Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý deň,
prosím Vás, aký je rozdiel medzi vznikom vlastníctva nemovitosti a vznikom vlastníctva k bytom a nebytovým priestorom v Českej republike? Za vašu skorú odpoveď vopred ďakujem.
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu. Jsem vlastníkem 1/6 rodinného domku (sklep, 1.NP, 2.NP, půda, zahrada, garáž), ostatní podíl vlastní můj otec (5/6). Již 13 let žiji se svoji rodinou v 1NP tohoto rodinného domku, otec si pořídil druhou nemovitost, ve které již 10 let žije. Byt jsem kompletně zrekonstruovala a vybavila na vlastní náklady. V tuto chvíli mám možnost s rodinou na delší dobu vycestovat do zahraničí. Byt bychom rádi pronajali (kompletně zařízený), máme již i vážné zájemce. Jen je problém v tom, že můj otec požaduje 5/6 z pronájmu, což při ceně 15000/měsíc činí 2500,-Kč pro mne a 12500,-Kč pro mého otce. Já s touto variantou samozřejmě nesouhlasím, vzhledem k tomu, že byt jsem vybavila a zrekonstruovala na vlastní náklady. Můj otec se ohrazuje podílem ve vlastnictví nemovitosti. Můžete mi, prosím poradit, zda na to má otec nárok a jak bych se proti tomuto jednání mohla bránit. Předem velice děkuji.
Dobrý den,
předně, s pronájmem jako takovým musí souhlasit otec, protože je většinovým spoluvlastníkem nemovitosti. Vy vlastníte pouze ideální 1/6 domu, což však neznamená konkrétně vymezenou část, v tomto případě byt. Na jednu stranu příjem z nájmu patří jak Vám tak otci, na druhou stranu dům udržujete svým nákladem Vy. Na jak vysokou částku má otec nárok je tak těžké posoudit, vzhledem k uvedenému. Bylo by nejvhodnější dům rozdělit na 2 jednotlivé bytové jednotky tak, abyste si každý sám rozhodoval o svém.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com