Dědictví - podvod - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Zřeknutí se dědictví osobou zplnomocněnou k vyřízení dědictví

Pavel Čech, 04.08.2011 18:02:52

Dobrý den,
po úmrtí mého otce jsem z důvodu mého pracovního pobytu v zahraničí zplnomocnil k vyřízení dědictví jeho druhou poz. manželku, která se za mne (ačkoliv jsem to neměl v úmyslu) zřekla dědictví a odmítala mi nahlédnout do spisu dědického řízení. To jsem si musel zajistit sám na Okresním soudu.
Soudní komisařka která vyřizovala toto dědické řízení mi na můj dotaz k zdůvodnění tohoto ustanovení napsala toto:
"V této plné moci nejsou uvedeny žádné pokyny či příkazy, jak má zmocněnec v dědickém řízení postupovat. Dědické řízení proběhlo v souladu se zákonem."
Ačkoliv jsem v plné moci opravdu neuvedl jak si má zplnomocněná pozůstalá počínat, zřeknutí se dědictví jsem neměl v úmyslu. Dohodli jsme se na tom, že pozůstalost se rozdělí mezi námi pozůstalými podle platných zákonů.
Domnívám se, že ze strany soudní komisařky došlo k porušení § 463 O.zákoníku.
Potřeboval bych vědět, jestli je toto Dědické řízení právně napadnutelné a jestli mám šanci se dědictví domoci.
Díky.

Re: Zřeknutí se dědictví osobou zplnomocněnou k vyřízení dědictví

Karel Dlouhý, 04.08.2011 22:23:58

"Domnívám se, že ze strany soudní komisařky došlo k porušení § 463 O.zákoníku"
- ano, jsem téhož názoru.
Obraťte se na advokáta.

znovuotevření dědictví

Lenka Morawiecová, 23.03.2008 21:26:57

Dobrý den,
Otec zemřel před 4 lety,zanechal závěť,psanou vl. rukou,závět byla ale dopisována s dalším-jiným datumem, svědek nebyl podepsán žádný,tato závět byla uznána jako právoplatná,i když otec řekl,že má novou,kterou matka nedala,nebo o ní nevěděla.V této podané závěti je totiž dědicem veškerého nemovitého majetku ona a ost.movitý majetek má být rozdělen dle zákona/ jsme 3 sestry/.Movitý majetek– 2-gen.opr.rod.dům, nezkolaudovaná další stavba určená k bydlení, zahrada. Matka uvedla,že movitý majetek nemá,jen bezcenné staré šatstvo apod.Otec zemřel v 50-letech a měl několik cenných starožitných věcí,které matka neuvedla.Tudíž i když jsme nebyly žádná z dcer vyděděné,nezdědily jsme vůbec nic.Matka má dalšího nového přítele, který si nárokuje rod.dům i další stavbu.Proti tomuto usnesení jsme se bohužel žádná z nás neodvolaly.Za jakých podmínek lze nahlédnout do tohoto spisu na soudu a lze znovu otevřít řízení dědictví a jaká je šance na úspěch změny dědictví? děkuji Vám za odpověď

Dědictví - podvod

LJ, 12.11.2007 17:17:06

Dobry den, mam prosim dotaz. Sestra dostala od rodicu za jejich zivota chalupu. Pak zemrel otec. Matka mi darovala garsonku. Sestra pozdeji od maminky lsti ziskala bezmala 200.000 Kc. Vzala ji do banky a tam ji nechala podepsat prikaz k prevodu na jeji ucet. Myslela, ze si pouze overuji jeji podpis - na zkousku. Jelikoz je maminka stara, nechce se soudit, hadat ... Lze, abych trestni oznameni podal ja, jako syn? Pripadne, myslite, ze je realna sance dostat tyto penize zpet? LJ

Re: Dědictví - podvod

Šéfredaktor, 13.11.2007 14:47:12

Dobrý den, trestní oznámení může podat kdokoli, kdo ví nebo má podezření o tom, že byl nebo mohl být spáchán trestný čin; nemusí být tedy poškozeným. V tomto případě však budete omyl prokazovat obtížně. Ale můžete se o to pokusit.

Mgr. Lucie Jindrová

Re: Dědictví - podvod

LJ, 13.11.2007 19:05:33

Vazen pani Jindrova,

moc Vam dekuji za rychlou odpoved.

Mam jeste dve doplnujici otazky, prosim.

1) Da se odhadnout, kolik me bude pripadne soudni rizeni stat?

2) Pokud se nic neprokaze, mohla byt zalovana osoba podat naopak zalobu na me, ze jsem ji krive obvinil?

Jeste jednou dekuji.
S pozdravem

LJ

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »