převod nemovitosti - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

uvedení v omyl při prodeji nemovitosti

Marta K., 31.12.2011 14:14:53

Před rokem, 3 roky po koupi nemovitosti jsem při převodu nemovitosti na svou matku zjistila , že mi byla tato prodána bez podílu na jednom pozemku- zřejmě omylem. Kontaktovala jsem realitní kancelář a předchozího majitele, ten však odmítl prodat za 1 kč tento podíl, jak realitka navrhovala. K dohodě nedošlo.Poté jsem byt darovala matce a věc jsem neřešila.
Je možné ještě věc utevřít a případně podat žalobu pro uvedení v omyl? Původně sice neúmyslný, ale v době upozornění již úmyslný?

Re: uvedení v omyl při prodeji nemovitosti

Karel Dlouhý, 31.12.2011 17:17:25

Vy jste koupila to, co je uvedeno v kupní smlouvě. Byt jste darovala matce.
Tak nevím, co byste teď chtěla řešit.

rozšíření SJM

Vladimír, 25.12.2011 17:33:22

Dobrý den, koupili jsme s přítelkyní družstevní byt a je napsán na přítelkyni. Nyní jsme již manželé, ale členská práva na byt na mě družstvo nemůže údajně převést, nebo spíše rozšířit. Jak postupovat, aby byt zůstal můj, v případě, že by se s manželkou něco stalo. Manželka má z prvního manželství syna, který by byt zřejmě dědil. Děkuji.

zemědělský půdní fond a stavba

Erika Vlnata, 29.08.2011 22:31:10

pred 2 rokama jsem koupila pozemek.jsem narozena v cesku ale ziju v holandsku takze mam hol. pas. po koupeni pozemku jsem zazadala o stavebni povoleni ktere bylo zamitnuto protoze pozemek je zaregistrovany jako trvanlivy porost a zemědělský půdní fond a ja sem cizinka.penize pryc ,stavba pryc.
muj bratr my pomohl ze to vse na sebe prebral azazadal o stav.povoleni.ted je vse vyrizene amuze se stavet.ma otazka je jestli mohu ten pozemek se stav. povolenim na sebe prepsat.vym ze to neni podle zakona co jsem udelala ale chci se taky jednou vratit zpatky.kde najdu zakony o nemovitosti a jine statni prislusenstvy?mam vubec sanci to nechat prepsat? mam jen cizinecky pas o prechodnem pobytu co je vydany v tabore.

Re: zemědělský půdní fond a stavba

právní vrba, 30.08.2011 11:17:40

Pro jistotu nechte bratra na pozemku rozestavět rodinný dům (nezastřešené přízemí), ať tuto rozestavěnou stavbu nechá zapsat do katastru (čestné prohlášení + geometrický plán, vymezující zastavěnou plochu) a následně Vám ji může prodat či darovat.

Převod práva k nemovitostem

Petr Popsíšil, 18.08.2011 08:10:42

Dobrý den,

poprosil bych vás, o odpověď na následující problém.

Půjčil jsem fyzické osobě peníze na řádnou smlouvu o půjčce dle ObčZ. Společně s tímto byla uzavřena smlouva o zajištění převodu práva k nemovitostem ve výlučném vlastnictví dlužníka. V této smlouvě byla rovněž uvedena skutečnost týkající se předmětné smlouvy o půjčce a vymíněno, že pokud dlužník nezaplatí půjčený peníz, pochopitelně po urgencích a snaze po mimosoudním smíru, je věřitel oprávněn využít zajištěného převodu práva k nemovitostem a tyto nabýt do svého výlučného vlastnictví.

Jak mám postupovat v rámci jednání s katastrálním úřadem, popřípadě jaký je zákonný postup v případě, že věřiteli vznikla splatná pohledávka z půjčky, kterou dlužník odmítá zaplatit z důvodu, že na to nemá? Jak tedy dospět k nabytí vlastnického práva k nemovitosti?

Velmi děkuji za odbornou odpověď.

Re: Převod práva k nemovitostem

právní vrba, 23.08.2011 15:05:03

Zajišťovací převod práva je v našem právním řádu zmíněn, nikoliv však dostatečně upraven. Proto bývá tento institut často využíván místo tzv. propadné zástavy a soudy jej rády prohlašují za neplatný pro obcházení práva. Najměte zkušeného advokáta.

Re: Převod práva k nemovitostem

Petr Novák, 11.12.2011 22:06:53

Jediný 100% způsob je prodej nemovitosti ve veřejné dražbě a proplacení případného nadbytku dlužníkovi. Máte-li ve smmlouvě o zajišťovacím převodu práva k nemovitostem ujednáno, že v případě prodlení si nemovitost ponecháte, je to v rozporu s účelem zástavního práva a takové ujednání bude u soudu pro rozpor se zákonem prohlášeno za neplatné. Nedoporučuji ho využívat. Dlužník je chráněn v tom smyslu, aby nepozbyl majetek v hodnotě značně převyšující výši závazku. Slušný věřitel si vezme to, co mu náleží, tj. peníze po zpeněžení majetku dlužníka.

převod nemovitosti

martin kudej, 05.02.2011 17:46:06

Dobrý den
Chci se zeptat jak udelat když maminka vlastni dum cca 1rok dum by chtela přřevect na svoji dceru a jejiho partnera v poměru vlastnictví 75:25 . Je to vubec mozne a jake daně se platí? Děkuji za radu

Re: převod nemovitosti

Lucie Jindrová, 09.02.2011 11:13:50

Dobrý den,
vaše matka může samozřejmě dům "převést" - je však otázka, co převodem máte na mysli; zda darování prostřednictvím darovací smlouvy nebo prodej prostřednictvím kupní smlouvy. Předně musím doporučit, aby pokud se má jednat o dar, dům darovala pouze dceři a ne fakticky cizí osobě. Při darování dceři nebude hradit žádné daně. Při prodeji se platí 3% daň z převodu nemovitostí a samozřejmě 15% daň z příjmů.

Nemovitosti

Michal Novák, 25.01.2011 23:00:47

Dobrý den.
Měl bych takový zvláštní dotaz. Začínám podnikat s nemovitostmi, a to tak, že nejdříve najdu zájemce, poté mu najdu, co požaduje (např. u firmy XY) a pak zájemce kontaktuji, že mám pro něj vhodnou nabídku. Jde mi o to, že když firma XY nabízí nemovitost např. za 5.000.000,- Kč a já bych ji chtěl prodat klientovi třeba za 5.100.000,- Kč, zda by to šlo udělat tak, abych nemusel používat vlastní kapitál na nákup od firmy XY, ale zájemce rovnou koupil nemovitost za 5 mil. (pro firmu XY)+ 100.000,- (pro mě). A jak by to bylo s převodem nemovitosti v tomto případě? Děkuji

Re: Nemovitosti

Karel Dlouhý, 26.01.2011 15:08:36

To si to představujete divně :-(

Samozřejmě si můžete nemovitost koupit - ale pak si to třeba zájemce rozmyslí :-(

Běžnější je, že se zájemcem podepíšete zprostředkovatelskou smlouvu, v níž je uvedená Vaše provize.

převod nemovistosti

Iva Mitlehnerová, 29.06.2010 10:30:37

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co je všechno potřeba udělat při převodu chaty mé matky na mého syna. Mám ještě dva sourozence - hrají při tomto převodu nějakou roli? Musí s převodem souhlasit? Platí se nějaká darovací daň? Děkuji za odpověď.

Re: převod nemovistosti

Milan Zeman, 29.06.2010 13:28:46

S převodem souhlasit nemusí - Vaše matka si může s majetkem disponovat jak chce. Darovací daň se mezi přímými příbuznými neplatí. K převodu budete potřebovat doklad o nabytí vlastnického práva k nemovitosti Vaší matkou, sepíšete darovací smlouvu v šesti vyhotoveních a podpisy na každém vyhotovení ověříte u notáře. Poté jen podáte návrh na vklad za cca 500,- Kč.

Pavla Pokorná, 01.07.2010 07:43:51

Vaše odpověď obsahuje chyby. Doklad o nabytí vlastnického práva není potřeba, pokud se to stalo po 1.1. 1993. Podpisy se ověří pouze na jednom paré smlouvy.

Milan Zeman, 01.07.2010 10:50:06

Děkuji za upozornění. Vycházel sem z vlastní zkušenosti s darováním nemovitosti a nedošlo mi, že po zřízení KN se postupuje jinak, protože v mém případě se jednalo o nabytí v roce 1963.

Převod půlky bytu

Luba Kamenická, 17.05.2010 13:33:03

Dobrý den, žiji již 6 let ve společné domácnosti se svým partnerem, nejsme sezdáni. V loňském roce jsme si pořídili do osobního vlastnictví byt, který jsme zrekonstruovali. Tento byt je napsaný na mého partnera. Vzhledem k tomu, že jsme investovali oba veškeré úspory, chceme byt napsat na nás oba. Nevíme, jak postupovat a co vše je k tomu zapotřebí. Je nutný odhad a darovací smlouva? Platí se daň z převodu i v tomto případě? Děkuji za odpověď.

Re: Převod půlky bytu

Pavla Pokorná, 18.05.2010 12:37:25

Potřebujete darovací smlouvu, kterou Vám partner daruje ideální polovinu bytu. Odhad nepotřebujete. Pokud žijete více než rok ve společné domácnosti, jste od darovací daně osvobozeni.

Převod členských práv bytu

Jana Fraňková, 12.03.2010 17:33:53

Dobrý den moc bych potřebovala poradit. S manželem již vlastníme jeden byt( který jsme koupily dříve než jsem byli manželé- do osobního vlastnictví a majitelem je manžel)nyní jsme se rozhodli kopupit byt hned vedle nás a po nějakém čase spojit. Otázka na Vás zní zda si mohu napsat byt jen na sebe i když jsme manželé, tedy zda nemusí být uveden manžel v převodní smlouvě i obecně, prostě bych chtěla , aby byt byl jen na mě jelikož manžel má na sebe byt předešly, který jsme spláceli spolu , ale je jen na manžela. Moc děkuji za rychlou odpověd v pondělí jdeme podepsat smlouvu.jsme krapek v časové tísni hlaavně mě ani nenapadlo, že by to automaticky nešlo napsat jen na mě děkuji Moc Jana Fraňková

prepis pozemku

karel krymlak, 03.03.2010 21:01:50

dobry den chtel bych se zeptat jsem s pritelkyni uz 3roky a jeji deda bude prepisovat pozemek na me aby jsme si mohly postavit rodinny domek jen kvuli tomu ze budu mit vetsi sanci sam dostat hypoteku na ten domek nez s pritelkyni.A abych prave tim pozemkem mohl rucit a potreboval bych vedet do jaky skupiny bych patril pri ty darovaci dani jestly do skupiny 2 nebo az ta 3 skupina nebo jestly existuje jina moznost prevodu aby jsme nemuseli platit nejakou dan nebo odhad toho pozemku prozatim dekuji za odpoved

Re: prepis pozemku

Pavla Pokorná, 05.03.2010 14:47:15

Vy budete mít větší šanci na hypotéku sám než s přítelkyní? To je nějaké divné ne?
Vy jste pro dědu přítelkyně cizí člověk, nejste příbuzní, takže to bude 3.skupina.
Myslím, že to od dědy není fér, nebo tomu nerozumí, ale pozemek by měl darovat buď své vnučce anebo Vám oběma.
Dneska kdy končí spousta vztahů, tak Vy budete mít pozemek a přítelkyně nic. To je opravdu divný postup.

Re: prepis pozemku

karel krymlak, 05.03.2010 19:17:54

dobry den ja vim ze to neni fer ale prave stou hypotekou pritelkyne nema tak dostacujici plat na to abysme tu hypoteku dostaly a bylo mi receno ze sam mam vetsi sanci prej kvuli tomu ze by bylo vetsi zivotni minimum atd ale jinak mame v planu se vzit ale az kdybysme se vzaly tak by se to prevedlo na oba a jestly se muzu zeptat kdyz nevlastnim nic a deda to prevede na ni muze mi tim pozemkem rucit a ja jen na sebe si vzit hypoteku na tu novostavbu kterou by se taky rucilo jinak prozatim dekuji za informace

přepis nemovitosti

Lucie Vodáková, 09.11.2009 15:13:01

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné přepsat byt, který vlastní tchán a ručí tímto bytem na překlenovací úvěr. A platila by se nějaká daň při tomto převodu, když byt vlastní zhruba půl roku? Děkui za odpověď.

Prepis nemovitosti

Pavel Polacek, 06.11.2009 15:04:19

Dobry den,

moje matka vlastni idealni 1/4 RD a chtel bych se zeptat jak mam postupovat pri prepisu na katastru a co vsechno budu potrebovat. Dekuji Polacek

Zúžení SJM-zastavená nemovitost

Markéta Muzikářová, 25.02.2009 13:42:13

Prosím o radu.S manželem vlastníme rodinný dům a pozemek, na kterém je zástavní právo smluvní z důvodu hypotéky.Nyní chceme provést zúžení SJM, tak, že majitelem domu se stanu já.Spolu s manželem zůstaneme dále spoludlužníci na hypotečním úvěru.V bance nám bylo řečeno, že proti tomu nemají námitek,ale údajně může nastat problém s katastrem nemovitostí, jelikož prý "neradi dělají" zápis změny vlastníka nem.,pokud na ní vázne zást.právo.Existuje řešení? Děkuji.Muzikářová

Přepsání bytu

Ivana Karvánková, 25.02.2009 10:09:26

Dobrý den.Můžou si manželé sami sepsat žádost o přepsání bytu v SJM na jednoho z manželů(bez notáře) a vložit do katastru?Pouze s ověřenými podpisy.

Darování nebo Dědictví ?

Iveta Součková, 23.02.2009 12:25:00

Dobrý den
Prosíme o radu, rodiče vlastní nemovitost ( na kterou ještě splácí úvěr) a chtěli by jí darovat svému synovi. Šla by sepsat nějaká dohoda která by zavázala syna že je tam nechá dožít a vyplatí své 2 sestry Z částky která byla již na úvěru zaplacena a zbývající úvěr by doplatil. A taky zavázání sester, že si nemovitost nebudou nárokovat. Prosím o radu jak postupovat. Děkuji Součková

KS vs. převod nemovitosti

Květa Schneiderová, 12.01.2009 11:58:34

Dobrý den, jsem spoluvlastnikem pozemku (celkem 7 vlastniku), pricemz 2 ze spoluvlastniku meli na svych podilech exekuci. Jelikoz ostatni spoluvlastnici chteli tyto pozemky prodat, rozhodla jsem se, ze zaplatim temto 2 spoluvlastnikum sjednanou castku na zaklade smlouve o smlouve budouci, aby mohli uhradit jejich dluhy. Pote se mela zrusit exekuce a pozemky mely byt na zaklade kupni smlouvy prevedeny do meho vlastnictvi. Jelikoz mi tito vlastnici zamlceli, ze je proti nim veden dalsi navrh na exekuci, ackoliv takove prohlaseni bylo soucasti kupni smlouvy, uzavreli jsme po zruseni techto exekuci radnou kupni smlouvu. Pri podani navrhu na prevod nemovitosti u katastralniho uradu jsem vsak narazila, jelikoz behem tech 30 dnu od podani zadosti o prevod a rozhodnutim KU přišel na katastr nemovitosti dalsi exekutor a pozemky opet zaplomboval. Nemam tedy nyni pozemky ani penize. Je neprovedena KS stale platna a maji tito dva vlastnici vuci mne zavazek naporad, anebo je zde promlceci lhuta?

Re: KS vs. převod nemovitosti

Mgr. Oldřich Topka, 05.02.2009 15:05:15

To si musíte nechat zrevidovat smlouvu u právníka. Jejich závazek prodat pozemky platí, ale pokud je ve hře exekutor, je vše mnohem komplikovanější.

převod nemovitosti

Daniela Novotná, 04.01.2009 20:21:45

Dobrý den, moje rodiče společně vlastní nemovitost,kde bydlíme solečně.Nyní chtějí nemovitost přepsat na mne.Jak se postupuje, a platí se daň?Nebo jen dr.za přepis?Je potřeba odhad?A je možná nějaká sleva, když mám postižené dítě III.stupně.Děkuji Novotná

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.01.2009 12:36:09

Dobrý den,
stačí s rodiči sepsat darovací smlouvu a tu vložit do katastru nemovitostí. Vzhledem k tomu, že jste osvobozena od darovací daně, nepotřebujete ani odhad a nebudete podávat ani dańové přiznání. Doporučuji nechat si smlouvu vyhotovit advokátem.

Darovací slouva

Marcela Hofmanová, 23.10.2008 12:43:22

Dobrý den, můj dotaz je prosím ten: manžel chce na mě přepsat polovinu nemovitosti, sepíšeme smlouvu a vložíme do katastru nemovitostí. Má nějaký vliv na naše podílové vlastnictví hypotéka na tento dům, kterou má manžel napsanou na sebe?

Re: Darovací slouva

Mgr. Oldřich Topka, 30.10.2008 14:43:46

Dobrý den, obdobně platí to, co je v odpovědi na předchozí dotaz. Převod možný je, musíte si ovšem důkladně prověřit hypoteční podmínky, abyste se zbytečně nevystavili nějaké sankci ze strany banky.

přepis nemovitosti

vm, 23.10.2008 12:23:06

Dobrý den, potřebuji radu, zda je možné přepsat nemovitost z rodičů na mě (na základě darovací smlouvy s tím že rodičům zřídím věcné břemeno dožití), pokud tato nemovitost byla dána do zástavy bance na hypotéku. Je toto právně možné a za jakých podmínek a musí s tím přepisem - darováním souhlasit banka? Moc děkuji.

Re: přepis nemovitosti

Mgr. Oldřich Topka, 30.10.2008 14:39:47

Dobrý den, darovat nemovitost lze i v tomto případě. Zástava na nemovitosti však bude váznout i nadále, banka tak svou pohledávku může nárokovat i proti každému dalšímu vlastníkovi. Rozhodně však nic nepokazíte tím, že se spojíte se zástavním věřitelem a před tím si pozorně pročtete smlouvu, kterou bylo zřízeno zástavní právo. Ta by totiž mohla obsahovat ustanovení o tom, jak postupovat v případě převodu zastavené nemovitosti a co je nutné ve vztahu k bance učinit.

převod nemovitosti

Andrea Štolfová, 21.10.2008 15:23:20

Dobrý den!
Otec s matkou vlastní nemovitost jako spol.jm.manželů. Je možné nějakým způsobem to nechat přepsat tak, aby otec vlastnil půlku a místo manželky byla napsaná dcera? Mnohokrát děkuji Štolfová

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 21.10.2008 16:17:22

Dobrý den,
to vůbec není jednoduché. Protože u majetku v SJM nemá žádný z manželů "svůj" díl, ale mají jej společně, je třeba nejprve notářským zápisem zúžit SJM o tuto nemovitost tak, že bude ve výlučném vlastnictví otce a ten Vám poté může polovinu darovat.
Nebo Vám mohou oba rodiče polovinu darovat, takže půlka by byla Vaše a půlka rodičů.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »