Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, jsem členem bytového družstva, které nyní zařizuje převod družstevních bytů do OV. Nyní mi byla předložena Smlouva o převodu, na které jsem jako nabyvatele bytu uvedla sebe a manžela. Dnes mi ovšem pan předseda oznámil, že můj manžel není členem družstva, tudíž by musel za převod bytu na sebe zaplatit nějaký poplatek. Sám ovšem neví jaký. Víte prosím, jak vysoký poplatek musí manžel zaplatit a kde? V případě že bude byt převeden pouze na mně, jakým způsobem by se mohl on stát jeho spuluvlastníkem?
Děkuji Jančíková.
Dobrý den, okolnosti převodu vycházejí z podmínek uvnitř družstva. To, že předseda družstva není schopen Vám sdělit příslušné informace, je velmi zvláštní, on by o tomhle měl vědět vše podstatné. Projděte si tedy stanovy družstva a zaměřte se zejména na ustanovení o členství a převodu.
Jinak situace se dá řešit několika způsoby. Je možné např. rozšířit SJM smlouvou u notáře nebo sepsat darovací smlouvu.
Dobrý den, ráda bych se informovala na možnosti obrany proti následujícímu postupu bytového družstva. Letos jsem koupila podíl v družstvu s právem k nájmu bytu, který mi je momentálně převáděn do osobního vlastnictví. Náhodou jsem však přes vzdálený přístup na katastr nemovitostí zjistila, že 3 byty a 1 nebytový prostor, které byly tržně pronajímány nečlenům družstva, jsou převáděny do podílového spoluvlastnictví jen některých členů družstva. Na dotaz, proč jsem byla opominuta, mi bylo sděleno, že se takový postup odhlasoval na členské schůzi v době, kdy jsem ještě nebyla členem, a že můj předchůdce s tímto souhlasil. Ten však popírá jak svůj souhlas, tak vůbec jakoukoliv schůzi, na níž by se něco takového probíralo. Pokud si družstvo takovou schůzi vymyslí a doplní zápis, předpokládám, že lhůty pro napadení rozhodnutí již uplynou. Jak jinak se mohu domoci svých práv? Cítím se poškozena, jelikož si jiní přivlastnili část mého majetku, a věřím, že nějaká obrana je ještě méžná. Děkuji.
Dobrý den, něco takového musíte řešit přímo u advokáta. O celé věci by totiž musel rozhodnout soud v rámci řízení o neplatnosti rozhodnutí členské schůze (což je časově i finančně poměrné náročné). Musí se posoudit příslušné písemnosti a vyslechnout svědci. Kromě toho by se mohlo zvážit trestní oznámení, ale to by mělo být podložené důvodným podezřením, že k nějakému trestnému činu v družstvu došlo.
Rozhodování se uskutečnilo v době, kdy jste ještě nebyla s družstvem v žádném právním vztahu. Vy jste členství a bydlení převzala včetně veškerých práv a povinností včetně všeho, co již bylo rozhodnuto dříve. Takže by se muselo prokázat, že skutečně došlo k porušení zákonů. Kdyby tomu tak nebylo, pak by rozhodnutí bylo platné a Vy proti tomu nic víc nezmůžete.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com