Mzda - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Mzdy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

rozvázání pracovního poměru

Jaroslava Václavíčková, 31.12.2008 12:20:18

Chtěla jsem se zeptat nastoupila jsem 1.10.2008 do zaměstnání kde jsem vykonávala zástupce vedoucí a dobře.Ale bohužel žádná mzda nebyla v pořádku vždy v ní byla nějaká nesrovnalost .Při listopadové mzdě jsem zjistila ,že jsem dostala zaplaceno pouze část odpracovaných hodin.Zjistila jsem poshlédnutí výplatní pásky své kolegyně a tak jsem se ozvala o nápravu,ale bylo mi řečeno ,že jsem hrubě porušila pracovní kázen a dostala jsem výpověd.Chtěla jsem se zeptat jak se mužu bránit.Je mi 55let .

Re: rozvázání pracovního poměru

Karel Dlouhý, 31.12.2008 14:28:22

§ 72 ZP
"Neplatnost rozvázání pracovního poměru výpovědí, okamžitým zrušením, zrušením ve zkušební době nebo dohodou může jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto rozvázáním."
§ 69

§69 (1) Dal-li zaměstnavatel zaměstnanci neplatnou výpověď a oznámil-li zaměstnanec zaměstnavateli bez zbytečného odkladu písemně, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával, jeho pracovní poměr trvá i nadále a zaměstnavatel je povinen poskytnout mu náhradu mzdy nebo platu. Náhrada podle věty první přísluší zaměstnanci ve výši průměrného výdělku ode dne, kdy oznámil zaměstnavateli, že trvá na dalším zaměstnávání, až do doby, kdy mu zaměstnavatel umožní pokračovat v práci nebo kdy dojde k platnému skončení pracovního poměru.

(pokr)

Karel Dlouhý, 31.12.2008 14:32:58

§69 (2) Rozvázal-li zaměstnavatel pracovní poměr neplatně, avšak zaměstnanec neoznámí, že trvá na tom, aby ho zaměstnavatel dále zaměstnával, platí, pokud se se zaměstnavatelem nedohodne písemně jinak, že jeho pracovní poměr skončil dohodou,

a) byla-li dána neplatná výpověď, uplynutím výpovědní doby,

§50 (2) Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z důvodu výslovně stanoveného v §52.
§50 (4) Dá-li zaměstnavatel zaměstnanci výpověď (§ 52), musí důvod ve výpovědi skutkově vymezit tak, aby jej nebylo možno zaměnit s jiným důvodem, jinak je výpověď neplatná. Důvod výpovědi nesmí být dodatečně měněn.
---
Tedy vy sdělíte zaměstnavateli, že výpověď povžujete za neplatnou a že trváte na tom, aby Vás dále zaměstnával. Dále do 2 měsíců podáte nývrh k soudu (kde bude muset zaměstnavatel dokázat svá tvrzení uvedená ve výpovědi).

Jaroslava Václavíčková, 31.12.2008 19:20:41

Děkuji za radu ,ale zapoměla jsem napsat ,že jsem byla vw zkušební době a výpověd jsem dostala dnes 31.12,2008
Bylo to nečekané,bez jakého koliv upozornění ,že nejsou se mnou spokojeni.Byla to pro mě velká rána .

Karel Dlouhý, 31.12.2008 21:39:23

Dobrý den, takže to asi nebyla výpověď ale:

Zrušení pracovního poměru ve zkušební době
§66 (1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu.
----
Tedy proti tomu nemůžete dělat nic.
Nejsou povinni niukoho upozorňovat - právě k tomu slouží zkušební doba (a stejně tak může skončit i zaměstnanec).

Mzda

Helena Čurdová, 20.10.2008 13:21:02

Dobrý den,
chtěla bych prosím zeptat,co dělat,když mi byla zaměstavatlem 2x vyplacena mzda.Je to chyba účetní nebo musím peníze vrátit.Zároveň mám již podepsanou výpověď z důvodu organizačních změn k určitému dni v tomto měsíci.

Re: Mzda

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 20.10.2008 13:32:42

Dobrý den,
chyba účetní to zcela jistě je, nicméně Vy jste povinna peníze vrátit z titulu bezdůvodného obohacení. Ovšem v situaci, kdy Vám byla dána výpověď z organizačních důvodů navrhuji, abyste se se zaměstnavatelem (který je povinen Vám vyplatit 3x měsíční mzdy jako odstupné) dohodla, že tuto částku vzájemně započtete a on Vám doplatí jen zbytek.

Helena Čurdová, 20.10.2008 13:44:24

Děkuji Vám za odpověď a měla bych k Vám ještě jeden dotaz,týkající se právě toho odstupného.Rozvázání pracovního poměru bylo uskutečněno podle§ 42 odst.1,který říká,že pracovní poměr je rozvázán dohodou mezi zaměstnavatelem a zaměstnance.když jsem chtěla po zaměstnavateli,aby dopsal,že mi bude vyplaceno odstupné,odpověděl,že je to v tomto paragrafu zahrnuto. Já si ovšem myslím,že to není pravda.

Karel Dlouhý, 20.10.2008 19:51:57

§ 42 odst. 1 bylo rozvázání prac. poměru podle starého, již neplatného ZP.(a ani tehdy v tom paragrafu nebylo odstupné zahrnuto).Teď platí
§49 (1) Dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na rozvázání pracovního poměru, končí pracovní poměr sjednaným dnem.
§49 (2) Dohodu o rozvázání pracovního poměru uzavírají zaměstnavatel a zaměstnanec písemně, jinak je neplatná. V dohodě musí být uvedeny důvody rozvázání pracovního poměru, požaduje-li to zaměstnanec.

TEDY v dohodě nemusí být uvedeno, že Vám bude vyplaceno odstupné, ale musí tam být uveden důvod skončení prac. poměru, tedy organizační změny. Pokud tam ten důvod uveden není, neměla jste dohodu podepsat.

Odstupné:
§67 (1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v §52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.

Helena Čurdová, 20.10.2008 21:29:18

Prosím Vás ještě jednou o odpověď.Vzhledem k tomu,že bylo celkem propuštěno kolem 15 zaměstnanců, s tímto §49 odst.1,bez udání důvodu/ačkoliv jsem zaměstavatele žádala o to,aby do tohoto rozvázání pracovního poměru udal důvod (organ.změny)nebo dal větu,že nám bude vyplaceno odstupné,odmítl a trval na podepsání tohoto rozvázání ihned na místě,když nepodepíšem máme se ihned vrátit do práce./ Měli bychom šanci toto odstupné vysoudit?Mnohokrát děkuji již dopředu za odpověď.

Karel Dlouhý, 20.10.2008 23:14:55

Jednou píšete výpověď, potom dohoda § 42, potom dohoda § 49.
"když nepodepíšem máme se ihned vrátit do práce" - tak byste vykonávala práci jako před tím, dohodu byste nepodepsala. Když chce, ať Vám dá výpověď (což je pro něj zdlouhavější, neboť po dobu výpovědní lhůty Vám musí přidělovat práci a platit mzdu.

Vysoudit - jak prokážete, že šlo o skončení PP z organ. důvodů?

Helena Čurdová, 21.10.2008 10:21:22

Omlouvám se na ty nesrovnalosti,ale o výpovědi jako takové jsem nepsala,šlo o §49odst.1 /§42 odst.1 byl starý,jak jste mi sdělil/.Nevím, jestli by to šlo prokázat na základě ostatních zamšstnanců,kteří tuto dohodu podepsali stejně jako já.Ikdyž je pravda,že nám bylo ještě řečeno,že stav zaměstnanců je zbytečně vysoký,tudíž jsme nadbyteční a vzhledem k ekonomice na trhu nemá finanční prostředky,aby dále takové množství zaměstnanců zaměstnával.Takže jsem zůstali bez práce i bez nároku na odstupné,vzhledem k tomu,že jsme dohodu o rozvázání prac.poměru podepsali všichni,bez udání důvodu.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »