výpověď z nájmu? - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Výpovědní lhůta z nájmu-NUTNÉ

Aneta Hynková, 08.09.2011 21:11:48

Dobrý den, mám dotaz zda ve výpovědní lhůtě musí platit nájemce nájem. Děkuji za odpověd´.

dotaz

Romana Sovíková, 05.02.2008 12:31:56

Vážená pane či paní,
mám dotaz typu společného majetku i dluhů v manželství.Jde o to,že jsem vdaná a mému manželovi přerůstají dluhy přes hlavu a já se jich nechci účastnit.Neplatí jednak sociální ani zdravotní a já se bojím toho, aby jednou nepřišla exekuce a nezabavila společný majetek.Můžete mi v této situaci nějak poradit, aby jsme vlivem manžela nepřišli s dětmi o majetek?Já osobně mám závazek pouze jeden a ten si řádně platím,nerada bych se svezla s problémy které jsem nezpúsobila,ale v manželství je to asi jiné co se týče majetku.Mám dvě děti pracuji a jsem schopna je obstarat sama.Prosím poradtě mi.
Moc děkuji

Re: dotaz

Mgr. Oldřich Topka, 05.02.2008 14:26:32

Dobrý den, můžete podat návrh na zúžení společného jmění manželů k soudu. A to i v případě, že závazky, které přejímá (nebo neplní) jeden z manželů překračují rozsah, který je přiměřený majetkovým poměrům manželů. Soud po zjištění, že jsou dány dostatečně závažné důvody, může rozhodnout o zúžení společného jmění manželů až na věci tvořící obvyklé vybavení společné domácnosti (§148 občanského zákoníku). K takovým závažným důvodům patří např. jednání druhého manžela na úkor rodiny, dětí, nepřispívání do společného jmění, nesoužití ve společné domácnosti atd. Po takovém zúžení SJM by pak věci, které by "vypadly" ze SJM neměly být případnou exekucí na manžela postiženy.

Naléhavý dotaz

Marta Škvrnová, 05.02.2008 11:58:23

Má matka (69 let) a bratr (r.nar. 1962) bydlí již mnoho let v bytě 1+1 v objektu bývalého státního statku. V roce 1994 objekt koupili noví majitelé. Nechali je tam bydlet, ale žádnou nájemní smlouvu s nimi nesepsali. Když to po nich chtěli, řekli jim, že je uvedeno ve smlouvě o prodeji, že je tam nechají bydlet.
Od státního statku dostali pouze písemnou informaci, že od určitého data mají platit nájem novému majiteli.
V současné době jim jeden z majitelů dal 15 denní výpověď z bytu.Druhý majitel ji nepodepsal. Pokud se nevystěhují hrozí velmi vysokým nájemným. Může je majitel takto rychle vystěhovat, bez náhradního ubytování? Oba mají v objektu trvalý pobyt. V obci nejsou žádné nájemní byty. Velmi děkuji za odpověď.

Nájemné

Lenka Klabalová, 23.01.2008 08:31:56

Bydlíme v nájemným rodinném domě. Nájem se platil trvalým příkazem do té doby než banka přestala existovat. Snažili jsme se platit nájem poštou, kdy jsme si museli vyslechnout stížnosti doručovatelek, že není možné doručit peníze včas a že si je majitel nevyzvedává. Nakonec mi přišli peníze spátky. Doslova jsme čekali u dveří jeho firmy ( neboť adresu jeho bydliště neznáme) majitele ať nám řekne kam máme posílat nájem, ale bezvýsledně. Často jezdí kolem domu, ale není v našich silách se s majitelem nějak domluvit. Jeho zájem o nemovitost byl akorát tehdy kdy nechával ohodnotit dům z důvodu překlanovací půjčky. My jsem na své náklady museli koupit kotel na topení, nechat opravit komín, koupit bojlery apod, neboť takovéto příslušenství už po těch letech bere za své. Majitel se ozve akorát tehdy když ses ním spojíme my a to jen tak, aby nám řekl jakou částku s úrokama mu musíme zaplatit, když jak nám nabízel, si nemůžeme dovolit ten dům koupit. Když se nám podaří se s ním spojit tak slibuje že nám přiveze pokyny kam poslat nájem, ale tím to končí. Jakou dobu v tomto případě má nárok žádat zpětně nájem.Potřebujeme poradit, ale na zaplacení advokáta bychom asi neměli. Moc děkuji.

Re: Nájemné

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.02.2008 14:03:53

Dobrý den,
stížnosti doručovatelek nejsou Váš problém. Pokud Vám pronajímatel není schopen dát číslo bankovního účtu, stále posílejte platby složenkami.
Nájemné může pronajímatel požadovat až 3 roky zpětně.

výpověd nájmu

p.Mishchenko, 18.01.2008 01:40:19

Dobrý den.Nezlobte se,že zase pokouším se získat radu tady na těch to strankach.Samozřejmně bych ráda došla k advokátu, ale je tady dost problemu.Dělam od ponděli do patku 12hod, a pak mám rodinu,o kterou musím se postárat.Aby jsem se mohla dostat k pravnikovi musím si vzít volno.Bohužel v práce ted' nikdo nemůže mně vystřídat.Pokusím se v krátce popsat smlouvu, aby jste mohla jí posoudit.Smlouva je podepaána mezí mnou, a dcerou majítelky, kterou původně chtěli vydávat za mojí kamarádku, a sestavit druhou smlouvu, v které by byla ukázaná částka za nájem 5000Kč, ve skutečnosti platíme 15000Kč.S té druhé smlouvy sešlo, tak že máme napsanou jí bez žádné konkretní častky, a je jen termin vypatý peněz.Předmět najmi je byt.V části čílo III je prava a povinnosti.Tady je napsano, že ja se zavazují řadně o byt pečovat, pojístit jej včetně odpovědnosti za spusobené skody, hdadit udržbu, uklid a pojíštení predmětu bytu,Taký projednaná možnost stsvebních změn na základě písemní smlouvy s pronajímatelem.Pak projednáno skočení najmu, kde je řečeno, že po skončení pronajmu byt musíme vyklídět a předát v puvodním stavu s přehlednutím k obvýklému opotřebení.Pak je sjednáné sankce za nesvoječástné vyklízení bytu.Pak je řečeno,že nájemce je povínen se zdržet zásahu do prav pronajímatele, nad rámec této smlouvy.Prava a povínnosti obou stran, které nejsou uprávené v této smlouvě se pak řídi platnymi předpisy.V zaverečném ustanovení je, že smlouva podepsána dobrovolne, bez žádného natlaku.Tak mám tedy dotáz,zda může ve výpovědí označít za důvod bydlení v bytě cizích lídi, když žádne nejsou označeny v smlouvě.Pak jestli podle zákonu máme nechát klíče majítelce, když to není sjednáno v smlouvě.A pak jestli může nam dát výpověd' na podstavě toho, že být není pojíštěný, a zda je možné toto napravít pozdejším pojíštěním bytu.A pak, jestli se považuje za doručený dopis, který není vyzvednutý, a výzva je s pojena s papírem, označeným modrým pruhem, kde je řečeno, že ten to dopís se považuje za doručený, i když nebude vyzvednout, a zdá máme ten byt uvolnít po 3 měsicích od data doručení, nebo na to musí bzt soudní rozhodnutíMoc děkují za odpověd, a přeju hodně zdaru ve všem.

Re: výpověd nájmu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.02.2008 12:47:17

Dobrý den,
vašich dotazů je opravdu mnoho nad rámec bezplatného poradenství. Navíc je třeba znát přesné znění smlouvy.
Obraťte se na nějakou poradnu on-line. Např. já jako advokát nabízím až na výjimky výhradně on-line právní poradenství na stránkách www.pravnik.org.

Výpověď z nájmu

Alena, 14.01.2008 16:37:29

Nemáte někdo zkušenost s tímto problémem?
Do obecního bytu si nájemník přihlásil svého bratra nebo kamaráda.Sám byt neužívá ,ale nechal si zde trvalý pobyt a nájemné platí svým jménem.Sám ovšem bydlí jinde,kde se nehlásí k trvalému pobytu.Obec vlastní pár bytů a tímto způsobem lidé,kteří jsou v pořadníku nemají šanci na byt.Je nějaká možnost ,jak tento problém vyřešit protože tyto případy se v obci množí? Děkuji za pomoc.

Re: Výpověď z nájmu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 17.01.2008 10:58:19

Dobrý den,
v tomto případě je dán výpovědní důvod dle § 711 odst. 2 písm.c) a d) občanského zákoníku, tedy že nájemce má dva nebo více bytů, příp. neužívá-li byt bez vážných důvodů, nebo jej užívá jen občas.
U těchto výpovědních důvodů není zapotřebí soudní rozhodnutí, stačí výpověď.

výpověd z nájmu

Lenka, 13.01.2008 14:29:41

Prosím o radu.Dostali jsme výpověd z nájmu městského bytu.-Pro neplacení nájemného.Máme ještě šanci to napravit?když dluh doplatím nejednou.Mám zdravotně postižené dítě ,byla jsem v pracovní neschopnosti a neutáhli jsne to ,Nyní opět nájem platím.Jak mám postupovat ,nabízejí ním jen přístřeší v ubytovně,ta není bezbarierová-syn je na vozíku. Děkuji za každou radu. Chci to opravdu zaplatit najednou.

Re: výpověd z nájmu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 17.01.2008 10:55:27

Dobrý den,
dluh zaplaťte a ihned (do 2 měsíců od převzetí výpovědi) podejte soudu žalobu na určení neplatnosti této výpovědi. Jiná možnost (kromě toho, že se dohodnete s městem, což nepředpokládám) není.
V této žalobě uveďte, že jste to již zaplatila, a důvody, které zapříčinily vznik dluhu.

Lze ve výpovědní lhůtě ještě odstoupit od výpovědi nájmu bytu?

Ivana Vorlíčková, 19.12.2007 23:32:41

Dobrý den,
mám pronajatý byt na dobu neurčitou. Z rodinných důvodů jsem podala výpověď z nájmu a do konce ledna mi běží výpovědní lhůta. Našla jsem si nový byt na druhém konci města a chystala se do něj přestěhovat. Situace se nyní ale vyvinula tak, že bych potřebovala zůstat bydlet ve svém současném bydlišti. Zajímalo by mne tedy, zda lze odstoupit od podané výpovědi, když již dva měsíce běží výpovědní lhůta, či zda se musím po jejím uplynutí vystěhovat. Děkuji předem za odpověď.

výpověd nájmu bytu

p.Mishchenko, 17.01.2008 09:11:10

Dobrý den.Moc vás prosím odpovědět na moje dotazy.Jsem cizínka, a tak na spoustu věcí neznám odpověd.V záři měsíce jsme se nastěhovaly do podnajmu.Majítelka bytu, vůbec nechtěla podepisovat smlouvu,motivovala to tím, že chce peníze odkladát pro dceru, a nechce platít daně.My jsme jí vysvětlovaly, že jako cizince musíme být někde přihlašeny.Tak se mnou podepsala takovou provizorní smlouvu s tím, že jí ještě upraví, a vyřeší i další otazky, ohledně internetu, skladování krabic,a odstěhování častí nabytku s jedného pokoje.To vše, až se vráti se zahraničí.Po návratu, žadný se svých slibu nedodržela, a kdýž jsme jí to začaly připomínat, tak se naštvala.Taký se jí nelibilo, že chceme potvrzení o zaplacené častce.Tak za 2 měsíce nam řekla, že at' se stěhujeme.Začala nam posílat poštou výpověd, kterou jsem nevyzvedávala.Ale naposlédy příšlo oznamení s modrým proužkem, v kterém je napsáno.že ten dopís se považuje za doručený, i když ho nevyzvednu.Pri posledním placení najmu majítelka ukazala, co v ´výpovědi napsala.Uvedla, jko duvody, že v bytě jsou cizí lide, což není pravda.Když jsme se tam stěhovaly, tak jsme se hned domluvily, že bude nás tam 5:ja, můj táta, moje dcerka, a dvoje chlapu.Pak jako důvod uvedla, že jme vyměnily zámek, a ona se nemůže dostat k nám do bytu, kdýž třeba bude hořet.My jsme jí vysvětlily, že klíče jí nechat nemužeme, proto že máme v bytě peníze, a drahé věcí, i nikdo nám nezaručí, že nám nezmizejí,na co jme dostaly odpověd, at' si koupíme trezor.A poslední bylo to, že nepojístily jsme byt podle smlouvy,což pro mně bylo prekvapení.Nic takového nam na začatku neřikala, a tedˇmně ukazala, že jsem to podepsála ve smlouvě.Na tuto skutečnost mně neupozornila na začátku, tak jsem to přehladla, až jsem četla smlouvu, a jí podepisovala.Prosím porad'te co máme dělat, a jestli opravdu budeme muset se 3 měsíce odstěhovat.Moc děkují za odpověd

Re: výpověd nájmu bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 17.01.2008 10:53:11

Dobrý den,
ve Vašem případě záleží především na obsahu samotné nájemní smlouvy a bez její znalosti se dá jen ztěží odpovědět.
Asi bude nejlepší, když se smlouvou navštívíte nějakého advokáta, který po jejím zhlédnutí bude jistě schopen Vám poradit.

Výpověď z nájmu bytu - SPĚCHÁ

Z., 13.12.2007 07:12:47

Dobrý den.
MOC Vás tímto PROSÍM o radu v problému: Začátkem měsíce listopadu jsem podepsala "Smlouvu o nájmu bytu" , při jejímž podpisu jsem skládala nájemné na příslušný měsíc + kauci ve výši dvouměsíčního nájmu + provizi realit.kanceláři ve výši jednoho měsíčního nájmu. Sitauce se však, nečekaně, velmi zkomplikovala a já musela smlouvu vypovědět. Což jsem udělala okamžitě, kdy jsem se do této situace dostala /tedy, cca týden před skončením měsíce listopadu/. PROSÍM Vás teď o jedno: Jaká jsou má práva na finanční vypořádání ohledně té kauce??? Mám právo na její vrácení? A ještě jedna věc: Když jsem vypověděla smlouvu a ještě neuplynul ani měsíc od jejího podpisu, nejsem v nějaké tzv."ochranné lhůtě"? MOC Vám DĚKUJI za odpověď!

Re: Výpověď z nájmu bytu - SPĚCHÁ

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 17.01.2008 11:01:01

Dobrý den,
po skončení nájemního vztahu máte nárok na vrácení kauce, pokud tato nebyla použita např. na opravy Vámi způsobených škod, či na úhradu nezaplaceného nájmu.
Tedy, ve Vašem případě by Vám měl pronajímatel vrátit kauci ve výši 2měsíčního nájmu.
Žádná ochranná lhůta zde neexistuje.

Ukončení nájmu

Eva, 11.12.2007 09:47:18

Dobrý den,prosím o zodpovězení tohoto dotazu: jak se postupuje v případě ,že dům s nájemníky má narušenou statiku a ve znaleckém posudku stojí,že to sice není havarijní stav,ale je možná/při dalších posunech domu/destrukce plynových rozvodů a družstvo hrozí odpojením plynu,pokud se nájemníci ihned nevystěhují a to bez ohledu na to,že absolutně nesouhlasí s postupem družstva,které chce nájemníkům zrušit stávající nájemní smlouvy a v náhradních bytech dát smlouvy nové.Družstvo si nechalo zpracovat posudek ohledně plynu z kterého bude vyplývat jasná havárie plynu,obecné ohrožení atd.Může soud učinit nějaké předběžné opatření ,kdy budou nájemníci ihned vystěhováni,kvůli "hrozícímu" nebezpečí a to bez ohledu na to,že družstvo je tímto vlastně dostane z bytů,protože ví,že nájemníci ukončení nájemních smluv nikdy nepodepíší.A v případě,že nájemníci budou souhlasit s odpojením plynu,aby samozřejmě zabránili "hrozící" havárii,jak jinak je družstvo může dostat z bytů?Děkuji za odpověd'.E.

jak mám..

Steffi, 04.12.2007 19:53:19

poraďte prosím jak mám sepsat k soudu žádost aby rozhodl kdo bude po rozvodu užívat nájemní byt.Manžel sice přispívá, ale už skoro rok v tom bytě nebydlí.Děkuji

Re: jak mám..

Konstantin, 06.12.2007 17:07:42

Dobrý den,
v tomto ohledu je občanské právo indiferentní. Dává tedy možnost manželům, aby si své vztahy vypořádali sami. Nestane-li se tak, soud dle § 705 odst. 1 ObčZ (40/1964 Sb.) rozhodne na návrhr jednoho z manželů.

Pokud se tedy nedohodnete s manželem, můžete o rozhodnutí požádat soud žalobou na zrušení práva společného nájmu bytu.

Dále uveďte skutečnosti, podstatné pro vynesení rozsudku soudu: např.: zda jste již byla nájemníkem před uzavřením manželství (spol. nájem manželů neznamená, že by soud k tomuto nepřihlédl), kdo je plátcem nájemného, kdo byt skutečně užívá a hlavně majetkové poměry před manželstvím a aktuální finanční nezávislost obou manželů.

Trumfem v rukávu je určitě stanovisko pronajímatele - koho si přeje míti i nadále ve vztahu nájemním.

A rozhodně si danou žalobu podejte včas.:)

výpověď' z nájmu

Monika S., 27.11.2007 08:07:28

Dobrý den,jsem nájemcem bytu,který patří bytovému družstvu.Jelikož se v naší části domu objevily trhliny,byla zpracována statická zpráva,kde je doporučeno případné vystěhování nás nájemníků (8 rodin)po dobu oprav v domě.Družstvo nám nabízí náhradní byty a tyto jsme ochotni přijmout.Družstvo slíbilo,že po opravách domu se vrátíme zpět do svých bytů-toto je potvrzeno i ve statické zprávě,kde je předpokládaná doba návratu v listopadu 2008.S družstvem jsme se dohodli,že nám nebude rušit naše současné nájemní smlouvy,ale chtěli jsme toto nějak potvrdit v písemné podobě-abychom měli jistotu,že se do svých bytů vrátíme.Dozvěděli jsme se ale,že družstvo pomocí právníka připravuje výpovědi z bytů a tím by naše nájemní smlouvy ukončilo,což v žádném případě nechceme.Z vašich stránek jsem vyčetla,že dle par.711 odst.1 písm.c občan.zák.má na toto právo,ale pouze s přivolením soudu.O soudu zatím nebyla řeč-tohle asi nastane v případě,kdy tyto výpovědi z bytů jako nájemníci nepodepíšeme? Můžete mi poradit,jestli existuje nějaká možnost,např.dohoda s družstvem apod.,abychom se mohli do svých bytů vrátit?Dříve se družstvo vyjádřilo,že souhlasí s naším návratem,ale jeho postup tomu neodpovídá. Samozřejmě,že nikdo ještě neví kolik by případná oprava domu stála a jestli by družstvo bylo ochotno ji financovat,ale výpovědmi z bytů bychom ztratili možnost se vrátit v případě,že by oprava byla finančně únosná a dům by byl opraven.Děkuji za odpověd'.Monika S.

Re: výpověď' z nájmu

Šéfredaktor, 27.11.2007 09:43:53

Dobrý den, pokud Vám družstvo bude chtít nájemní smlouvy ukončit, může se s Vámi buď dohodnout, nebo Vám může dát výpověď s přivolením soudu. Je však otázka, jak moc by bylo v tomto sporu družstvo úspěšné a to zejména s ohledem na to, že oprava má být hotova v 11/08 a do té doby by soudní spor určitě trval. I to by pak mělo zcela jistě vliv na rozhodování soudu.
Nechat si dát od družstva nějaký písemný příslib toho, že se po opravě domu do bytů budete moci vrátit, určitě také má svůj význam.

Mgr. Lucie Jindrová

Re: výpověď' z nájmu

Monika S., 30.11.2007 13:17:54

Dobrý den,omlouvám se za můj druhý dotaz,ale je to z důvodu změny situace.Družstvo si rozmyslelo přístup a odstupuje od výpovědí z nájmu a zřejmě navrhne dohodu mezi námi.Hlavním problémem ale zůstává to,že bezpečně jako nájemníci víme,že nás jakýmkoli způsobem chce dostat z našich bytů.Situace je ted' taková,že družstvo navrhne dohodu a bude se snažit zajistit náhradní byty-potřebovala bych vědět,co můžeme my nájemníci i přes-teď správný postup družstva-dělat,abychom si nějakým způsobem náš návrat zajistili? Od jiného statika jsme se dověděli,že situace není tak vážná,jak družstvo vykresluje a že nevidí důvod proč se vystěhovat už do konce prosince.Tento termín není nikde-ani ve statické zprávě-řekl nám ho ústně jen jeden člověk z družstva.Dal by se nějakým způsobem prodloužit náš pobyt v bytech alesponˇ do doby posledního měření a vyrčení příčiny prasklin v domě-tedy do června 08? A co se stane v případě,že se i přes tento-nyní správný postup družstva-nevystěhujeme? Děkuji za odpověd'.Monika S.

výpověď z nájmu?

Ivan D., 14.11.2007 12:30:36

Dobrý den, jsem vlastníkem bytu, který byl po povodních totálně zničen. Nájemce bydlí v náhradní bytě od města. To ho chce ale asi vystěhovat a donutilo ho podat na mě žalobu o stanovení povinnosti odstranit závady bránící řádnému užívání bytu. Na takové opravy nemám ale peníze. Musela by proběhnout kompletní rekonstrukce (byt byl celý pod vodou). Chci se zeptat, jestli mě může soud stanovit povinnost opravy provést. Mohl bych z nějakého důvodu dát nájemci výpověď (např. že byt není možné užívat, na opravy nemám peníze) a tím obejít toto řízení? Můžu nájemci dát do nájmu jiný byt o patro výš, který je o něco menší a nebyl povodněmi dotčen. Nájemce to odmítá.
Velmi děkuji za brzkou odpověď.

Re: výpověď z nájmu?

Honza, 15.11.2007 15:13:30

Dobrý den,
mrkněte se na §711 občanského zákoníku, kde jsou případy, kdy pronajímatel může vypovědět nájem s přivolením soudu. Myslím, že pro váš případ je ideální písm. c) v odstavci 1 - byt vyžaduje opravy, při jejichž provádění nelze byt užívat...
Pokud nabízíte odpovídající aleternativu ke zničenému bytu a soused ji bez relevantních důvodů neakceptuje, nemá šanci u soudu uspět.

Re: výpověď z nájmu?

Ivan D., 16.11.2007 10:01:00

Díky, zkusím tu výpověď.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »