Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
kamarád ponechal před několika lety k užívání svůj byt tehdejší přítelkyni. Využívání této byt. jednotky nebylo ani ošetřeno Nájemní smlouvou. V současné době tuto ženu již několikrát vyzval odkoupení, ale ona přesto na to nereaguje. Dodatečně zjistil, že zmíněná paní má na adrese hlášeno trvalé bydliště a asi před měsícem mu došla upomínka k neuhrazení jednotlivých měsíčních splátek. Rozhodl se tedy tento byt prodat třetí osobě.
Může takto člověka vystěhovat i bez soudního rozhodnutí a bez tříměsíční zákonem dané lhůty? Co vše potřebuje k tomu, aby svým jednáním nijak neporušil zákon?
Děkuji za brzkou odpověď.
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že se nejedná o nájemní vztah, nevztahují se na to předpisy o úpravě nájmu a tudíž se zde žádná tříměsíční lhůta nepoužije. Ať kamarád dotyčnou jednoduše vyzve k tomu, aby byt opustila a pokud to dobrovolně neučiní, ať podá žalobu soudu na její vyklizení. Bez takového soudního rozhodnutí jí však proti její vůli vystěhovat nemůže, tím by se mohl dopustit trestného činu.
Dobrý den,
pronajímám byt a protože mi nájemník přestal platit nájemné (i se mnou přestal komunikovat), poslala jsem mu doporučeným dopisem výpověď. Nájemník si ale doporučený dopis odmítl převzít a mě se vrátil zpět. Ve smlouvě mám uvedeno, že výpovědní lhůta vstoupí v platnost datem dodání doporučeného dopisu na poštovní úřad. Mohu považovat tento doporučený dopis, i když se mi vrátil zpět, za doručený a tedy, že tříměsíční výpovědní lhůta začala běžet?
Předem moc děkuji za odpověď.
RZ
Dobrý den, takové ujednání o začátku běhu lhůty odporuje zákonu. Ten stanoví, že výpovědní lhůta začíná běžet až od měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byla výpověď doručena (§710/2 občanského zákoníku), takže takové ujednání je neúčinné. Dopis se vrátil, Vy jste mu tedy výpověď zatím platně nedoručila, tudíž žádná výpovědní lhůta neběží. Pokud se v bytě zdržuje, doporučuji mu předat výpověď osobně za přítomnosti nějakého svědka (pro případ, že bude tvrdit, že nic nepřevzal).
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com