Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den.
Jsem momentálně na rodičovské dovolené a ta mi končí 29.6.2009. Z firmy kde jsem zaměstnaná na neurčito mi poslali dopis, abych se přišla vyjádřit jestli nastoupím. Firma od 1.5 přechází z nepřetržitého provozu na 3 směnný provoz. Čož já nemohu, protože přítel pracuje na 3 směny. Na personálním jsem řekla, že nemůžu pracovat na 3 směny jen na jednu směnu (raní). Tak mně řekli ať dám výpověď, že na jednu směnu to není možné!! Navrhla jsem ať mi dají výpověď oni pro nadbytečnost. Bylo mi řečeno, že to oni nemůžou, ať ji dám já, že nejsem schopná se jim přizpůsobit.
Chci se zeptat na co mám právo? Kdybych tu výpověď dala měla bych na Úřadu práce nárok na nějakou podporu?
Moc děkuji odpověď Bára
Mám pracovní smlouvu uzavřenou na dobu určitou do doby nástupu paní po rodičovské dovolené - 3 roky. Zaměstnavatel mi tvrdí, že se paní musí vrátit na původní místo, které je v souladu s její pracovní smlouvou, kde má napsáno, že je ekonom a přitom jsou na její nástup blokována dvě místa, nyní moje(ekonom) a účetní. Zajímá mě, zda je možno jí zařadit na místo účetní v o stupeň nižší platové třídě, když má v pracovní smlouvě ekonom a zda je možno takto blokovat dvě pracovní místa na dobu určitou do doby nástupu po rodičovské dovolené. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
16.5.2009 jsou dceři 3 roky a měla bych se vrátit po RD do práce. Zaměstnavatel mi oznámil, že bude firma 12/09 zrušena. Práci pro mě nemají. Nabízí výpověď nebo ukončení PP dohodou s 3měs. odstupným. Chci se hlásit na ÚP jako žadatel o práci. Od kterého datumu - je to do 20.5.09 nebo až uplyne doba 3měs. odstupného? Musí se mnou zaměstnavatel sepsat novou smlouvu a plat. výměr, podle kterého se vypočte podpora v nezaměstnanosti? Děkuji za odpověď. S pozdravem M. Schejbalová
Na ÚP se hlásíte hned po skončení pracovního poměru.
Žádnou novou smlouvu nebude sepisovat.
Podpora se vypočte z pravděpodobného výdělku.
Dobré ráno...
Marně zde na netu hledám odpověď na moji otázku, tak jsem se rozhodla se obrátit na vás. Jsem žena na MD - vybrala jsem si variantu vyplácení rod.příspěvku do tří let věku dítěte, což bude příští rok v únoru. Ale hned po ukončení tzv.půlroční mateřské(28 týdnů) jsem nastoupila zpět do zaměstnání. Pracuji ve firmě již jedenáctým rokem (smlouva na dobu neurčitou) a mmnt mi zaměstnavatel z oragizačních důvodů sdělil, že pro mne není práce, tak ať se vrátím zpět na mateřskou dovolenou. Lidově řečeno, potřebujeme snížit stav a půjdeš ty, páč ti nebudeme muset dávat výpověď a tím pádem ani odstupné...
Mám proto dotaz. Má zaměstnavazel na tuto variantu snížení svých pracovníků nárok? Není v zákoníků práce nějaká podmínka o tom, že pokud se žena vrátí po základní mateřské dovolené do práce, tak ji bezpodmínečně musí zaměstanat? Nebo ji alespoň zaměstnat na nějaký úvazek? Sbnad jsem to vysvětlila tak, že je to k pochopení.
Děkuji za vaši odpověď a s pozdravem....
Dobrý den,
popisu Vaší situace nerozumím - jak můžete být na MD, když dítěti budou 3 roky v únoru 2010; jak to, že pobíráte rodičovský příspěvek a současně chodíte do práce??
§ 195 Mateřská dovolená přísluší po dobu 28 týdnů; po návratu z MD musí být zaměstnanec zařazen na své původní pracovní místo.
§ 196 Rodičovská dovolená se poskytuje matce dítěte po skončení mateřské dovolené, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let. Po návratu z RD musí být zařazen na práci podle pracovní smlouvy.
Pokud je pracovnice na mateřské a rodičovské dovolené, nemůže dostat výpověď ani z org. důvodů. Když jí MD nebo RD skončí, může dostat výpověď jako ostatní.
Nejprve jsem byla na úřad přijata do podatelny.V kanceláři šla paní na RD a bylo mi dočasně nabídnuta její židle.Do podatelny byla přijata nová síla na dobu urč..Po roce jí zapomněl ředitel prodloužit smlouvu,automaticky přešla na dobu neurčitou.Podle rozdělení prac. nesmí být v podaleně dvě pracovnice a tak jsem byla i papírově převedena na lepší místo po paní na RD.máme teď stejnou smlouvu na neurčito i náplň práce,ale jsme dvě na jednu židli.ředitel to vyřešil tak,že se paní z RD bude vracet až po třech letech,resp. v den po narozkách syna, a že to je dost dlouhá doba.jsme úřad,kde všichni máme stejnou prac. smlouvu,pouze se liší prac. nápně.paní se vrací už za rok,po RD.určitě volné místo nebude,ani nebude možné "jednu židli vytvořit".jak bude postupovat nadřízený?dostane výpověď automaticky ona,když se vrací z RD,nebo je to tak,že se může vedoucí rozhodnout,kterou si z nás ponechá.Ona má potřebnou technickou odbornost a dítě,já jsem bezdětná,ale bez potřebné odbornosti.dík zanázor
Zaměstnavatel se může rozhodnout, koho si ponechá, a druhé pracovnici dát výpověď pro nadbytečnost, k tomu patří 3-násobné odstupné.
Podle mne by si měl nechat tu pracovnici, která bude lépe pracovat.
Ale jestliže nemáte potřebnou odbornost, jak uvádíte, tak se obávám, že výpověď dají Vám (i z toho důvodu, že Vám ji mohou dát v takovém předstihu, aby při návratu té paní z RD již pro ni bylo místo volné - jí totiž výpověď v době RD dát nemohou).
Dobrý den. Dne 21.11.08 se mám vrátit po RD do práce. Dnes mi firma nabídla místo jiné než jsem vykonávala a než mám napsané v pracovní smlouvě, ale ve stejném oboru. Toto místo je navíc v Ostravě, mé původní bylo v Praze. A nabízí mi ho za plat obvyklý Ostravě, tedy asi o dost nižší. V pracovní smluvě mám napsáno, že místem výkonu práce jsou všechny pobočky firmy (firma je má i v zahranicí). Nevím, co mám dělat. Do Ostravy nastoupit nemůžu. Má firma na takovou nabídku právo? Do kdy musím na takovou nabídku reagovat?
Děkuji za odpověď
Markéta Hojková
Dobrý den, žádná lhůta na reakci stanovena není. Mělo by to být bez zbytečného odkladu, tj. tehdy, když máte dostatek informací k tomu, abyste se rozhodla. Po návratu z RD nemáte nárok na původní místo, ale musí Vás zaměstnat v souladu se smlouvou. Pokud Vás ovšem chtějí přeložit na tak vzdálené pracoviště, pak to bez Vašeho souhlasu nepůjde a to i přes velmi široce sjednané místo výkonu práce. Vaším pravidelným pracovištěm je totiž Praha. Pokud tedy jejich návrh nepřijmete, je na nich, jak věc vyřeší. Mohou Vám dát výpověď pro nadbytečnost, ale k tomu patří 3-násobné odstupné.
Jinak není důvod, proč by Vám firma nemohla takovou nabídku učinit. Jde pouze o návrh, na tom není nic v rozporu se ZP.
Dobrý den. Dne 15.11.08 budou synovi 3 roky a při nástupu na RD bylo písemně dohodnuto, že 18.11.08 nastoupím zpět do práce. Minulý týden mi oznámili, že pro mě nemají místo a mohou mě vzít pouze na poloviční úvazek (sice jen dočasně ale bez záruky). Za týden mě čeká schůzka s personalisty a chtěla bych se na toto jednání pečlivě připravit. Hodně jsem se dozvěděla z Vašich odpovědí na toto téma, ale stále mi není jasné, pokud nepodepíšu změnu pracovní smlouvy, která by se mě PRAVDĚPODOBNĚ v tomto případě týkala, jestli mám nárok na odstupné nebo je to bráno jako odmítnutí nabízeného pracovního místa?? Nerada bych o práci přišla, ale poloviční úvazek a především ta poloviční mzda pro mě nic neřeší.Od září platím i MŠ,abych měla zajištěno hlídání. Děkuji a přeji příjemný den.
Dobrý den, po návratu z RD máte nárok na přidělení práce, která odpovídá Vaší pracovní smlouvě. Pokud takovou práci nemají, mohou navrhnout změnu podmínek, kterou ovšem musí odsouhlasit obě strany. Pokud změnu neakceptujete (nebo není vůbec navržena), pak dochází k překážce v práci na straně zaměstnavatele a musí to řešit. Pak Vám mohou dát výpověď pro nadbytečnost, ovšem s 3-násobným odstupným. Nebo se na rozvázání PP dohodnete, musíte si však pohlídat, aby byl v dohodě jasně uveden důvod skončení PP, protože nárok na odstupné máte i v tomto případě. A když Vám nepřidělí práci podle smlouvy, pak Vám do doby skončení PP musí platit náhradu mzdy. V případě výpovědi to tedy znamená náhradu mzdy ještě i za 2 měsíce výpovědní doby.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com