Odstupne - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

odstupné Dohodou

ladislav lohnert, 23.10.2008 14:43:08

Dobrý den pane doktore. Chci Vás poprosit o radu. Od 15.10.2008 jsem uznán částečně invalidní, pracuji v Dětském domově Krompach jako vychovatel na dobu neurčitou. Od 16.5.2008 jsem v pracovní neschopnosti kvůli plastice vazů pravého kolena. Pracovní rekomandaci jsem předal zaměstnavateli s tím, že bych
ukončil pracovní poměr Dohodou k 30.11.2008 s odstupným
dle ZP. Novou práci mám slíbenou v Invě Cvikov od 1.12.2008. Zaměstnavatel chce abych podal žádost o ukončení prac.poměru Dohodou, tím ale nevyplatí odstupné. Mám takto odejít nebo existuje jiná možnost kdy zaměstnavatel bude muset vyplatit 3-měsíční odstupné dle ZP. Pracovní neschopnost mohu ukončit a nastoupit do zaměstnání,moje místo je však obsazené a pro mě nemají práci, JPD mi končí 14.12.2008 nebo se mám spokojit pouze s Dohodou bez odstupného k 30.11.2008.
V dětském domově pracuji 3 roky. Děkuji za radu zdravím Vás.Ladislav Lohnert.

Re: odstupné Dohodou

Mgr. Oldřich Topka, 30.10.2008 09:29:50

Dobrý den, pokud nedojde ke skončení PP pro pracovní úraz nebo nemoc z povolání (§52/d ZP) anebo z důvodů uvedených v §52 písm. a) až c) ZP, pak Vám odstupné skutečně nenáleží. Jestli tedy ve Vašem případě nenastaly uvedené důvody skončení PP, nároku na odstupné se dovolávat nemůžete.

nárok na odstupné

Markéta Pánková, 17.10.2008 18:55:51

Dobrý den. 7 měsíců jsem zaměstnaná u společnosti která se nyní rozhodla spolupracovat s jinou firmou a mojí osobu jim poskytnout,samozřejmě s uzavřením nové smlouvy u jiné firmy. Mám právo tuto možnost odmítnout a požadovat odstupné od firmy se kterou mám zatím smlouvu?
Můj prozatimní zaměstnavatel hodlá zrušit mojí pozici.
Velice děkuji za odpověd.

Re: nárok na odstupné

Mgr. Oldřich Topka, 22.10.2008 08:38:42

Dobrý den, nabídku přijmout můžete, ale nemusíte. Pokud se ruší Vaše místo, pak dostanete výpověď pro nadbytečnost a musíte dostat 3-násobné odstupné. PP skončí tak jako tak, tudíž nárok na odstupné by vznikl i v případě, že byste přešla na nové místo.

jitka sklenarova, 22.10.2008 18:20:51

Dobry den!!!8 mesicu jsem zamestnana u jedne soukrome firmy jako kadernice..pracuji 12 hodin kratky a dlouhy tyden,pracuji i nedele a o svatcich tez a nikdy mi nebyli placeny a ani na vyplatnich paskach nejsou zapsany...dovolena ktera mi byla dana je jen 12 dni v roce coz mi prijde hrozne malo...chtela bych dat ihned vypoved!!proto bych se chtela zeptat na koho se mam v teto veci obratit a jestli mam narok na odstupne?dekuji

Mgr. Oldřich Topka, 30.10.2008 09:24:31

Dobrý den, pokud Vám neplatí příplatky za práci o víkendech, ve svátek nebo za přesčasy, pak můžete okamžitě zrušit PP a to do 2 měsíců ode dne, kdy Vám tyto nároky nebyly proplaceny. Okamžitým zrušením vzniká nárok na 3-násobné odstupné. Projděte si diskuze, o tomhle je tu toho napsáno mnoho.

Snižování stavu - důchodci, doba určitá

L.N., 14.10.2008 23:18:41

Dobrý den.
Pokud organizace snižuje stav zaměstnanců z organizačních důvodů a chce ukončit prac. poměr s důchodcem, náleží mu odstupné?
A jak je to v případě, kdy zaměstnavatel chce ukončit prac. poměr se zaměstnancem, který má smlouvu na dobu určitou a zaměstnavatel ukončí tento prac. poměr z organizačních důvodů tři měsíce před uplynutím doby určité, náleží zaměstnanci v tomto případě odstupné ve výši 3 platů s dvouměsíční výpovědní lhůtou ?

Re: Snižování stavu - důchodci, doba určitá

Mgr. Oldřich Topka, 30.10.2008 09:31:59

Oběma uvedeným zaměstnancům odstupné náleží, výpovědní doba poběží jako každému jinému.

Odstupne

Roman Smidek, 13.10.2008 22:53:03

Dobry den. Pracuji jako obsluha cerpaci stanice. Muj soucastny zamestnavatel za par dnu konci svou cinnost a cerpaci stanici prebira novy zamestnavatel i s personalem.Stary zamestnavatel a novy zamestnavatel jsou pouze najemci cerpaci stanice a ja jsem vzdy zamestnanec najemce, ne firmy ktere patri cerpaci stanice.Stary zanestnavatel ma v planu dat nam vypoved dohodou. Duvod pry zadny uveden nebude. Jelikoz nam novy zamestnavatel dava 3 mesicni zkusebni lhutu, muze me tudiz ze dne na den vyhodit. Proto se chci zeptat zda nam narok na odstupne od stareho zamestnavatele? Prosim poradte, nechci byt ze dne na den bez prace i bez odstupneho. Dekuji.

Re: Odstupne

Mgr. Oldřich Topka, 16.10.2008 09:29:43

Dobrý den, "výpověď dohodou" je nesmysl, to je tu zdůrazňováno stále dokola. Buď dá výpověď podle výpovědních důvodů v ZP anebo navrhne dohodou o rozvázání PP, tu ovšem zaměstnanec akceptovat nemusí.
Pokud tedy nedojde k platnému skončení PP u původního zaměstnavatele, pak pracovní smlouvy beze změny přejdou na toho nového. Beze změn znamená, že je nemůže měnit svévolně a stanovovat tak nová pravidla, jako právě určení zkušební doby. Zkušební dobu u existujícího PP Vám určovat nesmí.
Když tohle nebude respektováno, kontaktujte inspektorát práce. Jinak to, že mají pumpu v nájmu, s tím nijak nesouvisí. To je věc mezi zaměstnavatelem a pronajímatelem.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »