Výpověď z nájmu bytu doporučeným dopisem - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Vystěhování

Miroslav Meduna, 31.10.2008 13:50:44

Dobrý den,
kamarád ponechal před několika lety k užívání svůj byt tehdejší přítelkyni. Využívání této byt. jednotky nebylo ani ošetřeno Nájemní smlouvou. V současné době tuto ženu již několikrát vyzval odkoupení, ale ona přesto na to nereaguje. Dodatečně zjistil, že zmíněná paní má na adrese hlášeno trvalé bydliště a asi před měsícem mu došla upomínka k neuhrazení jednotlivých měsíčních splátek. Rozhodl se tedy tento byt prodat třetí osobě.
Může takto člověka vystěhovat i bez soudního rozhodnutí a bez tříměsíční zákonem dané lhůty? Co vše potřebuje k tomu, aby svým jednáním nijak neporušil zákon?
Děkuji za brzkou odpověď.

Re: Vystěhování

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.10.2008 16:49:53

Dobrý den,
vzhledem k tomu, že se nejedná o nájemní vztah, nevztahují se na to předpisy o úpravě nájmu a tudíž se zde žádná tříměsíční lhůta nepoužije. Ať kamarád dotyčnou jednoduše vyzve k tomu, aby byt opustila a pokud to dobrovolně neučiní, ať podá žalobu soudu na její vyklizení. Bez takového soudního rozhodnutí jí však proti její vůli vystěhovat nemůže, tím by se mohl dopustit trestného činu.

Výpověď z nájmu bytu doporučeným dopisem

Radka Zubálová, 22.10.2008 10:44:20

Dobrý den,
pronajímám byt a protože mi nájemník přestal platit nájemné (i se mnou přestal komunikovat), poslala jsem mu doporučeným dopisem výpověď. Nájemník si ale doporučený dopis odmítl převzít a mě se vrátil zpět. Ve smlouvě mám uvedeno, že výpovědní lhůta vstoupí v platnost datem dodání doporučeného dopisu na poštovní úřad. Mohu považovat tento doporučený dopis, i když se mi vrátil zpět, za doručený a tedy, že tříměsíční výpovědní lhůta začala běžet?
Předem moc děkuji za odpověď.
RZ

Re: Výpověď z nájmu bytu doporučeným dopisem

Mgr. Oldřich Topka, 30.10.2008 13:56:35

Dobrý den, takové ujednání o začátku běhu lhůty odporuje zákonu. Ten stanoví, že výpovědní lhůta začíná běžet až od měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byla výpověď doručena (§710/2 občanského zákoníku), takže takové ujednání je neúčinné. Dopis se vrátil, Vy jste mu tedy výpověď zatím platně nedoručila, tudíž žádná výpovědní lhůta neběží. Pokud se v bytě zdržuje, doporučuji mu předat výpověď osobně za přítomnosti nějakého svědka (pro případ, že bude tvrdit, že nic nepřevzal).

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »