Kdo dědí pozemky ,jsou li stále napsané na mrtvé rodiče již mrtvého syna - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Kdo dědí pozemky ,jsou li stále napsané na mrtvé rodiče již mrtvého syna

Jiří Tejnor, 16.10.2008 00:10:46

Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně pozůstalosti pozemků.
Narazil jsem na pozemek, který sousedí s pozemkem mého kamaráda a jelikož je tento pozemek důležitý ohledně přístupu pozemku mého kamaráda začal jsem hledat majitele pozemku. Na aktuálním listu LV jsem našel dva majitele, každý po 1/2 , zjistil jsem že oba manželé jsou mrtví a jejich jediný syn rovněž, rovněž tak jejich prarodiče.Pokračuje tedy linie k sourozencům mrtvých manželům a pokud oni již také nežijí tak na jejich děti nebo propadají tyto pozemky státu? Případ je to o to zajímavější, že tyto pozemky mají patřit ke statku ve kterém žijí potomci jenž jsou z linie přibuzenstva od sourozence již uvedeného mrtvého manžela uvedeného na LV. Kde se tedy vzal problem a chyba k zapsání pozemků a kdo by měl být teoretický vlastník či dědic těchto pozemků. Děkuji i za částečnou odpověd, která mě trochu ujasní situaci a dá tak impulz abych věděl kam mám směrovat své pátrání. Děkuji..Tejnor

Re: Kdo dědí pozemky ,jsou li stále napsané na mrtvé rodiče již mrtvého syna

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 16.10.2008 10:40:24

Dobrý den,
kdo by měl pozemky dědit nevím ani já a nemůžete to vědět ani Vy - nevíme, zda některý z dědiců sepsal závěť atd. atd. Proto je zapotřebí začít u aktuálně zapsaných vlastníků nemovitosti. Podle adresy jejich bydliště, zašlete příslušnému okresnímu soudu dopis s tím, že tento pozemek nebyl projednán v dědickém řízení a je tedy třeba provést dodatečné projednání dědictví. Došlo totiž jednoduše k tomu, že v době vyřizování dědictví soud nevěděl, že má zemřelý i tento pozemek.

Re: Kdo dědí pozemky ,jsou li stále napsané na mrtvé rodiče již mrtvého syna

Radek Vyskočil, 21.10.2008 09:27:32

Dobrý den,
u nás v rodině došlo k obdobnému případu a teprve nyní se vypořádalo dědictví pozemků po pradědečkovi, který zemřel v roce 1968, do katastru nemovitostí byli zapsáni jeho dědicové, nicméně i mezi nimi jsou již osoby, které zemřeli. Musíme projednání dědictví po těchto dědicích "vyvolat" zasláním dopisu příslušnému soudu jak udvádíte výše anebo k tomu dojde automaticky z podnětu soudu, který uzavíral původní dědictví po pradědečkovi?

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »