v případě, že by se ukázalo že dům je jen manžela, tak se bude dělit na 4 díly - vy + jeho 3 děti

pokud je dohromady tak byste po manželově smrti měla svoji polovinu a druhá polovina by se rozdělila zase na 4 díly - vy + jeho 3 děti

dědictví

Marie Dobrovolná, 12.02.2009 15:07:48

Ještě k otázce co jsem měla před tim prosim vás,kdyby se vyplatili dva syni co chtějí rodiný dům prodat mohla bych přepsat moje podíly na dceru?Jde mě o to aby se nestalo něco se mnou a ona nemusela zase je vyplácet . Nevadí darovat a nebo přepsat prostě mě jde o to aby se dům udržel, děkuji za odpověd

dědictví

Radim Motyka, 12.02.2009 13:52:36

Dobrý den.Chtěl bych se zeptat na vypořádání dědictví po zemřelém otci.Otec bydlel ve společném bytě v os. vlatnictví s matkou. Matka již dříve za společného manželství dostala darem nebo zdědila po její matce zahradu. Je tato zahrada taky předmětem dědictví po mém otci?

Stefi, 12.02.2009 16:57:32

jestliže Vaše matka zahradu zdědila nebo dostala darem, v žádném případě nebude předmětem dědictví, protože věci darované a zděděné nespadají do SJM- viz §143/1a.

dědictví

Marie Dobrovolná, 11.02.2009 18:56:23

Dobrý den 8.1.2009 mě zemřel manžel,máme4 děti.Dcera s námi bydlí s vnukem v rodinném domě. Jde mě o rodinný dům.Nejdřív se dohodli že mě ho nechají ale když sem se ptala co bude když umřu já tak ho chtějí prodat a dcera s vnukem at si něco sežene .To se mě vůbec nelíbí nestavěli jsme ho aby se prodal ale asi mě nic jinýho nezbyde. Chtěla sem s e zeptat jak se dělí rodinný dům
a kdyby sem navrhla že se dva syni vyplatí jeden by mě díl nechal a dcera .Musí se vyplatit hned? Zatim nevím jak sehnat peníze sem v důchodu ale asi by si vzala dcera půjčku Děkuji za odpověd

Dům na hypotéku mezi partnery

Jitka Němcová, 10.02.2009 11:41:49

Dobrý den.Postavili jsme s partnerem společně dům na jeho pozemku.Já jsem vložila do stavby domu 1500000,- a přítel si vzal hypotéku 1600000,-,kterou teď splácíme společně.Hypotéka je napsaná jen na přítele,takže problém s převodem poloviny domu.Hypotéka je na dvacet let.Poprosím o radu,jak teď postupovat?Přítel má dvě děti a já jedno dítě,všichni jsou již zletilí.Pokud by přítel zemřel,tak by dům i pozemek zdědily jeho děti a já bych se musela vystěhovat.Žijeme ve společné domácnosti se stejnou adresou asi půl roku.Předtím,než jsme se nastěhovali do domu jsme spolu žily dva roky,ale neměli jsme společné trvalé bydliště.Chtěli bychom,aby naše tři děti zdědily každý stejný podíl,na domě i pozemku,ale až po smrti nás obou.Je v tomto případě možné napsat závěť,nebo smlouvu s tím,že já nebo partner nebudeme děti vyplácet,až zemře jeden z nás,ale že budou dědit až po smrti nás obou?Děkuji moc za radu.Jitka Němcová

Dedictvi po rodicich

julia kasing, 08.02.2009 04:29:15

V lete roku 2008 mi v prubehu trech mesicu zemreli oba rodice. Zadna zavet se po nich nenasla. Zbyl po nich byt v prizemi rodineho domku, penize na vkladni knizne a osoni veci s autem. Moje sestra jsi nasla nejakeho advokata, ale nemuze se dostat k tomu abychom si sedly a dohodly se jak to bude s vecmi po nasich rodicich. Advokatka pry chce aby sme tam prisly z hotovou veci.Ona sama chce aby byt po nasich rodicich dostal jeji syn s tim ze me bude muset vyplatit, ale bojim ze aby me neokradla a nedomluvila se s jeji advokatkou.Ja bohuzel na advokata nemam penize a tak jsem nucena verit vsemu co ona mi zdeli. Uz je to prez pul roku a ona se odmita semnou dohodnout jak to tedy bude? Co mam delat? Je tady nejaka casova hranice do ktere se ma dedicke rizeni zacit? Advokatka ji pry zdelila at se semnou dohodne, ale ona se tomu vyhyba. Je to vsechno zrozne bolestive o tom takto mluvit, ale bude se to muset vyridit drive nebo pozdeji. Jak mam postupovat? Dekuji predem za pomoc.

Re: Dedictvi po rodicich

Karel Dlouhý, 08.02.2009 11:37:26

Dobrý den,
dědické řízení provádějí notáři určení pro každý případ okresním soudem. Notář by měl oslovit pozůstalé. Napřed se bude muset řešit dědické řízení po dříve zemřelém rodiči (spadá do něj polovina společného majetku manželů, dědí manžel a děti), pak po později zemřelém.
Jak píšete "sestra si nasla nejakeho advokata" - nemýlíte se, nejde o notáře určeného soudem? Notář je zpravidla rád, když si to pozůstalí předem dohodnou.

Z dotazu není jasné, kdo je vlastníkem toho rodinného domku (byty v osobním vlastnictví většinou v rodinných domcích nejsou).
Tedy měli byste se se sestrou sejít, sepsat si hodnoty částí dědictví a jak je rozdělíte resp. kolik Vám doplatí (a zda ona nebo syn).

dědictví

Petr Bílek, 03.02.2009 18:06:12

Dobrý den.
Mám dotaz :mají děti mého zeslulého bratra nějaký nárok na majetek po smrti našich rodičů.

Stefi, 03.02.2009 18:53:45

Dobrý den,

ano, mají. Uplatní se u nich tzv. reprezentační právo. Budou mít nárok na tu část, kterou by podle zákona zdědil Váš bratr.

Prokazování daru

Marta Kohoutová, 15.01.2009 10:42:35

Dobrý den, otec daroval za svého života dceři starožitný nábytek, resp. takovéto vybavení jednoho svého pokoje, ale syn o tom nevěděl a dcera o tom nemá žádný doklad. Nyní v dědickém řízení po otci má dcera v úmyslu toto uvést. Musí se v odpovídající hodnotě tento dar započíst do jejího dědického podílu? Pokud by ale syn tvrdil, že k tomuto darování nedošlo, musí dcera nějak prokázat, že tomu tak skutečně bylo? Pokud ano, stačí svědecká výpověď další osoby, když písemný doklad neexistuje? Nebo naopak musí syn nějak prokázat, že tomu tak nebylo? Moc děkuji za odpověď.

Vypořádání dědictví mezi sourozenci

Iva Kaprálková, 14.01.2009 19:25:04

Vážení, měla bych dotaz ohledně vypořádání dědictví po zemřelém otci. Předmětem dědictví je hlavně nemovitost, z které 1/4 vlastní matka otce a zbylé 3/4 se rozdělí mezi mě a další dva sourozence, takže výsledkem toho by byl stav, kdy každý získáme 1/4, nebo se vypořádáme. Bratři se proti mě spojili, protože chtějí v domě bydlet, já ne, já chci vyplatit. A nyní mi vyhrožují, že buď přistoupím na jejich cenu, která je dle mého názoru hodně podhodnocená, nebo se nedohodneme, připadne mi 1/4 nemovitosti a budu muset přispívat na opravy atd. Chci se proto zeptat, jak v těchto případech, kdy se strany nedohodnou rozhoduje soud? A když notářka zadá vypracování znaleckého posudku soudním znalcem, jakou on stanoví cenu? Je to cena tržní, nebo je to nějaká minimální cena nemovitosti? Děkuji za zodpovězení dotazu, Kaprálková.

Dědictví

Hana Golová, 23.06.2008 13:21:45

Dobrý den mám dotaz jsme 3 sourozenci před 11 lety zemřela maminka zdědili jsme podíl s chaty kterou otec užíval dál ale ted zemřel a já se dozvěděla že má vše napsané jeden z bratrů a ten druhý taky nic nevěděl.Máme nárok aspon na dědictví po mamince?Děkuji za odpovědrr

Re: Dědictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 23.06.2008 13:53:25

Dobrý den,
jak jste uvedla, po matce jste již dědili a získali jste určitý majetek; toto dědické řízení bylo již jistě skončeno. Co se týče dědictví po otci, záleží na stavu jeho majetku ke dni smrti, jím sepsané závěti atd. Pokud bratrovi něco za života daroval, můžete s bratrem vznést námitku započtení takového daru na podíl tohoto obdarovaného bratra.

dědictví-řízení,...

Dáda, 17.06.2008 08:54:01

Dobrý den,žiji se 4 sourozenci v ČR již 25 let (oni o něco déle). Zemřel nám otec žijící na Slovensku (a s nímž se naše matka rozvedla ještě v dobách našeho dětství). Otec měl 2 bratry a každý měl 1/3 majetku. Po otci jsme zdědili onu jednu třetinu, druhý bratr se majetku vzdal ve prospěch třetího, který nyní zemřel a my máme dědit i po něm. Prosím o radu, jak takové řízení probíhá. Kde zjistit potřebné info o stavu majetku, zadluženosti,... předem děkuji

Nárok na dědictví

Vlastimil Němeček, 11.06.2008 13:27:12

Dobrý den! Chtěl jsem se zeptat na tuto věc: Rodiče mojí tchýně jsou již 4 roky oba po smrti. Proběhlo dědické řízení, které je již několik let uzavřené.Tedy nabylo právní moci. Nyní bratr mé tchýně zpochybňuje společného otce, tedy že tchýně má jiného otce. V rodném listě tchýně je uvedena její matka a jako otec je uveden stejný otec jako u jejího bratra.Tento rodný list je z roku 1964. Nyní její bratr přinesl rodný list, je to nějaká kopie, kde otec uveden není a je vystaven v roce 2008. Nemůžu pochopit proč v rodném listě z roku 1964 otec je z roku 2008 otec není. Tchýně je narozena v roce 1951. Tchýně se narodila matce za svobodna dostala její příjmení a teprve asi po 2 letech se vdala za otce mojí tchýně a dostala příjmení po něm.Otázka: Kdyby tchýně měla jiného biologického otce má stejný nárok na dědictví jako její bratr? Děkuji Píši to za moji tchýni, kterou mám rád a nechci aby jí bylo ublíženo.

"moje a tvoje děti"

Anna Marounkova, 10.06.2008 18:34:10

Dobrý den vážení,
obracím se na vás se žádostí o vyřešení následujícího problému:
jsme manželé 10 let, za tu dobu jsme koupili členský podíl v bytovém družstvu na byt, ve kterém žijeme, dále vlastníme pozemek k rekreačním účelům a osobní auto. Oba máme z prvních manželství dvě dospělé děti, které s námi nežijí ve společné domácnosti. Vztahy mezi námi a dětmi nejsou nejlepší a my bychom se s manželem chtěli vzájemně ochránit v případě dědictví.

Zajímalo by nás co je potřeba (nebo jak sepsat závěť), aby každý z nás měl zaručeno ve stavajícím bytě dožití, aniž by muselo dojít k vyrovnání v dědickém řízení po jednom z nás a aby k vypořádání všech dědiců došlo až po úmrtí nás obou.

Děkuji
Anna

Re: "moje a tvoje děti"

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 16.06.2008 09:31:53

Dobrý den,
příště si prosím přečtěte ostatní příspěvky - toto zde bylo řešeno nesčíselněkrát.
Jestliže své potomky nevydědíte (k čemuž byste museli mít nějaký zákonný důvod), budou tito vždy dědit. Sepíšete-li závěť a v ní odkážete svůj majetek druhému, budou děti dědit pouze polovinu ze svého zákonného podílu. Protože jste manželé, tak nejprve se vypořádá zaniklé SJM, z něhož získáte 1/2 a druhá 1/2 bude předmětem dědictví.

byt 4+1

Petra Krausová, 10.06.2008 16:00:35

Dobrý den. Bydlíme v bytě 4+1 , který patří mamince o kterou se celodenně staráme.Zainvestovali jsme do nutných oprav a chtěli bychom si zde s manželem a synem vybudovat domov.Manželova sestra , která zde nebydlí si zde založila sídlo firmy s.r.o. a my se strachujeme zda v případě jejího zadlužení , nebudeme v ohrožení , že nám domů příjde exekutor a nezabaví nám náš majetek a vybavení bytu. Také zda je možné , aby po případné smrti maminky nevyhlásila krach sama a byt propadl někomu , kdo jej (za ni ) koupí a v podstatě se stane majitelkou bytu. S maminkou o tom mluvit nechceme a vlastně už docela dobře nemůžeme. Chtěla bych vědět jaká nám hrozí rizika , ze strany manželovy sestry , která evidentně pomalu postupuje k tomu , aby nás o případnou půlku bytu připravila. Jaké můžeme udělat opatření. Maminka nic nepodepisovala. Před dvěma měsíci si ovšem manželova sestra odvezla maminčin občanský průkaz a když jsme chtěli vysvětlení ,řekla , že zakládala mamince spořící účet. Nevíme zda je to pravda -či ne. Prosím poraďte co dělat při případných ,,,vámi sdělených rizicích. Nevíme kupříkladu , proč si sídlo firmy nenahlásila ve svém místě bydliště , kterého je majitelkou.Prosím pomozte.

vydědění sourozence

irena konderlova, 08.06.2008 11:07:26

Dobrý den.
Moje matka bude jako jedináček jediným dědicem po své matce RD se zahradou. Je vdova, má 3 zletilé děti. Matka je soudem ustanovena jako opatrovnice babičky /stupeň bezm.4/, bydlí spolu v jedné bytové jednotce s nejmladší sestrou a babičkou a já, jakožto vnučka, bydlím s rodinou v druhé byt. jednotce. Mám dotaz: v případě smrti mé matky, musí se dům rozdělit mezi všechny 3 sourozence?. Bratr se totiž s námi vůbec nestýká, nepřispívá na opravy domu, po smrti našeho otce mu matka darovala svůj podíl z majetku (velká zahrada s chatou).Babička totiž nesepsala závěť a matka tak nemůže disponovat domem, jedině se svolením soudu. Chtěla by dům darovat mně, ale nyní odjíždí na nebezpečnou cestu a bojí se, že kdyby se něco stalo, část domu později zdědí bratr. Dá se situace nějak vyřešit? Děkuji

Re: vydědění sourozence

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 10.06.2008 16:35:50

Dobrý den,
po Vaší matce budou dědit všechny její děti. Aby některého z dětí vyloučila z dědictví, musela by ho vydědit - k tomu však musí existovat některý ze zákonných důvodů uvedených v § 469a občanského zákoníku.

dedictvi mezi sourozenci

jana plankova, 02.06.2008 19:09:02

Dobry den,mam dotaz.sestrenice a bratranec zdedili dum,kde neni stanoveno co komu patri.Bohuzel komunikace mezi obemi je nemozna.Bratranec neumi hospodarit s penezi a pod zaminkou zrenovovani domu by rad ziskal penize formou pujcky,obavame se vsak,ze by se timto mohl zadluzit a na jeho polovinu domu by pak byla uvalena exekuce.Dum uzivaji jeste jako vecne bremeno prarodice,kteri ho drive vlastnili a delaji si starosti,zda mohou ztratit strechu nad hlavou?Druha otazka je,muze li bratranec nabidnout jeho podil k prodeji cizi osobe bez souhlasu jeho sestry a tudiz spolumajitelky?dekuji

Re: dedictvi mezi sourozenci

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.06.2008 13:16:32

Dobrý den,
podílové spoluvlastnictví k nemovitosti znamená vlastnit urč. ideální podíl na nemovitosti bez konkrétního vymezení nějaké části.
Exekuce může být nařízena pouze na jeho spoluvlastnický podíl - to však nemá vliv na věcné břemeno rodičů. Ke spoluvlastnickému podílu má jeho sestra předkupní právo a on tento svůj podíl musí nejprve nabídnout ke koupi jí (nejedná-li se o převod osobě blízké).

jana plankova, 03.06.2008 14:05:41

Dekuji za odpoved a objasneni.Mam jeste jednu otazku,je mozne aby si vzal bratranec pujcku ci hypoteku a rucil svym podilem,pokud je na dedictvi jeste brime vecneho bremene a pokud ano a zadluzil se,byla uvalena na jeho podil exekuce,jak by to vypadalo v realu?o by napr.banka u ktere by si penize pujci,mela narok disponovat,prodat jeho podil cizimu zajemci,kteri by se nastehovali do domu?nebo by i v tomto pripade nejprve figurovala jeho sestra a mohla v podstate jeho dluhy a tim padem podil vykoupit,aby zustal dum v rodine?dekuji

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 10.06.2008 16:22:01

Ano, podíl na nemovitosti může být předmětem zástavního práva, nicméně pochybuji, že by na to banka přistoupila, protože by to nebylo moc prodejné.

JANA ŠROMOVA, 13.06.2008 18:05:43

Dobrý den,mám druha a v nejbližší době se chceme brát.Máme spolu syna 7let a z předchozího manželství má druh 2 dospělé dcery.Má otázka se týká dědictví,protože v této době můj druh neudržuje s dcerami žádný vztah.Žijeme spolu devět let ve společné domáctnosti v druhovo bytě,který je družstevní.Jak by to vypadalo se mnou a synem po druhově smrti.Celé zařízení bytu jsme nakoupili společně s druhem po manželčině smrti.Zajímalo by mě,zda bych musela vyplatit dcery z bytu,který teď obýváme a jestli mají nárok na jeho vybavení.Dále mého druha zajímá co vše potřebuje k tomu,aby mohl obě dcery vydědit a nebo jestli stačí sepsat notářskou závěť kde může vše odkázat synovi.Děkuji s úctou Šromová

jana šromová, 19.06.2008 23:55:13

DOBRÝ DEN,MÁM DRUHA A V NEJBLIŽŠÍ DOBĚ SE CHCEME BRÁT. MÁME SPOLU 7LETÉHO SYNA A Z PŘEDCHOZÍHO MANŽELSTVÍ MÁ DRUH DVĚ DOSPĚLÉ DCERY. MÁ OTÁZKA SE TÝKÁ DĚDICTVÍ,PROTOŽE V TÉTO DOBĚ MŮJ DRUH NEUDRŽUJE S DCERAMI ŽÁDNÝ VZTAH.ŽIJEME SPOLU VE SPOLEČNÉ DOMÁCNOSTI 9 LET V DRUHOVO BYTĚ,KTERÝ JE DRUŽTEVNÍ.JAK BY TO VYPADALO SE MNOU A SYNEM PO DRUHOVĚ SMRTI.CELÉ ZAŘÍZENÍ BYTU JSME NAKOUPILI SPOLEČNĚ S DRUHEM PO SMRTI JEHO MANŽELKY.ZAJÍMALO BY MĚ,ZDA BYCH MUSELA VYPLATIT DCERY Z BYTU,KTERÝ TED OBÝVÁME A JESTLI MAJÍ NÁROK NA JEHO VYBAVENÍ.DÁLE MÉHO DRUHA ZAJÍMÁ CO VŠE POTŘEBUJE K TOMU,ABY MOHL OBĚ DCERY VYDĚDIT A NEBO JESTLI STAČÍ SEPSAT NOTÁŘSKOU ZÁVĚT,KDE MŮŽE VŠE ODKÁZAT SYNOVI.DĚKUJEME S ÚCTOU J. ŠROMOVÁ

Vyrovnani se sourozenci

Jan Hrovatitsch, 26.05.2008 14:24:33

Dobry den,
mam dotaz ohledne vypracovani smlouvy (?) o budoucím vyplaceni mych dvou sester. Situace nyni: nasi rodice (63,64) bydli v novostavbe, ktera stoji na nasem 35 let rodinou vlastnenem pozemku. Zde jsou na doziti. Tuto novostavbu vcetne pozemku darovali moji rodice me, jelikoz jsem platce hypoteky na tento dum a budu jim po dlouha leta... Vule ma i mych rodicu je, abych "nekdy" (smrt rodicu, odchod do domova duchodcu, dohoda rodiny...?), vyplatil me dve sestry deseti procenty z v te dobe odhadni/prodejni ceny nemovitosti... Avsak je mozno vice variant: jedna ze sester bude chtit tuto nemovitost, nebo ja se zde budu chtit usadit... Prosim o radu, jak sepsat nejaky dokument mezi mnou a mymi sestrami ohledne tohoto budouciho vyrovnani, ktere muze mit mnoho podob... Dekuji moc. S pozdravem Jan H.

Re: Vyrovnani se sourozenci

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.06.2008 13:20:45

Dobrý den,
především s ohledem na fakt, že za tento dům platíte Vy hypoteční splátky, nevidím důvod, proč byste měl sestrám cokoli vyplácet. Pokud jim chcete něco (10 %) platit, můžete tak učinit, ale sepište dohodu o tom, že takto jste mezi sebou vypořádáni pro případ budoucího dědického řízení po rodičích a tento dar tak nebude v dědickém řízení namítán.
Pak záleží, co má být obsahem takové smlouvy.
Nicméně - vlastník jste a budete bez ohledu na vypořádání Vy.

vypořádání mezi sourozenci

Miroslav Dostál, 24.03.2008 18:25:08

Dobrý den,
jsme 3 sourozenci a po smrti našeho otce se pul nemovitosti prevedlo na nás tři, jelikož se matka svého dílu na otcově půlce zřekla.V současné době má dojít k převodu matčiny půlky nemovitosti pouze na jednoho ze sourozenců, který již vyplatil z podílu na nemovitosti mého druhého bratra v neadekvátní částce, ale na základě jejich dohody.Jeho jednání vč. jednání mé matky spatřuji přinejmenším jako neetické a nespravedlivé, ale to je bohužel život.Mě tak zbyla pouze 1/3 z půlky nemovitosti po otci.Chtěl bych celou věc co nejdříve uzavřít a mít již za sebou, proto se chci zeptat, zda existuje nejaký zákonný důvod na mé okamžité vyplacení, když již druhý ze sourozenců byl vyplacen? Chtel bych vědět, jak se k tomu mám postavit, jelikož koncem měsíce se mám dostavit k pospisu u notáře.

Děkuji za Vaši odpověď.

vypořádání dědictví

Huspenin Sulc, 17.03.2008 20:58:14

Zdravím Vás, můj dotaz se týká požadavku odprodeje mého podílu na nemovitosti, kterou jsem zdědil po otci. Jsem vlastníkem 1/24 nemovitosti z celkového počtu 6 spoluvlastníku - rodiny. Má rodina (mimo mne) obývá nemovitost již několik let bez jakéhokoliv vypořádání vůči mé osobě (neplatí nájem, nemám zde žádný prostor k obývání). Chystám se jim nabídnout k odkupu moji část. Mohu stanovit obecnou cenu tržní? Mohu žádat zpětně ušlý zisk (např. nájemné). Mohu si začít nárokovat prostor k užívání? A otázka nejtíživější - co dělat v případě, že moji nabídku odmítnou? Předem děkuji za odpověď.

Re: vypořádání dědictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.03.2008 10:39:30

Dobrý den,
výše kupní ceny, resp. vypořádacího podílu bude záležet čistě na vaší domluvě. Máte samozřejmě právo požadovat finanční částku za užívání Vašeho podílu, na druhou stranu oni mohou požadovat přispění na náklady vynaložené na opravy apod.
Pokud vaši nabídku odmítnou, podejte soudu žalobu na vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti.

Rozdělení majetku/nemovitosti po rodičích

Jan Zoul, 10.03.2008 08:31:08

Dobrý den,
po smrti rodičů jsem společně se sestrou zdědil dům se zahradou. Rodiče do závěti uvedli, že nám každému náleží "nedělitelná polovina" nemovitosti. Sestra se svou rodinou již 30 let bydlí v jedné "polovině" tohoto domu(3 místnosti), WC a koupelna jsou společné s rodiči. Nyní bych chtěl v domě provést rekonstrukci místností po rodičích, vybudovat WC, koupelnu, vlastní vchod a podkrovní pokoje, čímž by v domě vynikly 2 samostatné bytové jednotky.(sestry a moje) Je nutná také rekonstrukce střechy na celém domě. Setra ale s těmito úpravami nesouhlasí, odmítá je, jakákoliv dohoda není možná. Bohužel ale bez jejiho souhlasu, jako vlastníka nedělitelné poloviny, nemohu úpravy zahájit a nemohu za současného stavu svou "nedělitelnou polovinu" nemovitsoti užívat.
Jak mám dál postupovat?
Děkuji za odověď.

Dědictví

Naďa Pištěková, 05.03.2008 15:13:00

Umřel mi otec, mám dva bratry a matku. Bratři rozhodují beze mě. Jeden z bratrů se chce k mé matce se svojí celou rodinou nastěhovat do domu po otci a dům odkoupit.Já nesouhlasím. Mám špatné tušení, že matku odstrčí do domova důchodců.Má matka je ale v tomto zaslepená.Mě se na nic ale neptají a vždy mě postaví před hotovou věc.Mám obavy , že mě chtějí "vyšoupnout" z dědického řízení.Mohu se jim nějak postavit a nepodepsat, když mi budou nabízet peníze, které neodpovídají hodnotě domu po otci? Mohou se dohodnout o hodnotě domu bez odhadce a mě poté chtít vyplatit z neodpovídající částky, mohu toto nějak napadnout?

Re: Dědictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 10.03.2008 12:54:32

Dobrý den,
z dědického řízení Vás nikdo "nevyšoupne". Pokud Vám budou nabízet dohodu, nemusíte na ni přistoupit, k tomu Vás nikdo nutit nemůže.
Bude záležet na tom, na co jim přistoupíte a na co ne. Je to Vaše rozhodnutí.

vyrovnání mezi sourozenci

PhDr.Josef Kamenský, 02.02.2008 18:18:34

jsme tři sourozenci z toho jeden chce tzv.vyplatit, protože si bude kupovat byt,co musí obsahovat smlouva mezi mnou a bratrem když ho vyplatím, aby do budoucna neměl nárok při případném řízení o dědictví

Re: vyrovnání mezi sourozenci

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.02.2008 13:27:54

Dobrý den,
nechápu, proč by kdokoli z Vás sourozenců měl ty ostatní vyplácet. Pro to neexistuje žádný zákonný důvod. Co se týče dědictví, dědický podíl jednoho ze sourozenců se pouze sníží o to, co mu darovali rodiče.
Nevím ale jak souvisí koupě bytu s vypořádáním.

Re: vyrovnání mezi sourozenci

Vladislav Pulda, 19.04.2008 14:09:57

Dobrý den,chtěl bych koupit rodinný dům od rodičů a chtěl bych se zeptat , jestli musím mít svolení svojí sestry.
Děkuji
V.Pulda

Daroval a on umřel

Zuzana, 23.01.2008 19:27:33

Dobrý den,
mám dotaz. Můj otec se soudí se svými sourozenci ohledně rozdělení pozemku s domkem po smrti babičky (jeho matky). Už to vypadá, že vše bude ujednáno, ale minulý týden se zabil můj bratr, kterému táta daroval (je na to darovací smlouva) 1/2 svého podílu tedy 1/8 z celého dědického podílu. Bratr je již zapsán i v katastru nemovitostí.
Jelikož po bratrovi zůstaly neskutečné dluhy, rozhodli jsme se nedědit po něm, znamená to tedy, že táta o tu část pozemku, kterou před dvěma lety bratrovy daroval příjde a bude se o ni muset znovu soudit a znovu odkupovat? Nebo se mu vrátí, když byla původně jeho a on ji neprodal - jen daroval?

Předem děkujeme za odpověď

dědictví po otci

Kamila Řepová, 20.01.2008 23:56:42

Dobrý den, prosím o radu ohledně vypořádání dědictví po zemřelém otci. Jsme 4 dědici: matka, dvě vlastní sestry a jedna nevlastní sestra. Dům, který nebyl ve společném vlastnictví manželů jsme zdědily každá rovným dílem , tedy 1/4. Všechny jsme se dohodly na vyplacení dědického podílu nevlastní sestře. Dále chce vyplatit i má vlastní sestra. Oba podíly bude vyplácet matka a chce, aby tyto podíly byly připsány nanni. Tak by bylo vlastnictví chalupy rozděleno tak to: matka 3/4 a já 1/4. Podle mého názoru však budu muset po matčině smrti vlastní sestru z jednou již vyplaceného podílu vyplácet znovu. Je to pravda? A jak se proti tomu to bránit? Děkuji za odpověď.

Re: dědictví po otci

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 21.01.2008 08:36:21

Dobrý den,
v případě smrti Vaší matky budete Vy 3 sestry (nebo jen 2 - záleží na tom, čí byla Vaše nevl.sestra dcera a pokud byla otce, zda ji matka osvojila) dědit matčin podíl 3/4 na domě a to každá stejným dílem.
Pokud se chcete příp. vyplácení na vypořádání vyhnout, ať Vám matka svůj podíl daruje,

dědictví mezi sourozenci

Eva, 20.01.2008 21:39:40

Po smrti otce jsem se dozvěděla,že před deseti lety darovali rodiče svůj dům mému bratrovi a sebe nechali vepsat jako věcné břemeno.Mohu se ještě nějakým způsobem proti tomuto odvolat.S rodiči jsem se nestýkala hlavně kvůli němu.

Re: dědictví mezi sourozenci

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 21.01.2008 08:27:32

Dobrý den,
skutečnost, že se Vaši rodiče rozhodli darovat dům Vašemu bratrovi, je čistě jejich rozhodnutí a Vy jste s tím nemohla dělat nic ani tehdy, ani nyní.
V dědickém řízení tak max. můžete tento dar bratrovi namítat, a o hodnotu domu bude bratrův dědický podíl snížen.

vyse castky pri odhadu z ceny nemovistosti

lucka nová, 13.12.2007 09:27:14

Dobry den,
minuly tyden probehlo I. notarske rizeni ve veci dedictvi po mem otci. Jelikoz mam problem s bratrem ohledne vyporadani, poradila mi pani notarka, abych si nechala udelat znalecky odhad urceny soudem. Rada bych vedela priblizne jakou castku za odhad budu platit nebo jestli to urcuje nejake pravidlo (vyse ceny odhadu nemovitosti napr. 4.000000 a z toho nejaka procenta).
Dekuji za info a preji pekny den
nova

Re: vyse castky pri odhadu z ceny nemovistosti

Redaktor - Mgr. Oldřich Topka, 14.12.2007 15:11:03

Dobrý den, velmi záleží na náročnosti a stupni odbornosti, kterou znalecký posudek vyžaduje. Spíše než procentem z ceny se sazba odměny určuje právě podle časové a odborné náročnosti. Konkrétní částku Vám tedy nesdělím. O odměně znalce a o tom kdo ji zaplatí rozhodne ve Vašem případě soud.

dedictvi a odpocet podilu mezi sourozenci

mirka pražanová, 03.12.2007 11:48:41

Dobry den,
prosim o radu.
V listopadu mi zemrel otec, neprobehlo jeste zadne dedicke rizeni, zavet nebyla nepsana, otec byl vlastnikem nemovitosti se svoji zenou (mou matkou), na katastru jsou jako vlastnici uvedeni oba. Mam jednu vlastni sestru. Otec, zacal stavet rodinny dum v roce 1984 s tim, ze jedne necha st. byt 3+1, druha pujde do rodinneho domu, kde je vycleneno horni patro.
Ja jsem zustala se svoji rodinou ve st. byte, sestra odesla se svoji rodinou v roce 1986 do postaveneho rodinneho domu.
V roce 1997 na jeji impuls (nechtela na vesnici bydlet) jsme si bydleni vymenili, otec prepsal st. byt na na ni. Ona ho zahy prodala za 1.130 000 a nyni bydli v podnajmu. Zadne penize z prodeje mne ani rodicum nedala.
Nyni, kdy otec odesel bych rada v dedictvi uvedla odpocet 1.1300 000 od jejiho podilu.
O otce jsem v dobe nemoci pecovala se s voji matkou.
Co se tyce udrzby rodinneho domu, el.energie, vody, vsech nakladu, podilela jsem vzdy jednou polovinou s rodici.
Ona toto neuznava a tvrdi, ze se zadne penize odpocitavat nebudou. Ma tendence se nastehovat k moji matce, ktera s tim nesouhlasi a planuje ruzne bytove upravy na rodinnem dome. Je mi jasne, ze pokud moje matka neda svoleni, nastehovat se nemuze.
Rada bych jen znala nazor odborniku, zda se da v dedictvi opravdu odpocitat jiz zminenych 1.130 000, aby vyrovnani mezi nami bylo spravedlive.
Dekuji

Re: dedictvi a odpocet podilu mezi sourozenci

Šéfredaktor, 03.12.2007 11:57:16

Dobrý den,
občanský zákoník v ust. § 484 stanoví, že při dědění ze zákona se dědici na jeho podíl započte to, co za života zůstavitele od něho bezplatně obdržel, pokud nejde o obvyklá darování...
Ve Vašem případě je tak zapotřebí příslušnému notáři, který se bude věcí zabývat, dát impuls k započtení příslušných částek na sestřin dědický podíl.

Mgr. Lucie Jindrová

Re: dedictvi a odpocet podilu mezi sourozenci

mirka pražanová, 03.12.2007 16:40:20

dekuji za odpoved

Vypořádání mezi sourozenci

Pavla, 27.11.2007 20:03:40

Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o radu.Rodiče mi darovali rodinný dům.Mají v něm zřízeno doživotní bezplatné užívání bytu(tzv.věcné břemeno).Na LV jsem uvedena já.Sestře musím vyplatit částku 50 000,--.Tak jsme se dohodli ústně,rodiče toto udali jako podmínku.Na darovací smlouvě toto samozřejmě uvedeno není.Jako náhradu sestře rodiče darují ještě asi 400 000,-- Korun.Toto není uvedeno na žádné smlouvě,je to pouze ústní dohoda.Vím,že po jejich smrti se mi rodinný dům započte do dědického poddílu.Mě by ale zajímalo zda je dobré, aby moje sestra podepsala,že od rodičů a ode mne peníze přebrala,aby v případě dědického vypořádání nemohla zatajit,že nic nedostala.Nebo prosím o radu, jak tuto situaci nejlépe ošetřit.Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.Pavla

Re: Vypořádání mezi sourozenci

Šéfredaktor, 28.11.2007 09:08:04

Dobrý den, přemýšlíte správně. Je nanejvýš vhodné, aby byla sepsána nějaká listina - potvrzení o tom, že Vy jste sestře předala částku 50tis. Kč a dále, že rodiče jí předali částku 400tis. Kč a to s ohledem na darování Vám. Toto potvrzení si nechte od sestry podepsat.
Pokud byste to neměli, těžko byste to pak v dědickém řízení prokazovala, pokud by se sestra rozhodla zapírat.

Mgr. Lucie Jindrová

Vypořádání mezi sourozenci

Marie, 27.11.2007 13:08:25

Dobrý den, moje matka mi prodává svůj byt, který má v osobním vlastnictví. Jelikož mám ještě bratra, chci se zeptat, zda bude muset dojít po smrti matky k vypořádání s bratrem jako neopomenutelným dědicem ve vztahu k uvedenému bytu.
Děkuji Marie

Re: Vypořádání mezi sourozenci

Šéfredaktor, 27.11.2007 13:40:00

Dobrý den, toto vypořádání by se řešilo pouze v případě, že by Vám byt matka darovala. Pokud se bude jednat o prodej, není důvod to při vypořádání dědictví řešit.

Mgr. Lucie Jindrová

dědictví po partnerovi

lenka, 22.11.2007 09:50:44

Dobrý den
bydlím s přítelem několik let ve společné domácnosti kde mám i trvalé bydliště. Nikde však nejsem registorvaná jako družka. Byt je v osobním vlastnictví partnera, ten předpokládá, že pokud zemře, jsem automaticky zařazená do dědického práva. Partner má ještě 3 sourozence. Pokud se neoddáme je toto pravda? Děkuji za odpověď.
Lenka

Re: dědictví po partnerovi

Šéfredaktor, 27.11.2007 13:42:46

Dobrý den, pokud by Váš přítel zemřel, budete dědit společně s jeho sourozenci všichni stejným dílem.
Důvodem pro Vaše dědictví je to, že žijete s přítelem nejméně 1 rok ve společné domácnosti.

Mgr. Lucie Jindrová

dědictví mezi sourozenci

Ivana, 14.11.2007 22:30:26

Dobrý den. Mí rodiče si postavili rodinný dům. Po smrti otce byl tento majetek rozdělen takto: Matce zůstata 1/2 nemovitosti, já a sestra každá 1/4 nemovitosti. (Jsme jediné 2 děti našich rodičů.) Matka ke konci života byla trvale závislá na péči 2. osoby. Vzhledem k tomu, že sestra se odstěhovala, pečovala jsem o matku až do její smrti já. Před 2 lety matka převedla svůj podíl ( 1/2 nemovitosti ) darovací smlouvou na mě. Toto v mé přítomnosti sdělila mé sestře, která s takovým řešením souhlasila, samozřejmě písemně to ošetřeno nebylo.
Po smrti matky se má sestra proti mě dožaduje dle paragrafu 484 započítání tohoto daru do probíhajícího dědictví, a to i přesto, že věděla, že tento dar byl vázán povinností péče o matku za jejího života. Bohužel v darovací smlouvě tato povinnost starat se o matku uvedena nebyla.
S tímto jejím postupem nesouhlasím. Mám nějakou zákonnou možnost se bránit? Musím s tímto postupem sestry souhlasit? A pokud souhlasit nebudu, bude to mít nějaký vliv na rozhodnutí v dědickém řízení? Děkuji za odpověď.

Re: dědictví mezi sourozenci

Šéfredaktor, 16.11.2007 14:38:40

Dobrý den, Vaše sestra takové právo požadovat započtení daru na Váš dědický podíl ze zákona má. Vy s tím samozřejmě souhlasit nemusíte a bránit se můžete. Je na Vás, abyste tvrdila a uváděla skutečnosti, které podle Vás toto započtení vylučují.
Bude ale záležet na rozhodnutí soudu.

Mgr. Lucie Jindrová

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »