přídavky na děti - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

přídavky na děti

Petra Ratajová, 24.10.2008 06:30:55

dobrý den, jsem opravdu velmi zklamaná , poraďte mi, na čí straně je právo.
Jsem rozvedená matka se dvěma dcerami 16 a 18 let. Obě studující střední školu. Po poslední žádosti o dětské přídavky, jsem dostala odpověď, že nemáme nárok, protože naše životní minimum přesáhlo vypočítanou čásku. Loni jsem dostala od Úřadu práce příspěvek na zřízení pracovního místa, který mi započítali do příjmu a připočetli k celkovým příjmům. všechny peníze na zřízení pracovního místa jsem použila na nákup inventáře do učebny, protože v ní vyučuji cizí jazyk. Stát mi pomohl , dal mi podmínky, které jsem dodržela, jak jinak a teď mi řekli, že tyto peníze byly pro mně příjmem na živobytí v loňském roce....To je nespravedlivé. Byla jsem půl roku zaměstnaná ve školství a půl roku na podpoře v nezaměsta. Jsme tři lidi na můj jediný příjem . To se mi stát vysmívá a ukazuje mi, že vlastně nemám nárok na sociální požitek, protože PROČ?????? Prosím, napište mi, jak na to. Díky, Petra R.

Re: přídavky na děti

Mgr. Oldřich Topka, 29.10.2008 14:29:17

Dobrý den, každý úřad postupuje přesně v rámci, který má ze zákona vyhrazený. Úřad státní sociální podpory tak při posouzení nároku na dávku vychází hlavně ze životního minima a z příjmů posuzované domácnosti. Tato kritéria si však úřad nevymýšlí sám, ale vychází ze zákonů (dotaz, proč je zákonná úprava taková, by měl směřovat na legislativce).
Přesný výčet příjmů obsahuje §5 zákona o státní sociální podpoře (§117/1995 Sb.). Příspěvek, o kterém píšete, tam však výslovně upraven není. Kromě podání odvolání, doporučuji ještě konzultaci na právním oddělení příslušného úřadu, kde požádejte o přesné sdělení konkrétního ustanovení, z něhož úřad vycházel při rozhodování o přiznání dávky. Jestliže nebude vysvětlení dostatečné, můžete požádat o stanovisko přímo na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Re: přídavky na děti

Petra Ratajová, 02.11.2008 19:31:04

děkuji Vám milý pane za Vašu radu, jste muž na správném místě. Jedu dál. Petra R

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »