Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
mám jeden dotaz a s ním spojený problém. V tomto roce jsme zakoupili nemovitost i s přilehlýmy pozemky včetně příjezdové cesty, pokteré kromě nás jezdí i soused bydlící nad námi (pro nějk to je jediná přístupová cesta), dále soused, který má barák vedle nás - používá však cestu ačkoliv příjezdovou a přístupovou cestu má ale dle slov sousedů nejezdí po ní nebot si tam pěstuje trávník. Dále je to soused bydlící pod námi ten cestu používá asi jen 20 metrů na vjezd do garáže - ačkoliv přístup z hlavní silnice má (zde se nabízí otázka jakmohl získat povolení na stavbu garáže když nevlastní k ní přístupovou cestu že?) no a čtvrtý soused na další straně používá cestu ačkoliv má stavbu postavenou na černo a cesta je pro něj rovněž jediným přístupem. Rád bych se vyhnul tomu že mě bude kdokoliv žalovat a soud mi přikáže na cestu VB. Kdo je v právu na užívání cesty a co mám udělůat aby mě nebylo VB soudně nařízeno - uzavřít dohodu? ale ským je to nutné a s kým ne? Děkuji moc
Dobrý den, právní vztahy, o nichž píšete, není snadné vyhodnotit pouze v rámcové odpovědi. Obecně platí, že takové VB je žádoucí zřídit s těmi, kteří skutečně nemají jiný přístup k nemovitosti. To tedy neplatí o těch, kteří mají jinou možnost, kterou neodůvodněně nevyužívají (pěstování trávníku rozhodně takovým důvodem není) anebo jejich stavba není v souladu se stavebně-právními předpisy (např. nepovolená stavba).
Doporučuji, abyste tohle projednal osobně přímo u právníka a smluvně zřídil VB s těmi, se kterými je třeba. S těmi se pak můžete společně dohodnout např. na tom, že cesta bude zpřístupněna jen vlastníkovi a oprávněným z VB a zřídíte se nějaká zábrana proti vjezdu ostatních.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com