Dodatek k pracovní smlouvě - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Rozvazani pracovniho pomeru

Jan Foit, 04.11.2008 07:28:47

Dobry den mam dotaz.Pracuji u firmy ktera hromadne zacala propoustet.Jedna se 1 rok sem dostal smlouvu na jeden rok,po roce jsem dostal prodlouzeni smlouvy na 2rok.K 30.10 me skoncila smlova a firma me dava vypoved 31.11 08 ale ne piseme jenom me to rekli ustne.Nema byt nahodou automaticky po dvou letech doba neurcita?Mel bych narok na odstupne?V te same situaci je jeden muj spolopraconik.Dekuji za odpoved

Re: Rozvazani pracovniho pomeru

Mgr. Oldřich Topka, 07.11.2008 08:45:07

Dobrý den, to není pravda. Automaticky se to nemění, protože každý takový PP by byl nakonec PP na dobu neurčitou a to by se pak vůbec nemusely uzavírat smlouvy na určitou dobu.
Ke změně na PP na dobu neurčitou dojde teprve tehdy, pokud zaměstnanec vykonává práci i po uplynutí sjednané doby a to s vědomím zaměstnavatele. Jestli tomu tak je u Vás, pak PP trvá a měl by být ukončen jako u ostatních včetně odstupného. Je však možné, že se tomu bude zaměstnavatel bránit, takže pro Vás nebude snadné se těchto nároků domáhat.

Dodatek k pracovní smlouvě - náhrada mzdy v pracovní neschopnosti

Miroslava, 03.11.2008 16:32:57

Prosím o odpověď, zda musíme podepsat dodatek týkající se náhrady mzdy v době pracovní neschopnosti, čímž bychom přišli o jediný smluvní benefit. Naším zaměstnavatelem je exteritoriální organizace, která nepodléhá českému daňovému systému, ale odvádí za nás sociální a zdravotní pojištění. Daně z příjmu platíme na základě daňového přiznání. Dle stávající smlouvy nám v případě nemoci či úrazu náleží 100% mzda po dobu až několika měsíců (záleží na počtu odpracovaných let). Jsme malý kolektiv místních zaměstnanců a nikdy jsme tuto výhodu nezneužívali. Zaměstnavatel, nás nyní nutí k podepsání dodatku, který tento jediný benefit ruší a obsahuje formulaci, že náhrada mzdy v době pracovní neschopnosti (tzn. její výše i doba vyplácení) se řídí platnými českými zákony. Zaměstnavatel nám na nic nepřispívá, ani na stravovaní či penzijní připojištění. Jelikož by nás takový dodatek v jisté životní situaci oproti platné smlouvě značně poškodil, ráda bych věděla, zda máme právo jej odmítnout. Děkuji.

Re: Dodatek k pracovní smlouvě - náhrada mzdy v pracovní neschopnosti

Mgr. Oldřich Topka, 07.11.2008 08:38:47

Dobrý den, dodatek odmítnout můžete, k jeho podpisu nucena být nemůžete. Pak však bude záležet jen na zaměstnavateli, jak s tím naloží a jestli nepodnikne kroky k ukončení PP.

Re: Dodatek k pracovní smlouvě - náhrada mzdy v pracovní neschopnosti

Miroslava, 07.11.2008 09:23:13

Vážený pane magistře, mnohokráte Vám děkuji za laskavou odpoveď.
Prosím Vás ještě o informaci, zda může být nepodepsání dodatku oficiálním důvodem k ukončení PP, nebo si zaměstnavatel musí najít (vymyslet) jiný důvod jako záminku? Zatím argumentuje tím, že mu nařizuje vnitřní předpis z ústředí v zahraničí, aby tuto změnu provedl u všech místních zaměstnanců. Má na to zaměstnavatel vůbec právo? Pracuji zde již přes 7 let a nikdy si na mou práci nestěžoval, navíc nás má několik i písemná ocenění práce podepsaná zdejším vedením. Ještě jednou děkuji a prosím o odpověď na tento doplňující dotaz.

Dodatek k pracovní smlouvě

Kateřina Jirsová, 14.10.2008 11:33:36

Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o radu. Od 1.8.2008 jsem u svého zaměstnavatele přešla na novou pracovní pozici a dodnes nemám dodatek ke smlouvě. (Naší centrále to prý někdy trvá). Tím také zaměstnavatel argumentuje, že pokud nemám dodatek stále podepsaný, nemůže mi do výplaty vyplácet domluvený bonus. V práci dělám 12-hodinové směny (krátký a dlouhý týden). Tudíž jsem vždy dostávala 2 stravenky na jeden pracovní den. Nyní mi zaměstnavatel vykazuje 8 hodinové směny, přestože dělám stále 12ky a stravenek mám o to méně. Pokud se ozvu, zaměstnavatel mi řekne, že pokud se mi to nelíbí, tak mohu jít. Děkuji za radu.

Re: Dodatek k pracovní smlouvě

Mgr. Oldřich Topka, 16.10.2008 10:47:41

Dobrý den, jeho argument svědčí o tom, že s ním žádná rozumná dohoda nebude. Pokud Vás takto šidí na Vašich nárocích a neplatí to, co Vám slíbil, přičemž se zcela nesmyslně odvolává na nějaká zdržení , podejte podnět na inspektorát práce.
To, co Vám dluží, je však možné vymáhat jen u soudu, nikdo jiný tohle za Vás vymáhat nebude.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »