Mateřská - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Dovolená

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

mateřská

Petra Pytlíková, 17.10.2011 15:44:22

Dobrý den.S přítelem jsme se dohodli,že si pořídíme miminko.Chtěla jsem se zeptat jak to bude když jsem čerstvě zaměstnaná a mám smlouvu na jeden rok a chtěla bych do toho jednoho roka otěhotnět.Jestli budu mít nárok na mateřskou ze strany zaměstnavatele a jestli mi bude muset držet místo po tu dobu co budu na rodičovské d.Předem děkuji za reakci.

Re: mateřská

Karel Dlouhý, 17.10.2011 18:36:30

Peněžitou pomoc v mateřství platí stát (ne zaměstnavatel), podmínkou je tzv. čekací doba, tj. jestliže tato osoba byla v posledních 2 letech před nástupem na PPM účastna alespoň po dobu 270 dnů nemocenského pojištěn.
V někt. případech lze řešit, že si to na sebe na 1-2 převede otec dítěte (pokud splňuje) - viz na webu.

Po návvratu z rodičovské dovolené máte nárok ne na původní místo, ale na práci podle pracovní smlouvy.

Re: mateřská

ivzez , 24.10.2011 01:49:43

Mateřská (MD) a rodičovská (RD) dovolená jsou volenm, jež na péči o dítě poskytuje zaměstnavatel, tzn., že na ni mají nárok pouze zaměstnané matky/rodiče.

Pokud byste otěhotněla tak, že byste začala MD čerpat ještě v průběhu zaměstnání, skončila by Vaše MD spolu se zaměstnáním.

Protože pracovní poměr sjednaný na dobu určitou skončí uplynutím sjednané doby bez ohledu na další okolnosti (nemoc, těhotenství, ...), nebude zaměstnavatel povinen Vám držet místo (po skončení pracovního poměru nebude mít zaměstnavatel vůči Vám žádné závazky).

mateřská

Petra Pytlíková, 17.10.2011 15:44:00

Dobrý den.S přítelem jsme se dohodli,že si pořídíme miminko.Chtěla jsem se zeptat jak to bude když jsem čerstvě zaměstnaná a mám smlouvu na jeden rok a chtěla bych do toho jednoho roka otěhotnět.Jestli budu mít nárok na mateřskou ze strany zaměstnavatele a jestli mi bude muset držet místo po tu dobu co budu na rodičovské d.Předem děkuji za reakci.

Mateřská

Michaela Něm, 14.09.2011 21:27:00

Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Otěhotněla jsem,ale bohužel jsem doposavad nepracovala,do letošního roku jsem studovala Vš,kterou nyní hodlám přerušit.Můj dotaz je možné abych dostávala mateřskou nebo příspěvky. A co pro to mám udělat
Děkuji

Re: Mateřská

ivzez, 18.09.2011 18:05:35

Pro přiznání peněžité pomoci v mateřství (PPM) zřejmě nesplníte podmínky (je nutná účast na nemocenském pojištění/zaměstnání). Podle mého názoru budete mít od porodu nárok na rodičovský příspěvek (RP), pravděpodobně ve variantě do 4 let věku dítěte.

Ale obraťte se na OSSZ (PPM) a na úřad práce (RP), kde byste měla získat přesné informace.

mateřská

Jitka Havlíková, 20.04.2011 13:47:39

Dobrý den,ráda bych se zeptal ohledně informace mateřské.roku 2006 jsem byla zaměstnaná u firmy,kde jsem v červnu 2007 nastoupila na mateřskou,na které jsem byla tři roky,která mi končila v červenci 2010,poté jsem nastoupila zpátky do práce 2.srpna 2010,kde mi k 30.září byla dána výpověd ze strany zaměstnavatele.3.října jsem evidovaná na uřadu práce,kdde jsem k 19.10.2010 přešla na neschopenku,jelikož jsem zjistla na začátku října,že jsem těhotná.ráda bych se zeptala zda mám nárok na placení mateřské ze strany zaměstnavatele,když mám potvrzení od doktorky,že v době výpovědní lhůty jsem byla již měsíc těhotná. .Děkuji za odpověd.
Havlíková

Nárok na mateřskou

Jana Mituchová, 14.10.2010 08:40:36

Dobrý den, k 1.1.11 mi bude ukončen po roce pracovní poměr na dobu určitou. Budu v té době v 20.týdnu těhotenství, termín porodu 26.5. Zajímalo by mně, zda, pokud se přihlásím od ledna na ÚP, budu mít ještě nárok na mateřskou od bývalého zaměstnavatele? ( Mateřskou bych nastoupila 2 měsíce před porodem) Vím, že jsem ještě půl roku od odchodu ze zaměstnání v ochranné lhůtě, ale netuším, jak to bude v novém roce. Jednu dobu snad platil zákon, že na mateřskou měly nárok pouze ženy v zaměstnaneckém poměru. Bylo by rozumnější nastoupit nemocenskou ještě za doby trvání PP? Nevím, co je teď pro mně výhodnější, nerada bych přišla o mateřskou jenom proto, že se na těhotné ženy se smlouvou na dobu určitou nevztahuje ochrana, která těhotnou ženu nemůže propustit.

Díky moc za jakékoliv info. Mituchová

Re: Nárok na mateřskou

Ivana Zezulová, 19.10.2010 21:17:11

Dobrý den,

pracovní poměr sjednaný na dobu určitou končí uplynutím sjednané lhůty (nejde o propuštění). Ochranná lhůta z posledního zaměstnání je tolik kalendář. dnů, kolik dnů trvalo toto zaměstnání, (max. 180 dnů).

Nebudete-li zaměstnána, nebudete mít nárok na MD ani rod. dovolenou (volno, na péčí o dítě od zaměstnavatele). Za určitých okolností může na PPM po skončení šestinedělí nastoupit otec dítěte, který pak volí i variantu rod. příspěvku. Péči o dítě pak (i po 1 dnu) může převést zpět na matku.

Informace o dávkách nemocenského pojištění (PPM) a státní sociální podpory (rodičovský příspěvek) získáte na OSSZ a na Úřadu práce.

PPM:
http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davky/penezita-pomoc-v-materstvi.htm

RP:
http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsky_prisp

-------------------
Jak to bude v příštím roce Vám zatím nikdo závazně nesdělí. Chystají se změny, ale nedá se odhadnout, co nakonec bude schváleno.

Ivana Zezulová, 19.10.2010 21:25:48

Ještě jednou dobrý den,

tento odkaz by Vás také mohl zajímat. (Je ovšem otázka, zda to bude možné i v příštím roce.):
http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=4705

Jana Mituchová, 20.10.2010 09:53:56

Dobrý den

moc děkuji za informaci, situace se nakonec vyjasnila sama, lékař mě uznal pracovně neschopnou a z důvodu rizikového těhotenství bych měla zůstat od příštího týdne na nemocenské až do mateřské ( konec března). Jak je to tedy s nárokem na MD, pokud se pracovní neschopnost stále váže na předchozího zaměstnavatele a nedošlo tedy k přerušení zaměstnání a k nástupu na ÚP - jsem stále účastna pojištění, takže mám nárok na PPM?

Moc děkuji za informaci.

S pozdravem Mituchová

Ivana Zezulová, 13.12.2010 12:52:28

Dobrý den,

na MD ani na RD mít nárok nebudete, protože Váš PP na dobu určitou skončí uplynutím sjednané doby.

Ano, z neschopenky můžete plynule přejít na PPM. Ohlídejte si dobu volby rod. příspěvku, abyste automaticky nespadla do varianty do 4 let věku dítěte.

Zdravotní pojištění

Petr Jurák, 05.10.2010 21:15:40

Dobrý večer,
narodila se nám dcera, má přítelkyně byla v evidenci na Úřadu práce, proto má možnost jen čtyřleté varianty Rodičovského příspěvku (dále jen RP). Proto jsem šel na jeden den na mateřskou dovolenou já, a po její ukončení mi začíná běžet rodičovský příspěvek, který si budu volit na 2 roky. Dítě svěřuji do péče mé přítelkyni, matce dítěte a já nadále vykonávám své zaměstnání. Můj dotaz je, Jak bude přítelkyně zdravotně pojištěná? Já jsem nadále pojištěn u zaměstnavatele, neměl by za ni platit zdravotní pojištění stát do věku 4 let? Na úřadu práce mou přítelkyni vyřadili z evidence tím, že ji klidně vezmou zpět, protože nevěděli, jestli tam matku dítěte můžou mít. Musí si platit zdravotní pojištění sama? Nebo odpadne nutnost zdravotního pojištění při převedení RP zpět na matku a tím by pojištění platila pojišťovna?
Děkuji za odpověď.

Re: Zdravotní pojištění

Ivana Zezulová, 19.10.2010 20:46:29

Dobrý den,

podle mých informací by mělo stačit převedení RP zpět na matku dítěte. Pro jistotu se ale ještě informujte přímo u zdravotní pojišťovny, jejímž pojištěncem Vaše přítelkyně je. (Stejně by se tam musela nahlásit jako matka pečující o dítě do 4 let věku.)

Sociální pojištění v době péče o dítě platit nemusí.

Peněžitá podpora v mateřství

Hana Žďárová, 21.07.2010 12:06:44

Dobrý den,mám1,5letou dceru,v prosinci jsem nastoupila na mateřskou dovlolenou/do té doby jsem byla zaměstnaná,půl roku mě byla vyplácena PPM, po té a ještě nyní pobírám RP na 2 roky ve výši 11400.
Od 1.7.2010 si přivydělávám při RP, normálně na prac.smlouvu, nyní jsem zjistila, že jsem těhotná. Narození dítěte vychází na březen 2011.Budu mít nárok na PPM a má na ní vliv i nynější příjem u společnosti kde pracoji od 1.7.2010? Děkuji.

Re: Peněžitá podpora v mateřství

Ivana Zezulová, 31.07.2010 21:54:31

Dobrý den,

podle současné právní úpravy ano. Dá se však očekávat, že v této oblasti brzy dojde k dosti zásadním změnám. Doporučuji proto situaci sledovat.

těhotenství pro studentku

Veronika Králová, 17.05.2010 21:57:54

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem: Jsem studentka prvního ročníku vysoké školy prezenční formy studia. Nikdy jsem nebyla zaměstnaná, pouze brigádně - vždy Dohoda o provedení práce. Jaký mám v mém případě nárok na mateřskou a rodičovskou dovolenou? Dítě se narodí v únoru 2011. Je zde podmínkou přerušení či ukončení studia? A mění se nějaké podmínky pro získání ač těchto či jiných přídavků pro svobodnou a vdanou matku? Předem Vám velice děkuji za odpověď na mé otázky.

nárok na mateřskou dovolenou

Barbora Šenková, 12.10.2009 17:47:51

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jako studentka prezenční formy studia na VŠ budu mít nárok na mateřskou dovolenou. Dítě by se mělo narodit v květnu 2010. V současné době jsem sice při studiu zaměstnaná, ale pouze na zkrácený úvazek a na dobu určitou, tak vůbec netuším na jaké dávky nárok mám nebo ne. Děkuji za odpověď. S pozdravem BŠ

čerpání ŘD při MD

Tereza Linhartová, 03.03.2009 11:06:38

Dobrý den, 8.5. mám termín porodu. Od 5.2. jsem na neschopence (rizikové těhotenství). Chtěla bych vědět, kolik dní mám nárok na dovolenou na zotavenou za letošní rok. Nastoupit na mateřskou bych měla kolem 20.3.09. Můj zaměstnavatel tvrdí, že mám nárok pouze za odporacovaný měsíc, čili za leden, tj. 1,5 dne. Což je blbost!
Děkuji.

