Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
pracuji 8 hodin a každý třetí týden mám povinně víkendovou službu, to znamená práci v sobotu i v neděli. Když jsme se zeptali, zda si můžeme vzít den volna za tento přesčas následující týden, tak nám to vedení odmítl. Takže musíme dělat zhruba jednou měsíčně (o prázdninách, kdy nás je méně i častěji) 12 dní v kuse bez nároku na volno (pokud si tedy nevezmeme regulérní dovolenou). Je toto jednání v souladu se zákonem? Lze se mu nějak bránit?
Děkuji
Dobrý den,zajímalo by mě,jak je to s nařízením přesčasů.Pracuji ve 3směnném 8hodinovém provozu.Již se stalo "samozřejmostí",že ve dnech pracovního klidu-sobotách-pracujeme přesčas.Vyjímky-zatím-jsou pouze odpolední směny.Tam v sobotu nepracujeme.Ve smlouvě zanesené máme,že nám zaměstnavatel může nařídit 8 hodin týdně přesčas.To chápu,ale nyní se nám stalo,že při ranní směně jsme měli přesčas v sobotu od 6.00 hod do 14.15 hod a hned v neděli nám byla nařízena 12ti hodinová směna od 18.00 do 6.00 hod.Pak následoval normální pracovní týden s noční směnou a končilo to opět jednou noční navíc,tudíž přesčasu.Myslím si,že na to zaměstnavatel nemá právo,Ale bylo mi řečeno,že nám můžou nařídit 32 hodin přesčasu měsíčně.Prostě si myslím,že u nás v podniku si to dělají jak chtějí a jak se´jim to hodí. Mají na to právo?
Dobrý den, potřebovala bych radu. Od 11.10.2010 pracuji jako THP v jedné nejmenované firmě. Vzhledem k tomu, že o Vánocích budu muset být tři týdny doma (celkem 14 prac. dnů) a nárok na dovolenou mám za rok 2010 pouze 4 dny, vedoucí mi řekla, že si budu muset vzít neplacené volno. Zeptala jsem se jí, jestli bych si mohla nějaké hodiny nadělat a ona souhlasila. Za říjen jsem měla 5 hodin přesčasů, za listopad dokonce 15 hodin. Když jsem však v systému hledala, zda mám tyto hodiny převedeny do dalších měsíců, neuspěla jsem. Nebýt toho, že mám okopírovaný výpis hodin za každý měsíc, kde mám napsáno počet hodin náhradního volna, vůbec bych nevěděla, jak na tom jsem.
Chci se tedy zeptat, zda zaměstnavatel může likvidovat informace o přesčasových hodinách, jednoduše je vymazat ze systému. Od kolegů mi bylo i naznačeno, že přesčasové hodiny se nezaznamenávají a že není i šance si hodiny, které má člověk navíc odpracované, i po odsouhlasení vedoucí, vybrat jako náhradní volno.
Jsem ve zkušební
Dobrý den,
zaměstnavatel je povinen vést evidenci pracovní doby, přičemž práci přesčas by měl vést samostatně.
Nemá-li pro Vás zaměstnavatel v určitém období práci, jde o překážku na jeho straně, za niž Vám náleží náhrada mzdy. Zaměstnavatel určuje pouze čerpání dovolené. Neplacené volno Vám nařídit nesmí.
Problém vidím ve zkušební době. Nevyjdete-li zaměstnavateli vstříc a nepřistoupíte-li na neplacené volno, je možné, že s zaměstnavatel PP zruší ve zkušební době.
Dobrý den,
Mám dotaz ohledně pracovní doby.
Můžu po dobu jednoho týdne, tzn. 5-ti pracovních dnů dělat 16 hod. denně ?
Z toho 8 hod. je klasická směna a 8 hod. práce přesčas (př.raní a hned na to odpolední).
Nejsou nějaké omezení ze zák. práce ?
Dobrý večer, chtěl bych se zeptat zda má nárok zaměstnavatel, nařídit mi přesčas o víkendu a svátku. Mám plný fond pracovní doby, dělám ve tří-směnném rizikovém provozu ( horké lisy -max.8hod.denně).Děkui za odpověď Hladík
Dobrý den, odpracoval jsem v únoru jednu směnu navíc, v květnu jsem si jí chtěl vybrat. Zaměstnavatel mi oznámil, že tato směna mi propadla, protože jsem si jí měl vybrat do tří měsíců - a počítá se i únor. Přesčas mi nezaplatí, protože proplácení bylo zastaveno. Co mám dělat? Přišel jsem o jednu odpracovanou směnu i o příplatek? Díky R.
Zákoník práce stanoví janě:
§114 (1) Za dobu práce přesčas přísluší zaměstnanci mzda, na kterou mu vzniklo za tuto dobu právo (dále jen "dosažená mzda"), a příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku.
§114 (2) Neposkytne-li zaměstnavatel zaměstnanci náhradní volno v době 3 kalendářních měsíců po výkonu práce přesčas nebo v jinak dohodnuté době, přísluší zaměstnanci k dosažené mzdě příplatek podle odstavce 1.
Tedy na příplatek máte ze zákona nárok.
Pokud nezaplatí dobrovolně, budete se muset soudit.
Dobrý den,
Mám, prosím, dotaz. Mí nadřízení mají představu, že když mi skončí pracovní doba a chystám se, že odejdu z práce, musím se zeptat svého nadřízeného zda mohu odejít? Pokud mi on řekne, že ne, tak musím v práci setrvat až do doby než mi to dovolí? Je takové jednání možné?
Jinými slovy, existuje nějaký časový limit proto, kdyby mi může zaměstnavatel nařídit práci přesčas?
Uvedené jednání je absurdní - nevolnictví bylo v Čechách zrušeno v roce 1781.
§93 (1) Práci přesčas je možné konat jen výjimečně.
§93 (2) Práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, popřípadě za podmínek uvedených v §91 odst. 2 až 4 i na dny pracovního klidu. Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce.
§93 (3) Zaměstnavatel může požadovat práci přesčas nad rozsah uvedený v odstavci 2 pouze na základě dohody se zaměstnancem.
Dobrý den, mám pracovní smlouvu na 35 hodin týdně. Zajímá mě jestli, když vedoucí nařídí práci přes čas ji musí zaplatit. Pracuji měsíčně 168 - 192 hodin měsíčně a mám stále stejný plat a to se mně nelíbí. Jaká minimální mzda na hodinu? Děkuji Jiřina Kapsová
Nevím proč to tam naběhlo tolikrát. Omlouvám se, ale nemohu za to. Stále mně to hlásuilo, že jsem špatně opsala text na obrázku. Jiřina Kapsová
Nevím proč to tam naběhlo tolikrát. Omlouvám se, ale nemohu za to. Stále mně to hlásuilo, že jsem špatně opsala text na obrázku. Jiřina Kapsová
Dobrý den, mám pracovní smlouvu na 35 hodin týdně. Zajímá mě jestli, když vedoucí nařídí práci přes čas ji musí zaplatit. Pracuji měsíčně 168 - 192 hodin měsíčně a mám stále stejný plat a to se mně nelíbí. Jaká minimální mzda na hodinu? Děkuji Jiřina Kapsová
Dobry den,
chtela bych se zeptat na problem s prescasem. Pracuji na zkraceny (20h/t) uvazek v obchode s oblecenim. Mam rozepsane smeny na 4 dny v tydnu po 5 hodinach. Jeden den jsem mela smenu od 16 do 21 a potom me bylo receno, ze musim zustat dele ( prescas)a jeste vykonat nejakou praci, odmitla jsem a hned druhy den mi prisla dutka s tim, ze jsem porusila vnitrni smernice a nedodrzela svoji pracovni napln. Ja jsem,ale v zakoniku prace nasla, ze jako zkraceny uvazek nemusim zustavat prescas. Je tedy mozne, ze byla chyba na me strane a prescas jsem si musela odracovat. Predem dekuji za odpoved.
Dobrý den, podle zákoníku práce § 78
"§78 (1) Pro účely úpravy pracovní doby a doby odpočinku je
j) prací přesčas práce konaná zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou týdenní pracovní dobu vyplývající z předem stanoveného rozvržení pracovní doby a konaná mimo rámec rozvrhu pracovních směn. U zaměstnanců s kratší pracovní dobou je prací přesčas práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu; těmto zaměstnancům není možné práci přesčas nařídit."
Pracovní náplň ani nařízení práce přesčas nemůže být v rozporu se zákoníkem práce.
Tímto můžete argumentovat.
Dobrý den.Mám dotaz. Může nařídit zaměstnavatel přesčas až do odvolání každou sobotu v měsíci,stím že kdo nepříde do práce tak to bude mít psané jako absenci, nebo si ne tu sobotu bude muset nahlásit dovolenou.Pokuď mi je známo tak zaměstnavatel může nařídit 8 hod v měsíci - 150 hod ročně.Je vůbec proti takovému jednájí zaměstnavatele nějaká obrana, aniž by na základě jednání zaměstnanec nepřišel o práci.
Děkuji za odpověď Přívozník
Dobrý den, přesčasy sice nařizovat může, ale pokud jde o víkendy, tak tam je to možné jen zcela výjimečně a za podmínek podle §91/2 a 4 ZP (naléhavé opravy, inventury, práce v dopravě apod.). Běžný provoz sem ovšem nepatří a vyhrožovat absencí nebo trvat na čerpání dovolené na den, který je jinak dnem pracovního klidu, je jasně v rozporu se ZP.
Dobry den chci se zeptat,jestli je mozne aby nam zamestnavatel naridil presas,ktery nam pak nebude zaplaceny a precsasove hodiny si pak v prubehu roku musime vybrat jako dovolenou nebo neplacene volno.Dekuji za odpoved Svobodová
Dobrý den,
za práci přesčas přísluší mzda + příplatek za práci přesčas, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodl na poskytnutí pracovního volna. Tedy, zákon předpokládá DOHODU, nicméně v praxi se jen ztěží ubráníte nařízení zaměstnavatele.
A jeste by me zajimalo,jestli je mozne naridit vic jak 8hodin prescasu tydne ,ktere oduvodnuji jakymsi zabezpecenim.
Dobrý den,
moje normální pracovní doba je od 6:00 hod do 14:00 hod. Ráda bych se zeptala, jestli v případě, že příjdu do práce 1x do týdne v 5:30 hod a pracuji do 14:30, tj. +1h, (nadpracování lékaře apod., nenenechávám si ji propláce), je možné dobu od 5:30 do 6:00 možné považovat za práci v noci, pro kterou je třeba mít souhlas lékaře nebo jestli je zakázáno si před normální pracovní dobou nadpracovávat.
Děkuji za odpověď
Jiřina Jiroušková
Dobrý den, nic takového zakázáno není. Podle §78/1/l ZP je zaměstnancem pracujícím v noci zaměstnanec, který během noční doby pravidelně odpracuje nejméně 3 hodiny ze své pracovní doby v rámci 24 hodin po sobě jdoucích. Takže u Vás prohlídka pro účely posouzení noční práce nutná není.
Dobrý den,
chci se zeptat na práci přesčas s ohledem na §96, bod 4), kdy průměrně až za 1 rok nesmí přesáhnout přesčas 8 hodin týdně. Je tedy možné, aby nám zaměstnavatel nařizoval více hodin (např. 20 za týden), když pak některé týdny nenařídí žádný? Teoreticky by nám poté mohl každý pracovní den nařídit 7,5 hodin denně (8 pracovní doba+0,5 přestávka +7,5 přesčas), kdy 8 hodin zbyde na nutnou přestávku mezi směnami. Znamenalo by to, že by nám mohl nařídit 37,5 hodin týdně až do 150 hodin celkem (nebo i více, viz níže). V průměru za rok to poté nepřesáhne 8 hodin týdně. A ještě jeden dotaz. Pokud jsem si 150 hodin přesčasů odpracoval na začátku roku dobrovolně, může mi bez mého souhlasu zaměstnavatel nařídit další přesčas? A co když je ve smlouvě uvedeno, že může nařídit více, jak 150 hodin přesčasů? Je tato smlouva poté v pořádku? Předem děkuji za všechny odpovědi.
Dobrý den, přesčasy řeší §93, nikoliv 94 ZP. V něm je jasně stanoveno, že nařízené přesčasy nesmí přesáhnout 8 hodin v každém jednotlivém týdnu. Takové rozpočítávání přesčasů, které uvádíte, by tomu odporovalo. Přesčasy, které v týdnu přesáhnou 8 hodin pak již nemohou být nařízeny, ale je možné je konat pouze se souhlasem zaměstnance. To platí i o přesčasech nad celkový limit 150 hodin. I ty lze konat jen se souhlasem, nařizovat je nelze. Ustanovení smlouvy o tom, že zaměstnavatel může nařizovat přesčasy i nad tento zákonný limit, je neplatné a neúčinné (ovšem smlouva jako celek platí).
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com