Re: čerpání ŘD při MD

Karel Dlouhý, 03.03.2009 19:08:47

Dobrý den, zaměstnavatel nemá pravdu.
§212 (1) Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku.
---
Jako odpracovaný den pro splnění podmínky 60 dnů se počítá i den, kdy se čerpá mateřská dovolená. Tedy máte nárok na celoroční výměru (4 týdny, není-li u Vás delší).
Tedy pak využijete:

§217 (5) Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.

mateřská dovolená

Marta Stříbrná, 17.02.2009 14:43:20

Dobrý den, prosím o radu.Od srpna loňského roku jsem registrována na úřadu práce, jako žadatel, nyní jsem ale zjistila že jsem těhotná.Budu mít nárok na mateřskou dovolenou,kdo mi ji bude platit, když nejsem zaměstnaná? nyní už nemám nárok ani na podporu. Nevím co mám dělat, abych něco dostala. Děkuji

Re: mateřská dovolená

Karel Dlouhý, 17.02.2009 19:39:40

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství mít nebudete. Ode dne porodu budete mít nárok na rodičovský příspěvek.

mateřská při adopci dítěte

izi nove, 11.02.2009 19:35:51

Dobrý den,chci se zeptat,17. března 2009 mám termín porodu.Jenomže jsem rozhodnuta dát dítě k adopci,proto se chci zeptat jestli vůbec mám nárok jít na mateřskou,nebo jestli je to vlastně možné,pokud teda 6týden po porodu podepíšu papíry na adopci,tak ode dne podpisu mi vlastně nárok na mateřskou zaniká,mám pravdu?Nemyslíte si že bych pak s ukončením mateřské měla nějaké problémy?,Papír na mateřskou jsem od svého gynekologa tento týden dostala,ale stále nevím jestli bych teda ten nárok měla.Vlastně do srpna 2008 jsem byla vedena jako student,v zaří jsem byla evidovaná na pracovním úřadě,a od října jsem nezaměstnaná jako samoplátce zdravotního pojištění.Jenomže od října nemám finance,čili zdravotní pojištění si neplatím.Psali jste,že při nároku na peněžitý příspěvek v mateřství budu muset doložit, že v posledních 2 letech před porodem jsem byla účastněna nemocenského pojištění.Takže budu potřebovat potvrzení o studiu?Bude to někde evidované že jsem 2 měsíce byla na mateřské? Děkuji Vám

Re: mateřská při adopci dítěte

Lucka Filipova, 12.03.2009 15:19:12

Dobry den,Izi.

Na otazku s materskou vam asi jiz nekdo odpovedel,nevim, ale nejsem si jista,zda vite o tom,ze mate narok na porodne i v pripade,ze davate detatko k adopci? Je to vetsi castka, neco kolem 8 tisic,a tak by vam urcite prisla vhod,kdyz nemate dost financi. :-) Jestli chcete podrobnosti,tak me kontaktujte na mailu ajka.fi@seznam.cz

Preji hodne stesti,

Lucka

Ujištění ohledně mateřské

Světlana Končická, 09.02.2009 19:30:21

Dobrý den. Chtěla bych Vás poprosit o radu, nebo spíše ujištění. Zajímala jsem se o novinky od 1.1.2009 ohledně mateřské a byla bych ráda, kdybyste mi potrvdil nebo vyvrátil mé domněnky.Od 1.9.2008 jsem po maturitě nastoupila do zaměstnání, po dvou měsících jsem zjistila, že jsem těhotná a dostala jsem výpověď. Od té doby jsem na nemocenské.270 dní jsem byla účastna na nemocenském pojištění z jiné "brigády" pro Českou Poštu, tuto podmínku splňuji.Podle nových zákonů mi tedy ochranná lhůta pro nárok na PPM skončila po dvou měsících (tak dlouho trvalo mé poslední zaměstnání), je to tak?Takže po novém roce mám nárok pouze na 4letou variantu rodičovské dovolené?A když si otec dítěte neplatí 180 dní před porodem nemocenské pojištění, tak také nemá nárok na PPM,že?Co říká zákon na to, že bych byla na nemocenské až do skončení šestinedělí a pak požádála o rodičovskou dovolenou na 4 roky?Doufám, že se v tom mém psaní vyznáte. Děkuji za odpověď.

mateřská po studiu

Zdeňka Čermáková, 01.01.2009 19:49:48

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. Budu končit 3. června 2009 studium na vysoké škole. A očekáváme narození dítěte v druhé půlce měsíce září. Chtěla jsem se zeptat, jestli mám nárok na mateřskou dovolenou? Nebo jaké mám možnosti? Když jsem dosud nebyla zaměstnaná na hlavní pracovní poměr. A v březnu mi bude 26 let a tedy již nebudu studentem. Předem děkuji ze odpověď.Zdeňka

Re: mateřská po studiu

Mgr. Oldřich Topka, 07.01.2009 09:01:58

Dobrý den, jako studentka jste byla účastna nemocenského pojištění a po skončení studia navíc poběží 180-denní ochranná lhůta, takže nárok na PPM mít budete.

rodicovska dovolena

Marta Stastna, 17.12.2008 21:05:32

Dobry den, mam dotaz: Od zari 2003 jsem byla zamestnana na HPP v jedne firme, v lednu 2004 jsem zjistila, ze jsem tehotna, v unoru mi nebyla vystavena smlouva na dobu neurcitou po uplynuti zkusebni lhuty (v byvalem podniku byla 6 mesicni), v te dobe jsem byla na nemocenske - rizikove tehotenstvi, materskou i rodicovskou jsem ale pobirala radne. Synovi byly v zari 2008 4 roky, je postizeny a ja jsem s nim nyni na rodicovske do jeho 7 let veku. Zacatkem cervence 2009 se nam ma narodit 2. potomek a ja se chci zeptat na toto: budu mit narok na rodicovskou do veku 4 let i u druheho ditete, kdyz jsem po celou dobu nepracovala? Jak se postupuje v takovemto pripade? Dekuji za odpoved. M.S.

Re: rodicovska dovolena

Mgr. Oldřich Topka, 07.01.2009 08:57:21

Dobrý den, rodičovský příspěvek mít budete a to ve 4-leté variantě. Takže budete pečovat o dítě stejně jako kdybyste byla zaměstnaná. Dále budete postupovat tak, že se obrátíte na příslušný úřad státní sociální podpory (jsou to úřady práce, v Praze úřady městských částí) a tam vyplníte a předložíte potřebné žádosti.

Materska dovolena - kraceni

Jana Z., 14.12.2008 05:00:23

Dobry den,
mela bych dotaz ohledne cerpani radne dovolene po skonceni materske dovolene. Zamestnavatel mi sdelil, ze se mi radna dovolena (27 dni) bude kratit a to z duvodu zazadani o pobirani rodicovskeho prispevku uz behem cerpani teto dovolene. Mam si pry o prispevek zadat az od 29.1.2009. Na Urade prace me vsak informovali dost odlisne. Nevim, co je podle zakona spavne.
Zde jsou zakladni udaje:
Rizikove tehotenstvi: 11.3.-3.6.2008
Materska dovolena: 4.6.-16.12.2008
Radna dovolena (27 dni): 17.12.2008 – 28.1.2009
Pobirani rodicovskeho prispevku: od 1.1.2009 (v prosinci 2008 uz mi na prispevek diky PPM nevznika narok, PPM je vyssi nez 7600 Kc).
Opravdu mi zamestnavatel musi dle zakona zkratit radnou dovolenou, protoze jsem se na urade prihlasila k pobirani rod.prispevku?

Moc dekuji za informace.
Jana Z.

Re: Materska dovolena - kraceni

Karel Dlouhý, 14.12.2008 13:10:53

Dobrý den,
postup zaměstnavatele je nesprávný.
"§217 (5) Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět." Tzn. jde o dovolenou za rok 2008 i 2009. V návaznosti na to požádáte o rodičovskou dovolenou od 29. 1. 2009 do zvoleného data.

Podle mého názoru mu není nic do toho, od kdy požádáte o rodičovský příspěvek.

Podívejte se ještě na stránky MPSV ev. využijte bezplatnou zelenou linku: 800 189 810.

nárok na mateřskou dovolenou

Martin Rada, 11.12.2008 13:09:27

Dobrý den, manželka uspěšně ukočila k 4.7.2008 studium na vyskoké škole. Od 1.7.2008 je zaměstnána na trvalý pracovní poměr (doba neuričtá). Nyní čekáme první dítě. Termín nástupu na mateřskou dovolenou 04/2009. Bude mít nárok na mateřskou dovolenou?? A jak se bude počítat výše denního vyměřovacího základu za posledních 12 měsíců když odpracuje jen 9?
Děluji za odpověd Martin

Re: nárok na mateřskou dovolenou

Mgr. Oldřich Topka, 16.12.2008 08:29:42

Dobrý den, pro nárok na peněžitý příspěvek v mateřství bude muset doložit, že v posledních 2 letech před porodem byla účastně nemocenského pojištění. To by měla splnit, takže by jí PPM měl být přiznán.
Denní vyměřovací základ se zjistí tak, že se vyměřovací základ zjištěný z rozhodného období dělí počtem kalendářních dnů připadajících na rozhodné období. Do tohoto počtu dnů se nezahrnují kalendářní dny omluvené nepřítomností zaměstnance v práci, za které mu nenáleží náhrada příjmu, včetně dnů, za které mu bylo poskytováno nemocenské, podpora při ošetřování člena rodiny a peněžitá pomoc v mateřství, dny, za které mu náleží náhrada příjmu při výkonu služby v ozbrojených silách a civilní služby 3) a kalendářní dny po skončení zaměstnání.

Nárok na mateřskou dovolenou a rodičovský příspěvek

Lenka M., 10.11.2008 13:13:34

Dobrý den, v současné době jsem zaměstnána na dobu určitou do 31.03.2009. Předtím jsem 4 roky pracovala na HPP. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli budu mít nárok na mateřskou dov.a rodičovský příspěvek, jsem ve 2.měsíci těhotenství a na nemocenskou předčasně nastupovat nebudu. Nepředpokládám, že by se mnou současný zaměstnavatel prodloužil smlouvu v době těhotenství. Předem moc děkuji za odpověď, Lenka

Re: Nárok na mateřskou dovolenou a rodičovský příspěvek

Mgr. Oldřich Topka, 19.11.2008 09:35:33

Dobrý den, těhotné ženy mají po skončení PP 6-měsíční ochranou dobu (v příštím roce je to přesně 180 dnů). Vy tedy na MD nastoupíte v této době a splníte-li ostatní podmínky (zj. 270 dnů účasti na nemocenském pojištění v posledních 2 letech před porodem), pak Vám PPM bude přiznáno. Rodičovský příspěvek dostanete také.

Re: Nárok na mateřskou dovolenou a rodičovský příspěvek

Lenka M., 19.11.2008 10:40:32

Děkuji za odpověď a přeji hezký den, Lenka

dovolená na mateřské

Pavel Kuka, 06.11.2008 07:37:30

Dobrý den, má manželka byla od listopadu 2007 do května 2008 na neschopence ( rizikové těhotenství ) po neschopence ihned nastoupila na půlroční mateřskou dovolenou a teď v listopadu 2008 má nastoupit 3 letou rodičovskou dovolenou. Problám je v tom, že několik kamarádek manželce tvrdí, že má nárok po skončení půl roční mateřské dovolené, zažádat u zaměstnavatele a následně vybrat řádnou dovolenou za rok 2008 i když za tento rok neodpracovala ani den.
Za radu Vám předem děkuji. Kuka

Re: dovolená na mateřské

Mgr. Oldřich Topka, 06.11.2008 12:31:42

Dobrý den, čerpání mateřské je z hlediska nároku na dovolenou odpracovanou dobou. Takže čerpáním MD splnila podmínku 60 "odpracovaných" dnů a vznikl jí nárok na dovolenou za rok 2008, o jejíž čerpání si může požádat (přes skončením MD).

mateřská dovolená

barbora O´Sullivan, 29.10.2008 10:37:35

Dobrý den, jsem od ledna 2008 zaměstnaná na částečný pracovní úvazek 16 hodin týdně. Koncem května bych měla nastoupit mateřskou dovolenou a chtěla bych vědět, na jak dlouhou dobu mohu z právního hlediska zůstat s dítětem doma, abych nepřišla o zaměstnání. Můj další dotaz je, zda má zaměstnavatel mi po oznámení mého stavu dát výpověď? Předem velmi děkuji za radu.

Re: mateřská dovolená

Karel Dlouhý, 31.10.2008 19:08:54

§ 195 ZP Mateřská dovolená
§195 (1) V souvislosti s porodem a péčí o narozené dítě přísluší zaměstnankyni mateřská dovolená po dobu 28 týdnů; porodila-li zároveň 2 nebo více dětí, přísluší jí mateřská dovolená po dobu 37 týdnů.
§ 196 ZP Rodičovská dovolená
K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená se poskytuje matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.
Tedy doma můžete zůstat do 3 let věku dítěte.
Z důvodu těhotenství dát výpověď nemůže, možné výpovědní důvody jsou uvedeny v § 52 zák. práce (viz "úplná znění").

Mateřská

Jana Kaletová, 21.10.2008 07:24:07

Dobrý den..snad mi poradíte.Byla jsem zaměstnána na dobu určitou která mi končila 10.9.2008.V březnu tohoto roku jsem nastoupila kvůli operaci na nemocenskou.V této době jsme zjistily,že jsem v jiném stavu a mám ryzikové těhotenství.Když mi v práci končila smlouva,tak mi ji neprodloužily.Bylo mi řečeno že ochranná lhůta je šestměsíců a že mi to vyjde na nástup na mateřskou,nemocenské lístky tam mám stále nosit,nemám chodit ani na uřad práce,pojištovnu prý až za ty tři roky..termín porodu mám 4.1.2009 a momentálně jsem ve 29.týdnu těhotenství.Mám pár dotazů:
-kdy musím nastoupit na mateřskou,mohu až v den porodu?
-kam a kdy musím zajít na OSSZ?
-co musím všechno vyřídit?
-měli v práci pravdu s tou ochrannou lhůtou nebo je to jen 6 týdnů?
-na nemocenskou jsem nastoupila 13.3.2008 a na mzdovce mi paní řekla že podpurčí doba mi končí 13.3.2009 a do té doby se nemusím o nic starat a nikde se registrovat,je to také pravda?
moc děkuji za Vaši odpověd

Re: Mateřská

Mgr. Oldřich Topka, 21.10.2008 08:04:32

Příště laskavě neporušujte pravidla a nevkládejte stejné dotazy stále dokola! Zabíráte tím diskuze a je to od Vás nefér vůči všem ostatním tazatelům.

MD se nastupuje zpravidla od šestého týdne před porodem.
Nemocenská Vám plyne, na to naváže peněžitá podpora v mateřství. Máte-li nějaké dotazy na OSSZ, pak si tam zajděte nebo zavolejte.
Ochranná lhůta je u těhotných 6-měsíční.
Dávky ze systému nemocenského pojištění běží, jak vidíte sama. Vy jen musíte odevzdávat příslušné formuláře potvrzené lékařem pro účely výplaty nemocenské.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »